Депутати Закарпатської облради прагнуть "відвоювати" від міністерства недовиділену субвенцію

Депутати Закарпатської обласної ради V скликання на шостій сесії прийняли звернення, яке адресували Президенту Україну Віктору Ющенку та Кабінету Міністрів України. Відповідно до статті 60 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”, зазначається у зверненні, обласному бюджету передбачено субвенцію на заходи з енергозбереження ( у тому числі й обладнання інженерних уводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води й теплової енергії), ремонт та реконструкцію теплових мереж і котелень, будівництво газопроводів, газифікацію населених пунктів обсягом 15345,1 тис.грн.

При питомій вазі населення області 2, 65 відс. від чисельності населення України розрахунковий обсяг цієї субвенції повинен складати 18579,1 тис. грн. Обласному бюджету недовиділено субвенції у сумі 3234,0 тис.грн.

Крім того, Мінбудом України розподіл згаданої субвенції здійснено без врахування вимог абзацу 3 статті 60, яким визначено, що перелік об’єктів формується із врахуванням, у першу чергу, ступеня газифікації населених пунктів, необхідності завершення пускових об’єктів, продовження розпочатого будівництва в минулих роках та будівництва об’єктів із підготовленою проектно–кошторисною документацією. Нестача цих коштів призведе до призупинення будівництва підвідних газопроводів загальною протяжністю 160 км та унеможливить газифікацію понад 20 сільських населених пунктів, в яких вуличні газопроводи вже побудовані за кошти населення. За інформацією голів вуличних комітетів сільських населених пунктів для будівництва розвідних газових мереж залучено коштів громадян у сумі 7,8 млн.грн.

Недостатнє фінансування з держбюджету будівництва підвідних газопроводів до сільських населених пунктів викликало занепокоєння у депутатів сільських, селищних рад та громадськості області.

Перелік об’єктів по згаданій субвенції сформований відповідно до розроблених місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування програм економічного й соціального розвитку відповідних адміністративно – територіальних одиниць.

“Зважаючи на викладене, – далі йдеться у зверненні, – просимо дати відповідні доручення Мінбуду України щодо перерозподілу обсягу субвенції згідно з абзацом 3 статі 60, збільшивши частку фінансування будівництва газопроводів і газифікацію населених пунктів (10630,0 тис.грн.). Виходячи з того, що понад 65 відс. квартир обладнано індивідуальними приладами обліку холодної та гарячої води, направляти кошти держбюджету на обладнання інженерних уводів багатоквартирних будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії вважаємо недоцільним. Сподіваємось на позитивне вирішення питання”.

Нещодавно на адресу голови Закарпатської обласної ради Михайла Кічковського надійшов лист–відповідь з Міністерства з питань житлово–комунального господарства України за підписом першого заступника міністра А.О.Орлова, який повідомляє, що на виконання доручення Кабміну України ( №13131/1/1–07 від 23.03.07 р.) Міністерство розглянуло звернення депутатів стосовно перерозподілу обсягу субвенції та у межах компетенції інформує: “ Законом України” Про Державний бюджет України на 2007 р.” передбачено видатки, головним розпорядником яких визначено Мінбуд, зокрема, субвенції з Держбюджету України місцевим бюджетам на заходи з енергозбереження, у т.ч. оснащення інженерних уводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії, ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів”.

На сьогодні, наголошує перший заступник міністра, порядок надання вищезазначеної субвенції, який містить умови виділення коштів, напрями їх використання, критерії відбору об’єктів затверджено Постановою Кабміну України (№633 від 20.04.07 р.)

Перелік об’єктів з газифікації і, зокрема, Закарпатської області за кошти субвенції на заходи з енергозбереження у 2007 р. знаходяться на погодженні зацікавлених органів виконавчої влади.

Далі у відповіді йдеться про те, що Міністерство разом із облдержадміністрацією за її поданням розгляне можливість збільшення частки коштів на газифікацію населених пунктів Закарпатської області в результаті перерозподілу субвенції за рахунок коштів, передбачених на оснащення інженерних уводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії.
Анна РОМАНЕНЧУК, сайт Закарпатської обласної ради
05 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини