На Закарпатті психологи і письменники досліджуватимуть, як казки впливають на формування особистості (ФОТО, ВІДЕО)

18 серпня в Ужгороді проходитиме семінар "Особливості архетипу. Чи можемо ми його оминути?". Захід є спільним семінаром психологів і дитячих письменників, які разом вивчатимуть, яким чином народні казки і образи, змальовані в них, впливають на свідомість людини вже з дитинства, формують національну свідомість народу, його цінності і вибір історичного шляху.

На Закарпатті психологи і письменники досліджуватимуть, як казки впливають на формування особистості (ФОТО, ВІДЕО)

Організаторами заходу виступають Українська спілка психотерапевтів, Інститут дитячої та юнацької психотерапії, Закарпатський осередок української спілки психотерапевтів. Участь у семінарі, розповіла під час прес-конференції з цієї нагоди психолог, голова Закарпатського осередку Української спілки психотерапевтів Наталія Братасюк, можуть взяти всі, «хто цікавиться дитячою літературою, дитячими історіями, хто любить казки і бажає зазирнути в цю тему». 

Як відомо, всі ми родом – з дитинства, і саме в дитинстві через перші казки починається формування майбутньої особистості, перші спроби самовизначення і самоідентифікації через «приміряння» на себе ролі того чи іншого героя казок. «Казка вже в ранньому віці запускає алхімічний процес, який веде до ініціації: через казки діти вчаться бути чоловіками або жінками, отримують досвід, як стати дорослими, як дати собі раду. У казках присутні різні образи – героїв, відьом, матері або мачухи, сестри… І в кожному разі людина має можливість обрати той образ, який є їй ближчим», – розповіла Наталя Братасюк. Отакий збірний типовий образ в типовій ситуації, емоційно й енергетично забарвлений, той який запам’ятовується та звертає на себе увагу, і визначається як архетип, пояснила психолог. 

Ведучою семінару стане кандидат психологічних наук, доцент ЛНУ ім. Івана Франка, керівник секції дитячо-юнацької психотерапії УСП, Голова Українського Інституту дитячо-юнацької психотерапії, Член EАP та OEKIDS, психотерапевт з напрямків груповий психоаналіз та дитячо-юнацька психотерапія Галина Католик. До проведення заплановані майстер-клас, практична робота, а також дискусія на тему архетипу. «Семінар не буде якимось масовим заходом, ми очікуємо на участь близько 20-30 людей. І це будуть учасники з Києва, спеціалісти з тернопільського університету, фахівці-психологи з УжНУ», – розповіла Наталія Братасюк.

Запрошені до участі у заході і закарпатські письменники, яким, за словами закарпатської авторки Лідії Повх, «у першу чергу, цікаво дослідити, як архетип задіюється у сучасних умовах, як можна впливати на сучасну дитину старими засобами». Як приклад, згадала Лідія Повх казку закарпатської письменниці Галини Малик «Мандри і пригоди лицаря Горчика»: «У казці Баба-Яга говорить сленгом, у неї пірсинг, татуювання, Баба-Яга ходить у джинсах… Але це – Баба-Яга, тобто архетип лишився архетипом. Виникає питання: це ноу-хау Галини Малик чи просто додаток до архетипу, продиктований сучасними умовами?» За словами Лідії Повх, соціалізація дитини «по сучасному» є також, серед іншого, завданням письменників, адже нова дитина вимагає нової казки.  

Як розповіла під час прес-конференції консультант в методі Позитивної психотерапії, заступник голови Закарпатського осередку Української спілки психотерапевтів Олена Кузьма, закарпатські психологи вже мають досвід роботи з дітьми через казку, притчи, історії різних народів світу. «Ось зараз, наприклад, ми проводимо масштабну соціальну акцію – працюємо з дітьми одного з санаторіїв області, які мають проблеми дихання, пульмонологічні захворювання. Вік дітей – від 2 до 12 років, і робота з ними передбачає якраз застосування казкотерапії, арттерапії, тобто це робота з казкою, малюнком, історією. Тож тепер ми матимемо можливість поспостерігати, як можна за допомогою казки не тільки працювати над комунікативними навиками дітей, розвитком інтелектуальних здібностей, але й застосовувати їх як профілактику або навіть допомогу в лікуванні психосоматичних захворювань», – зазначила Олена Кузьма. 

Семінар, учасником якого може стати будь-хто, кому цікава зазначена тема, проходитиме в Ужгороді цієї суботи, 18 серпня. Розпочнеться захід о 10-ій годині за адресою: пл. Жупанатська, 3,1-ий поверх, «Клуб спілки письменників». Участь у семінарі безкоштовна, відзначають організатори. 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

14 серпня 2012р.

Теги: архетип, казка, семінар, психологи, діти

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини