Закарпатські нардепи розділилися в голосуванні за закон "Про освіту"

Причиною, очевидно, є конфлікт між державницькою позицією та бажанням не втратити прихильність нацменшин

Закарпатські нардепи розділилися в голосуванні за закон "Про освіту"

Як уже інформувало Закарпаття онлайн, Верховна Рада України прийняла закон "Про освіту", який започатковує реформу освіти в Україні.

"За" проголосували 255 народних обранців, проти – 20, утрималися – 16, не голосували – 68.

Оскільки вказаний проект закону через європейську практику розширення прав державної мови шляхом, природньо, певного звуження прав мов національних меншин змушував народних обранців розриватися між державницькою позицією і бажанням не втратити прихильність нацменшин, редакцію зацікавили результати персонального голосування в цьому плані нардепів від Закарпаття.

Отже, як вказує офіційний сайт Верховної Ради України, за проект закону у другому читанні та в цілому проголосували представники партії "Блок Петра Порошенка" Роберт Горват і Валерій Пацкан. Єдиним з усієї фракції партії БПП ПРОТИ проголосував очільник Партії угорців України Василь Брензович.

Представник фракції Політичної партії "Народний фронт" Валерій Лунченко у цьому випадку обачливо вирішив не голосувати.

По-різному проявили себе в одній ситуації три позафракційні нардепи від Закарпаття з одним прізвищем: Віктор Балога – утримався, Іван Балога проголосував за, а Павло Балога був майже традиційно відсутній.

Очікувано не голосував за вказаний законопроект член політичної партії "Опозиційний блок" Нестор Шуфрич, якому нещодавно, очевидно, через освітньо-педагогічні прорахунки у вихованні, довелося у суді взяти на поруки власного сина.

Так само "мудро" вчинив член групи "Партія "Відродження" Михайло Ланьо.

Натомість, підтримали важливий закон своїми голосами член Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Чижмарь та представник групи "Воля народу" Василь Петьовка.

З усіх вказаних нардепів свою позицію оперативно оприлюднив лише Віктор Балога. Попри "утримання" під час голосування, він заявив у своєму Фейсбуку, що у мовному питанні Україні потрібно брати приклад з Угорщини.

– Бачу – голосування за освітню реформу спричинило нові дискусії з мовного питання. Зокрема, щодо угорської мови в школах Закарпаття. Мою позицію ви знаєте – я підтримую усі нацменшини. І угорців – особливо, – зауважив Віктор Балога на своїй сторінці у Фейсбук.

– Скажу навіть більше – в мовному питанні нам якраз потрібно брати приклад з Угорщини. Так, як вони захищають свою рідну мову, нам ще треба повчитися. Бо, наприклад, громадянином Угорщини може бути лише той, хто знає мову. А її незнання є прямою підставою до втрати паспорта, – зазначив В.Балога.

– Вважаю, що так само і той, хто вчиться в українській школі і є громадянином України, повинен знати державну мову. Це одна із головних складових суверенітету держави. І тут не потрібно зайвий раз дискутувати, а просто робити так, як наші сусіди і весь цивілізований світ, – зазначив політик.

06 вересня 2017р.

