13 банків списуватимуть автоматично кошти з рахунків за борги (ВІДЕО)

13 банків підключилися до системи автоматичного арешту грошей на рахунках за борги громадян. Про це розповів начальник Ужгородського районного відділу Державної виконавчої служби Андрій Плиска.

13 банків списуватимуть автоматично кошти з рахунків за борги (ВІДЕО)

6 квітня цього року набув чинності наказ Міністерства юстиції, який дозволив банкам автоматично списувати гроші з рахунків громадян за борги на вимогу державних і приватних виконавців. 6 липня закінчився тестовий період автоматичного арешту. Гроші будуть списувати з рахунків через несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху, також через борги за несплату кредиту, за комунальні послуги та за аліменти.

Аліменти

Понад рік не сплачує аліменти чоловік ужгородки Каріни Гендер-Зенюхової. Жінка каже: розійшлися вони, коли вона була вагітною. Зараз Каріна не може працевлаштуватися, бо доглядає за дитиною.

"Сказав, що на дитину він буде виплачувати, а мені ні, тому що я не маю права нічого від нього просити, — розповіла жінка. — Потім я намагалася з ним поговорити на цю тему, він сказав, що виплачувати не буде, що подасть позов до суду, щоб забрати в мене ці гроші й від дитини теж".

Каріна ходила у виконавчу службу, щоб дізнатися, чи може колишній чоловік таке зробити. Їй відповіли, що подали позов йому на роботу, його рахунок заблокували, тому зарплату чоловік отримує, але добровільно не хоче сплачувати кошти.

Штрафи та борги

З 2019-го й до квітня цього року за наказом Міністерства юстиції автоматично стягували гроші з банківських рахунків лише у тих, хто боргує за аліменти. Зараз це стосується і тих, хто має несплачені штрафи та борги за комунальні послуги, каже адвокатка Олеся Сідун.

"У минулому виконавці після відкриття виконавчого провадження виносили постанови й направляли їх поштовим зв’язком, — розповіла адвокатка. — Наразі виноситься постанова про арешт коштів, підписується виконавцем електронним ключем і направляється до банку вже електронним шляхом. У процедурі так: стягувач звертається до виконавця, виконавець відкриває виконавче провадження, виносить постанову про стягнення мінімальних витрат (це послідовні постанови), або там про стягнення виконавчого збору, потім виноситься постанова про арешт коштів боржника й арешт майна боржника".

Арешт можна зняти

Начальник Ужгородського районного відділу Державної виконавчої служби Андрій Плиска каже: державні та приватні виконавці можуть як накладати арешт на гроші з рахунків громадян за борги, так і знімати арешт після винесення постанови в електронній формі.

"Виконавцеві також надано право в електронній формі подавати вимогу до банківських установ, яка підписується електронним цифровим підписом самим державним виконавцем, — пояснив Андрій Плиска, — потім направляється на погодження керівнику й в автоматичному режимі вона потрапляє до банківської установи, після чого банк, опрацьовуючи її, надає державному виконавцеві відомості щодо номера рахунку, а також залишку коштів на тому рахунку. Після чого, державний виконавець на той виявлений конкретний рахунок накладає арешт і в електронній формі направляє постанову до банківської установи".

Гроші списуватимуть за рішенням суду

Наразі до системи автоматичного арешту грошей на рахунках за борги громадян долучилися 13 банків, — додає Андрій Плиска.

"На даному етапі сама процедура надіслання вимог ще не працює, тобто ще є певні технічні складності, але Державне підприємство національної інформаційної системи над цим питанням працює, — пояснив він. — Уже майже впродовж найближчого часу вони обіцяють, що така норма запрацює на практиці. На цьому етапі державні виконавці мають право виносити постанову про арешт коштів в електронній формі й надсилати її до банку".

За словами Андрія Плиски, гроші з рахунків боржників будуть списувати за умови відкритого виконавчого провадження за рішенням суду.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
09 липня 2021р.

Теги: банки, кошти, борги

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи