Підсумки «політичного болота» 2011-го року

У народі вислів «кануло в болото» вживають для того, щоб сказати, що щось пропало безслідно. На жаль, сліди від політичного «болота» не змиваються навіть джерельною водою, бо бруд уже в’їдається у всі сфери суспільного життя країни.

Підсумки «політичного болота» 2011-го року

Які сліди залишилися після «політичного болота» 2011 року?

Країну роз’їдає корупція. За даними міжнародної рейтингової організації Transparency International за рівнем корупції Україна опустилась за 12 місяців з 134-го на 152-е місце.

Цей рік можна сміливо назвати роком експериментів над народом, які назвали реформами.

В той час, як влада запевняє, що ціни стали нижчими, зарплати вищими, а освіта і медицина якіснішими, студенти, освітяни, підприємці, колишні воїни-інтернаціоналісти, фермери і чорнобильці виходять на вулиці. Очевидно, суттєвих позитивних зрушень від запроваджуваних реформ пересічні громадяни так і не відчули. 2011-й став першим роком, коли на акції невдоволення народ виходив не з політичними, а з соціальними вимогами. Нову хвилю протестів можна чекати у 2012 році, якщо керманичі держави таки підуть на скасування пільг, адже в Україні близько 21 мільйона “пільговиків”.

Закон про вибори, який є нічим не іншим, як грою в одні ворота, ув’язнення лідера опозиції та фіаско системи демократії країни – ось чим запам’ятався громадянам та європейській спільноті цей рік по-українськи.

А тепер по-порядку…

2011-й рік розпочався з чергового кроку до комерціалізації вищої освіти: у Табачника вирішили скоротити держзамовлення аж на 42%. Вже 31 січня невдоволена молодь по всій країні вийшла на вулиці.

У березні вперше за 10 років по всій Україні протестували українські вчителі. Тисячі освітян з’їхалися під вікна прем’єр-міністра, аби сказати Азарову, що на 613 грн., які платили педагогам першого розряду, прожити неможливо. Восени хвилю мітингів продовжили підприємці, а потім чорнобильці і афганці. В той же час Уряд, замість того, щоб прислухатись до народу, вбачає у протестах підбурення «політичних провокаторів із табору опонентів». 

У червні порушено Кримінальну справу проти екс-прем'єра Тимошенко, а у серпні її заарештували. Відтак, за рейтингом експертів компанії Economist Intelligence Unit, «Індекс української демократії» за 2011-й рік опустився з рівня "демократії з недоліками" до категорії "гібридних режимів". Все, що було досягнуто зусиллями усього народу під час Помаранчевої революції, за рік зведено нанівець. Такий стан речей не міг не вплинути на ставлення Євросоюзу до України як кандидата для асоціації з ним.

У листопаді прийнято типовий для сьогоднішньої української влади Закон «Про вибори народних депутатів». Втрачаючи довіру народу, влада зробила все, щоб у 2012-му році за рахунок мажоритарників сформувати провладну більшість у наступному парламенті. Абсолютно погоджуюсь з лідером нашої партії Віталієм Кличком в тому, що прийнятий закон відкинув країну у 2002-й рік, проти чого українці вже виступали 2004-го року. Кожний з 366 народних депутатів, що проголосували за прийняття закону, зрадили сподіванням українських громадян, забезпечивши передумови для проведення антидемократичних виборів. Відтак, опозиції прийдеться дуже серйозно поборотися, аби зламати цей сценарій.

Партію «УДАР» ці комбінації не надто лякають, адже підтримка серед виборців нашої політичної сили невпинно зростає. Відповідно до листопадових досліджень компанії «Юкрейніан Соціолоджі Сервіс» та Фондом «Демократичні ініціативи», якби вибори відбулися цими днями, то за «УДАР» готові віддати свої голоси майже 6% виборців. Ще в березні ця цифра становила 2%.  Головна причина росту довіри - пошук третьої сили з тих, хто ще не був активно залучений до політичного процесу і розчарування у старій генерації політиків. Тому новоприйнятий 5-відсотковий бар’єр нас не лякає, а тільки стимулює ще серйозніше взятися за роботу.

У грудні Європа винесла вирок політичному життю України за весь минулий рік. Порушення прав і свобод громадян, заборона вільних зібрань, нівелювання демократичних цінностей – все це вилилось в те, що очікувану Угоду про асоціацію України з ЄС так і не було парафовано. Чим далі, тим очевиднішим стає, що керівництво країни ставить пріоритетом свої політичні інтереси і тим самим завдає шкоди поглибленню співробітництва з Європою.

***

На жаль, політичне «болото» затягнуло і нашу область. Всі важливі питання вирішувались кулуарно, в інтересах обмеженого кола людей, у переговорах «при закритих дверях. Ні в обласній, ні в радах міст та районів опозиційні сили не зробили нічого, аби влада з ними рахувалася.

Депутати, які прийшли в ради від опозиційних партій, слухняно голосують за всі провладні рішення. Окремих їх місцевих лідерів перекупили посадами та преференціями. Політичне «болото» все глибше поглинає нестійких до подачок влади партійних активістів.

Чи не найгучніший політичний скандал розгорнувся навколо об’єднання УжНУ і ЗакДУ, коли регіонали та ЄЦ не змогли домовитись полюбовно. Відтак, питання «заглохло».  Арешт лідера опозиції, і той в порядку денному облради загубився на тлі переговорів щодо переходу на зимовий час.

На рівні обласного центру, то при мері-комунальникові, що так красномовно критикував діяльність попередньої влади, зросли ціни на комунальні послуги. Також депутатському корпусу «вдалося» вирівняти ціни на проїзд в маршрутках з тарифами, що існують у великих містах, де і кілометраж, і зарплати врази більші.  На момент старту опалювального сезону влада міста згадала, що ряд котелень так і не були введені в експлуатацію. Тож діти в школах грілися від електроприладів, а пожежники все частіше виїжджали гасити задимлені від перенапруги електрощитки.

Разом з тим, 2012 рік дає шанс врятуватись із того «болота», яке нас затягує.

Важливо, щоб у наступному році в Україні пройшли чесні і прозорі вибори в парламент. Вони стануть «лакмусовим папірцем» для зближення України і Євросоюзу. Ми готові до діалогу і співпраці з демократичними опозиційними силами.

Врятуймо себе самі...


Валерій Пацкан,

голова Закарпатської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка»

Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка», Закарпаття онлайн.Політичні партії
24 грудня 2011р.

Теги: УДАР, Валерій Пацкан

Коментарі

777 2011-12-28 / 23:02:15

Ваша "правда" в тому, що ви просто нахамили авторові, а зараз хамите Адмінові? Поверніться до цивілізованих норм спілкування і ваші коментарі не будуть видалятися. Адмін

777 2011-12-28 / 22:16:57

Коментар видалено. З хамством - на "Репортер" Адмін

SOS 2011-12-26 / 22:36:07
Ух,какие мы правильные на словах!Чмо!!!Вспомни,как ты любишь людей подставлять!

хустянин 2011-12-26 / 00:55:27

 Флуд і тролінг. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

олег 2011-12-25 / 18:37:42
Щось Пацкан занадто приділив увагу освітній реформі у нашій державі, особливо об’єднанню УжНУ та ЗакДУ, а чому він не розповість, які зусилля його партія доклала до цих питань.....чи він тільки здатен підтримувати студентів за допомогою різних "студентських шоу" ?

яяяя 2011-12-25 / 18:10:52
Звичайно що сам, стільки виданих кредитів, за які можна судити його по 365 статті ККУ :)

Золотарівчанка 2011-12-25 / 15:25:39
Дайте Валєрі спокій-він порядний хлопець .Всього добивається сам

Войнова 2011-12-25 / 11:46:48
Валерка коли ти за інших так говориш згадай свої \кердити видані в Індекс банку і як ти людей попідставляв.

Ужгород 2011-12-25 / 09:19:29
Валерій Пацкан по-хамськи ставиться до людей, а хоче стати політиком. Спочатку треба принаймні стати людиною. Причому нарікається на нього його ж найближче оточення. Чому у політику лізуть ось такі людці?

Пацкану -- но пасаран! "Удару" треба іншого лідера.

/ 2Рахівчани закупили бронежилети і необхідні закарпатським солдатам речі
Закарпатці вимагають відставку парламенту
Пацкан: Кількість вимушених переселенців в Україні сягнула 34 тисяч
«УДАРна молодь» організує День молоді в Ужгороді
Молодь УДАРу оголосила про старт рейдів по маршрутках
В Берегові обрали голову районної організації УДАРу
/ 1Пацкан: В Ужгороді поки що перезавантаження влади не відбулося
Втікачів потрібно облаштовувати в Україні – Пацкан
Помічники В.Пацкана провели прийом громадян в Рахові
/ 1Хустський УДАР провів Акцію «Не купуй у окупанта» !!!
/ 3Пацкан: Ми повинні якнайшвидше провести дострокові парламентські вибори
В Хусті і Іршаві пройшов прийом громадян помічниками народного депутата Пацкана
Закарпатців закликають вступати в батальйон територіальної оборони
Пристая з УДАРу: Слід дати Порошенку перемогу вже в 1 турі
Пацкан: Конституційна реформа є необхідністю, а не маніпуляцією перед виборами
/ 1Пацкан: Українці отримали шанс вже найближчим часом їздити в країни ЄС без віз
Буланов: Робота міліції буде незадовільною, поки не розкриваються політичні замовлення
Активістка УДАРу взяла участь в молодіжній конференції у Брюсселі
/ 5Пацкан подарував бронежилети народним ополченцям Миколаївщини
Пацкан: Правоохоронці, що склали свої щити, мають нести кримінальну відповідальність
Пацкан: Путінська «Гра м’язами» не допоможе йому знищити Україну
/ 1Закарпатець пройшов курс школи помічника народного депутата в Києві
Пацкан: Україна зробила перший крок до енергетичної незалежності від Кремля
Спостерігачі Посольства США зустрілися з представниками закарпатського УДАРу
/ 4Пацкан: Український паспорт повинен стати пластиковим, як у ЄС
» Всі записи