У дитячий англомовний табір AmES на Закарпатті деякі діти приїжджають з року в рік

При цьому стверджують: відпочиватимуть тут, поки буде змога і дозволятиме вік. Приймає ж на відпочинок AmES Camp дітей 9-17 років, хоча бувало, що відпочивали тут, а заразом і англійської навчались, дітки і семи-, і восьмирічного віку.

У дитячий англомовний табір AmES на Закарпатті деякі діти приїжджають з року в рік

Дитячі табори школа вивчення англійської мови American English School (AmES Camp) проводить ще з середини 90-х років, в тому числі, і на Закарпатті. Цьогоріч місцем проведення табору обрано селище Чинадієво Мукачівського району, де на першу зміну минулого тижня в табір приїхали на відпочинок 50 дітей з різних областей України.

Сьогодні в AmES Camp відпочивають, а заразом і вдосконалюють англійську, діти з Франківщини, Львівщини, Хмельниччини, Києва та Київської області, а також з Закарпаття. Крім того, цьогорічний табір радо зустрів й іноземних відпочивальників: до України заради відпочинку в AmES Camp приїхали діти з Литви й Туреччини.

За роки свого існування професіонали American English School напрацювали власну концепцію організації дитячих таборів: діти тут відпочивають з користю, навчаючись через ігрову форму англійської мови – нею вони спілкуються з викладачами й інструкторами. 

… Ми завітали в AmES Camp ближче до обіду, якраз в той час, коли діти на свіжому повітрі займались по альтанках з викладачами. У кожній групі – по 8-12 дітей, на групи вони поділені як за віком, так і за рівнем володіння англійською мовою. Заняття проходять в ігровій формі, охоплюють всі аспекти вивчення англійської мови – розмовний, на слухання, читання, вивчення якогось предмету (в наш приїзд діти говорили про астрологію і все, що з нею пов’язано – тематикою цьогорічного табору обрано «Космос»).

«Ми проводимо табір таким чином, що програма перебування в ньому дітей охоплює і навчальний аспект, і виховний, і розважальний. Зранку діти після зарядки і сніданку йдуть на заняття, які проводять викладачі англійської мови, серед них – і викладачі-іноземці, зі США, щоб діти мали змогу спілкуватись із носіями мови», – розповідає старший інструктор табору Анжела Пампурак. Викладачів й інструкторів до табору запрошують за результатами попереднього відбору: вони проходять співбесіду, далі тривають тренування, і в результаті до роботи приступають тільки найкращі, з відповідним досвідом і знаннями. 

Поки ми спілкуємось з Анжелою, заняття у дітей закінчуються і вони галасливою юрбою покидають альтанки. До нас підходить дівчинка 8-10 років: «Анжело, а що ми зараз будемо робити?», – звертається до інструктора. «Now we have а dinner», – відповідає англійською Анжела. «Діти в таборі лише четвертий день, тому багато хто поки не адаптувався до того, що англійська тут «головна» мова. Та вже в другій половині зміни у них це стає звичайною справою – тоді діти, вже звикнув, послуговуються як мінімум звертаннями на англійській, спілкуються нею, співають», – пояснює Анжела. 

Навчаються англійської діти, а до всього ще й здобувають додаткові навички і знання, через уроки у вигляді клубів, майстер-класів. «Ми практикуємо вивчення мови через гру в шахи, готуємо з дітьми коктейлі. Вчора ж вони разом з Тревісом (викладач зі США – авт.) готували на кухні американські страви. Оскільки Тревіс дуже погано володіє українською, дітям доводилось ще і виступати перекладачами для працівників кухні, що ще більше сприяє вивченню мови», – розповідає директор табору і засновник American English School в Україні Артур Поліщук. 

Саме за його ініціативи у далекому 1994 році AmES запрацювала в нашій країні, а наступного року на її базі було організовано перший табір. Сьогодні табори від AmES стали не тільки традиційними, але й популярними: з кожним роком сюди приїжджають все нові дітки, дехто з них відпочиває в таборі щорічно. Сергій Гарбадин з міста Червоноград Львівської області розповідає: «Минулого року я приїздив у табір зі своєю партнеркою по бальних танцях – вона мені про нього розповіла. Дуже мені тоді сподобалось, тому цього року сам попросив батьків, щоб мене сюди відправили. У таборі дуже подобається: зранку встаєш з охотою, знаєш, що знову буде щось цікаве, дізнаєшся чогось нового. Ще тут добре готують, мені подобається». 

Вже втретє відпочиває в AmES Camp Орест Савицький. Хлопчик каже – приїздить сюди завжди радо, заразом «кличу в табір друзів, адже тут дуже добре. В таборі хороші вчителі, можна поспілкуватися з американцями, і мені це дуже допомагає в школі – я можу легко спілкуватися, писати і читати. За рік у мене з англійської 10 балів, до репетиторів додатково не ходжу – вистачає тих знань, які здобуваю влітку в таборі. Хочу наступного року приїхати сюди знову».

А от гість з Литви Вітеніс у таборі вперше. Розповідає, що запропонував йому відпочити в Україні батько, коли почув про AmES Camp в American English School у Вільнюсі. Саме в український табір Вітеніс захотів поїхати, бо «в Україні ще ніколи не був». І тепер, каже, дуже тішиться приїзду, бо і в Україні загалом, і в таборі на Закарпатті зокрема йому дуже подобається. «І я би ще приїхав сюди знову наступного року», – додає литовець.

Що, в принципі, зовсім не дивує, адже все у таборі організовано, виходячи з потреб та інтересів дітей. «У нас є спеціальна форма, так званий «Лист батьків до інструктора моєї дитини», – розповідає старший інструктор першої зміни цьогорічного AmES Camp Анжела Пампурак. – Заповнюючи її, батьки вказують загальну інформацію про дитину, побажання щодо харчування (до прикладу, якщо у дитини є якісь алергічні реакції на ту чи іншу їжу; якщо якісь продукти дитина не їсть). Вказують, може, дитина хотіла би бути поселена разом з другом, з яким їде до табору. Роблять маленькі помітки – наприклад, якщо дитина менша і боїться сама засинати. Так само, є і «Лист дитини до інструктора», в якому діти пишуть свої побажання: чого вони очікують від табору, яку музику хотіли би слухати, які фільми дивитися. З «Листами» ознайомлюються всі інструктори і викладачі, штатний лікар-педіатр, і все це ми враховуємо при організації табору».

Відтак, дітям пропонують різноманітну і цікаву програму перебування в таборі (у той день, коли ми завітали з візитом в AmES Camp, на вечір у них було заплановане «Тalant’s Show», або «Шоу талантів», під час якого кожен з відпочиваючих мав демонструвати свої вміння і таланти). Передбачені і спортивні заходи – футбольні і волейбольні матчі, купання в басейні, пінг-понг. А ще – вечірні майстер-класи: з бісероплетіння, шахові, з виготовлення листівок, іграшок, рамочок, гри на гітарі. Майстер-класи проводяться різні в один і той же час, тож кожна дитина може вибрати собі заняття «за власним смаком». Ввечері відпочиваючі так само особисто обирають, куди вони хочуть іти – чи на дискотеку, чи на перегляд фільму: танці і кіносеанс тривають одночасно...

Проживають діти у кімнатах готельного типу: по двоє-троє в одній кімнаті з окремим санвузлом. Є в кімнаті і телевізор – під час години відпочинку діти мають змогу подивитись мультфільми. До речі, година відпочинку в таборі не має нічого спільного з традиційним «тихим часом» в інших таборах: "в AmES Camp це така собі перерва між ранковими заняттями і післяобідніми розвагами, під час якої діти можуть поспілкуватись з інструкторами чи між собою, відпочити, почитати, подивитись телевізор. А от найменші діти вже до обіду втомлюються, тому в годину відпочинку сплять", – розповіла Анжела Пампурак. 

Діти з інших областей України приїжджають в англомовний табір, певно, ще й тому, що програмою відпочинку передбачені і піші прогулянки Карпатами, і екскурсії визначними місцями Закарпаття: цього року учасників табору возитимуть до водоспаду Скакало, у замок Шенборнів, Чинадієвський замок. Все це – з використанням англійської мови, цікаво й пізнавально. Адже американці Джош, Тревіс та Мері, котрі працюють в таборі, з дітьми спілкуються майже виключно англійською. 

Мері, колишній волонтер Корпусу Миру в Україні, розповідає: навчанню діти піддаються добре, вимову носія розуміють і сприймають одразу. «Взагалі рівень англійської мови українських дітей дуже добрий, зазвичай, вони приїжджають у табір вже підготовленими. Тому азам їх в більшості випадків вчити не потрібно, хіба що вдосконалювати знання вже набуті і вчити новому», – каже Мері. 

Схожі англомовні табори від American English School проходять паралельно у кількох країнах, цього року – у Польщі, Німеччині, Великобританії, Канаді та США. Крім того, віднедавна AmES запровадила новий проект – сімейні табори: табір «для всієї родини» нині проходить у Польщі. У такому таборі, розповідає директор школи і керівник табору у Закарпатті Артур Поліщук, люди мають змогу відпочивати і вивчати англійську мову цілою родиною. «Діти і батьки не вчаться разом, але разом проживають. Навчальні програми для дітей та дорослих різні: для дорослих готуємо майстер-класи з бізнес-англійської мови, англійської для якихось спеціальностей – наприклад, для математики чи хімії. А діти мають таку саму програму, як в усіх інших таборах – англійська для побутових потреб через майстер-класи, через виконання якихось інших завдань і на здобуття нових навичок. Відповідно, розважальні програми післяобідні для дітей і дорослих також різні», – каже Артур Поліщук.

Останніми роками організація англомовних таборів в Україні стала дуже поширеною практикою. Однак, ліцензію на їх проведення, як виявляється, має тільки American English School. «У нас великий досвід роботи у цій сфері, працюють виключно професіонали, в тому числі, й іноземні. Ми не тільки організовуємо цікаве навчання дітям, але й готуємо насичену розважальну, пізнавальну програму, цілковито відповідаємо за безпеку дітей», – наголошує керівник табору. Саме виважений і відповідальний підхід до організації і проведення AmES Camp, високий професіоналізм його працівників, створюють для табору якнайкращу репутацію. І виправдовуються потім бажанням дітей знову приїхати у табір на відпочинок, та ще й друзів сюди привести, що, без перебільшення, є найкращим доказом на користь AmES Camp.  

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

25 червня 2012р.

Теги: AmES, дитячий табір, дитячий відпочинок, англійська мова

Коментарі

Chornopyskyi Roman 2012-08-02 / 15:47:04
Головний інструктор має 2 червоні дипломи,була неодноразово нагороджена за успіхи у навчанні(у тому числі президентською стипендією),являлася однією з найкращих студенток у вивченні романо-германських мов на "потоці" у Острозькій академії,захистила бакалаврську та магістерську з найвищими балами,брала і бере активну участь у вивченні інших іноземних мов (іспанська,польська,німецька та інші).
Швидче за все автор просто помилився з словом,адже весь персонал табору(від директора до логіста,що керує складським приміщенням)є професіоналами.
Люди,які цікавляться нашим табором,без сумніву, є грамотними і розумними,а отже не будуть звертати увагу на маразм-коментарі в інтернеті та сприймати їх серйозно.
Успіхи школи,табору є закріпленні фактами,документами та сотнями позитивних відгуків як від батьків так і від дітей за всі роки життя табору.Якщо табір був б поганим невже він проіснував би стільки часу,невже діти б їздили в нього ще і ще...?
Приймаючи участь у житті табору вже третій рік,можу сказати,що табір дійсно вартий уваги.Через рік обов*язково відправлю туди свою молодшу сестру.
Надіюсь,що ніхто не буде піддаватись провокаціям,адже коли досягаєш успіху ворогів завжди більше ніж друзів :)
Glory Glory to the AmES!

Таня 2012-07-06 / 14:44:57
Браво, Артуре! Успіхів Вам!

то є то 2012-06-29 / 11:19:50
Якщо все так насправді, як ви описали - то бажаю успіхів вам та вашим учням!

Перепрошую за різкі висловлювання!

Артур Поліщук 2012-06-29 / 11:09:20
2 то є то.

Якщо це саме та Олександра, яку я пригадую, то так, вона таки з нами вивчила англійську на професійному рівні і без проблем поступила на навчання до факультету іноземних мов.

Ще одним показником якості нашої роботи я вважаю той факт, що майже усі учасники наших таборів назавжди залишаються друзями, регулярно зустрічаються протягом багатьох років і навіть допомагають нашій Школі у всіх можливих питаннях.

Артур Поліщук 2012-06-29 / 11:05:12
освіченості, перепрошую...

Артур Поліщук 2012-06-29 / 11:03:26
2 то є то

"Дибіла фром Раша" у англомовній країні видно здалека, згоден, але далеко не через використання, чи скоріше неправильне використання слів, які відповідають українським еквівалентам "обіду" та "вечері", а скоріше через тупу поведінку, низький рівень англійської мови, і незнання "їхніх" норм життя та традицій, звичок тощо.

Саме це ми і виправляємо навчанням у наших англомовних таборах.

80% дітей, що відпочивають у моїх таборах уже були у англомовних країнах або зі мною, або з іншими організаціями, і, повірте, вони знають немало про життя та сучасну говірку і в Лондоні, і за межами Лондона, і в США, і в Канаді. Жодного разу мої групи не відносили до Рашнз. А коли взнавали, що з України, дивувалися великою відмінністю у поведінці та освідченості.

Я також Вас запевняю, що усі тонкощі англійської як я за 20 років своєї роботи вчителем англійської та щорічних частих поїздок до англомових країн, так і мій колектив, надзвичайно ретельно відібраний, уже осягнули, в тому числі і американські викладачі :)

Тому усі коментарі про англійські еквіваленти українських обіду і вечері дійсно виглядають на звичайнісінькі прискіпування.

А тепер щодо "конкурентів" зі своїми дописами. На Закарпатті у нас небагато "конкурентів" у англомовних таборах. І ті, що є, організовані моїми бувшими працівниками або студентами. Робіть висновки.

Дякую усім батькам усіх АмЕСівських дітей за дописи.

то є то 2012-06-29 / 09:20:25
2 Віктор Артеменко
"...але особливо ніхто не прискіпується до таких речей" -

ага, не прискіпуються. тільки роблять ментальну позначку - "дибіл фром Раша".

Віктор Артеменко 2012-06-29 / 01:18:25
http://oxforddictionaries.com/definition/lunch?q=lunch
http://oxforddictionaries.com/definition/dinner?q=dinner

обіцяні посилання

Віктор Артеменко 2012-06-29 / 01:17:43
Доброї ночі всім!
Зараз я працюю інструктором в AmES camp.
Дозволю собі втрутитись в цю дискусію.
Для всіх бажаючих можу особисто надіслати наш офіційний Day Schedule, де чітко зазначені lunch 13:30 та dinner 19:15 times. Швидше за все репортер зробив помилку при опрацюванні великого об’єму інформації.
Але хочу поділитись корисними посиланнями, де пояснюється значення обох слів, також з особистого досвіду перебування в США, Канаді та Європі – так, lunch більш вживане слова для денного прийому їжі, але особливо ніхто не прискіпується до таких речей.
Якщо у Вас виникли запитання по суті, не соромтесь написати мені листа artemenko@ames.org.ua
P.S. А закиди на совко вість табору просто пусті слова! Повірте мені, людині яка відпочивала в багатьох таборах.
P.P.S. Мені вдалось пройти відбір на цю роботу, де моє місце було понад 100 кандидатів, і щодня я втілюю в життя політику Школи, де здоров’я, знання і відпочинок дитини – це основа основ!

то є то 2012-06-27 / 19:56:28
2 Олександра

- то всьо добрі. ліс. пташки. вожаті факають вожатих.

А ось англійську ти вивчила??????

іще раз скажи - як буде "обід" in English?

Олександра 2012-06-27 / 19:14:56
З самого дитинства я не переношу табори. Мене завжди дратували режими, форми, незнайомі люди і всяке таке. Коли батьки повідомили мене, що я поїду в черговий табір, ще й англомовний - для мене це була тотальна драма. Але за тиждень там я вже не хотіла повертатись додому, тому що атмосфера там насправді надзвичайна. Люди цікаві і привітні, як відпочиваючі, так і персонал, заняття були в задоволення і мали свій відгук в подальшому моєму навчанні. АмЕС буквально затягнув. Відпочивала в таборі 4 роки поспіль, поки вік дозволяв, і відпочивала б далі, якби могла. Це місце, куди хочеться повертатись знов і знов.
АмЕС кемп - дійсно якісний відпочинок з користю і задоволенням.

то є то 2012-06-27 / 18:28:51
ага, не забудьте діток навчити, що таке фаппінґ і тоді вони далеко підуть)

Марія 2012-06-27 / 16:29:55
"Стаття рекламного характеру", хто би говорив. 2 дні тому на ТСН був цілий ролик про такі табори, і окремо виділений був один, шкода що не Амес. Ви думаєте в нашій державі хтось просто так буде присвячувати свій та ефрний час "за просто так"))) не смішіть мене))) Так, стаття рекламна - але за нею кожне слово правда, моя дочка вже третій рік рветься у ці табори!!! Вона після табору отримує вражень та спогадів на цілий рік! А рівень англійської там справді дуже і дуже високий, особисто я дуже задоволена результатами. Саме тому ні секунди не пошкодувала ні грошей, ні часу на цей табір. Автору та організаторам - величезне спасибі, приємно побачити, що не тільки моя дитина полюбляє цей табір!

Тарас 2012-06-27 / 13:19:19
Сам їздив у цей табір безліч разів і своєму вільному володінню англійською великою частиною завдячую саме цьому табору. Те, що дитина на два тижні повністю занурюється в англомовне середовище і покращує рівень володіння мовою - це не залишає сумнівів.

to Андрей 2012-06-27 / 00:24:42

Коментар видалено. Адмін

Сергій Фоменко 2012-06-26 / 22:40:28
Народ, ви вже дістали зі своїми, даруйте на слові, маразмами. Таке враження, що коментяться якісь злісні конкуренти табору (я не знайшов у матеріалі цін на путівки, а тут декотрі вельми обізнані, говорять, що це не вартує тих грошей, які вони беруть). То вам не подобається, що дітей вчать літературної мови, а не "базарного" сленгу,а хтось взагалі настольгує по радянським таборам. Люди, ніхто нікого не агітує, кожен має обрати. що краще для власної дитини. Хочете совковщини - відправте своє чадо за профсоюзівською путівкою, хочете, а головне маєте можливість - відправляйте до дорогих таборів. Кожному своє. Однак, навіщо когось ображати і чіплятися до якихось дурниць. Кожен може знайти найоптимальниший для себе варіант. Автору публікації спасибі за інфу про цей табір(я чув від знайомих непогані відгуки, але тепер трохи більше дізнався).

Андрей 2012-06-26 / 22:04:13
2 тонар:
якраз 'совковий' підхід це фапати, як ти це робиш, на те як сказати 'правильно'. Саме через таких дурнів у нас всі по 10 років! 'вчили' мову, а сказати можуть менше ніж чорносрака афганська мавпа, яка щойно вилізла в британії з каміона.

тонар 2012-06-26 / 15:57:25
досить захищати свій табір. може у вас і веселіше ніж в радянському таборі. і то може.
Але головна декларована ціль - навчити англійської (ще й сучасної, ще й американського різновиду). І якщо дітей не вміють навчити елементарної різниці між dinner and lunch тоді гроші батьків викинуті на вітер. гордитесь вашими дітками? дочекайтеся моменту коли вони поїдуть в країну, де англійська рідна, і побачите як будуть сміятись з їхніх гуканізмів.

Женя К. 2012-06-26 / 10:20:09
А мій син там відпочивав позаминулого року!!Йому наприклад дуже сподобалося. Англійську підтягнув однозначно. До сьогодні спілкується з новими друзями з табору. Я не шкодувала, що віддала його саме туди відпочивати. Це однозначно краще ніж пришкільний чи державний табір з вівсянкою на воді на обід і агресивними вожатими, яким аби відбути зміну!!!!!!А ті, хто не знає цей табір, не мають права писати наїзди!!!!

Світлана Андріївна 2012-06-26 / 09:21:06
Люди, якщо ви вже тут, то це означає, що ця інфа вас зацікавила, а необгрунтовані базікання про "совковщину", рівень інструкторів і т. д. - це лише ваше жабодавівське упереджене ставлення. Вам подали інформацію про табір, безумовно, що матеріал рекламного характеру, хоча, я б сказала ознайомчого. Мені було цікаво прочитати про цей табір, і було б цікаво знати, які ще є. І називайте ви це хоч як, а рекламного характеру не позбутися, однак, якщо це на користь - нехай! Побільше б таких матеріалів, а не політичних заказух і різного роду дурниць. Можливо, свою доньку туди відправлю.

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини