У "справі Пилипіва" в Ужгороді міліція знищує важливі докази як "непотрібні"

Так, аудіозапис, який потенційно міг бути долучений до справи як речовий доказ і суттєво змінити старанно змальовувану міліцією Шаранича за підтримки прокуратури картину «штурму та замаху на життя правоохоронця», був знищений УБОЗом при бездоглядності прокуратури. Таке сьогодні з’ясувалося під час розгляду апеляційної скарги на вирок Богдану Пилипіву та його побратимам.

У "справі Пилипіва" в Ужгороді міліція знищує важливі докази як "непотрібні"

Сьогодні, 5 травня, в апеляційному суді Закарпатської області відбулося засідання за розглядом апеляції на вирок Богданові Пилипіву та трьом його побратимам. Як повідомляло Закарпаття онлайн, вирок із присудженням мобілізованому добровольцю 4 років ув’язнення Ужгородський міськрайонний суд виніс 30 січня. Інших обвинувачених тоді ж було засуджено до відбування покарання із умовним терміном.

Богдана Пилипіва судом першої інстанції було засуджено за кількома статтями кримінального кодексу України. Так, непримиренного опозиціонера міліції часів Шаранича було звинувачено та визнано винним у вчиненні у вечір 7 серпня 2014 року хуліганських дій, вимагання зброї у правоохоронця, незаконному володінні та поводженні зі зброєю та у посяганні на життя працівника правоохоронних органів. Рішення суд виніс усупереч усім прогалинам у лінії звинувачення, попри явні та прозорі фальшування справи та її замовний характер, не зважаючи на невідповідності звинувачень і доказів у вигляді відеозаписів з камер спостереження поблизу УСБУ, що раз по разу, з кожним наступним судовим засіданням, усе більше вказували на замовність зазначеної справи.

Враховуючи тенденційність та упередженість при розгляді справи, сторона захисту подала апеляцію на вирок із проханням виправдати Богдана Пилипіва за двома з чотирьох інкримінованих епізодів і пом’якшити вирок. 

Прокуратура ж, на догоду міліції, своєю чергою подала зустрічну апеляційну скаргу із проханням призначення більш суворого покарання – виключно для Богдана Пилипіва. Так, якщо вироками для інших засуджених прокуратура задоволена, то для Богдана Пилипіва обвинувач просить збільшити термін покарання – з 4-х до 9 років ув’язнення.

Разом з тим, про відео- та аудіозаписи, які здатні як речові докази наглядно продемонструвати невідповідність «зшитих» звинувачень реальній картині подій 7 серпня минулого року, прокуратура не дуже воліє згадувати. Більше того: сьогодні в ході слухань з’ясувалося: потенційні речові докази у ході розгляду справи у суді першої інстанції міліцією просто було знищено.

Так, у попередніх публікаціях Закарпаття онлайн згадувало про існування аудіозапису розмови одного із засуджених із дружиною в момент, коли були здійснені перші постріли під будівлею УСБУ. Підсудні стверджують: стріляти почав саме сержант міліції, спровокувавши на оборонну позицію у вигляді відповідних пострілів нині засудженого Богдана Пилипіва, який, переконують, стріляв під ноги потерпілому міліціонеру з метою психологічного тиску. Це можна було би підтвердити (або спростувати) аудіозаписом телефонної розмови, який у рамках негласних слідчих розшукових дій здійснювався міліцією. Втім, під час розгляду справи у суді першої інстанції прокурором, навіть і на вимогу сторони захисту та суду, аудіозапис до справи долучений не був – прокурор чомусь вирішив узяти на себе повноваження визначати, що аудіозапис не доводить провину підсудного. При цьому, натомість, позбавивши сторону захисту можливості надання доказів для спростування інкримінованих звинувачень.

Сьогодні ж, у контексті запитань суду до сторін по справі, з’ясувалося: згадуваний аудіозапис взагалі був УБОЗом знищений, начебто на підставі висновку про «побутовість телефонної розмови».

Досі нез'ясованим також залишається й те, куди і на якому етапі поділися два з п'яти відеозаписів із камер спостереження поблизу УСБУ. Три відеозаписи, які похвилинно відтворюють події того вечора, Закарпаття онлайн вже публікувало. Ці відео, втім, не захоплюють відрізку вулиці, де відбувалися ключові події того вечора - відкриття вогню зі зброї. Тоді як відеозаписи з камер спостереження, направлених саме на місце головних подій, на певному етапі кудись зникли, а прокуратура, попри вимоги сторони захисту, так і не спромоглася з'ясувати, куди записи поділися, та забезпечити їх появу у суді. 

Заслухавши сторони, колегія суддів апеляційного суду оголосила перерву у слуханнях. Наступне засідання, до якого прокуратура має дати раду із відеозаписами зі згадуваних двох додаткових камер відеоспостереження поблизу будівлі УСБУ, заплановане на 14 травня, на 10.30. 

05 травня 2015р.

Теги: Пилипів, докази

Коментарі

Степан Крук 2015-05-08 / 00:31:20
Шаранич до знищення доказів відношення немає. Він дуже зайнятий останні дні - готується до Дня Перемоги, утюжить "колорадську" стрічку і шнурки на топанках.

Валерій Васильєв 2015-05-07 / 19:27:23
Павло, тримайте нас у курсі подій. Надіємось на вас.

помста 2015-05-06 / 23:58:16
Дограються, медведчуківські менти. Ой дограються!..

НОВИНИ: Політика

14:39
/ 1
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини