Більшість закарпатських студентів впевнені, що влаштуватися на роботу їм буде непросто, - УДАР

44% із майже 1000 опитаних молодих закарпатців найбільше стурбовані питанням, де знайти роботу після закінчення вузу. Про це свідчать результати опитування, яке оприлюднили молоді активісти партії УДАР під час круглого столу, 17 квітня.

Більшість закарпатських студентів впевнені, що влаштуватися на роботу їм буде непросто, - УДАР

Цю та інші актуальні для студентства проблеми вони обговорювали разом з освітянами, представниками громадських організацій та, власне, студентами.

Молодь нарікає, що опинилася у замкненому колі. З одного боку, студенти після закінчення вузу виявляються неготовими до реалій ринку праці, адже у вузах їх вчать за застарілою методичною базою, яку в реальному житті більше не використовують на підприємствах. В той же час, брати на роботу молодого спеціаліста без досвіду, роботодавець не хоче, а стимулювати його в цьому держава жодним чином не поспішає.

Хорошим вирішенням питання стало б запровадження програми стажування для студентів усіх спеціальностей, як у державних установах, так і на приватних підприємствах. Студенти мріють, щоб таке неоплачуване стажування зараховувалось їм у трудовий стаж. Однак, за їх словами, навіть без будь-яких записів до трудової книжки, державні органи неохоче мають справу з практикантами.

«Вони не зацікавленні в тому, щоб вчити когось, хто в них навіть не працює. Свого часу, я став учасником програми стажування  в органах місцевого самоврядування, однак в останній момент, вже після проходження відповідної підготовки у Києві, ужгородська міська влада не дала згоду на таке стажування», - розповів студент Микола Сюсько.

Крім того, студенти підняли питання щодо необхідності чіткого регламентування держзамовлення в українських вузах, залежно від ринку праці.

«Чому б не привести пропозицію освіти до потреб ринку? Міністр освіти не повинен мати інструменту вручну керувати обсягом бюджетних місць, залежно від особистих вподобань щодо того чи іншого вузу. Це повинно відбуватися відповідно до потреб ринку, зокрема – регіонального. Українська економіка потребує запровадження стратегічно-інноваційних рішень щодо вирішення питання працевлаштування випускників. Без цього ситуація не зміниться», - переконаний куратор молодіжного крила УДАРу на Закарпатті Денис Ман.

Нарікають студенти і на… пенсійну реформу, яку так і не вдалося скасувати цього дня у Верховній Раді України. Після підвищення пенсійного стажу для жінок, молоді стало ще важче з роботою, адже місця тепер звільняються ще повільніше.

 «За останній рік армія безробітних зросла на 40 тисяч. Ось результат недолугої економічної політики нинішньої влади. Ви думаєте, пенсійна реформа зачіпатиме вас тільки після здобуття 55 років? Помиляєтесь! П’ять додаткових років примусової роботи для жінок – це не тільки вкрадене пенсійне забезпечення для них, але і відібрані робочі місця у молодих спеціалістів», - заявив в кулуарах Верховної Ради народний депутат Валерій Пацкан, що очолює  УДАР на Закарпатті.

За його словами, в парламенті політична сила, до якої він належить, відстоює скасування пенсійної реформи.

«Крім того, нашою командою вже зареєстровано ряд законопроектів, спрямованих на подолання корупції на всіх рівнях. Переконаний, що це є головною передумовою для зростання економіки, покращення інвестиційного клімату в країні та збільшення кількості робочих місць, у тому числі, і для молоді», - зазначив Валерій Пацкан.

Робоча група вже почала готувати за підсумками круглого столу власну резолюцію, яку в першу чергу направлять органам місцевого самоврядування, державній службі зайнятості та вищим навчальним закладам краю. Також, в УДАРній молоді заявляють, що усіляко сприятимуть тому, щоб керівництво партії звертало увагу на побажання студентства при роботі над законопроектами.

Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка», Закарпаття онлайн.Політичні партії
18 квітня 2013р.

Теги: УДАР, ваканція, молодь, Денис Ман, Ринок праці

Коментарі

Ігор Баран 2013-04-18 / 20:24:24
хорошим вирішенням питання стало б реальне навчання, а купівля оцінок за хабарі

/ 2Рахівчани закупили бронежилети і необхідні закарпатським солдатам речі
Закарпатці вимагають відставку парламенту
Пацкан: Кількість вимушених переселенців в Україні сягнула 34 тисяч
«УДАРна молодь» організує День молоді в Ужгороді
Молодь УДАРу оголосила про старт рейдів по маршрутках
В Берегові обрали голову районної організації УДАРу
/ 1Пацкан: В Ужгороді поки що перезавантаження влади не відбулося
Втікачів потрібно облаштовувати в Україні – Пацкан
Помічники В.Пацкана провели прийом громадян в Рахові
/ 1Хустський УДАР провів Акцію «Не купуй у окупанта» !!!
/ 3Пацкан: Ми повинні якнайшвидше провести дострокові парламентські вибори
В Хусті і Іршаві пройшов прийом громадян помічниками народного депутата Пацкана
Закарпатців закликають вступати в батальйон територіальної оборони
Пристая з УДАРу: Слід дати Порошенку перемогу вже в 1 турі
Пацкан: Конституційна реформа є необхідністю, а не маніпуляцією перед виборами
/ 1Пацкан: Українці отримали шанс вже найближчим часом їздити в країни ЄС без віз
Буланов: Робота міліції буде незадовільною, поки не розкриваються політичні замовлення
Активістка УДАРу взяла участь в молодіжній конференції у Брюсселі
/ 5Пацкан подарував бронежилети народним ополченцям Миколаївщини
Пацкан: Правоохоронці, що склали свої щити, мають нести кримінальну відповідальність
Пацкан: Путінська «Гра м’язами» не допоможе йому знищити Україну
/ 1Закарпатець пройшов курс школи помічника народного депутата в Києві
Пацкан: Україна зробила перший крок до енергетичної незалежності від Кремля
Спостерігачі Посольства США зустрілися з представниками закарпатського УДАРу
/ 4Пацкан: Український паспорт повинен стати пластиковим, як у ЄС
» Всі записи