Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб отримав обладнання від МОЗ (ФОТО, ВІДЕО)

18 холодильників із льодовим захистом та 5 морозильних камер отримав Закарпатський центр контролю та профілактики хвороб. Обладнання розподілили в різні відділення області. Техніку придбало Міністерство охорони здоров'я України за підтримки Світового банку.

Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб отримав обладнання від МОЗ (ФОТО, ВІДЕО)

Як розповів заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін, холодильне обладнання для зберігання вакцин отримали медзаклади і центри контролю та профілактики хвороб усіх областей України. Йдеться про зберігання вакцин від COVID-19, дифтерії, поліомієліту та кору.

Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб отримав нове обладнання для зберігання та перевезення вакцин. Завідувачка лабораторії особливо небезпечних інфекцій центру Ольга Маркович показує новий холодильник. "Лабораторія особливо небезпечних інфекцій займається дослідженням матеріалу із об'єктів довкілля, а також матеріалу від людей на виявлення збудників особливо небезпечних інфекцій, зокрема: холера, туляремія, чума, які високо патогенні й можуть викликати захворювання у великої кількості людей. Безпосередньо цей холодильник нам потрібен для зберігання тест-систем для дослідження сучасним методом полімеразної ланцюгової реакції, проводяться дослідження методом ПЛР, тому в холодильнику будемо зберігати ці тест-набори", — розповіла жінка.

Холодову камера для зберігання вакцин придбали для Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Розповіла завідувачка відділу імунопрофілактики центру Лариса Зарембо. "У березні представники ЮНІСЕФ протестували, підключили і склали нам необхідний документ. Тобто сьогодні камера працює. Якщо отримуємо вакцину за розподілом МОЗ, то маємо місце для безпечного зберігання з умовами дотримання холодового ланцюга. Внутрішній об'єм камери має 40 кубічних метрів, тобто всі партії вакцини, які ми будемо отримувати, будуть розміщені в цій камері", — каже завідувачка.

Лариса Зарембо розповіла, як користуватимуться холодовою камерою. "Коли не було такої камери, то зберігали й отримували вакцини представники Департаменту охорони здоров'я, у них був і є свій склад, де вони зберігають вакцину. Постановою КМУ № 473 від 12 травня 2023 цей функціонал отримання, зберігання і видачі імунобіологічних препаратів до пунктів щеплення, до пунктів вакцинації, переходить до наших зобов'язань. Завдячуючи МОЗ ми повністю готові до роботи, до отримання, зберігання та видачі імунобіологічних препаратів", — розповіла жінка.

Окрім холодильного обладнання, для Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб придбали й три автомобілі: легковий та автобус, який використовуватимуть для мобільної вакцинації, а також мікроавтобус для перевезення вакцин. Такі ж отримали й в інших областях України. Про авто для перевезення вакцин розповідає заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін. "Автівки були закуплені офісом ЮНІСЕФ для того, щоб забезпечити безперебійну доставку вакцини до кінцевих пунктів вакцинації. Йдеться про те, що це спеціально обладнані автомобілі, що містять холодовий куб, у якому можна транспортувати вакцину. Цей холодовий куб перекваліфікований ВООЗ, тобто це означає, що він підтримує однакову температуру під час транспортування без ризиків зниження", — ділиться Ігор Кузін.

Обладнання для обласних центрів контролю та профілактики хвороб закупили для того, аби заклади могли зберігати, розподіляти та перевозити вакцини до пунктів щеплення. Розповів Ігор Кузін. "МОЗ є учасником проєкту Світового банку, який реалізується МОЗ. Існує декілька типів обладнання, яке отримує вказаний центр, зокрема, це холодове обладнання, яке необхідне для зберігання вакцин і для зберігання лабораторно-розхідних матеріалів, оскільки кожен із таких виробів потребує особливого холодового ланцюга. Друга категорія обладнання — це лабораторне обладнання для діагностики COVID-19. Центр контролю та профілактики хвороб використовував свої власні прилади, але найближчим часом уже сформована заявка і він зможе отримати додатково оновлене обладнання для того, щоб лабораторні потужності були на високому рівні", — каже чоловік.

За словами Ігоря Кузіна, загалом в усі області України МОЗ закупив понад 5 тисяч одиниць спеціалізованого холодильного обладнання за підтримки Світового банку.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
31 травня 2023р.

Теги: холодильник, обладнання, центр

Коментарі

СекретарЪ 2023-05-31 / 12:16:12
Працюєм на грамаду! Веліку увагу прєделяєм медіцінє! Тута меня на фото німа, я фотькался у другом місті. Я просто нє можу одначасно фотькаться всюду где нє разбіраюсь

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи