Закарпаття просить парламент не розглядати скандальний мовний законопроект

Голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та голова Ужгородської районної ради, голова обласної асоціації районних рад, член президії Української асоціації районних та обласних рад Михайло Фединець від імені органів місцевого самоврядування краю звернулися до голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням не виносити на повторний розгляд пленарного засідання Верховної Ради України законопроект № 9037 «Про основи мовної політики».

Закарпаття просить парламент не розглядати скандальний мовний законопроект

«Ми, представники органів місцевого самоврядування Закарпатської області, депутати обласної ради, голови районних рад, міські голови міст обласного значення, звертаємось до Вас із проханням не виносити на повторний розгляд пленарного засідання Верховної Ради України законопроект № 9037 «Про основи мовної політики». Величезний суспільний резонанс та інциденти, що сталися під час пленарного засідання 24 травня 2012 року, засвідчили, що черговий раз мовне питання стає предметом розбрату в українському суспільстві.

Досвід Закарпаття – багатонаціональної області – підтверджує, що Конституція України врегульовує міжнаціональні відносини і гарантує національним спільнотам вільне володіння і використання рідної мови. Прийняття ж цього закону може спричинити дестабілізацію у країні, загострити політичну ситуацію», – йдеться в телеграмі.

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради, вернення підтримали 61 депутат Закарпатської обласної ради:

Владислав Адам, Віктор Балога, Іван Балога, Павло Балога, Юрій Бережник, Мирослав Білецький, Єлизавета Біров, Йосип Браєр, Мирослав Брецко, Роберт Бровді, Василь Васюта, Микола Вегеш, Ганна Глухова, Юрій Гнепа, Петро Голубка, Марія Грига, Марія Думнич, Євген Жупан, Антон Зелінський, Іван Йовбак, Мирослава Каламуняк, Михайло Качур, Золтан Кертес, Богдан Кинів, Михайло Кіндрат, Габор Кінч, Михайло Кічковський, Іван Курах, Антон Ліврінц, Валерій Лунченко, Андрій Масло, Степан Медвідь, Іван Микульця, Михайло Мотильчак, Валерій Мурга, Ернест Нусер, Чаба Пейтер, Юрій Переста, Юдіта Петеї, Василь Печора, Ольга Півоварник, Михайло Попович, Федір Райчинець, Михайло Реблян, Микола Рішко, Володимир Роман, Йосип Роман, Андрій Сербайло, Василь Скрип, Володимир Смоланка, Володимир Суліма, Ілля Токар, Віктор Трикур, Володимир Трикур, Ростислав Федів, Василь Федурцьо, Маским Хохлов, Володимир Чубірко, Володимир Шкріба, Олександр Яцканич, Віталій Ящищак.

Голови: Виноградівської районної ради – Олег Любімов, Хустської районної ради – Василь Губаль, Ужгородської районної ради – Михайло Фединець, Міжгірської районної ради – Іван Ярема, Іршавської районної ради – Станіслав Сухан, Мукачівської районної ради – Іван Михайло, Свалявської районної ради – Іван Гартавел.

Міські голови міст обласного значення: в.о. Ужгородського міського голови  Віктор Трикур, Мукачівський міський голова  Золтан Ленд’єл, Хустський міський голова  Володимир Кащук, Чопський міський голова Галина Цар, перший заступник Берегівського міського голови Ольга Бізіля.

 

31 травня 2012р.

Теги: мова, мовний

Коментарі

месний 2012-06-06 / 16:42:34
Балогівська шайка тут підписи збирають проти а в Верховній раді представники від Ецу голосують ЗА такое кіно може лим Балога крутити одним пострілом 2 зайців лим майже не в цьому випадку особисто я для себе зробив висновок і мабуть більшість мешканців області маю надію що це відобразиться і на виборах

Це я 2012-06-02 / 19:29:15
Деяки з "підписантів", депутати облради від УМДС вже встигли публічно, через пресу, заявити, що вони дане звернення не підписували, навіть не бачили.

Istvan 2012-06-02 / 16:35:20
61-58 осіб - це не Закарпаття.

вуйко з полонини 2012-06-02 / 00:58:36

Пишта Деркач з Хуста є ********* Ружьковського ун його Кавалер кажуть вшиткі

гуцул 2012-06-02 / 00:57:12
а продажні РЕГІО-АННАЛИ з ПР конюха Ледиди готові жопу лизати Данецьким Хазяїнам і оддати трахати своїх Жон їм лем би на посадах бути в РДА!І Перша така Шавка то Вовочка Закурений зам. голови Ради і Дімочка Андріюк голова РДА з Рахівщини

влад 2012-06-01 / 22:01:04
а хустського "гадика деркача" в списку нема))) задумайтеся

Юстя 2012-06-01 / 21:13:32
Закарпатські "РЕгіоананали" готові все віддати,продати донецьким в тому числі і рідну мову,а закарпатців зробити рабами.

Андрій 2012-06-01 / 20:26:39
Не люблю хвалити обласну виборну владу, але то гарний результат іспиту на українськість. От Ледида, що думає з цього мовного питання???

Ігор Баран 2012-06-01 / 18:49:52
Думаю, Кріль правий. Я так само сприймаю ситуацію

Аноним 2012-06-01 / 13:40:22
В правдивость нижесказанного.

А как ШИКАРНО проехались голубые на Русинах в "мовном вопросе", типа защитили этих жалких полулюдей-полуживотных и ЗАЦЕМЕНТИРОВАЛИ - СВОЕ - во всей стране.
А жопан - типа ПРОТИВ, надо ж "прогнуться" перед электоратом.
Я ж говорю - ГОВНО, а не люди. Им бы "до корыта", а там хоть на самом люцифере проедутся.

Аноним 2012-06-01 / 13:28:25
"А ти, анониме, потроль трішки, то може і вичлениш із маси лакеїв і колаборантів першого хероя-русина"

Не преувеличивайте мои скромные возможности, если это не произошло за последнее тысячелетие, то навряд ли произойдет сейчас.
А сценарий будет все тот же.
Решат "вопрос" ПАНЫ где-то в Париже, Москве, Киеве, а может и Львове.
Как говорят русины "с пса солонины не было и не будет", на то он и пес.

сорри 2012-06-01 / 13:21:07

А ти, анониме, потроль трішки, то може і вичлениш із маси лакеїв і колаборантів першого хероя-русина. А там, дивись, зіштовхнеш його лобом з якимось щирим, але так само не надто розумним українцем, проллється перша кров, яка викличе наступну, і – око за око, зуб за зуб – все піде за напрацьованим сценарієм – як у Придністров’ї, Абхазії, Карабаху і т.д.

Аноним 2012-06-01 / 12:54:28
Обратите внимание самым колоритным подписантом следует считать некоего Жупана.
Тот же Жупан немало пролил "крови" за Русынское дело и вдруг.... он против Закона где впервые Русины фигурируют как полноценный народ.
О чем это говорит???
Русинский вопрос был и остается разменной монетой в руках политических жуликов, а Русины как были так и остались БЫДЛОМ, ВОЛАМИ, БИДУШ РУСИШ и прочая.
Одним словом полуцыгане, полумадьяры, полу, полу и еще раз полу. Да и ВЕРЫ у них нет. Были греко-католиками стали московскими прихлебателями.Жалкий народишко.
ГОВНО - короче.

закарпатець 2012-06-01 / 12:20:39
Панове, зверніть увагу на слова одного з лідерів ЄЦ І Кріля, які опубліковані на його сторінці в фейсбукові 31 травня цього року: «…кіно" з бійкою у ВР було задумане керівництвом ПР і БЮТ і розіграно за підтримки деяких депутатів НУНС з метою зриву голосування за закон "про мови", оскільки голосування не дало б позитивного результату (голосів в ПР не було). А значить у цьому питанню було б поставлено крапку, як мінімум до наступної сесії... Бійка ж перевела все в "довго грай", де одні "герої" воюють за права "обездолених" росіян, а другі захищають права таких же "обездолених" українців... Вибори ж ідуть... А фактично, як одні, так другі плюють у душу власному народу..." А що ще скажеш? На Закарпатті теж хтось дуже хоче захищати права "обездолених" українців, в області, де компактно проживають різні національності: українці, русини, угорці, німці, росіяни. Проживають і мирно спілкуються на своїй рідні мові і мові свого сусіда. Все так було і все так буде.

Петя ПУЦКАРПАЦЦЬОВИ 2012-06-01 / 11:49:26
А ти би який язик хотів узаконити? свуй домашнуй? авать думашнуй втої жони вать фрайирки?

Підкарпатець 2012-06-01 / 10:49:23
Вся єцунівська зграя.Подивіться ті всі підписанти які купили за сто грв. своі "мандати".Всі вони злодії з барви.

Вася 2012-05-31 / 23:03:20
А де ся дів Погорєлий, ош Трикур замість нього ся пудписав? Вже го вушмарили гет?

Я за РУССКИЙ 2012-05-31 / 21:25:02
Я сам русский, много лет живу уже в Закарпатье, но никак не понимаю этот законопрэкт - нафига он мне. Никто ни разу за 25 лет мне сказал по-серьезному, что я что-то не так делаю, если говорю по-русски. Хоча ы по такому в який краъны живу вже навчився говорити. Глупости всьо. Не треба ускладнювати життя сеюе и людям. Я ПРОТИВ ТАКОГО ЗАКОНА. МЕНЯ НИКТО НЕ ПРИТЕСНЯЕТ. С уважением уроженец Ярославля

*** 2012-05-31 / 20:54:02
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=30835

Свалявський 2012-05-31 / 20:03:50
Насправді прийняття даного рішення е патріотичним і правильним підтримуюю його Регіонали вже давно перегнули палку дручають цей законопроект щоб Азарову тай більшості їх політсилі було конфортніше спілкуватися з населенням держави забуваючи про рідну мову

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини