Колектив УжНУ продовжує вимагати повної відставки ректора Ващука

Колектив Ужгородського національного університету продовжує боротися за своє право на вдкриті і демократичні вибори керівництва вишу.

Раніше Закарпаття онлайн публікувало рішення з цього приводу фізичного і біологічного факультетів УжНУ. Тієї ж думки дотримуються і юридичний факультет та профспілка УжНУ, рішення яких публікуються зараз.

Крім того, окремо зібрано майже дві сотні підписів професорсько-викладацького колективу УжНУ, не згодних з методами керівництва, що їх впроваджували в УжНУ Ф.Ващук і члени його команди.

Тобто, йдеться не про думку окремих осіб, як це хочуть подати особи, в силу тих чи інших обставин прихильні до особи Ф.Ващука, а масштабне волевиявлення більшої частини багатотисячного колективу вишу.

При цьому, вирішенню конфліктної ситуації не сприяють ні юридично безсильна заява самого Ф.Ващука, ні його сьогоднішнє ні до чого не зобов'язуюче звернення до колективу УжНУ.

На думку колективу, відставка Ф.Ващука має бути оформлена недвозначно, юридично грамотно і повноцінно. Саме в прагненні такого варіанту вирішення ситуації завтра, об 11.00, під стінами Закарпатської ОДА відбудеться чергова акція колективу УжНУ з вимогою відставки Ф.Ващука.

Ващук Ф.Г.  –  уособлення режиму  В. Януковича в області!

Враховуючи ситуацію, яка склалася в Україні, висловлюючи солідарність Євромайдану щодо повної люстрації влади та необхідності проведення демократичних змін професорсько-викладацький склад та студенти юридичного факультету УжНУ не можуть більше мовчати. Раніше про це публічно не говорили у зв’язку із залякуванням, незаконними звільненнями викладачів та переслідуванням студентів УжНУ, що було пов’язано із всебічною підтримкою ректора колишнім міністром  освіти і науки України Д.В. Табачником та його заступником Є.М. Сулімою, а також правоохоронними органами краю..

Наводимо неповний перелік  порушень, які мали місце за період його ректорства:

1.     Затримка у виплаті заробітної плати, а також спроба зменшити кількість студентів-стипендіатів шляхом підвищення прохідного балу з 4 до 5.

2.     Фактичне призупинення процедури присвоєння вченого звання доцента та професора. За півтори  року лише 2-3 наближені особи з усього університету отримали  рекомендації Вченої ради.

3.     Необґрунтоване ініціювання процедури приєднання ЗакДУ до УжНУ у власних меркантильних інтересах ректора, внаслідок чого фактично відбулося зштовхування двох колективів, при цьому керівництво вузу надає перевагу та максимально сприяє колективу колишнього ЗакДУ

4.     Тривалий час не оголошуються конкурси на заміщення вакантних посад.

5.     Курси підвищення кваліфікації викладачів примушують проходити за власний рахунок. У разі відмови -  погрожують звільненням.

6.     Не оплачуються відрядження студентам за участь у наукових конференціях, дебатах, олімпіадах та творчих конкурсах.

7.     Явно «зрозумілі» критерії відбору учасників міжнародних конференцій.

8.     Не зважаючи на гучні заяви ректора про присвоєння університету статусу науково-дослідної установи, призупиняється діяльність науково-дослідних інститутів медичного спрямування та викладачам не оплачуються відрядження за участь у науково-практичних конференціях. 

9.     Примушування студентів підписувати «додаткові угоди» щодо пришвидшення строків  оплати за навчання, наслідком непідписання яких став недопуск студентів до складання та перескладання заліково-екзаменаційної сесії

10.                       Непрозора плата за гуртожитки та приховування документів про витрати на ремонт.

11.                       Територіальне розосередження відділів ректорату по різним частинам міста (створюючи «додаткові зручності» для викладачів).

12.                       Відсутність доступу викладачів  до офіційної документації УжНУ (статут, колективний договір, списки членів Вченої ради УжНУ і трудового колективу).

13.                       Тіньовий стан фінансової звітності університету (стосовно тендерів, грандів, фінансування поїздок тощо).

14.                         Ігноруються численні звернення студентів щодо урівняння  розміру оплати за навчання.

15.                        Не виконання розпорядження КМУ про приєднання ЗакДУ до УжНУ, шляхом дублювання вже існуючого  юридичного факультету.

16.                       Формування складу Вченої ради УжНУ в особистих інтересах, без дотримання принципу виборності представників та представництва в складі Вченої ради всіх факультетів. Внаслідок чого, окремі члени Вченої ради була затверджена наказом ректора.

Враховуючи вищенаведені факти, професорсько-викладацький склад та студенти юридичного факультету УжНУ публічно висловлюють недовіру ректору Ващуку Ф.Г., засуджують його діяльність з професійної та морально-етичної сторони та вимагають негайного звільнення його з посади ректора.

 

Декан юридичного факультету                                            В. Г. Фазикош

 

Голова профкому

юридичного факультету                                                      Л.Д. Нечипорук

 

Голова студентської ради

юридичного факультету                                                 Д.С. Снітковський

 

Голова профспілкового бюро

юридичного факультету                                                С.О. Дашковська

 

 

 

27 лютого 2014р.

Теги: відставка, Ващук, УжНУ

Коментарі

аспірант 2014-02-27 / 22:28:53
Женіть всіх скотів з універу, хабарники, бродоші йобані, великі науковці. треба гнати і усіх проректорів, всіх без винятку, то хитройобані вазяточники, а Романчика Офіса треба довічно в тюрьму най ся бавить зі своїми доларами які набрав від бідних студентів, шандоре і тобі буде піздец, лемак, юліанчику , сойма... всіх вас довічно, підераси хабарники

шоні 2014-02-27 / 22:05:31
тарабанчнику міщук, а наших доста і у файному ресторані добре накормити...а студентам і по пивові доста... а декотрим лем хіба скидка... все по заслугам... на то ся й достроювалась велика veranda.... вшиткі дороги туда ведуть... там всьо рішавуть..

Колишня студентка 2014-02-27 / 18:51:26
Класний віршик пролунав зі сцени на День юриста! Точно слів не пригадую, але щось таке: жив-був хлопчина, виріс амбіційний ... Заніс Табачнику грошей міщук, а прізвище його було ... Ржав реально весь зал! Ващук позеленів тоді.

декан 2014-02-27 / 18:30:01
Образи і помста - не вихід. Дивитися на ситуацію потрібно об'єктивно. Ващука ніхто не чіпав, поки він не купив собі у Табачника УжНУ. І почав наводити свої "порядки". Ні поваги до викладачів, ні до студентів в нього реально немає. Багато гучних фраз і кілька ремонтів. Але принижених ним, Перестою, Офіцинським та Феничем - сотні. Чому тепер дивуватися, що катюзі по заслузі??? А Лемак під шумок помститься;)

Ален Панов 2014-02-27 / 18:12:43
Абсолютно не маю наміру обговорювати плюси і мінуси "правління Ващука і його команди".
Разом з тим вважаю абсолютно недопустимим зовнішнє втручання у академічне життя Університету.
При всій повазі до громадськості і її окремих представників - колектив має дати чітку відсіч будь-яким спробам відвертого лобіювання інтересів окремих політичних сил в університетських справах.
Університет раніше був одним з ключових суб!єктів суспільного середовища області. Після "періода Сливки" він, на превеликий жаль, перетворився на об!єкт реалізації політичних та бізнесових амбіцій. Найбільший колектив Закарпаття, який має формувати середовище, перейшов на ручне управління тими, хто керує в області. Спочатку СДПУ(О), потім Наша Україна, яка плавно переросла в ЄЦ, потім ПР.
Вважаю, що політикам не місце в УжНУ і потрібно утриматись від подальших експерементів над його колективом. А викладачі мають нарешті встати з колін і висловити справжню позицію - а не вовтузитись, поливати один одного брудом та прислужувати політикам у очікуванні особистої вигоди.

Читач 2014-02-27 / 17:55:04
Шановні! Чи можна причитати список усіх поплічників Ващука? Кому очікувати люстрацію?

Євген 2014-02-27 / 17:38:17
Пан Лемак такий вагомий науковець, а друкується в таких ЗМІ як закарпаття онлайн і з такою вагомою інформацією... До чого ми опускаємось! Як Вам не соромно!

Затятий 2014-02-27 / 15:26:45
Цілком згідний з доцентом. Гнати з універу всіх крисяр та їхніх крисючків, котрі файно живуть за рахунок коштів та смішної аренди від приміщень УжНУ, особливо на філфаці, де в пані Суран є любі подрузі-завідувачки інших радянських кафедр)))Гучно святкують Шевченка один день у році, а живуть за старими комсомольськими понятіями як в роботі зі студентами, так і в науковій, горбатого, як то кажуть,... Як нема чого висувати на гранти, то їх, звісно, й не дадуть))) Замість активної наукової міжнародної співпраці тільки думають ще піднятися сходинками і зайняти майфайний столець. Люстрацію всім, хто нині обіймає будь-які посади в УжНУ!!!!!!!!

спостерігач 2014-02-27 / 15:03:17
Суранці люстрацію!!!! у першу чергу їй, продажній! згадаймо її біографію й оборудки !

Що за гон 2014-02-27 / 14:55:30
Суранку за розтрату коштів викладачів УжНУ теж гнати в шию

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини