На Закарпатті відреагували на заяву мера Івано-Франківська "спакувати і відвезти ромів" (ВІДЕО)

На Закарпатті правозахисники розкритикували заяву міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа щодо вивезення ромів з області.

На Закарпатті відреагували на заяву мера Івано-Франківська "спакувати і відвезти ромів" (ВІДЕО)

"Дійсно, і в Івано-Франківську є ці люди, але такі є і на Львівщині, Тернопільщині. Для мене дуже важливо, щоб такі речі не відбувалися в Україні. Тому що це в першу чергу заклик до того, щоб мати таку боротьбу із цими людьми. Якщо є порушення зі сторони ромів, або зі сторони будь-якого громадянина України чи в Ужгороді, чи у Львові, чи в Івано-Франківську, є закон. А закон для всіх один", – заявив очільник громадської організації "Об’єднання ромів Ужгорода" Мирослав Горват.

Мирослав Горват, голова ГО "Об'єднання ромів Ужгорода"

21 квітня міський голова Руслан Марцінків розпорядився вивезти ромів з Івано-Франківська на Закарпаття до 28 квітня. Таке доручення він дав поліції на щотижневій нараді. За його словами, в місті для цього виділили автобус.

Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло повідомив, що 12 людей відмовилися тоді їхати. Інших правоохоронці вивезли з Івано-Франківська та передали закарпатській поліції. Марцінків сказав, що потрібно «спакувати» і зробити «ще одну ходку».

На ситуацію відреагувала представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Закарпатті Діана Швардак:

«З боку міського голови Івано-Франківська ми спостерігаємо порушення прав ромської нацменшини згідно статті 33 Конституції України, яка закріплює, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, що встановлюються законом. У нас направлено листи на Національну поліцію, на підставі чого вчинялисч такі дії. Також скеровано акт реагування та лист на міського голову щодо недопущення дискримінації за ознаками раси та кольору шкіри».

Діана Швардак, представниця Уповноваженої ВР України з прав людини на Закарпатті

Правоохоронці відкрили справу за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, — повідомив голова МВС Арсен Аваков.

 

Скрін зі сторінки Арсена Авакова в соціальній мережі

 

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
22 квітня 2020р.

Теги: цигани, роми, Марцінків

Коментарі

Ужгородка 2020-04-28 / 14:06:58
Сама держава за останні 15 років, виплачуючи при народженні дітей великі гроші, спровокувала природній приріст ромів у геометричній прогресії. Всі народжуючі - багатодітні (10-ти дітні) є матерями одиначками. Їм виплачуються кошти, як матерям-одиначкам, хоча ром вдома постійно лежить на дивані біля дітей та жінки. Де рейди соцпрацівників, відувається отримання неправомірних бюджетних виплат. Через 4-ри роки, після виплати коштів матерям при народженнні, матері ніби-то відмовляються від дітей, опіку беруть їхні бабки. Вже їм держава платить на дітей, так як би брали дітей з дитбудинків.Знову держава виплачує великі кошти. Несправедливо, коли помирає 59 річний чоловік, який має 35 років трудового стажу, проте останній рік не працював офіційно через хворобу, то його родина через управління соцзахисту отримає аж 1 тис.грн допомоги. Отака несправедливість. Хто сплачував податки 35 років, то отримає 1 тис.грн допомоги, а хто народить 10 дітей, не сплативши жодної грн податку - понад 1 млн.грн - допомоги при народженні + кошти на дітей, як мати одиначка, і ці діти в школу не ходять, а ще й жебракують. Від мене особисто ромки вмудрилися 2 рази викрасти гаманець, 1-й раз у марштрутці, інший раз - у булочній. Спеціалізуються на викраденні нормально. Декілька років пройде - і в Ужгороді ромів будуть усі боятися і від них треба буде захищатися більшості. Всі знають, чим вони торгують і які хороми будують ромські барони, які ніде офіційно не працюють і ні в кого не виникає питання, а де сплачені податки від доходів.

ZWOLUCH 2020-04-24 / 22:08:54
НЕ СТОИТ СТЫДЛИВО НАЗЫВАТЬ ИХ ЧУТЬ ЛИ НЕ "РИМЛЯНЫ" : ЦЫГАН И ТОЛЬКО ЦЫГАН!!! ЗАМЕЧАТЕЛЬНЫЙ ПРИМЕР РЕШЕНИЯ-У СЛОВАЦКИХ СОСЕДЕЙ. ПОБОЛЬШЕ Б В ЗАКАРПАТЬЕ МАРЦЫНКИВЫХ!

Іршава 2020-04-23 / 21:39:16
Сильно мене обурює те, як заговорила зараз Коаліція ромських неурядових організацій, і як ефективно турбується про права меншин. Пряме питання:
- чому ж ви турбуєтесь про права, а про їх обов'язки, як громадян не турбуєтесь?
- чому вас досі не було чути, коли писалися заяви на в поліцію про крадіжки?
- чому вас не видно на горизонті коли жінки-роми жебракують гроші, і розвертаючись ідуть за сигаретами та горілкою?
- чому ви не втручаєтеся коли роми напоюють своїх дітей молоком з горілкою, щоб дитина спала, і ходять жебракуючи???!!!
- чому ви не бентежитесь що вони не ходять до школи, не вміють писати і читати???
Ви пусті теоретики, знаєте тільки те, як правами маніпулювати, а щоб освідчити тих, кого ви представляєте в Україні, у обов'язках перед законом і громадою, посприяти в можливостях меншин, бути більш соціальними, ви не вмієте.

412 2020-04-23 / 20:38:39
я б пропонував усім тим, що ревно захищають циганоту, взяти на один(!!!) день кількох так званих ромів до себе додому. Гарантую, що вранці побіжать купувати якусь зброю, може і автомат.Ці каїнові діти гроблять нашу державу, висмоктують її зсередини. В жодній європейській країні такого нема, щоб чесна, порядна людина терпіла дикунам ?!!!

Вуву до Грегора 2020-04-23 / 18:56:59
Ви прекрасно знаєте оскільки є правником що не раз і не мабуть стикались на практиці коли трактування закону а відповідно і остаточний вирок може бути наслідком у висліді власне такого вивернутого трактування законів.
І як судді і прокурори цим зловживають мабуть не мені вам розказувати.
Наснаги вам у ваших благородних справах.

Вуву 2020-04-23 / 18:47:37
І ще раз.
Такі дійі ... Вчинялися на підставі того що мер наводив порядок в місті.
Друге боровся з потенційною кримінальними елементами які становлять загрозу жителям міста.
І третє . щоб в такий спосіб не розповсюджавалась пандемія , і було дотримання карантину згідно принятих положень.
А листи.
Все одно писала секретарка а підписати йіх все рівно що задницю підтерти.
От така робота.
Це така моя особиста думка.
Щодо критики вона була не пряма,
А як можна критикувати не переходячи на особистіть яку критикується . Я не знаю.

Читач 2020-04-23 / 16:36:13
Я котрогось року на свої очі бачив нашестя нашої циганоти на Львівський залізничний вокзал, перед яким вони жили - це жах і я співчуваю тому місту! І їх там було ще мало! Але бажання в голові народжуються стосовно циганоти вельми не толерантні! Тому пани Горвати та їм подібні циганські вожді та захисники нехай їдуть за своїми циганятами і забирають їх у свої хороми, а не розповідають нам про їх права! А чому вони не розповідають нам усім про їх обов"язки? Чи ці обов"язки тільки у нас з Вами?

В.Грегору 2020-04-23 / 12:37:01
Я вже не говорю про інші права - право на працю, право не красти, право не захоплювати землю і т.д.
Цих прав ця наволоч вимагати не збирається?

А права інших людей уповноважена відстоювати не збирається? Наприклад, право не бути обкраденими? Чи право не отримати плювок в каву на відмову дати гроші циганчатам? Або право так само захопити собі землю під забудову, як це роблять інші громадяни України - цигани?

В.Грегору 2020-04-23 / 12:32:16
Зараз карантин, нє? І та циганота, як і всі громадяни України, мала би сидіти вдома, на самоізоляції, а не шастати по всій Україні - крадучи і розгносячи заразу.
Чи не так?
Чи закони їх стосуються вибірково?

митро 2020-04-23 / 11:46:12
най циганота робить а не жебрать права та права а де обовязок працювати поводитися за законом

Віталій Грегор 2020-04-23 / 11:13:24
"вуву" якраз таки по закону вона права, не перекручуйте. Стаття 33 Конституції України гарантує зокрема право на вільне пересування і т.д. Хоча я і сам проти більшості циган через їх аморальний спосіб життя, але це не стосується всіх без винятку. Ви знаєте про яких це конкретно людей йде мова? Думаю ні. А якщо це щодо інших національностей, вірмен, грузинів зроблять, то лише тоді це буде незаконно? Або закон один для всіх, або давайте у вибірковість грати і з контексту виривати слова. Тому в даному випадку представник Уповноваженого висловилась вірно, відповідно до закону, що і є її зокрема прямими посадовими обов'язками. Адже тут в діях мера і місцевих поліціянтів-виконавців порушення рівноправності громадян, яке недопустимо згідно ст.24 Конституції.

Плюс не гарно переходити на особисті образи. Про позицію посадовців Закарпатської ОДА, МВС та посольства США, які зробили також аналогічні публічні заяви, чомусь не пишите. Чи вони також всі дурні, а лише ви один розумний? Тому давайте не переходити на особистості, не личить це свідомим на освіченим громадянам.

не розуміюся в світі 2020-04-23 / 09:07:01
одмінили рейси, мер дав автобус,аби їх вивезли, що він зробив не так?Най мене із сімйов запросить до себе додому тота Швардак, а я юй буду сидіти на голові, доки ся не одкупить.Чи карантин уже відмінили? Чи виписали їм штраф 17 тисяч?Чи они не розносят заразу?

Вуву 2020-04-23 / 08:09:45
Судячи з того що сказала ця діана можна йій відповісти не бреши і не оберталюдей на дурних якщо сама така.
...."вільний вибір місця проживання" ...
Звичайно ! Якщо ви купили квартиру чи будинок і все оформили належним чином.
Але якщо циганота з картону і всякого сміття зводить гетто .
Де ні адреси нема і землі на яких вони там циганяться не є йіхня власність.
А власність міста .
То я хочу тобі сказати перестань пи$@!ти ... вивертаючи на виворіть закони так як тобі того хочеться.
Очевидно що твоя робота теж має якусь відповідальність а не не лише вигляд наштукатуреного фасаду типа морди ... де всю відповідальність можна перекидати на інших.
А меру Франківська респект .
Молодець.

Варош 2020-04-23 / 06:39:46
А чому ніхто з названих вище осіб не замислився. ЧОМУ до деяких громадяни однакове ставлення в Іванофранківську.Тернополі.Львові.Ужгороді.Та й інших містах.

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи