Фальш історичного моменту

Живемо у дивні часи, коли відбуваються значні зміни, особливо наглядно помітні в архітектурі, в новітній забудові міст. Ужгород поглинула навала новобудів, певна частина яких (здебільшого не в старому місті) є неуникною і потрібною. Та більша частина свідчить про звільнену енергію, про будівельний вибух, і не більше. Вибух – це таки стан ненормальний. Під час вибуху втрачається свідомість і розум, зайве говорити про смак і міру. Зате буяє п'янке завзяття, здається світ належить волі грошей і волі того, хто має гроші й владу. І панує фальш – фальш в оцінці, в мисленні, в діяльності. Адже, щоб уникнути фальшу, потрібно добре прислухатися, пригледітися, –  але яке там слухання під час вибуху.   

Ще одна характерна риса – майже стовідсоткове попадання неконтрольованої енергії новобудування у архітектурно найцінніші, найбільш неповторні цілі – міські ансамблі, окремі будинки, площі, сквери. Відбувається щось містичне: не встигнеш подумати – ну ні, в цій частині старого міста новобудови неможливі, або – всім зрозуміло, що чеський квартал це непорушна архітектурна цільність і незмінна цінність, або – цей будинок не знесуть (це ж очевидно, що він гарний), –  як грізна будівельна ватага вже вгризається в місто. А за ватагою стоять, як не прикро, архітектори, які заради значного заробітку готові обгрунтувати і перенести в архітектурні плани будь-які забаганки грошодавців, посадовців.

Нещодавно об'єктом уваги давців стала площа Народна в Ужгороді – чудова, відкрита, простора, дихаюча площа, розкішна своєю конструктивістською простотою, народженою талантом архітектурного бачення і точним розрахунком. Великий зелений прямокутник перед будинком облдержадміністрації – шедевром чеського конструктивізму – це особливий привілей. Мало яка адмінбудівля має такий елегантний, презентабельний архітектурний твір (а цей прямокутник є саме таким твором). Мало де відчуття місця влади підноситься так ненав'язливо і тактовно, стверджуючи силу влади і водночас її якість. Площа ніби засвідчує відкритість до світла, до простору, до перспективного бачення. Чистота чітких ліній зеленого газону оптично підсилює геометричну гру ліній "білого дому", мимоволі переносячи благородство і гідність архітектурного враженя на працівників "дому" і підвищуючи планку гідності самих ужгородців.

І ось цю площу планують облаштувати в інтересах народу – не площі й вулиці серійної забудови в нових кварталах міста, де проживає більшість народу і де будь-яке облаштування було б в інтересах народу, а саме цю найкращу площу, для якої максимальним облаштуванням є регулярне підстригання газону. Можливо, ще можна було б подумати над певними зеленими насадженнями, якимось легкими непомітними вкрапленнями. Але ж ні, зелений прямокутник мають прорізати мощені доріжки з гарантовано вульгарними бордюрами, лавками і ліхтарями, Чому гарантовано вульгарними? Тому що будь-яке додовання чогось до цієї архітектурної чистоти є надмірністю, тобто вульгарністю. Тому що не вистачає зараз архітектурі стилю і нестачу замінюють естетичними фантазіями скоробагатьків. Зрештою тому, що не мислять нинішні виконавці категоріями фахівців часів Чехословацької республіки.  Ключовим елементом облаштованої площі мають стати фонтани (близькі за формою до радянських витворів 1960-х років), що наблизить ансамбль до стилістики бутафорних ВДНХ та інших помпезних штучок у дусі ще не розвиненого соціалізму.

Відбувається все це наперекір рішенням обласної архітектурно-художньої ради, яка двічі забракувала проект реконструкції (чи пак благоустрою) площі і яка не має дієвого впливу на важливі для вигляду міста рішення. Дивує для чого скликаються ці ради і дивує звідки в можновладців таке тверде переконання, що вони розуміють зміст архітектури, її плановість, вписаність в середовище, ритм, лінеарність, тональність архітектурних ансамблів. Невже вони не бояться що їх підставляють граючи їм на догоду, або вони самі підставляються? Варто згадати колишнього мера міста, який запам'ятається в історії міста блискучою плиткою на фасадах його магазинів, знищеними аптекою № 1 і басейном, шанхайською забудовою вулиці Швабської тощо.   

Єдине що слід зробити, це не думати про площу Народну і не розглядати її як майданчик для архітектурних експериментів, бо час на дворі якийсь фальшивий. Як прийде інший час, тоді можна буде почати думати, але краще вагатися – 10 чи 100 років. Адже народ, сподіваймося, буде й надалі, а влада зміниться сто разів і зовсім необов'язково кожного разу переобладнувати площі. Незмінні й незмінені архітектурні ансамблі будуть найкраще свідчити про змінну владу як цивілізовану й культурну, таку що усвідомлює значення різних часів і не посягає на час минулий (а, відповідно, й майбутній) заради тимчасового самоствердження чи самозадоволення.

Один з проектів
    

Михайло Сирохман, Закарпаття онлайн.Блоги
15 серпня 2012р.

Теги: площа, конструктивізм

Коментарі

Біда 2012-10-02 / 22:13:29
А хіба мова йде про філологів? Проти нищення Народної площі висловились не тільки філологи та журналісти, а й дуже багато людей, які мають відношення до візуальної культури - художники, дизайнери та фотографи. Крім цього, серед противників такого варварського підходу дуже багато ФАХІВЦІВ-АРХІТЕКТОРІВ, які на відміну від вас, мають смак та здоровий глузд. Навіть Головний архітектор Ужгорода - п.Шеба - проти цього безглуздого нищення площі.

Ну, але для вас всі, хто незгоден - дегенерати. Не дегенерат лише пан головний конюх, який "замовляє музику" замість того, аби крутити хвости коням. Певно, ви довіряєте його смаку, якщо так легко йдете на втілення будь-яких примх.

Дуже дивна позиція 2012-10-02 / 21:59:09
Привілегію набувати смак мають лиш філологи?)

Хто визначив ваші смаки абсолютними шановні?

Біда 2012-10-02 / 00:08:00
Згоден з Сергієм - потрібно провести опитування

Сергій 2012-10-01 / 21:56:25
Досить спірне висловлювання на рахунок смаку пана Володимира. Варто переглянути його роботи: до архітектури вони не мають жодного відношення. До будівництва - так, але не до архітектури.

Володимире, без образ. Проведіть експеримент і на своїй сторінці в фейсбуці (або будь-якій іншій - http://ru.surveymonkey.com/) створіть опитування, чи подобаються громадськості ваші проекти. Ось і матимете відповідь чому на вас так всі нападають.

Біда 2012-10-01 / 21:46:15


Я питав не про сумнівні досягнення чи відзнаки, і не просив переказувати біографію.

Я питав тільки про одне - чи видають разом з дипломом естетичний смак? Так чи ні?


І не сумнівайтесь :) 2012-10-01 / 20:23:35
Зі смаком у пана Володимира СМАКОМ УСЕ - ЧІКІ-ПІКІ...))
Історію Світової Архітектури та Мистецтв йому читали Кращі Представники Радянської Професури - Одної з Кращих Професійних Шкіл - Школи Академіка Архітектури БЕКЕТОВА.
Ця школа БЕРЕЖЕ, СПОВІДУЄ і РОЗВИВАЄ кращі професійні традиції, починаючи з класичних канонів Вітрувія, дореволюційних -царських, прогресивних ідей конструктивізму, функціоналізму та принципів Баухауза, спирається на принципи Чикагської Школи Органічної Архітектури та Вічних Цінностей.
Все це лиш фундамент, на якому спеціалісти навчаються адекватно оцінювати та вирішувати професійні задачі.
Ця школа до сих пір на практики вивозить своїх студентів в країни Прибалтики, Прагу, Польшу та Німеччину, та обмінюється студентами з зарубіжними інститутами-побратимами.
В цій школі вчать проектувати навіть атомні електростанції-у кого відповідна спеціалізація.
Так що -все серйозно.
Деканат розклад таким чином складав, щоб студенти на суботу-неділю могли відвідати Головну Столицю, побувати на ЗАХИСТАХ чи ВИСТАВКАХ в столичних вузах.
Практики - живописна після першого курсу та технологічна- після третього : Прибалтика (Таллін, Рига, Вільнюс), Німеччина (Берлін,Коттбус,Росток, Лейпциг), Польша (Варшава), Чехія(Прага) та наш Львів.
Ну і звісно - практична робота в Туристпроекті та Художфонді, самоосвіта, спільна робота з зарубіжними колегами, участь в конкурсах ( в тому числі й міжнародних), співпраця зі скульпторами Олашиними,
скульптором Богданом Коржом (участь у конкурсі на памятник для Вашингтону), виставка - в числі 40-ка найкращих авторських колективів України і т.д та т.п., відзнаки є (Державного рівня, але про це не скромно говорити і ще не час)... одним словом -
постійне підвищення кваліфікації, ну і звичайно - вивчення всього кращого, що є у світовому досвіді.
...А псевдонім собі поміняйте, бо не дай Бог прилипне.
Це серйозно. Це дуже серйозно. У цьому житті немає ніяких випадковостей - все закономірно і об'єктивно - впливає на карму, долю та кар'єру та ще багато чого.
Щиро вам раджу поміняти на якийсь добрий.
І прийняти ВСЕ - ЯК БОЖИЙ ПРОМИСЕЛ та ВОЛЮ.
ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ. ХАЙ ВАМ ЩАСТИТЬ!

Біда 2012-10-01 / 16:08:58
А естетичний смак пан Володимир має? Його видають разом з дипломом або членським квитком?

Саме так, шановний ПАНЕ 2012-10-01 / 15:22:30
Кожен повинен займатись своєю справою - ВІДПОВІДНО ОСВІТІ та КВАЛІФІКАЦІЇ.
Пан Володимир має вищу АРХІТЕКТУРНУ освіту зі спеціалізацією - ПРОЕКТУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ ОБ'ЄКТІВ та КОМПЛЕКСІВ.
Є членом Спілки Архітекторів України з 2000 року.
А дозвольте поцікавитись - яка ВАША фахова освіта та КВАЛІФІКАЦІЯ та яке відношення ВИ маєте до АРХІТЕКТУРИ та МІСТОБУДУВАННЯ?

Біда 2012-10-01 / 14:55:55
Пан Володимир знову всіх відправив займатись своєю справою...

А чому б вам не зайнятись своєю справою - проектувати приватні будинки, якісь гаражі та халабуди на околицях міста? Працюйте у своїй стихії, насолоджуйтея життям і не лізьте, будь-ласка, в такі тонкі речі, як цей шедевр чеського конструктивізму. Ви вже і так наробили багато шкоди місту.

Мистецтвознавцям 2012-10-01 / 11:35:43
Пишіть книжки, розробляйте теорії, аналізуйте шедеври, але не беріть на себе функції тормоза.
АРХІТЕКТУРА - МАТИ ВСІХ МИСТЕЦТВ.
Любий архітектор, що добре вчився - не потребує допомоги.
Давайте вже заспокойтесь КОЛЛЕГИ.
Кожен хай займеться своєю справою.
СЬОГОДНІ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ АРХІТЕКТОРА.
Не псуйте архітекторам настрій, бо житимете без краси, архітектури та гармонії.
Щастя ВСІМ, НАТХНЕННЯ та ТВОРЧИХ ДОСЯГНЕНЬ!

Біда 2012-09-30 / 20:16:55
Ох, як хвацько пан Володимир заткнув за пояс архітекторів, художників та журналістів - "один я тут з дипломом та лінцензією маю право паскудити це місто". Тьху...

P.S. Можна підтертися цими ліцензіями та сертифікатами, якщо в людини є тільки амбіції і відсутні елементарний смак та здоровий глузд.

ungvarets 2012-09-30 / 01:58:35

У політиці і антиукраїнстві вправляйтеся на іншиї сайтах. Коментар видалено. Адмін

Слава Балог архітектор 2012-09-18 / 13:34:56
Дуже шкодую , що в своему коментарі згадав прізвище автора проекту . Це було зайвим...., тому що абсолютно байдужі мені прізвища і персоналії.... Яка різниця ,яке прізвище у архітектора??-петров, іванов, норман фостер, чи заха хадід , що родом зовсім не з Радванки..( хоча схожа) ...я НЕ ВІРЮ, що з площею Народною буде все гаразд....., бо дивлюся на новий дах над будинком переговорного пункту, що на набережній, і, вибачте, -...,, охренєваю,,....Ужгород руйнується щодня..., він зникає....й стає схожим по-Петефівськи на самого себе-старого брудного пяницю..., так , до цього долучилися всі активні архітектори.., я теж серед них....Ще трохи й місто стане музеєм кічової архітектури під відкритим небом...., щож давайте запрошувати й чекати гостей на екскурсії...,,чур,, я буду гідом по площі Народній....

Архітектор Володимир Павлей 2012-09-16 / 19:03:44
Шановні ужгородці, справою проектування благоустрою площі Народної займається ціла група кваліфікованих фахівців-архітекторів та інженерів.
Хвилюватись нема чого. Після конкурсу та обговорення на кількох містобудівельних та архітектурно-художніх радах питання глибоко й фахово вивчено.
Кваліфіковано сформовані містобудівельні умови, обмеження та кінцеве завдання на проектування.
Площа буде мати вигляд, який прикрасить Ужгород, буде гідно презентувати наш Край, буде відтворено ідеї, які закладав у благоустрій партеру площі Франтішек Крупка,
буде зручною та комфортною для людей, на неї приємно буде глянути в GUGL-і і провести час на ній. Не ведіться на провокації.
Це справа, результат якої відчує і буде мати змогу насолодитись кожен ужгородець та гість нашого міста.
На мій погляд- це добра і реальна справа, яка прикрасить наше місто і зробить наше життя у ньому однозначно кращим.
Треба розуміти й те, як не просто в такий час, як тепер організувати виділення коштів на благоустрій міста.
По поняттям приоритетності ця головна наша площа мусить бути приведена в порядок.
З неї почнеться облаштування й формування нового образу міста, обласного центру - як символу нового життя,
в котрому є повага до минулого та здоровий глузд по розбудові майбутнього.
Усім ужгородцям - всіх благ та гарного настрою! Тільки усі ми разом наведемо порядок у нашому місті.
Процес пішов. Долучайтесь всі - у міру можливостей та здібностей.
По менше інтриг і побільше гарних та добрих конкретних справ!
І життя буде кращим.

Володимир Павлей архітектор 2012-09-16 / 17:25:34
Славку, ти себе до кінця ще не знаєш, аби щось стверджувати. У тебе була чудова нагода показати свій талант архітектора громаді Ужгорода. Для цього була чудова нагода - прийнявши участь у конкурсі. Але ти цього не зробив. Не знаю, по причині бездарності чи ліності, але це твої проблеми. А тепер, мені здається тебе просто-напросто "жаба давить", що цю відповідальну справу доручили мені. А я з нею справлюся - це задача посильна для мене. Легко. І місто Ужгород та ужгородці, як громада - отримають гарно облаштовану сучасну площу в тому образі, у якому її хотів бачити Франтішек Крупка, з врахуванням вивчення сучасної громадської думки, слушних побажань фахівців та відповідальних людей, причетних до цієї справи. Саме в такому контесті доробляється останній варіант робочого проекту. В мене чудова професійна школа, я продовжую і розвиваю кращі традиції архітектури і сповідую вічні цінності в ній. І мені дивна твоя "колежанська" поведінка. Я тобі про це сказав одразу після ради. Тобі колего також бажаю натхнення і успіхів, бо починаєш викликати співчуття. Твори, аби видно було твої архітектурні шедеври, бо не вижу їх. Мистецтвознавці майбутнього не будуть мати шо за тя писати. Поспішай, неборе. Себе пошкодуй. А на мій погляд - життя йде і буде йти вперед, як караван, котрому не завадить нічий лай.

Слава Балог архітектор 2012-09-14 / 17:34:35
Павлея знаю з перших хвилин початку його професійної діяльності в ,, Туристпроекті,,.........Належу до тих архітекторів і просто людей із здоровим глуздом , що виступають категорично проти дебільного фонтану й благоустрою перед будинком ОДА. ДУрний час, дурна влада, дурні люди, дурні архітектори, дурні проекти. ...., ШКОДА.

Володимир 2012-09-08 / 10:22:31
Історію треба знати, пане Михайле, щоб керуватись нею в діях.
А не лиш скуліти та сотрясати повітря.
Для таких як ви, котрі намагаються ставити підніжку під колеса історії ще тристо років тому видано указ-попередження:

"ЕЖЕЛИ КТО ВПРЕДЬ БУДЕТ ЧИНИТЬ КАКУЮ ПОМЕХУ СТРОИТЕЛЬНОМУ ДЕЛУ - ВЕШАТЬ ТОГО БЕЗ РАССМОТРЕНИЯ ПЕРСОНЫ !"

Указ Петра І от декабря 9 дня 1708 года.

Володимир Павлей 2012-09-08 / 09:59:00
Пане Михайле - ось тут більш ніж очевидні всі достоінства вашої концепції благоустрою партеру площі Народної. Як на мене - то коментарі зайві.
http://www.gpsholiday.com/Panorams.aspx?panor=82

Володимир Павлей 2012-09-07 / 22:54:50
Пане Олеже, вам уже було пояснено - я це робив. Концепція вирішення партерного газону перед будівлею Рейхстагу не може бути аналогічно використана як концепція благоустрою нашого партеру перед обласною радою.
По тій причині, що там - аскетизм благоустрою означає і символізує аскетизм відношення до історії ТРАГІЧНОГО ІСТОРИЧНОГО символізму Рейхстагу. Там ця ідея - ДОРЕЧНА, а у нашому випадку - НІ.
Але це також може бути зрозуміло - ФАХІВЦЯМ, які добре вчились і здатні порозуміти.
Щодо нашої площі, то ідеї закладені Крупкою розвинуті радянськими фахівцями і будуть розвинуті нами, відповідно об'єктивних можливостей часу.
Не уподобляйтесь псам, що гавкають на караван, що йде. Ви ще молодий, талановитий - можете стати фахівцем, якщо не потратите час і будете займатись справою, а не "околомистецькими" інтригами.
Справжній талант - неможливо не побачити, якщо він є.
І вам також бажаю - натхнення та творчих досягнень. У місті бракує якісної кваліфікованої реклами, виконаної талановито і зі смаком.

Володимир Павлей 2012-09-07 / 22:53:53
Пане Василю, вас я думаю, що також більше не побачу ні на якій містобудівельній раді, бо ви також, як виявилося, не маєте відповідної кваліфікації.
Я не знаю, кому прийшло в голову, запросити вас у художні ради, бо ваші творчі досягнення, як на мій погляд - не свідчать про те, що ви там маєте бути.
Ні на одній з виставок скульптури я не побачив ні одного вашого мистецького твору вартого уваги.
В місті є скульптори - і талановиті, і всякі - але ви до талановитих та скульпторів, на мій суб'єктивний погляд, не відноситесь.
Так що клепайте свої надгробки і не лізьте в сфери, до яких не маєте відношення та кваліфікації.
В мене взагалі є сумнів - чи є у вас фахова освіта скульптора, чи фахівця по роботі з архітектурно-декоративною пластикою?
Ви ж не вмієте ПОЄДНАТИ ГРАМОТНО фактуру мощення з пластикою РУШНИКА, про який було стільки галасу, що аж НЕ СЕРЙОЗНО...)
Ви також виглядаєте смішно ще з часів історій з липовим "грандом" юному обдаруванню.
Якщо не вгамуєтесь - я й вам присвячу місце в блозі і аналізу ваших персональних шедеврів також.
Мені освіти, досвіду і кваліфікації вистачить.
Я вас не чіпав, але ви напросились.
Творчих успіхів! Дивуйте Ужгород і ужгородців своїми шедеврами. Хочу їх бачити - у місті недостатньо ФАХОВОЇ СКУЛЬПТУРИ та ВИСОКОХУДОЖНІХ ТВОРІВ.
Може тому, що такі ЕКСПЕРТИ та порадники у РАДАХ засідають? Ви там ще не прозасідалися?
Так, якщо самі не можете - не заважайте іншим. Бо це НЕПОРЯДНО! Як мінімум.
Маю ще надхнення на вас, але ви не варті мого часу на це.
Я вам співчуваю і ви виглядаєте несерйозно - як скульптор.
Ви самі напросились. Я не прощаю образ.