"Гамора-2012": все ще є над чим працювати

Літній період на Закарпатті традиційно насичений різного роду фестивалями, культурними заходами і подіями. Ті же з них, яким судилося «пережити» не один рік, неодмінно привертають увагу громадськості, яка, як відомо, видовища полюбляє.

"Гамора-2012": все ще є над чим працювати

Тим більше, якщо йдеться про тематичні фестивалі, що передбачають не тільки й не стільки обов’язкову для крайових фестів гастрономічну складову і масові гуляння, але й мають на меті демонстрацію народних ремесел, збереження і популяризацію автентичних закарпатських традицій. Таким є і фестиваль ковальського мистецтва «Гамора», який його організатори визначають як «свято збережених традицій».

Визначення цілком виправдане: однойменний фестиваль «Гамора» проводиться на базі унікальної діючої водяної кузні у селі Лисичево Іршавського району. Унікальної, бо ж вона чи не єдина в Європі все ще працює, використовуючи силу води: вода з місцевої річки Лисичанка приводить в рух величезне колесо, а воно, своєю чергою, забезпечує роботу молота. Європейські кузні-гамори нині всі мають статус музеїв, натомість у закарпатській водяній кузні ковалі працюють і сьогодні. Разом з тим, має закарпатська кузня-гамора і статус музею, і статус пам’ятки архітектури, що засвідчує відповідна табличка на стіні будівлі.

Цього року фестиваль «Гамора» проводився на Іршавщині вже вшосте. Шість років – доволі «солідний стаж» для свята, тож і підготовка, і проведення його мають бути щонайменше достойними. Тим більше, що напередодні фестивалю, вже за кілька місяців до його проведення, громадськість і журналісти вже цікавились тим, чого чекати від «Гамори-2012». А в день відкриття – виїхали у Лисичево, аби на власні очі побачити, що фестиваль все такий же цікавий не тільки місцевим жителям, але й туристам, і що ковалі таки не втратили до нього інтерес, незважаючи на всілякі негаразди і непорозуміння.

«Гамора-2012». День перший – ярмарковий, «напівпустий» і «напівковальський»

Дорога до Лисичева виявилась довгою і виснажливою. Хоч прямий автобусний рейс «Ужгород-Лисичево» й існує, однак автобус за ним відправляється близько першої години дня, відтак, на місці ми були б тільки о 17-ій. Тому ризикнули їхати з пересадками – «Ужгород-Довге», а звідти, як прийдеться, на першій-ліпшій маршрутці до Лисичева. У Довгому трапився приємний сюрприз: «знайомі знайомих» також прямували на фестиваль, принагідно запропонували долучитись до їхньої компанії.

Дорогою відмітили приємні позитиви: після проведення минулорічної «Гамори» дорогу дещо відремонтували, а вже на місці дізнались, що до всього ще й замінили вікна в місцевому дитячому садочку. І власне на це й має бути спрямований фестиваль – на позитивні зрушення і «рух у правильному напрямку», як зауважив пізніше під час розмови голова громади ковалів Закарпаття «Клепачі» Сергій Тяско.

Але це – пізніше, поки ж ми тільки заходили на територію фестивалю... Роздивитись навкруги вирішили після того, як розкладемо намет – ночувати ще раніше вирішили в наметовому містечку, аби «зсередини» побачити, чим «живуть і дихають» ковалі. Заходячи на територію наметового містечка, дивувались, що поселенців тут мало, однак, пояснили для себе цей факт тим, що, певно, гості  будуть під’їжджати ще впродовж дня.

«Зробив діло – гуляй сміливо», – з цим гаслом, встановивши намет, відправились мандрувати помежи ярмаркових яток, а заразом, і водяною кузнею. Людей на фестивалі не надто багато, зауважуємо по дорозі, пустує і фестивальна сцена. Хоч у програмі «Гамори» і заявлені народні фольклорні колективи, та виступи їхні вже, певно, завершились. Так, концертна програма, згідно з «розкладом» фестивалю, тривала з 11.30 і десь приблизно протягом години. Ми ж приїхали близько 16-ої, тож нам на вибір залишалось: а) гуляти ярмарком; б) спостерігати за вмілими рухами ткачів і гончарів, котрі проводили майстер-класи (а за бажання і власноруч виготовити якийсь горщик чи тарілочку); в) дивитись, як працюють ковалі – або на дворі, або у самій кузні.

Ковалів, як і гостей фестивалю, на майданчику мало: постійно працюють 4-5, деколи приєднуються до роботи по 2-3. Спільно виготовляють композицію-символ цьогорічного фестивалю ковалі за методом «конвеєра»: у кузні руками майстрів, котрі працюють на лисичівській кузні, створюються заготовки, надворі ж інші ковалі мають надати їм уже завершену форму. Що саме ковалі виготовляють – дізнатись важко: одні на запитання віджартовуються, типу «самі скоро все побачите». Інші розповідають, що спільними зусиллями мають на меті виготовлення колеса із надписом «Гамора 2012». А ще інші розповідають, що результатом цьогорічної праці має стати кований птах Фенікс як символ відродження. Зате вже можна роздивитись виготовлену ковалями за кілька днів до почату свята скриню, яка закривається на 5 замків, у скриню збиратимуться кошти «на реорганізацію, реконструкцію, на відновлення роботи і процвітання кузні-гамори», уточнив голова оргкомітету фестивалю Микола Сочка.

У нього ж дізнаємось, хто з ковалів і в якій кількості приїхав на фест: "приїхали десь 12-14 ковалів, серед них майстри з районної спілки ковалів Іршавщини, представники інших областей (зокрема, Івано-Франківщини, Львівщини), зі Словаччини». Собі ж зауважуємо, що багато на майданчику молодих майстрів, як виявляється пізніше – це випускники Закарпатського художнього інституту.

А от майстри з Ужгорода з громади ковалів Закарпаття «Клепачі» на свято не приїхали. Щоправда, був їх глава Сергій Тяско, який, за його словами, на фестивалі перебуває не як організатор, а в якості гостя – щоб побачити друзів і відпочити. Факт цей не може не викликати питань, враховуючи, що саме за участі Сергія Тяска фестиваль зароджувався, довгий час організовуюся і проводився. Натомість цьогоріч, каже голова громади ковалів, він в організації «Гамори» участі не брав, але на фестивалі, тим не менш, все йому подобається, свято живе і проводиться, приносить свої плоди (згадувані раніше відремонтована дорога і вікна в садочку), і це – найголовніше…

Подивились, як працюють ковалі, погуляли кузнею, пообідали – можна і ярмарком пройтись, і навіть, можливо, привезти додому щось, що припаде до душі. Обирати є з чого – тут тобі і вишиванки, і гуцульські топірці-бартки, і вироби народних умільців, і різноманітна сувенірна продукція (не обійшлось, як у нас ведеться, і без «китайщини»). Є на фестивалі традиційні вино і бринза, а поруч з бринзою, «розфасованою» у півлітрові банки та й просто нарізаної куснями – солодка вата.

Дивує, що фестиваль, хоч і ковальський, та кованої продукції тут майже не знайти. Один з не багатьох, хто представляє на «Гаморі» свої ковані вироби – Віталій Дгебуадзе – приїхав на свято зі Львова вже втретє. Демонструє мініатюрні ковані завушниці, кільця, маленькі ножички і топорища. Каже: ювелірні вироби клепле за унікальною технологією, без пайки і лиття. Продає за досить демократичними цінами: на завушниці вони починаються від 40 гривень, топорище для сокири коштує всі 200. Крім львів’янина, ковані вироби привіз на Гамору майстер з Чернівців, у якого можна придбати ножі дамаської сталі, щоправда, викласти за цю красу доведеться від 700 до 1 тисячі гривень. На запитання щодо відсутності кованих виробів на ковальському же ж фестивалі глава громади ковалів Закарпаття Сергій Тяско каже: зауваження слушне, можливо, наступного року організаторам є сенс поміркувати над можливістю облаштування виставки кованих виробів.

Погулявши ярмарком і подивившись на роботу ковалів, повертаємось у наметове містечко. Із сумом зауважуємо, що наметів не додалось, кількість «тимчасових домівок» гостей і учасників фестивалю ледве сягає двадцяти. У містечку тренуються перед виступом представники ужгородського клубу історичної реконструкції – ввечері вони влаштовуватимуть фаєр-шоу, а завтра демонструватимуть середньовічну техніку ведення боїв у лицарських обладунках. Інші жителі наметового містечка хто просто відпочиває, розтягнувшись на траві, хто розпалює багаття, а хто вже й вечерю готує.

Повертатись безпосередньо на територію фестивалю не хочеться – ми вже все побачили й почули, тож тепер чекатимемо на фаєр-шоу. А потім ляжемо спати: музичне наповнення місцевої «дискотеки» (шансон, українські народні пісні у не зовсім вдалій сучасній обробці, через кожну другу пісню «Nossa nossa Ai se eu te pego…», що вже набила оскому), аж ніяк не надихають на «танцювальне» продовження. Що не скажеш про ковалів: вони встигають, працюючи, деколи відходити від наковадла танцюючими рухами, а то й зовсім вилізти на нього і танцювати, балансуючи, на нім.

Після завершення роботи ковалі, напевно, так і лишились на танцмайданчику. Чим іще можна пояснити те, що ми так і не почули обіцяних ковальських пісень біля багать у наметовому містечку і не побачили їх «братського» спілкування, засинаючи під звуки річки і там-тамів, на яких вправлявся хтось із відпочиваючих?..

«Гамора-2012». День другий – знову ярмарковий, «владний» і «натовпний»

Вже з восьмої години ранку ті, хто приїхав ярмаркувати, починають розкладати свою продукцію. «Асортимент» незмінний, більше того – пізніше ми навіть зустріли серед торговців ще одного, хто приїхав із кованою продукцією. Міжгірець пояснив, що в суботу працював, тож на «Гамору» приїхав зі зробленими власноруч кованими підсвічниками, підковами, столиком з різьбленими ніжками лише на другий, недільний день. Людей сьогодні зранку вже значно більше, що також опосередковано можна пояснити тим, що другий день припав на неділю. Серед відвідувачів багато місцевих жителів – гарно вбраних, усміхнених і ніби якихось святкових.

Тим часом, при в’їзді на територію фестивалю формується традиційна колона: на «Гамору» мають завітати «перші» особи району, яких, як чомусь повелося, потрібно зустрічати з «особливою шаною». І їх зустріли – через годину після заявленого часу приїзду, замість 11.40 в 12.30. Тож народні колективи і виконавці – у народних костюмах, з баянами і скрипками, хлібом-сіллю – мали достатньо часу, аби ще раз відрепетирувати вітальні виступи.

Ми ж своєю чергою, стомившись від чекання, відправились на територію фестивалю, так і не зрозумівши: чому перші особи не можуть приїхати на «Гамору» без помпезності і організованих «чекань»? А ще – чому похід колоною з піснями і танцями запланований не на відкриття свята, що було б логічно, а винесений у другий день фесту, який в принципі є завершальним? А ще – чому похід в автентичному «стилі» так і не побачили туристи, які на той час аж ніяк не очікували разом з народними колективами і троїстими музиками приїзду начальства, а запросто гуляли собі ярмарком, вчились гончарству на майстер-класах, ходили групами по кузні-гаморі або фотографували ковалів у роботі? Кому потрібні такі заходи? Туристам? Навряд. Керівництву? Оце вже ближче. А для кого організовано фестиваль і на що він спрямований? Хіба не на гостей? «На відродження і збереження народних традицій» – зазначено в буклеті. І, напевно, без влади у цій справі – аж ніяк.   

Тож керівництво зустріли, як годиться, почастували хлібом-сіллю і влаштувались на лавицях слухати владні привітання. «Влаштувались» і слухали переважно місцеві мешканці, ковалі, які вже взялись до роботи на дворі кузні, та учасники концертної програми, котрі юрмились збоку сцени. Тим часом, як гості фестивалю й далі гуляли помежи яток, цікавились цінами на вино і вишиванки, розглядали ковальське обладнання, заходили-виходили у кузню-музей…

Ми ж і собі здійснили ще один прощальний променад фестивалем, пообідали і відправились додому. Знову ж таки, не обійшлось без проблеми сполучення: знайти когось, хто зміг точно сказати, коли відправляється автобус «Лисичево-Ужгород», не вдалось. Різного роду варіанти добиратися з пересадками у Сваляві чи Довгому теж були якісь «розпливчасті». Благо, ті ж «знайомі знайомих» в особі Марії Грицищук, з якою ми приїхали на «Гамору», наступного дня поверталась в Ужгород. І маємо нагоду подякувати їй за те, що погодилась і нас взяти «на борт».

«Гамора-2012». Післямова

«Гамора», безумовно, фестиваль із шармом: фестиваль-свято, фестиваль-радість, фестиваль-зустріч. Свято з гарною атмосферою і можливістю для подальшого, ще більшого розвитку. Бо наразі він видається не кращим, але і, боронь Боже, не гіршим від інших крайових фестивалів подібного масштабу. Щоправда, робота ковалів, вогонь, що безперебійно горить у горнах і ненав’язливий гуркіт, який лунає з кузні, вигідно вирізняють його з-поміж інших фестивалів.

Приємно радував око етнічний настрій, що панує на «Гаморі» – майже кожен другий відвідувач, а учасники і поголів, взяли собі за обов’язок вбратися в народні строї. Пісні й народні мотиви у виконанні троїстих музик лунали і поза концертною програмою: вони просто влаштовувались на зручній лавиці, тішили гостей співанками, а заразом і тішились самі. А от щодо концертної програми, то і тут були недоліки: по-перше, в суботній фестивальний день сцена майже весь час пустувала, хіба що ввечері на неї видерлись гості «дискотеки», де й витанцьовували. Вже у другий день, недільний, концертна програма таки була, та все якась «містечкова», забезпечувалась місцевими колективами і виконавцями, які навряд будуть цікавими туристу впродовж усього концерту.   

Незважаючи на національний колорит, кухня національна на фестивалі відсутня: зголоднівши, ми так і не знайшли ніяких заявлених у рекламному буклеті «смачних страв іршавської кухні» і врешті були вимушені обідати шашликом. Крім шашлика, на вибір бажаючим пропонували бограч, плов і усілякі «хот-доги-гамбургери».

Та, незважаючи ні на що, свято відбулось – нехай з недоліками і недопрацюваннями, але все таке ж світле і живе. Якщо спитають, чи поїду на «Гамору» наступного року, відповім ствердно – дивитись на заворожливий вогонь у горнах і вмілі рухи ковалів, спати поблизу річки і гуляти серед позитивно налаштованих усміхнених людей набагато приємніше, ніж нудитись в задушливому літньому місті. А ще більше буду потішена, якщо недопрацювання фестивалю будуть допрацьовані, а недоліки усунені, для чого знадобиться хіба що бажання і мудрість, чого і можна зичити організаторам на наступний рік. 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

02 липня 2012р.

Теги: Гамора, фестиваль, ковалі, свято

Коментарі

я з лисичева 2013-06-29 / 22:11:08
сись фестиваль показуха сільського голови.

Вуйко з верховини 2012-07-11 / 15:36:37
Ковалю учаснику:
На сайті Іршавської РДА пишуть, що ковалі отримали якусь винагороду. Брешуть?

коваль учасник 2012-07-11 / 13:30:52
а ви знаєте, що ковалі які були на Гаморі приіхали самі за власний рахунок і не отримали нічого від організаторів, хоч вони обіцяли заплатити , і оплатити витрати...

Катерина 2012-07-08 / 18:58:13
На святі ковалів вже в друге.Дуже сподобалося!!!!!!!!!!!!!Була і в суботу і в неділю.Побачила надзвичайно багато цікавого.Море позитиву не зважаючи на спеку і довгу дорогу.ЛИСИЧЕВО МОЛОДЕЦЬ!ДЯКУЮ СІЛЬСЬКІЙ РАДІ І ВЛАСНИКАМ КУЗНІ ЗА ОРГАНІЗАЦІЮ СВЯТА.ДАСТЬ БОГ ОБОВЯЗКОВО ПРИЇДУ НА НАСТУПНИЙ РІК І ПРИВЕЗУ З СОБОЮ ДРУЗІВ І ЗНАЙОМИХ.А щодо негативних коментарів скажу одне! кожна людина коваль свого щастя і якщо ви не побачили (щастя) то дійсно не варта Вам їхати і палити бензин.ПАПА

Гість 2012-07-07 / 10:44:06
Фестиваль реально ніякий. Був на фесті лише 1 день - в суботу. Побачив 3-х ковалів на вулиці та 1-го коваля в самій Гаморі. Хлопці ліниво гупали по наковальні, народні ансамблі співали та танцювали, людей було дуже мало. Здалося, що лише місцевий нарід і прийшов на фестиваль. Безліч будок з китайськими сувенірами та китайськими вишиванками. Трохи подивились на роботу гончара та пряділі. На все про все зайняло години 3. Більше там не було сенсу знаходитись, тільки спалений бензин шкода.

Кощей 2012-07-07 / 09:57:47
Босорканько, уже тя люблю...

Босорканя 2012-07-06 / 19:16:12
...дивлюся що штатні коментатори "покращення вже днись" візмуть ініціативу у свої руки і щтось ізроблять великоє з іршавщинов - бо серед них є кролик Йося та Іванко - дурко - уто опитні хлопи. Є і інші, але їм не поможе омваня у водах - бо втопляться.
... а про Гамора фест дивлюся більше "дбають" ті, щто нигда нич не зробив і не зробить. Чиляде - таких забере недобра сила.

читач 2012-07-06 / 17:14:58

Тролінг. Коментар видалено. Адмін

Бубнар 2012-07-05 / 20:24:08
Лисицькому:
Но, та пак чому Рокаш не приїхав на фестиваль. Організатори казали, ош Рокаш точно буде. Чи тоже пудсунули свиню організаторам?
А пак чому тілько мало гостей було на фестивалі? Тоже ся обіцяли до останнього і не приїхали?
Організаторам майже треба брати відповідальність на себе, а не валити на Клепачів, Тяска, Добру, магнітні бурі тай мамину маму. Неваловшні - най правду признавуть.

Лисицький 2012-07-05 / 15:45:01
Мені казав Лисицький голова ош Закарпатські Клепачі (Тяско) до останнього обіцяли організаторам приїхати на фестиваль. Айбо до кінця не прийшли і пудсунили їм таку свиню. Кіть ісе правда, та треби тихо ся вчити робити фестиваль без них. Бо ко знає коли тай шо їм у голову прийде на другий рік. Сякоє уже было два роки тому.
А минулого року, фестиваль быв такий самый (но і правді быти ковалів было більше), лиш преса, яку скликали Денис і Сергій, нивіділа ни погане автобусне сполучення, ни ходу панів, ни пусту сцену і т.д.

Спостерігачка 2012-07-05 / 14:39:26
просто під різними ніками

Спостерігачка 2012-07-05 / 14:36:49
Не така цікава стаття, як коментарі. Таке враження,що влада сперичається з авторкою та її друзями))))))))))))))

Реаліст 2012-07-05 / 14:03:42
здрастуйте, люди, щи ся тот не уродив оби всім угодив! Сидить вас туй 15-20 розумників тай гризетеся. та якщо інтелект ззашкалює, та не коментуйте, просто мовчки віззьміться і зробіть кращий фестиваль! чи просто будьте обєктивними,. а не критикуєте і власть, і організаторів лиш черрез то, шо вас не нагодували, чи машину вам не припарковали. они і не мали ото робити, кіть добре подумати, бо ви шановні, ЖУРНАЛІСТИ, були на роботі, та за писанину гроші діісстаєте. Закарпаття фестивалить фурт, і Гамора один із ліпших фестів, і пройшов він сього року на хорошому рівні.

Гість 2012-07-05 / 13:11:24
Хто такий Добра і Тяско? Це тоті пузаті вуйки в галстуках на сцені, що на фото? Якщо вони, то передайте їм, що фестиваль цього року був нікудишній...

Спостерігач 2012-07-05 / 13:00:59
Де Добра ся проявив, там лиш скандал. То з університету уженуть, то з роботи в райраді улетить, то битку зробить. Кіть бограч у Приборжавському зробив з такими фатьовами як він - і йсе рахуєся за вилике досягнення, то мені убачте... Гнати треба давно. А Тяскові нічого хапапати під себе фестиваль у Лисичові.Най одпочиває. І без Гриця вода освятиться.

Босорканя 2012-07-04 / 22:56:57
...вижу што того Добру та Тяска треба ізольовати від проведення фестивалю та уд влади, бо мішають їм жити. Треба би їх угнати гет з України вобще в Америку, тогди усьо буде в порядку. Бо ганьблять они чудову Іршавщину та Закарпаття.То такі люди і мішавуть нам робити покращення нараз і днись, они не мавуть совісти.

Коваль 2012-07-04 / 21:56:48
На фестивалі були ковалі із Словаччини, із Івано - Францівщини , Львівщини із Ужгродського та Перечинського району, може не було сього року чудо кованої машини, но нечсим не гірший був фестивальна мою думку.

Михайло 2012-07-04 / 19:14:52
Галино, може Добра і відкормив та відпоїв Кашубу на фестивалі. Але відкрийте очі та почитайте, що пишуть інші ЗМІ - абсолютно позитивних відгуків нема ніде. Ну, хіба що на сайті Іршавської РДА - самі себе похвалили. Це ще дуже об'єктивна стаття.
Чи може ще скажете, що Добрі підконтрольні всі закарпатьські ЗМІ ? :)

Ковалю 2012-07-04 / 18:58:47
Ну, і чому "тоті ковалі по всів Україні" не приїхали на фестиваль? Чому взагалі практично не було ковалів на Гаморі? Чомусь-те неваловшні організувати фестиваль, пане Ковалю?

Галя 2012-07-04 / 16:29:06
А вас Тетяно видно Добра файно уводив по фестивальови, удкормив обись те так файно написали,особенно ОБЄКТИВНО!!!Так ги му треба...

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини