Закарпатці готові долучатись до всеукраїнських масових акцій протесту проти прийняття мовного закону (ВІДЕО)

Сьогодні зранку в Ужгороді опозиційні сили розвернули мітинг протесту проти прийняття закону «Про засади державної мовної політики».

Закарпатці готові долучатись до всеукраїнських масових акцій протесту проти прийняття мовного закону (ВІДЕО)

На мітинг перед будівлею Закарпатської ОДА прийшли представники політичних сил, громадських організацій і рухів. Учасники мітингу під час промов висловлювали готовність до оголошення мітингу у разі необхідності безстроковим. Також ішлося і про можливість виїзду організованими групами в Київ – для участі у всеукраїнських масових акціях протесту проти прийняття мовного закону.

Голова Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" Олег Куцин:

– На наш заклик відгукнулись представники УНП, з Виноградова приїхали представники Руху, Батьківщина, активно підключився УДАР, декілька представників Просвіти.. Зараз поки складаємо кістяк, і, в залежності від того, як розвиватимуться події в Києві, координуватимемо свої дії. Чи тут розвиваємо акцію і оголошуємо її безстроковою із чергуваннями вночі, чи будемо концентрувати всі свої дії далі на поїздку в Київ. Нині з’їжджаються люди з усіх районів, спільно ми формуватимемо пропозиції від усіх політичних сил по пунктах, відтак оголошуватимемо резолюцію. Вже є люди, які поїхали на Київ – хто машиною, хто потягом, хто чим міг. Нас, «свободівців», готові їхати відсотків 80, паралельно ми оголосили про набір так би мовити рекрутів, складаємо список і відповідно, будемо вирішувати питання транспорту.

Керівник молодіжного крила політичної партії «УДАР» Анатолій Костюх:

– Мені сьогодні подзвонили вночі, розбудили о першій годині. Тут ми були о четвертій годині ранку: малювали плакати, знімали відеоролик-заклик, щоб люди прийшли на мітинг. Люди, які тут є – це представники молодіжного крила, тут багато молоді, яка не прийшла сюди за гроші, і готова їхати у Київ. Питання лише в тому, чи варто цій невеличкій купці людей їхати в столицю, чи далі продовжувати регіональну боротьбу, адже ми маємо «достукатись» до низів. Кожен громадянин України в кожному адміністративному центрі повинен відчувати, що цей рух є. І цей рух – за мову, за одну країну  триває всюди. Якщо просто закликати людей, люди не прийдуть, хіба ті, кому небайдуже. А щоб було небайдуже, потрібно визвати емоції. Емоції – це сьогодні те, що ми можемо позбутися України як країни однієї, цільної. 

Представник організації автономних націоналістів Закарпаття Богдан Х.:

– Ми сьогодні зібралися, щоб висловити свій спротив подіям, які відбулись учора у Верховній Раді, ми проти прийняття закону про мови. Мова має бути одна – тільки українська. І прийняття закону, на мою думку, є просто злочином проти українського народу. Ніхто зараз не рахується з людьми, як нині тут зібралися, які зібралися в Києві. Але я впевнений, що прийде час, коли настане і наша перемога. Подальші наші дії, думаю, будуть радикальні, бо немає часу чекати. Ми, як автономні націоналісти, не представляємо жодну політичну партію, ми – прості свідомі громадяни, і маємо право на такі зібрання. І, думаю, вони залежатимуть від ступеню провокацій міліції: упевнений, що такі провокації будуть. У всякому разі, ми готові їхати в Київ, бо, ще раз повторюсь, немає часу чекати. 

Заступник голови Ужгородської районної організації УНП Ілля Одокста:

– Від акції чекаємо, щоб люди побачили: є сили, які захищають національні інтереси, передусім мову, адже мова – це той бар’єр, який не дає розповсюджуватися іноземним інтересам на теренах нашої держави. І є партії, які захищають і мову, і історію, і національного виробника. І ми готові їхати в Київ, і виїдемо – як це було у часи Помаранчевої революції, інакше бути не може. Від цього прийнятого вчора закону виграє тільки російська мова, люди, які ідентифікують себе як росіяни. Але ж наша держава є унітарною – у нас більше 80% населення є українцями, і це ніде у світі немає такої держави, де пропагують мову іншої держави. Тому свідомі українці завжди розуміють, що треба захищати себе, свою мову. Бо у нас є діти, є онуки, і ми хочемо пам’ятати, що ми українці, і хочемо вірити в те, що наші діти навчатимуться в українських школах, українською мовою. Наші предки пронесли українську мову крізь віки, зберегли її, і ми повинні її берегти і захищати.

Учасник мітингу, офіцер запасу Андрій Сойко:

Мова – це скарб народу: без мови немає нації, немає культури, немає духовності, народ перетворюється в стадо. І ми маємо приклади: Північна і Південна Америка. Коли прийшли туди колонізатори, винищили корінне населення, нав’язали свою мову і культуру, й індіанців не стало як народу – їхні землі стали колонією. Бачимо це і в Австралії, і в Африці. Бо, коли приходить окупант і нав’язує свою мову, культуру, релігію, нації немає, там панує окупант. З цим треба боротися – до кінця, як кажуть, до останнього патрона. Цей закон є антидержавний, він сплюндрував Конституцію. Масонсько-бандитська мафія просто зґвалтувала Україну, і так вони показали своє справжнє обличчя. З прийняттям мовного закону люди побачили, хто панує зараз в Україні насправді, зрозуміли: треба боротись. Без боротьби немає перемоги. Як каже німецька філософія: ти повинен, бо ти можеш, а якщо не ти, то тоді хто? 

Виступив перед мітингуючими, серед інших, і заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло. У ході виступу повідомив: під час зустрічі з головою обласної ради Іваном Балогою вже йшлося про можливість скликання позачергової сесії облради. «Перед прийняттям закону депутати обласної ради вже надсилали звернення до депутатського корпусу Верховної Ради, в якому закликали ні в якому разі не підписувати закон. На жаль, і наш голос, як і голос тисяч українців, депутатами від провладної депутатської більшості не був почутий. Сьогодні є надія на те, що буде почутий голос народу, що будуть почуті і наші заклики, заклики наших побратимів в інших містах і селах. Що саме людський спротив, людська хвиля протесту не допустить підписання цього закону», зазначив Андрій Сербайло. 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

04 липня 2012р.

Теги: мовний закон, мітинг, протест, політичні партії

Коментарі

гентош 2012-07-05 / 13:53:47

Тролінг і антиукраїнство. Коментар видалено. Адмін

ДЕЯ 2012-07-05 / 10:59:37
Звідки така ненависть до своєї батьківщини?
Люд кожен динь ГВАЛТУЮТЬ а РУСИНИ РУБЛІ РАХУЮТЬ....
Какали РЕГІОНАЛИ на МАДЯРІВ чи РУСИНІВ чи то РУМИНІВ...., вони насміхаються над усіма українцями не залежно від наіціональности чи віри....

Це я 2012-07-04 / 23:47:27
Лоцику.
Може я щось пропустив, але здається у новому законі про другу державну не йдеться, а йдеться про регіональні та мови меншин.А обов"язкове знання української на державних роботах ніхто не скасовував.
У Мадярщині, між іншим, на службу намагаються найняти і таких ментів, хто або сам циган, або володіє циганською.

Лоци 2012-07-04 / 21:25:23
ИШТВАНОВИ. У Мадярщины живуть цигани, айбо мадярська влада не протягуэ цигнасько-мадярську говырку в державну мову.

Це я 2012-07-04 / 20:21:58
Василь 18:13:05
Підтримую на 100%. Назавжди!

долишняк 2012-07-04 / 19:34:39

Антиукраїнство. Коментар видалено. Адмін

гентош 2012-07-04 / 18:50:39

Антиукраїнство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Василь 2012-07-04 / 18:13:05
Пора розігнати верховну раду

Нересницькый 2012-07-04 / 18:10:24

Антиукраїнство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Нересницькый 2012-07-04 / 18:06:51

Антиукраїнство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

читач 2012-07-04 / 17:56:01
нересницким долишнякам і другим бикам:
Жиєме у гуні - айбо різниця у тому же я хочу дашто поміняти, а во нє

читач 2012-07-04 / 17:46:12
Нересницькый 2012-07-04 / 17:39:42
воятиш ти чоловіче..... ІДи роби - єкономіка му хе-ова! Создай робочой місто! Сперва добейса пАЦАН....

Нересницькый 2012-07-04 / 17:39:42

Антиукраїнство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

читач 2012-07-04 / 17:25:41
долишняк 2012-07-04 / 17:06:25
іди копли капай авадь копай

долишняк 2012-07-04 / 17:06:25
и я тоже иду пропуцльовати,лиш мелай най докоплю

Jane 2012-07-04 / 16:59:15
погоджуюсь з Читачем!!!! ніхто ж не забороняє нац. меншинам використовувати свою рідну мову. і школи є, і газети, ТБ, культурні організації. а держ. мову треба знати!!!!

ДЕЯ 2012-07-04 / 16:57:48
Яка мова закарпатська, російська?
Немеліть дурниці Я теж Закарпатець, але розмовляю і буду розмовляти українською.

Нересницькый 2012-07-04 / 16:12:39

Антиукраїнство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Україно в перед 2012-07-04 / 15:49:04
Читач - ПІДТРИМУЮ НА ВСІ 100%

читач 2012-07-04 / 15:28:18
закликаю всіх і Іштвана першочергово
позиція по мові має бути однозначна: Одна державна мова - українська!!!! а якщо меншість хоче вводити в оббіг свою рідну мову немає проблем - здай екзамен на володіння українською і зазнач свою рідну мову. І коли росіяни угорці.... в більшості підтвердять знання Першої державної мови, я буду готовий потіснитися своїми правами Титульної нації і мови. Чому мені не соромно володіти російською, навіть розумію трошки угорську, а комусь має бути соромно знати україську?????? Вивчи українську і тоді я може захочу вивчити твою мову!!!!!

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини