Пацкан: А хіба зараз спонтанні протести проходять вільно?

14 червня, під час свого візиту до Ужгорода, Валерій Пацкан скликав прес-конференцію, присвячену роз’ясненню основних положень законопроекту «Про мирні зібрання», ініційованого очолюваним ним парламентським Комітетом, що опікується правами людини. Жоден представник громадськості, який апелював би проти даного проекту закону, на зустріч, на жаль, не прийшов.

Пацкан: А хіба зараз спонтанні протести проходять вільно?

Валерій Пацкан спростував  заяви окремих громадських діячів про те, що прийняття спеціального закону унеможливить будь-які спонтанні протести.

«Чуючи такі аргументи від людей, які навіть не читали проект закону, так і хочеться запитати: а хіба зараз спонтанні протести проходять вільно? Українці можуть висловлювати свою позицію, не ризикуючи бути арештованими? Звісно ні! На сьогоднішній день понад 85% позовів органів влади до суду про заборону мирних зібрань задовольняються. А акції, про які було повідомлено за кілька годин (чим апелюють опоненти законопроекту) все частіше закінчуються арештами. Така ситуація існує саме завдяки відсутності чіткого правового регулювання цього питання», - заявив Валерій Пацкан.

Крім того, політик підкреслив, що законопроект якраз вводить поняття «спонтанності мирних зібрань», коли такий протест є невідкладним у часі. Таке зібрання може бути викликане резонансним ДТП, забудовою території, руйнуванням будівлі, вбивством тощо.

Серед переваг проекту закону, також є те, що він встановлює чіткі позитивні обов’язки органів влади сприяти безпечному проведенню мирних зібрань і, що дуже важливо, усуває відповідальність за статтями 185-1 і 185-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які сьогодні органи влади застосовують для арешту чи штрафування організаторів мирних зібрань.

 «Даний законопроект відповідає європейським стандартам і стане ефективним інструментом захисту прав українців на мирні зібрання. У роботі над ним ми з самого початку закликали до співпраці експертів, представників громадських та правозахисних організацій і враховували їхню позицію. Виходити з вищесказаного зауважу, що протестувати проти встановлення чітких правил гри, знаючи українські реалії, означає відстоювати інтереси влади  і чинити злочин проти громадськості!», - зауважив Пацкан.

Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка», Закарпаття онлайн.Політичні партії
14 червня 2013р.

Теги: УДАР, мирні зібрання, Пацкан

Коментарі

Михайло Лебедь 2013-06-15 / 12:33:31
Пане Адмін, не знав в той момент, що ви мій коментар опублікували. Перепрошую.

Адмін 2013-06-14 / 21:00:05
2 Михайло Лебедь

Ваш коментар є на сайті - http://zakarpattya.net.ua/News/111321-Pravozakhysnyk-rozkrytykuvav-pidpilnu-pres-konferentsiiu-nardepa-Patskana-na-pidtrymku-zakonoproektu-pro-protesty Для чого дублювати його в таких розлогих коментарях? Аби привернути увагу - досить навести гіперпосилання на публікацію...

Михайло Лебедь 2013-06-14 / 20:55:42
Cьогодні в Ужгороді депутат-ударівець Валерій Пацкан вранці тишком-нишком провів в своєму кабінеті прес-конференцію, де вкотре довів, що лобіює скандальний "законопроект Януковича-Захарченка-Ставнійчук" про НЕсвободу зібрань в Україні. Хочу прокоментувати деякі з його тез. Пан Пацкан заявив, буцім акції, про які було повідомлено за кілька годин, "все частіше закінчуються арештами". Але пан Пацкан не має жодної цифри на підтвердження цієї тези. Цифри ж насправді кажуть про інше - в Україні торік відбулося (за різними оцінками) від 3636 до 16392 мирних зібрань, в той час як за інформацією МВС, до адміністративної відповідальності в 2012 році за статтею 185-1 КУпАП було притягнуто лише 124 особи (лише 7 з них отримали адмінарешт). Пан Пацкан також забув додати, що "спонтанні" зібрання з проекту, який він лобіює, не є справжніми спонтанними. Оскільки протестувальникам політично чи економічно небажаних акцій потрібно буде доводити "беркуту", судовому виконавцю, а потім і судді, що письмово повідомити про протест за два дні було саме “неможливо“ і що протест був саме “невідкладним“ (п.5 ч.1 ст.1 проекту), а також, що про спонтанний (!) протест влада була “невідкладно” попереджена хоча б усно (ч.1 ст.15 проекту). Пан Пацкан також забув додати, що його проект не ліквідовує адміністративні арешти. І зараз для міліцейських затримань під час мирних зібрань використовуються п.5 ст.11 Закону “Про міліцію” (затримання), ст.185 КУпАП (“злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції”), ст.173 (“дрібне хуліганство”) та ін. Найбільш репресивні санкції ст.185 та ст.173 КУпАП, як і ст.185-1 КУпАП, – 15 діб адмінарешту. Проект зовсім не пропонує скасувати ці статті. Проект пана Пацкана також актуалізує ст.382 Кримінального кодексу (невиконання рішення суду), яка передбачає ув’язнення протестуючих на строк до трьох років, або демотивуючий штраф розміром від 8500 до 17000 гривень. Докладніше про все це читайте тут - http://bit.ly/11MHrAP

Олександр 2013-06-14 / 20:33:41
Брехло воно.
Нічого закон не усуває, а зобов'язує подавати заяву за 48 годин, що призведе до того, що суди будуть забороняти не 85% а всі 100. Спонтанні зібрання і так визначені в Конституції. Ті 15% проведених зібрань лише тому були, що люди подавали нову заяву безпосередньо перед акцією і суд не мав часу заборонити. Зараз цю останню можливість прикриють.
Цей удар - креатура президентського адміністратора Льовочкіна, якій і лобіює законопроект.

Копча 2013-06-14 / 20:04:21
Хто це такий? Звідки це "мудре" г..но сплило.

/ 2Рахівчани закупили бронежилети і необхідні закарпатським солдатам речі
Закарпатці вимагають відставку парламенту
Пацкан: Кількість вимушених переселенців в Україні сягнула 34 тисяч
«УДАРна молодь» організує День молоді в Ужгороді
Молодь УДАРу оголосила про старт рейдів по маршрутках
В Берегові обрали голову районної організації УДАРу
/ 1Пацкан: В Ужгороді поки що перезавантаження влади не відбулося
Втікачів потрібно облаштовувати в Україні – Пацкан
Помічники В.Пацкана провели прийом громадян в Рахові
/ 1Хустський УДАР провів Акцію «Не купуй у окупанта» !!!
/ 3Пацкан: Ми повинні якнайшвидше провести дострокові парламентські вибори
В Хусті і Іршаві пройшов прийом громадян помічниками народного депутата Пацкана
Закарпатців закликають вступати в батальйон територіальної оборони
Пристая з УДАРу: Слід дати Порошенку перемогу вже в 1 турі
Пацкан: Конституційна реформа є необхідністю, а не маніпуляцією перед виборами
/ 1Пацкан: Українці отримали шанс вже найближчим часом їздити в країни ЄС без віз
Буланов: Робота міліції буде незадовільною, поки не розкриваються політичні замовлення
Активістка УДАРу взяла участь в молодіжній конференції у Брюсселі
/ 5Пацкан подарував бронежилети народним ополченцям Миколаївщини
Пацкан: Правоохоронці, що склали свої щити, мають нести кримінальну відповідальність
Пацкан: Путінська «Гра м’язами» не допоможе йому знищити Україну
/ 1Закарпатець пройшов курс школи помічника народного депутата в Києві
Пацкан: Україна зробила перший крок до енергетичної незалежності від Кремля
Спостерігачі Посольства США зустрілися з представниками закарпатського УДАРу
/ 4Пацкан: Український паспорт повинен стати пластиковим, як у ЄС
» Всі записи