Авґустин Волошин і Шандор Надьлучкаї: одна кров

Шандор Надьлучкаї
Шандор Надьлучкаї

                                                                                                           Тібору Вашшу

Цімборо, як і домовлялися, складаю до дрібниць маршрут останніх годин перебування на рідній землі Авґустина Волошина, по якому, коли видасться все добре, влітку прокладемо з тобою шлях. З Хуста, пам’ятаєш, поїдемо через Сокирницю на Драґово, там, через Чумальово, махнемо на Углю – Вільхівські Лази – Нересницю – Ґаничі – Калини, й через невеличкий перевал дістанемося Великого Бичкова. В такий спосіб ушануємо ясновельможного Авґустина! Так, принаймні я, його величаю. Гадаю, що й ти з повагою ставишся до визначного українця, який наші народи мав би нарешті об’єднати...

На те маю підстави, щоб так казати, позаяк власне ти ознайомив мене з «родовим деревом» А. Волошина, «родовим деревом», що бере початок від його пращура Яноша (Івана) Волошина – нар. 1762 року. Там, у Волошинській фáмилії, мене й зацікавив небіж ясновельможного Авґустина по його двоюрідному братові Яношу Волошину – Шандор (нар. 1899 р.), який змінив прізвище Волошин на Надьлучкаї. Хоч бери, та розпочинай писати свій, за Е. Золя, «Руґон-Макарри».

Отже, трохи переповім тобі про Шандора Надьлучкаї, який прийшов на світ од Ілони Семан і греко-католицького попа Яноша (Івана) Волошина. 


Шандор Надьлучкаї (вибач, цімборо, але мадярське «надь» випирає звідусіль, хоч зрозуміло, що в даному разі ідеться про Великі Лучки) – народився 7 квітня 1899 року в с. Надьдобош комітату Сатмар Угорського королівства. Службу у війську розпочав 17 серпня 1918 року. Привертає на себе увагу те, що 1 травня 1936 року він уже дослужився до майора й має нагороду – «Рицарський хрест ордена Угорщини».

До 1937 року носив прізвище Волошин, відтак його змінив на Надьлучкаї, мовляв, через те, що його сім’я тримала маєток у с. Великі Лучки (нині – Мукачівського району).

Відомо також, що його старший брат Йожеф (Йосип), так само звернувся був 1938 року до Міністерства внутрішніх справ Угорщини, де, посилаючись на те, що його брат, який служив у війську, вже змінив прізвище (№ дозволу 7695/1937-ІІІ.-а В.М.). Йосип також отримав на те дозвіл. Як і Гриць – Ерделі...

І, безумовно,  наразі я підійшов до головного. 1939 рік. Середина березня. Прем’єр-міністр Карпатської України Авґустин Волошин і керівник контррозвідки генерального штабу Мадярщини полковник Шандор Надьлучкаї зійшлися в двобої під Хустом. Такі жахливі історії часто зустрічаються в українській минувшині. Згадаймо, принаймні, дійових осіб з роману «Чотири шаблі» Юрія Яновського...

З розповідей Ласла Надьлучкаї відомо, що його дядько Шандор у чині керівника відділу пропаганди армії викладав у військовій академії Угорської королівської армії – Академії Людовіка.

Тоді в Ш. Надьлучкаї склалися дружні стосунки з Дюлою Шомодьварі, який під псевдо «ритор Дюла» писав свої твори, й напередодні Другої світової війни очолював Угорське радіо.

Зберігся виступ полковника Шандора Надьлучкаї від 27 січня 1943 року на зустрічі з працівниками ЗМІ, коли 2-га Мадярська армія зазнала цілковитої поразки на берегах Дону: «...люди опинилися в летаргії... сім діб тримали оборону... не падали духом... під час відступу будуть ще втрати... поки, зрозуміло, тримаймо те в таємниці... необхідно переконати людей, що поразка, точніше недоля не вважається національним бичем... усі повинні зрозуміти,  що перемога вимагає жертв... Колись і ми всі помремо. Адже знаємо, що героїчна смерть – славна смерть, аніж, скажімо, артеріосклероз... угорська преса у своїх викладах повинна скріплювати віру, а – не викликати розпач...»

Після зміни в Мадярщині влади, Ш. Надьлучкаї та Д. Шомодьварі 19 березня 1944 року – (цімборо Тібор, зверни увагу, знову той злощасний для Шандора березень місяць) – інтернували через їхні симпатії до англійців. Звісно, що й комуняки їх по голівці не гладили, а власне переслідували, як і багатьох їхніх однополчан. У 1950 році Міністерство оборони за часів уряду Ракоші позбавило Ш. Надьлучкаї пенсії та перешкоджало влаштуватися на роботу. Добре, що його друг Д. Шомодьварі допоміг з працевлаштуванням різноробочим на столичному кладовищі «Фаркашреті».

Через вісім років Шандора Надьлучкаї позбавили всіх військових звань. І, як той одинокий герой з повісті «Полковнику ніхто не пише» Маркеса, Ш. Надьлучкаї одійшов забутим у ліпші світи. Та, залишив по собі двох діток. Ось, здається, і все...


Цімборо Тібор, якщо зацікавив тебе мій сумний персонаж, то – можеш більше дізнатися про його життя з «Kárpátalija» за 15.01.2010 рік. І, безумовно, коли влітку таки видасться нам побувати з тобою на маршруті Хуст – Великий Бичків, неодмінно пом’янемо й Шандора Надьлучкаї... Адже, вони – одна кров!

19 січня 2012р.

Теги:

Коментарі

Земляк 2012-01-23 / 09:45:36

Флуд і тролінг. Коментуйте по темі. Адмін

Мирослав 2012-01-23 / 08:09:51
До речі, прізвище Орос в перекладі означає - змадяризований русин. Так на Закарпатті записували тих, хто міняв національність. Так що, виберіть спочатку в себе з ока колоду

vichor 2012-01-21 / 15:48:47
Так... Згоден з попереднім коментарем...

Прохожий 2012-01-20 / 12:07:54
"І, безумовно, наразі я підійшов до головного. 1939 рік. Середина березня. Прем’єр-міністр Карпатської України Авґустин Волошин і керівник контррозвідки генерального штабу Мадярщини полковник Шандор Надьлучкаї зійшлися в двобої під Хустом.Такі жахливі історії часто зустрічаються в українській минувшині."
Не лукавте, подпаночек Ярослав, ибо смысл материала вырисовался в другом (хотя, может ибез умысла автора)- показать, как "родичи" исполнили волю "вуйка" по пристегиванию Подкарпатской Руси к Венгрии. Любой ценой. И это им удалось.
А "украинская минувшина" - цяцька, фиговый листок...

caries 2012-01-20 / 07:56:55
Caries - Корятовичу та еФПе (троюрідним внукам Волошина та Надьлучкаї).
За версією одних дослідників - січовиків (добре що не лісовиків), інших - Січових стрільців Карпатської України, третіх - бойовиків Карпатської Січі. Але хіба в цьому справа? Факт залишається фактом!!!
Але якщо самому нічого сказати, тоді потрібно "гавкати" на захист автора публікації... Ви, панове, будете у великій пригоді регіоналам та ЄЦівцям в умовах майбутніх парламентських виборів.

Корятович 2012-01-19 / 22:54:30
'Змалював дядя на себе глядя'! :-)

еФПе 2012-01-19 / 22:48:30
2Caries 2012-01-19 / 22:02:24
...коли на Красному полі під Хустом земляки Шандора Надьлучкаї розстрілювали Карпатських Січових Стрільців..

Уявне всезнайство - пастка для коментатора.
Січові стрільці (УСС) - це Перша світова й доба УНР.
Коло Хуста в 39-му розстрілювали січовиків, бійців Карпатської Січі.

Caries 2012-01-19 / 22:02:24
Авторові
Матеріал - так собі...мадяронством та русинами пахне...
Продовжіть свій маршрут далі: Великий Бичків - Солотвино - міст через Тису - Сігет... Це власне той маршрут, за котрим Волошин втікав до Румунії саме в той час, коли на Красному полі під Хустом земляки Шандора Надьлучкаї розстрілювали Карпатських Січових Стрільців... Молодих 16-18 річних пацанів... Та напівживих і зранених скидали у води Тиси... Не забувши дротом скрутити їм руки за спиною! Про це також потрібно писати, Еріх ви наш Марія Ремарк Закарпатський!!!
Але я не про це. Я про стиль ваших коментарів. Незакінчені, недолугі фрази... Фонвізін тут до чого??? Це що - новий карпатський стиль в літературі, чи прояв синдрому Альцгеймера?

ярослав орос 2012-01-19 / 20:51:39
як ми тепло, коли ня люди хвалять, хоч, як і подобає, "земляк", та й мусив наразі обісрати, мене... ще раз дякую...
закономірно...
читайте фонвізіна...

дякую за добре слово моїм справжнім фатьовам...
бо, справді, те, що м ниськи видав у світ -- у кілька разів варте уваги, ніж подарований кінь балоги на че(р)леному вині ...
згодні?..

звісно, що -- ні...

і знову -- соррі, КК та вся (ну, зрозуміло)... патріотична шушваль...

Faust 2012-01-19 / 20:25:49
Пане Оросе, я давно здогадувався, що Ви не тільки гарний, але і розумний і....освічений!

P. jegyző 2012-01-19 / 16:31:05
Прекрасно изложенные факты о семье Волошина, которые, думаю, в большей степени известны для венгерского читателя, нежели для украинского. Кстати, автор сильно заинтересовал меня предлагаемым маршрутом по историческим местам.Пан Ярослав, не сочтите за бестактность, но я с удовольствием присоединился бы к вам. Думаю, втроем будет интереснее. В случае, если ваша политическая полемика зайдет в тупик, я всегда готов буду восстановить ваши прежние дружеские отношения.

Ужгород 2012-01-19 / 16:06:32
Знову плачений "землячок". Ні, друже, він був московським ГЕБІСТОм, як і ти.

Лишіть Волошина в спокої. Він заслужив на гідний спочинок.

Земляк 2012-01-19 / 15:44:10
П. Ярославе, то що А. Волошин і керівник контррозвідки Угорщини були родичами і підтримували звязки (з усіми наслідками для краю і А. Волошина особисто), наші люди старшого покоління знали, тобто великого секрету в цьому не було.
Однак чи правдивою була інформація, яку ніби обнародували в Чехії після бархатової революції (публікація картотеки з архіву?) про наявність у ректора українського університету в Празі не тільки церковного звання "монсиньйор", але ще й звання "поковника Абверу"?