Теги: освіта, нардеп, нацменшини, голосування

Коментарі

Овжешко 2017-09-13 / 03:37:17
з берегівським районом не все так просто. значна частина району - це дійсно етнічна угорська земля, яка опинилася у складі України лише через те, що совєтський бовдур проводив кордони, керуючись стратегічними цілями, а не етнічними. на мій погляд проблему можна було б вирішити лише адміністративною реформою повернення етнічних румунських і угорських сел у склад Румунії та Угорщини, а також українських сел Румунії та Угорщини (хоча в останній українські села вже встигли значно асимілюватися) - у склад України. Ажбо всі ці мовні закони у будьякій державі призводять так чи інакше - лише до асиміляції корінних етнічних меншин. А це є зло. одна справа - коли якісь приїзджі переселенці з Рязані в Донецьк в три покоління вважають українську мову - ущімлєнієм раднова язика. А інша справа, коли корінні селяни у себе в господі пережили трагедію втрати своєї держави, а нова, нерідна держава намагається їм вказувати якою мовою вони мають навчатися. мені щиро шкода тих угорських нацменів і це є складною гуманістичною проблемою. Не бачу в чому дорікати берегівськм угорцям у низькому відсотку ЗНО з укрмови. Більшість з них - тісно пов'язані з Угорщиною, їм рідніше й сприятливіше навчатися там, працювати чи підзаробляти там. Навіщо їм вчити мову, якою в перспективі вони наврядчи будуть користуватися? Жодних сумнівів не маю в тому, що якби Україна була заможнішою і розвинутішою за Угорщину, то не тільки б берегівський район здавав би укрмову на 100%, а й значна кількість районів Угорщини відкривали в себе курси по її вивченню. Натомість все як завжди - гнівний пукан на відчаєвопровокативну риторику угорських владників і відповідна реакція звинувачення селян у "сєпаратізмє" і злораднє потирання рук від того, що тепер нарешті нацмени "асазнают нєправату" і змушені будуть вчити українську, "так ім і надо"

Наталка Майстренко 2017-09-08 / 18:19:05
мать вашу з вашими автохтонами, які "більше, ніж 1100 років", ви Гумільова читали, не кажучи вже про арифметику - чи вчили?

Наталка Майстренко 2017-09-08 / 18:16:32
Після викладення такої позиції варто запитати Віктора Балогу, що ж заважало патріоту української мови взяти участь у голосуванні і підтримати цей закон?

Словачка 2017-09-07 / 21:14:34
Ми словаце Сторожниці, а знаю що так ізробили і в Глубокому та Ужгороді на виборах підтримували Роберта Горвата а він так проголосував. Ця дискримінація нацменшин відноситься не тільки до Угорців а й до Словаків, що проживаютьт на Україні. Не бути йому уже депутатом, тим більше що до Ужгородців не зробив нічого. Гроші пхає на Перечинщину - на полонину дорогу роблять, а по Ужгородському районі перевізники їздити відмовляються.

Tibor 2017-09-07 / 08:23:12
Цей закон, що значно звужує права автохтонів, угорців, які живуть на своїй землі більше 1100 років, з 9 сторіччя, коли навіть поняття українців не було, викличе тільки неповагу до України зі сторони угорців Закарпаття, Угорщини. Я розумію, що сучасна українська влада, більшість українців мають на мету асимілювати угорців, перетворити всіх в українців. Але цього не буде, ми не здамося! Я думаю, що Угорщина звернеться на всіх рівнях ЄС, щодо дискримінаційного характеру цього закону, будуть відповідні кроки Угорської влади щодо України. Я вже не кажу про повний супротив угорського населення насильницькій асиміляції.

Вуву 2017-09-06 / 16:22:55
Це не зневага ... Це констатація твого діагнозу.

Вуву 2017-09-06 / 16:19:35
А нестор то взагалі гніда ... Як він проліз в парламент ? І які недоумки за нього голосували ?
І що це за така НОВА ПРАКТИКА (чи це пішло від луценка) ... Після скоєного злочину ... Віддавати на якісь поруки ... Це взагалі якась дурь
Раніше на поруки віддавали дітей сиріт ... Родичам (на поруки) ...
А не тих хто ... порушує правила руху керючи авто ... Перевищуючи швидкість збиває пішоходів не тротуарі .
Авігакше це теж кримінал "неузаконений" ... бо навряд чи є таке в кримінальному кодексі ... Правда юра ... Чи за великі гроші можна "помогти трохи" ? Кому треба?

Tibor 2017-09-06 / 16:12:59
Бубуям

Коли немає аргументів, переходять на особистості, радикализацію та зневагу до іншого. То не мій стиль.
українській пані
Все суб"єктивне. Ви маєте право на свої думки і я з ними не сперечаюсь, і ви ловите рибу на соїй стороні.

Вуву 2017-09-06 / 16:04:32
У хлопаки табора конкретно почалась параноідальна шизофренія ... "В усій красі"

українська угорка 2017-09-06 / 16:04:30
Тобто, мене немає? :))
А може це вас нема? :))))

Tibor 2017-09-06 / 15:55:36
Немає поняття української угорки. Угорці можуть бути тільки угорцями, це по перше. По друге, угорці цей закон все рівно не приймуть і буде супротив на всіх рівнях. Цей закон є несприйнятним для всіх угорців. Якщо така була мета, то я Вас вітаю, і налаштовуйтесь на супротив. Будуть демарші, і після цього не дивуйтесь, якщо президент Росії буде поважним громадянином в Угорщині.

українська угорка 2017-09-06 / 15:28:16
А статус кво був порушений угрцями, які скористалися тимчасовою слабкістю української держави.

українська угорка 2017-09-06 / 15:27:03
Цей закон АБСОЛЮТНО відповідає європейській практиці в забезпеченні прав державної мови і прав національних меншин. Інша річ, що це не подобається окремим політикам з Угорщини, які вже тут формували анклав, відриваючи його від України.

Tibor 2017-09-06 / 15:18:17
Я не бачу нічого дивного в тому, що українці ведуть своїх дітей в угорські садочки, школи. Вони просто хочуть, щоб їх діти швидше отримали європейські блага, що на жаль не може дати Україна. Тут головним є економічний фактор і коли Україна зможе в економічному плані конкурувати хоча б з Угорщиною, тоді все стане на свої місця. А так на сьогодні уявіть, економічний потенцал України, з населенням 42 млн. відповідає потенціалу, одного з дванадцяти провінцій Голландії з населенням 4 млн. і площею менше за Закарпаття!

до Тібора 2017-09-06 / 14:56:32
А скільки дітей би навчались в угорських школах,якби Угорщина не платила за це гроші?Біда в тому,що українці продаються за ці 20000форінтів,і ведуть дітей в угорські садочки і школи,не думаючи про наслідки!Не думає про наслідки і обласне освітянське керівництво,а воно плачевне,адже 63%випускників берегівщини не склали іспити з укр.мови!І для кого готують угорські школи учнів,якщо діти не знають державної мови?

Tibor 2017-09-06 / 14:30:53
Антону та Степанам

Цей закон повністю порушує Статус Кво, і знищує угорські школи, що не посміли навіть комуняки при СРСР. Протистояння зі сторони угорців буде неабияке і повний супротив. Вся угорська громада світу виступить і вже почала виступати проти України, Ви цього хотіли? Мало Вам інших проблем?

Антон 2017-09-06 / 14:14:44
З Іштваном цілком згідний.перші чотири класи вчиться своєю мовою,решту будь ласка вивчай українською,і ні хто не забороняє в подальшому вивчату угорську,але диплом із школи ми отримуємо український чи угорський?

Іштван 2017-09-06 / 14:08:50
Пане Тібор !Чому в Угорщині не вчать в школах українську мову ? ти не подума чому ?, а тому, що Угорщина є Угорщина, а не Україна, так само Україна є Україна і не потрібно робити якісь тупі висновки, що хтось, щось буде навязувати насильницьким шляхом. Не можливо в Україні навязувати українське, так як це одне ціле

Tibor 2017-09-06 / 13:31:02
Антону
Угорці не є українцями! Так, я теж вважаю, що знати українську потрібно, але ж не насильницьким шляхом. Ті угорці, які захочуть досконало вивчити українську мову, віддадуть своїх дітей в українську школу. А для більшості угорців Закарпаття, достатньо знання на рівні повсякденного спілкування, в іншому випадку угорці будуть асимільованя українцями, що недопустимо.

ТТТ 2017-09-06 / 13:18:23
чим більше біснуються нові українські нацонал-патріоти, тим скоріще прийде звіздець їх "популярності"! Тут перерахували майже всіх закарпатських депутатів. А чому забули про такого видатного діяча сучасності як недоумкуватий "бютівець" крулько? Як він "галасував"?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини