Польська подруга Боржавської вузькоколійки відкрила туристичний сезон (ФОТО)

У четвер, 3 травня, святом «День Лісу» офіційно відкрито туристичний сезон в Бещадах. Те, як це відбувається на аналогічній Боржавській вузькоколійці польській залізниці, розташованій всього за 150 кілометрів від Ужгорода, могло би слугувати добрим прикладом для Закарпаття.

Польська подруга Боржавської вузькоколійки відкрила туристичний сезон (ФОТО)

На станції Майдан окрім звичайних дизельних локомотивів курсували і історичні парові локомотиви. Перша подорож в Дольжицю відбулася за участі місцевої влади і прихильників вузькоколійки з Польщі та Словаччини. Художній супровід по маршруту забезпечував колектив "Łopienka" з ґміни Цісна.

Цього дня на станції Майдан було важко розмістити всіх пасажирів в залізничних вагонах. Кожен з потягів до Бальніци і Прислопу був заповнений вщент. Крім того, в дорогу вирушили два додаткових поїзди з паротягами – справжні старі паротяги "LAS" і "КП-4", останній з яких відремонтований завдяки великим зусиллям ентузіастів.

– «Насправді, сезон розпочався  28 квітня і лише в останні кілька днів ми перевезли понад чотири тисячі пасажирів, і рекордним днем було 3 травня, коли квитки були продані в кількості 1650  штук», – говорить Станіслав Вермінські (Wermiński), президент Бещадської лісової залізниці. – «Ми з нетерпінням чекаємо відкриття сезону, тому що єдиною  підтримкою для залізниці є велика кількість відвідувачів, що дозволяє нам покривати всі витрати. Я думаю, що ми, мабуть, єдина залізниця в країні, яка залишається без бюджетних дотацій. Ми змогли скористатися грошима ЄС на ремонт залізничних станції  та рухомого складу, а також  приміщення, в якому зараз знаходиться музей залізниці. Але найкращі наші експонати – це істричні парові локомотиви, які в дорозі...»

Відкриттю передував виступ Станіслава Юхи (Juchy), голови Опікунської ради BKL, і Ренати Щепанскі, мера ґміни Цісна. В особі повітових властей був присутній Ярослав Речек (Reczek), директор департаменту туризму Управління маршалка Підкарпатського воєводства. Але найбільш важливою персоною був сажотрус Річард, який, як завжди, з'являєся на відкритті сезону. Під час подорожі до Дольжіци залізницею, гостей веселила фольклорний гурт "Łopienka" з Цісни, який представив багатий репертуар польських і лемківських пісень.

– «Для мене прекрасні спогади про ті дні, коли залізниця транспортувала дерево і давала людям в Бещадах контакт зі світом», – заявив під час поїздки Владислава Будзин (Budzyn), колишній лісник, а також член Фонду. – «Те, що вдалося зберегти залізницю через туристичну функцію, є важливим аспектом  історії лісового господарства в Бещадах, досягнутого до кінця дев'ятнадцятого століття».

Бещадська Лісова Залізниця працює по суботах, неділях і в свята, -  канікули протягом дня за встановленим графіком. Для груп можна замовити окрему пограму.

P.S. Бещадська лісова залізниця знаходиться на відстані 150 км від Ужгорода на території Польських Бещадів, (Підкарпатське воєводство). Президент залізниці – Станіслав Вермінські, колишній головний лісничий, є давнім другом Боржавської залізниці, і неодноразово був її гостем.

На останній міжнародній конференції в м.Ужгород він сказав: « Можна багато говорити про міжнародну співпрацю, про проекти , про інтеграцію до Європи… але найбільш конкретним та певним буде зробити малі кроки через збереження малої залізниці – Боржавської вузькоколійки, всією громадою та владою…»

Денис Добра,  ГО «Боржавська ініціатива», для Закарпаття онлайн

05 травня 2012р.

Теги: вузькоколійка, залізниця, паровоз

Коментарі

Денис Добра 2012-05-06 / 21:18:09
... сьогодні вузькоколіка не предмет зверхності мадяр,чехів,совєтів...і т.д... це наша спільна історія, яка скоріше єднає чим навпаки... Політики обіцяють 20 років ... і що зробили? То може ми хоть щось збережемо ... без політиків?

Година 2012-05-06 / 17:55:03
Що правда, то правда. Нищать і в новітній український час. Та хто ж, перебачте вчителями був? Чи не совіти? Чи не чехи з мадярами? І до речі, слушно зауважено, що то було не за Угорщини, а за Австро-Угорщини, що погодьтесь не одне і те ж. Ніколи не чув, щоб казали, "за бабці Угорщини", а от за "бабці Австрії" чутно регулярно. Що вказує на другу роль в тому історичному тандемі.

Вузькоколійка житиме за однієї лише умови - передача в концесію.

сорри 2012-05-06 / 15:32:58
Української влади, цезоре, в україні ще не було - кілька років правління отруєного Ющенка - не в рахунок. Жидівський шабаш в державі Україна - це не українська влада. Так само як і аналогічне "правління" влади "соціалістів" (національність у низх така) в Угорщині, коли країна розкрадалася наліво і направо, не можна було назвати угорським.

На нашій землі росте наш ліс. І навіть якщо ви на якийсь час окупували нашу землю і правили нею, від цього він не став вашим. Те, що його нині крадуть швидше, ніж крали ви, всього лише заслуга сучасної техніки. А крадуть, знову ж таки. "українці" Ньюменни і т.д.

Мадярщини тут вже не буде ніколи. Надто вже ненавидять у нас вашу мадярську зверхність, яка, зокрема, проявилася і в цих коментарях. Так що ви абсолюно заслужили на "зубовный скрежет" на свою адесу. будете поводитися по-людськи, заслужите і на щось краще.

Хоча яке відношення усе це має до Боржавської вузькоколійки?

Пан Баклажан 2012-05-06 / 15:19:54
Але ж вміють наші люди будь-яку тему на "хохлосрач" перетворити...

Хоча - куди правду діти?
У Ніредьгазі (точніше - 5 км за нею, в зоні аквапарків та зоопарку) вузькоколійка є в списку головних атракцій, навіть на мадярських промо-сайтах російською мовою її рекламують. А в нас цю бідну дорогу стабільно нищать, ще й знаходяться якісь липові "машиністи" та інші коментатори, які пишуть в коментах (до інших статей по темі), що так і треба, мовляв, нафіг вона нам здалася...

цензор 2012-05-06 / 14:59:29
Опять кто - то в своей "любви" к венграм издает зубовный скрежет. Собака лает караван идет. По поводу "вашого лісу", для подобного хамства нужно иметь смелость. За время "вашего" пристутствия здесь леса стает все меньшн и меньше. Так как цивилизованное его использование вам неведомо.За последние 20 лет вашего режима - когда -то (даже при кровавых венграх) цветущее Закарпатье гибнет на глазах. Так что попуститесь.

сорри 2012-05-06 / 11:51:43
anonimus, мадярська влада (хоча, скоріш, все-таки австрійська, яка зробила з вас, азіатів, трохи європейців) будували залізничну колію в наші гори, аби вивозити звідти ліс. Радянська (українська) побудувала університет. Я не фанат радянського режиму, але ваша окупаційна влада не зробила для українців Закарпаття практично нічого, або приносила тільки горе і кров, як це було в 1939 році. Тому в 1944 (а не 45-му) році наш край покинула не цивілізація, а жорстокий, кривавий, азіатський за своєю суттю окупаційний режим. Тому на Закарпатті шкодують за чехами, які справді зробили багато для нашого краю, але аж ніяк не за мадярами.

Так що попустіться...

anonimus 2012-05-06 / 11:18:59
2 сорри 2012-05-05 / 15:33:20

а може тому, що цивілізація (цівілізоване ставлення до історичної спадщини) покинула Подкарпаття у 1945 році ?



а , втім, сорри, якщо розібратися, ви всеж таки праві: вузкоколійки Подкарпатя не є спадщиною української влади, яка їх розбирає та нищить.

Вузкоколійки є справжньою спадщиною мадярської влади, яка їх побудувала на Подкарпатті за часи правління короля Ференца-Йосифа І-го (про це свідчить і клеймо на рельсах: "Győr 1895", місто і дата , де і коли вони були вилиті).

Деякою мірою їх можна назвати і спадщиною Чехословацької, ба навіть радянської окупаційної влади!, адже за них вузкоколійки були якоюсь мірою збережені і дісталися у спадок "незалежній" Україні.
І тільки "незалежна українська" влада залишить на Подкарпатті по собі "у спадок" одну згадку про НЕ СВОЮ , АЛЕ ПРО ЧУЖУ спадщину !

А молоді подкарпадці їздитимуть до сусідів: Польші та Угорщини, щоб познайомитись із малою залізницею.


сорри 2012-05-05 / 15:33:20
Для чого ви дражните читачів прикладами цивілізованого ставлення до своєї спадщини?.. :)

експерт 2012-05-05 / 15:26:30
...ну якщо за один день продано 1650 квитків ... суботи + неділі за травень,червень,липень,серпнень,вересень + канікули щоденно протягом трьох місяців і на замовлення осінню і взимку = десь так до 100 000 туристів і набереться. При середній вартості квитка 3 Євро = 300 000 Євро .... або 3,2 млн.грн.... і це покриває заробітну плату, утримання...і т.д..... А на нашу Боржавську Укрзалізниця списує 6 млн.грн... КРУТО!!!

researcher 2012-05-05 / 15:05:40
Цікаво, скільки ця залізниця перевозить туристів за сезон? Думаю, не менше 100 тис. чол.

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини