Підготовка до «Гамори-2012» триває, та ряд невирішених питань залишається

Поки організаційний комітет фестивалю ковальського мистецтва проводив лише попередні збори – задля вирішення найбільш нагальних питань стосовно підготовки до «Гамори».

Підготовка до «Гамори-2012» триває, та ряд невирішених питань залишається

Безпосередньо на місці проведення ковальського свята – у селі Лисичево, в унікальній водяній кузні – оргкомітет збиратиметься наступного понеділка, розповів голова організаційного комітету з підготовки та проведення фестивалю «Гамора-2012» Микола Сочка.

«Вже на місці потрібно буде вирішувати питання розміщення сцени, оцінити кількість місць для поселення учасників і гостей фестивалю», – каже Микола Сочка. Питання ж, «де ковалі будуть жити, де будуть виставлятись» поки не вирішено. Також наразі невідома точна кількість ковалів, які братимуть участь у святі, зазначив голова оргкомітету: «Залучаємо наших районних майстрів, закарпатських. Там Сергій Тяско (голова громади ковалів Закарпаття «Клепачі» – авт.) обіцяв бути з представниками обласної громади ковалів. Склад учасників поки до кінця не відомий, та можна сказати, що запрошені місцеві ковалі, майстри художньої ковки з області та деяких інших областей. Сільський голова Лисичева Ярослав Пальок нібито домовляється з ковалями зі Словаччини, які мають приїхати на фестиваль».

Підготовка до фестивалю, переконує Микола Сочка, «іде по всіх фронтах»: «Всі непорозуміння минулорічні пішли в сторону, працюємо спільно, всі підключились – і «Боржавська ініціатива» Дениса Добри, і Сергій Тяско із громадою ковалів «Клепачі», і місцеві органи влади, і Агенція регіонального розвитку Іршавщини». Хоч переговори з Сергієм Тяском, за словами голови оргкомітету фестивалю, були «досить непростими», порозуміння таки досягнуто.

Особисто Сергій Тяско на запитання щодо підготовки до фестивалю відповідає стримано і лаконічно. Каже: «Фестиваль буде – за будь-яких умов. Ми його проводимо вже не перший рік, тож певний досвід таки маємо». При цьому зауважує, що з року в рік на «Гамору» з’їжджаються дійсно справжні майстри своєї справи – ковалі зі світовими іменами. І приїзди їхні, проведення власне фестивалю певною мірою створюють позитивний імідж як власне Лисичеву, Іршавщині, так і області в цілому.

Чи не тому врешті дійшло і до розроблення положення фестивалю, якого досі, за п’ять років проведення, «Гамора» так і не мала. Положення про фестиваль розробляв Денис Добра, за його словами, це – такий собі «чорновий варіант» із внесенням пропозицій, затвердити який має оргкомітет фестивалю. «Положення про фестиваль розроблялось тільки стосовно свята цьогорічного, доповнювати і розширювати його будемо вже за результатами проведення «Гамори-2012», і коли буде офіційно зареєстрована районна спілка ковалів Іршавщини», – додав Микола Сочка.

В рамках підготовки до фестивалю ковальського мистецтва «активізувалась» робота і з реконструкції кузні. За словами голови оргкомітету, «Орендар кузні пообіцяв, що до 10-го, максимум 15 червня там має бути все чисто, побілено». Віктор Петровцій, який і є орендарем, підтвердив: «Вже повністю розібрали і поміняли молоти, завершили їх капітальний ремонт. Будуть перероблятись печі, з понеділка маємо запускати воду. Завершити реконструкцію кузні плануємо десь впродовж тижня-півтора. Необхідні матеріали для проведення відповідних робіт надає власник кузні – Довжанський держлісгосп. А от роботи я проводжу своїми силами».

Досить «відчутною» проблемою, як це часто буває, лишається проблема коштів, необхідних на проведення фестивалю. З районного бюджету за програмою виділено 25 тис. грн., хоч за приблизними підрахунками для фестивалю такого плану потрібно не менше 100 тис. грн. Відтак, організатори мають на меті шукати додаткові можливості залучення коштів: «Будемо залучати меценатів, спонсорів, небайдужих депутатів. Адже, гроші потрібні на виготовлення рекламної продукції, сувенірної продукції, щоб привезти, розселити, нагодувати учасників фестивалю», – каже Микола Сочка.

Невідома поки і остаточна програма фестивалю, яка не в останню чергу залежатиме від кількісного складу майстрів-ковалів, від залучених учасників концертної програми. «Вже є, здається, домовленість з Іваном Поповичем про його приїзд і виступ у другий день фестивалю, в неділю. В перший же день, скоріше всього, буде виступати мукачівський «Рокаш», з ними вже теж нібито є домовленість», – розповів голова організаційного комітету «Гамори-2012».

До фестивалю ковальського мистецтва залишаються вже лічені тижні, та багато організаційних питань все ще лишаються невирішеними. У підготовці до свята ковалів присутні досить багато обмовок на кшталт «нібито» і «здається». Та все ж підготовка до «Гамори-2012» таки ведеться – нехай і в дещо «авральному» режимі.

Хочеться вірити, що підготовка ця дасть позитивні результати, і фестиваль буде проведений на достойному високому рівні. Адже, фестиваль такий для Закарпаття – єдиний і унікальний, як і кузня, на базі якої він проводиться. І, без перебільшення, питання його проведення, розвитку і якості – питання важливе. Наскільки ж якісно він буде проведений цьогоріч, кожен бажаючий зможе пересвідчитись вже за кілька тижнів.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

07 червня 2012р.

Теги: Гамора, кузня, фестиваль, коваль

Коментарі

журік 2012-06-07 / 22:10:48
Пора приймати ставки: буде цього року "Гамора" путьовою, чи фіговою

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини