Олександр Севідов: "Залишитися у прем’єр-лізі. Інших завдань поки ніхто не ставить..."

18 липня наставник ужгородської “Говерли” Олександр Севідов відсвяткував день народження — 43 роки.

Олександр Севідов: "Залишитися у прем’єр-лізі. Інших завдань поки ніхто не ставить..."

“Подарунок від команди — це посмішки футболістів, їх серйозна робота на тренуваннях і професійне ставлення до своєї справи, – каже Олександр Володимирович. – Взагалі найкращий подарунок для мене — це посмішки моїх дітей, дружини і рідних. А щодо дня народження, то це сумне свято. Я став на рік старшим. Чому тут радіти? Ти стаєш ближче до фінішу, тому особливої радості свято не викликає. Але я дуже радий, що хлопці мене привітали.”

Напередодні “Говерла” підписала Сергія Валяєва. Це подарунок від клубу вам на день народження?

“Навряд чи ці події пов’язані між собою. Але те що ми беремо досвідчених гравців, які можуть допомогти виконати наше завдання — це факт. Вчора Валяєв вже провів перше тренування з командою.”

Яке завдання стоїть перед “Говерлою” на цей сезон?

“Залишитися у прем’єр-лізі. Інших завдань поки ніхто не ставить, адже ми команда-новачок зі всіма витікаючими звідси наслідками. Що стосується стратегічного розвитку клубу, то на даному етапі ми вважали за потрібне запросити досвідчених футболістів з іменем. Я свідомо не кажу “трансферна політика”, адже всі наші новачки – вільні агенти. Тому про якісь трансфери говорити не доводиться.

Коли перед командою стоїть досить скромне завдання, то потрібні футболісти з багатим досвідом виступів на футбольному полі. Саме таких ми і запросили.”

Як вам вдалося роздобути колишнього гравця збірної Німеччини?

“Давид Одонкор – досить відома особистість. У нього був хороший період в кар’єрі, але потім не заладилося. Ми дуже сподіваємося, що він і сам зможе повернутися у великий футбол, і нам допоможе зберегти прописку у прем’єр-лізі.

Одонкора нам запропонували його європейські агенти. Зараз вони стали невід’ємною частиною футболу. Є дуже мало футболістів, які не мають підписаних контрактів з агентами. Безумовно, що донецький “Шахтар” чи дніпропетровський “Дніпро” його не візьмуть. Гравець трохи пропав з поля зору великого футболу. А нам якраз потрібен такий футболіст.

Повторюсь, нам потрібно виконати завдання на сезон. По-друге, хоч у нас і провінція, хоч і маленьке місто, але дуже гарне і європейське, тому до нас приїжджають футболісти з високорозвинених країн, таких як Німеччина. Це важливий фактор запрошення Одонкора. Ми хочемо, щоб люди, тут і закордоном, зрозуміли, що не тільки у Донецьк, Київ чи Харків приїжджають іноземці з іменами, а й до нас в Ужгород.

Всі говорять про Одонкора, але я б не применшував важливості для нашої команди Сергія Валяєва. Це гравець, який зіграв дуже багато матчів у прем’єр-лізі України. А це не останній чемпіонат в Європі. Я б не сказав, що цей гравець вже списаний з рахунку. Ми дуже сподіваємось, що після “Металіста” Сергій зможе довести і собі, й іншим, що дарма з ним так обійшлися. Принаймні, поспішили. У нас завдання скромніші, ніж у “Металіста”, тому такий гравець для нас справді знахідка.

Ще один фактор, який не так часто озвучується – це бажання самого футболіста грати за невеликий клуб. У порівнянні з командами першої п’ятірки України, ми обділені увагою. Напевно, справедливо, обділені. За що там звертати увагу? А вони звикли до такого. Одонкор — у збірній Німеччини, Валяєв — у “Металісті” і у збірній України, Лопес довгий час грав в Іспанії, виграв Кубок УЄФА. Там великий ажіотаж навколо футболу. Ми трохи скромніші, тому футболістам тут важливо проявити характер і бажання виходити на футбольне поле і віддавати на ньому все до останньої краплі.”

Розкажіть детальніше про ваших новачків.

“Навіть перебуваючи не у кращій фізичній формі Одонкор вражає. У нього божевільний старт з місця (був одним з найшвидших у світі – пробігав стометрівку швидше 11 сек). Я давно не бачив такого вибуху. Швидкісно-силові якості у нього на дуже високому рівні. Також в Одонкора хороша подача і розуміння футболу. Знаю, що у нього довгий час були проблеми з коліном. Ми сподіваємось, що все це позаду.

Лопес — гравець комбінаційного плану. Він має зв’язати нам лінію оборони та атаку. У нього хороша техніка і бачення поля.

Валяєв — це боєць до мозку кісток. Такі нам також потрібні. У наших гравців поки мало досвіду.

Малішич — досить досвідчений виконавець. Можливо, він не такий яскравий, але досить надійний.

Поряд з такими футболістами ростиме майстерність наших молодих гравців. Це ще одна причина запрошення їх у команду. Це імениті виконавці, які з різних причин пропустили певні етапи у своїй кар’єрі. Будемо сподіватися, що вони нам допоможуть.”

Як ви будете їх використовувати?

“Ми запрошували футболістів на певні позиції. Одонкор діятиме праворуч у півзахисті. Дуже сподіваємося, що Лопес справиться з роллю плеймейкера. Валяєв гратиме на своїй позиції — опорного півзахисника. Малічиша ми запросили на позицію правого захисника.”

Мовний бар’єр створює якісь незручності?

“Так, певні незручності є. Всі чомусь вирішили, що наші тренери мають знати англійську мову. У нас прийнято під всіх підлаштовуватися, але ж це футболісти приїхали сюди грати, тому вони мають вивчати місцеву мову. Наші гравці говорять англійською — хтось на хорошу рівні, хтось доволі стерпно. Проблем з порозумінням на футбольному полі не виникає. Певний дискомфорт є, але ми справляємось. Елементарні англійські фрази у футболі давно знайомі.”

Які позиції потребують підсилення?

“Нам потрібні гравці групи атаки. У захисті ми ще якось справляємося, а з атакою у нас справи йдуть трохи гірше. У матчі першого туру з “Чорноморцем” ми створили дуже мало моментів для того, щоб забити м’ячі. Цього недостатньо, щоб вигравати матчі у прем’єр-лізі, тому ми шукаємо гравців в атаку. Їх всі шукають. В які гроші ПСЖ обійшовся Ібрагімович? Поки ми у пошуку, які і всі команди. Наші реалії не дозволяють нам сподіватися, що ми зможемо запросити зірку.”

Що скажете про воротарську лінію “Говерли”?

“Я б хотів, щоб усі підтримали нашого голкіпера (Олександр Надь). На мій погляд, найкращим футболістом в Україні є Шовковський. Всі пам’ятають гол збірної Словенії з центра поля, інші курйозні помилки. Це не означає, що він поганий голкіпер. Всі помиляються. Просто, помилку воротаря бачать усі, а помилки польового гравця, яких у десять разів більше, ніхто не помічає. У нас досить надійний голкіпер. Час покаже наскільки він претендує на роль серйозного воротаря прем’єр-ліги. Поки у мене немає підстав не довіряти нашому капітану.”

Перший домашній матч “Говерли” пройде на “Арені Львів”.

“Стадіон знаходиться по дорозі з Києва в Ужгород, тому ми спостерігали за будівництвом арени з самого початку. Чесно кажучи, ще не довелося там побувати. Напевне, це найкращий стадіон на Західній Україні.

Що стосується нашого матчу у Львові, то мені шкода наших уболівальників, які б хотіли подивитися на діючих чемпіонів України, а ми, на жаль, не змогли дати їм такої можливості. З “Шахтарем” без різниці де грати — вдома, на виїзді чи на нейтральному стадіоні. Ми сподіваємось, що вони нас недооцінять, що їм не пощастить післязавтра. “Шахтар” — це найсильніша команда України і Східної Європи. З “гірниками” завжди важко. Тільки сам “Шахтар” може створити собі проблеми.

Звичайно, ми не зможемо себе почувати у Львові ніби на рідному стадіоні в Ужгороді. Сподіваюсь наступні домашні матчі ми проведе вдома. Зараз дуже серйозними темпами йде підготовка арени. Те що ми бачимо, це звісно не “Донбас Арена”, не “Олімпійський”, не “Арена Львів”, не “Дніпро-Арена” чи навіть не “Славутич Арена”, але є стадіони, які виглядають гірше, ніж “Авангард”. Ми дуже сподіваємось, що комісія прийме наш стадіон.”

Придбання “Говерли”:

1. Давид Одонкор, 28 років. Німецький півзахисник. Клуби — німецькі “Боруссія” Дортмунд та “Алеманія”, іспанський “Реал Бетіс”. У сезоні 2001/02 виграв чемпіонат Німеччини з “Боруссією”. За національну збірну Німеччини провів 16 матчів, забив один гол. 2006-го став бронзовим призером Кубка світу. На домашньому мундіалі виходив на заміну у чотирьох матчах, сумарно провів на полі 119 хвилин і віддав одну гольову передачу – Оліверу Нойвіллю у поєдинку проти Польщі. На Євро-2008 завоював срібні медалі. Зіграв лише в одній грі. Німці програли Хорватії – 1:2. Контракт з “Говерлою” підписаний на один рік з можливою пролонгацією ще на рік.

2. Хорді Лопес, 31 рік. Іспанський півзахисник. Вихованець каталонської “Барселони”. Зіграв два матчі за першу команду мадридського “Реала”. Клуби — іспанські “Севілья”, “Мальорка”, “Расинг”, англійський “Куїнз Парк Рейнджерс”, валлійський “Суонсі Сіті”, голландський “Вітасс”, грецький ОФІ. 2006-го у складі “Севільї” виграв Кубок УЄФА. Контракт з “Говерлою” підписаний за схемою “1+1″.

3. Боян Малішич, 27 років. Сербський захисник. Клуби — сербські “Раднічкі”, “Рад” і “Явор”, узбекистанський “Насаф”. 2011-го під керівництвом Анатолія Дем’яненка виграв Кубок Азійської конфедерації футболу (аналог європейської Ліги Європи) з “Насафом”. Підписав з “Говерлою” 3-річний контракт.

4. Сергій Валяєв, 33 роки. Український півзахисник. Клуби — “Дніпро”, “Кривбас”, “Металіст”. Шість разів ставав бронзовим призером чемпіонату України.

 

 Ірина Козюпа, Gazeta.ua

19 липня 2012р.

Теги: Севідов, Говерла

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини