Юнацький футбол на Закарпатті. Що буде завтра?

Майбутнє «гри мільйонів» вимірюють станом справ у дитячо-юнацькому футболі. Від успіхів і прорахунків у роботі з дітьми залежать відповіді на більшість питань у дорослому футболі, бо він є дзеркалом, в якому відображається робота дитячих тренерів.

Юнацький футбол на Закарпатті. Що буде завтра?

СДЮШОР із футболу, отримавши від влади чудовий спортивний комплекс, стадіон «Спартак», дістав можливість втілювати у життя плани, які ще рік-два тому здавалися нереальними. Правда, слід проревізувати роботу тренерських кадрів: наскільки на даний час вони готові для роботи на значно вищому рівні; чи правильно ведеться селекційна робота; яка причина відтоку 11–13-річних талантів за межі області (це додаткові заробітки тренерів чи вони розписуються у своїй безпорадності?) тощо.

Чотири вікові групи СДЮШОР беруть участь у вищій лізі чемпіонату ДЮФЛ (дитячо-юнацька футбольна ліга України). У нашій групі 10 команд, які представляють Львівську, Волинську, Чернівецьку, Рівненську, Тернопільську та Закарпатську області. (Юнацькі команди Івано-Франківської області виступають у І лізі). У загальному заліку в останні роки наша команда посідала 4-5 місця, намагаючись увійти до призової трійки, хоча, будемо відвертими, більшість тренерів працювали по-старому. Коли СДЮШОР очолив Вадим Дьордь, школа взяла курс на покращення матеріально-технічної бази і ставка була зроблена на новітні методи роботи.

Особлива увага була приділена тактичним заняттям, які раніше явно не дотягували до відповідного рівня. Кілька разів на тиждень юні футболісти знайомилися з побудовою гри за тією чи іншою схемою, підстраховкою у захисті, збільшенням атакуючого потенціалу, швидкого переходу від захисту до атаки й навпаки, ролі кожного гравця на футбольному полі, його обов’язок і можливу імпровізацію в тій чи іншій ситуації. Тобто те, що молодий гравець повинен знати. Під це підтягується фізична готовність і технічна підготовка. Від виконавської індивідуальної майстерності гравців та вмінням тренера поставити командну гру й визначається рівень гри юнацьких команд. Не всім тренерам СДЮШОР вдалося легко перейти на інший рівень роботи. Стартові матчі чемпіонату 2011-2012 років давалися вкрай важко. Тренери вчилися разом із юними гравцями. Очки набиралися з великою натугою.

У підсумку після першого кола в загальному заліку ми фінішували дев’ятими з десяти команд. У зимове міжсезоння була проведена велика робота: відбулися деякі перестановки тренерських кадрів, з’явилися молоді. Усі чотири вікові групи покращили свої виступи у весняній частині чемпіонату. У загальному заліку команда фінішувала на шостому місці.

U-17. Головний тренер Іван Шанта. Іван Федорович очолив команду в міжсезоння (у першому колі тренував юнаків Василь Орос). Із травня 2011 до квітня 2012 р. команду покинули біля 10 футболістів, які перейшли в команди Києва, Моршина, Львова та Угорщини. Після першого кола команда U-17 ділила 5-6 місця. Практично, нова команда фінішувала сьомою, набравши 20 очок. Найбільшим провалом тренери вважають матчі з командою Моршина, коли СДЮШОР-17 у двох матчах пропустила 8 голів (за 16 інших ігор пропущено 12). На останньому рубежі надійно зіграв Василь Козар. Воротар значно додав у грі після того, як голкіперів почав тренувати Іван Ковач. У захисті виділявся Василь Дудура, не дивлячись на те, що захисна лінія була найбільш проблемною в команді. У півзахисті провідними гравцями були Євген Добровольський та Віктор Сіка. У нападі слід відзначити гру Чобо Кеміня та Павла Велегана. Саме Чобо й Павло стали кращими бомбардирами команди, забивши у ворота суперників по 4 голи. Кілька гравців U-17 претендують на здобуття місць у складі ФК «Говерла» U-19. Ще троє знаходяться «на олівці» в луцької «Волині». Не дивлячись на незгоди, які випали на долю цього колективу, команда вистояла і виступила достойно, значно додавши у грі весною.

U-16. Головний тренер В’ячеслав Пінковський. В’ячеслав Венцелович очолив команду в зимове міжсезоння. Команда ділила 8-9 місце в турнірній таблиці. У весняній частині підопічні В’ячеслава Пінковського зазнали всього однієї поразки (Володимир-Волинський). Батьки й тренери вважають, що були допущені прорахунки в літній період підготовки. У весняній частині команда U-16 постійно додавала у грі. Під кінець сезону футболісти вийшли на пік форми, що дозволило їм посісти 6 місце. Для прикладу: за 16 матчів чемпіонату ужгородці забили всього 9 голів, а за останні 2 матчі у ворота суперників було проведено 7 (!) голів, що свідчить про високий потенціал. У воротах сезон розпочинав Юрій Куземчак, який перейшов у футбольну академію міста Ніредьгаза (Угорщина). Юрій Погоріляк у перших матчах зіграв на хорошому рівні. У захисті виділялися Степан Буксар (капітан команди) та Богдан Павлич. Кращими гравцями півзахисту були Іван Русин та Андрій Лазар, а в лінії атаки засвітилися Крістіан Сегедій та Михайло Фіцай. Кращі лінії – захист і напад. Кращі бомбардири – Сегедій та Русин. Новий сезон для команди розпочнеться у вересні, а підготовка – у липні оздоровчим і навчально-тренувальним збором на морі. У кінці липня, на початку серпня буде проведено підготовчий збір на Іршавщині, а завершать підготовку юнаки в Ужгороді.

U-15. Головний тренер Антон Предчук. Молодий наставник очолив команду в міжсезоння. Після першого кола СДЮШОР-15 набрала 7 очок і посідала 9 місце з десяти команд. При підготовці до сезону були допущені серйозні помилки. Багато гравців цієї вікової групи перейшли в інші команди. Фактично, було створено нову команду. У другому колі набрано 15 очок, що дозволило ужгородцям посісти 5 місце в турнірній таблиці. У колективі відбулися відчутні зрушення, зокрема покращився мікроклімат. Якщо трішки підсилити деякі позиції, то U-15 у своїй групі може поборотися за призову трійку. Дуже надійно провів сезон воротар Юрій Цветков. У захисті виділявся Юрій Чульба. У півзахисті слід відмітити гру Крістіана Шелемби, Івана Варваринця та Дмитра Рацина. Особливо корисно діяв Рацин, який володіє потужним ударом і хорошим точним пасом на будь-яку відстань. У нападі Василь Мадяр із 6 м’ячами став кращим бомбардиром команди. Хороше враження справив також Роланд Антал, який розпочав чемпіонат захисником, а далі розкрився як форвард і зіграв дуже добре. Найсильніші лінії команди – півзахист і напад. Підсилення потребує лінія захисту,бо тут є проблеми. Вікова група СДЮШОР-15 у липні проведе оздоровчий та навчально-тренувальний збір на морі. Кінець липня, початок серпня, скоріше за все, команда проведе на Іршавщині. Із кінця серпня й до старту чемпіонату ДЮФЛ України команда готуватиметься в Ужгороді.

U-14. Головний тренер Микола Фанта. Досвідчений тренер прийняв команду в зимове міжсезоння. У загальнокомандному підсумку U-14 посіла 8 місце, здобувши у 18 матчах усього 16 очок. У першому колі СДЮШОР-98 набрав 7 очок, у другому – 9. У міжсезоння тут з’явилося 5 нових гравців. Колектив не був зіграним, мав серйозні проблеми з ігровою дисципліною. У весняній частині гра покращилася. У команді з’явилася здорова конкуренція за місце в основному складі. Тут є три рівноцінні воротарі: Валентин Гецко, Іштван Шовш та Артем Блох. У захисті добре відіграли Володимир Теліховський та Денис Чегіль. У півзахисті порадували грою Віктор Симчо, Максим Манойленко та Володимир Дуран. У лінії атаки гарне враження справили Сергій Мошталер, Богдан Голик та Михайло Понша. Кращий бомбардир – півзахисник Віктор Симчо. Підготовку до сезону U-14 розпочне оздоровчим та навчально-тренувальним збором на морі. Другий збір буде проведено в області, а закінчать підготовку в Ужгороді. У цій віковій групі селекція продовжується. Уже в серпні в команді з’являться нові прізвища.

У вересні стартує новий чемпіонат ДЮФЛ України серед команд вищої ліги. СДЮШОР Ужгород представлятимуть 4 команди різних вікових груп. U-17 (1996 рік народження), U-16 (1997 р.н.), U-15 (1998 р.н.), U-14 (1999 р.н.). Найважче буде наймолодшій віковій групі, яка стартуватиме з чистого листа. Ця команда вперше буде зібрана в липні-серпні, тож у них дуже мало часу для повноцінної підготовки до сезону. На жаль, школа-інтернат із поглибленим вивченням окремих предметів не може на даний час утримувати 5 вікових груп, що відразу робить цю команду найслабшою з-поміж інших. Робота в СДЮШОРі поставлена на хорошу основу. Є сподівання, що СДЮШОР Ужгород у цьому сезоні побореться за місце в призовій трійці. У всякому разі, передумови для цього є всі.

Степан Селменський, ФФЗ

23 травня 2012р.

Теги: футбол

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини