УДАР: Жінки повинні стати на бій за Україну поруч з чоловіками

Ось основний месседж, який отримали учасники серії навчальних курсів «Жінки та політичний вплив», організованого Інститутом Роберта Шумена в Будапешті.

УДАР: Жінки повинні стати на бій за Україну поруч з чоловіками

Засадам гендерної справедливості (не плутати з фемінізмом і різними рухами, покликаними стерти всі межі між чоловічою і жіночою статтю) українці, представники кількох опозиційних партій, вчилися разом з молодими політиками з Грузії та Молдови. Символічно, що в навчанні взяли участь і чоловіки: Беслан Тасуєв (УДАР, Україна), Іраклі Берідзе (Об'єднаний національний рух, Грузія) та Заза Габуніа (Член Сакребуло від фракції "Християн-демократи", Грузія). Із 10-ти запрошених українців, троє – представники УДАРу. Саме ця молода політична сила є першою в Україні, що визначила питання гендерної рівності як пріоритетне завдання, закріплене в Програмі партії. Пізніше, лідер партії Віталій Кличко офіційно заявив, що в майбутньому парламенті буде представлено 30% жінок серед депутатів від УДАРу. Такого показника, що відповідає основним принципам ЄС УДАРу вже вдалося досягти в Київраді.

Численні дослідження доводять, що з приходом жінок до парламенту чи уряду ці органи починають активніше й ефективніше опікуватись питаннями соціальної сфери, охорони здоров'я, освіти. Це логічно – жінка ліпше розуміється в питаннях, які стосуються дітей, пенсіонерів, незахищених верств населення. То може саме через відсутність в Україні жінок-лідерів в нашій країні так кульгає соціальна сфера? 53% населення України – жінки, кількість жіночих організацій постійно зростає, а от кількість жінок у владі, чомусь, зменшується. У 2010 році за часткою жінок у парламенті, у виконавчій владі та провідних державних посадах Україна зайняла 105 місце у світі серед 134 країн, які потрапили у рейтинг GenderGapIndex.

De jure чинне українське законодавство гарантує чоловiкам та жiнкам рiвнi права та можливостi. Цього питання торкаються ряд інших статей Конституції Україні та ратифікованих країною конвенцій. Якби в Україні закони виконувались – все могло б бути інакше.

То може час відстоювати свої права і нарешті взяти на себе відповідальність: відповідальність не тільки за свою родину, а і за країну. Необхідно, щоб жінки мали не декларативні, а реальні можливості участі у громадському і політичному житті країни.

Погоджусь з позицією Віталія Кличка: жінки-політики більше налаштовані відстоювати інтереси своїх виборців та працювати на благо суспільства. Тому мета політичної партії «УДАР» – досягти достойного представництва жінок на керівних партійних посадах. Цього вдалося досягти в депутатській фракції у Київраді, де 4 з 12 депутатів – жінки.

На Закарпатті ми вже розпочали процес створення жіночої платформи, яка б допомогла жінкам краще захищати свої інтереси. Такий крок допоможе «виховати» жінок політиків, наступних лідерів. Адже політиків потрібно виховувати. І чоловіків і жінок.

P.S. Я проти того, щоб жінці давали посаду виключно тому, що вона жінка. Але якщо вона працює краще за чоловіка – будьте ласкаві, не присікайте її прав. Жіноче крило партії повинне розвиватись і ні в якому разі не зводитись до чисто гуманітарних проектів. Жінкам пора брати активну участь в політичному житті та в процесі прийняття рішень – як всередині своїх партій, так і на загальнодержавному рівні.

Аліса Квич

Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка», Закарпаття онлайн.Політичні партії
14 червня 2012р.

Теги: УДАР, Будапешт, Роберт Шуман

Коментарі

/ 2Рахівчани закупили бронежилети і необхідні закарпатським солдатам речі
Закарпатці вимагають відставку парламенту
Пацкан: Кількість вимушених переселенців в Україні сягнула 34 тисяч
«УДАРна молодь» організує День молоді в Ужгороді
Молодь УДАРу оголосила про старт рейдів по маршрутках
В Берегові обрали голову районної організації УДАРу
/ 1Пацкан: В Ужгороді поки що перезавантаження влади не відбулося
Втікачів потрібно облаштовувати в Україні – Пацкан
Помічники В.Пацкана провели прийом громадян в Рахові
/ 1Хустський УДАР провів Акцію «Не купуй у окупанта» !!!
/ 3Пацкан: Ми повинні якнайшвидше провести дострокові парламентські вибори
В Хусті і Іршаві пройшов прийом громадян помічниками народного депутата Пацкана
Закарпатців закликають вступати в батальйон територіальної оборони
Пристая з УДАРу: Слід дати Порошенку перемогу вже в 1 турі
Пацкан: Конституційна реформа є необхідністю, а не маніпуляцією перед виборами
/ 1Пацкан: Українці отримали шанс вже найближчим часом їздити в країни ЄС без віз
Буланов: Робота міліції буде незадовільною, поки не розкриваються політичні замовлення
Активістка УДАРу взяла участь в молодіжній конференції у Брюсселі
/ 5Пацкан подарував бронежилети народним ополченцям Миколаївщини
Пацкан: Правоохоронці, що склали свої щити, мають нести кримінальну відповідальність
Пацкан: Путінська «Гра м’язами» не допоможе йому знищити Україну
/ 1Закарпатець пройшов курс школи помічника народного депутата в Києві
Пацкан: Україна зробила перший крок до енергетичної незалежності від Кремля
Спостерігачі Посольства США зустрілися з представниками закарпатського УДАРу
/ 4Пацкан: Український паспорт повинен стати пластиковим, як у ЄС
» Всі записи