Ужгородські депутати готові віддати свої повноваження

Народні обранці обласного центру Закарпаття ухвалили безпрецедентне рішення.

Ужгородські депутати готові віддати свої повноваженняВ четвер, на засіданні сесії Ужгородської міської ради було поставлене питання про передачу повноважень міської ради виконкому у разі, якщо міський "парламент" буде розпущено. За словами міського голови Сергія Ратушняка, дану пропозицію він вніс для того, аби вберегти депутатів від дострокового припинення повноважень через можливий запуск в дію механізму імперативного мандату щодо депутатів від деяких політичних сил, серед яких він назвав БЮТ і "Нашу Україну".

При цьому, третім пунктом проекту рішення передбачалося ввести до складу виконкому в разі визнання міськради недієздатною, ряд нинішніх депутатів. Серед них - Василь Цірик, екс-керівник фракції БЮТ в міськраді, якого рішенням партійного керівництва в числі інших депутатів від БЮТу було позбавлено членства в цій політичній силі, Віктор Феєр, керівник фракції Партії регіонів, представник "Пори" Богдан Кинів та керівник фракції "Наша Україна" Ярослава Гасинець. Проте "нашоукраїнці" відмовилися від своєї квоти в сумнівному виконкомі, а "регіонал" Феєр запропонував замість себе іншу кандидатуру.

В кінцевому підсумку за ініційований міським головою проект рішення проголосували 33 депутати Ужгородської ради, за винятком фракції "Наша Україна" в повному складі та ще, ймовірно, шістьох депутатів з БЮТу. Всього в міськраді 50 депутатів, крім того, 51-им право голосу має міський голова.

Як вважає депутат міськради від фракції "Наша Україна" Олег Диба, насправді мер міста прийняттям такого рішення лише розв’язав собі руки. Адже після сьогоднішнього голосування він, в разі виникнення "імперативної" кризи, сам може ініціювати або прискорити розпуск ради шляхом виведеня з неї депутатів своєї фракції "Народна". І тоді всі найважливіші питання життя обласного центру перейдуть у відання виконкому з "радівськими" повноваженнями. Тобто, простіше кажучи, мера С.Ратушняка.

Депутати від "Нашої України", зауважив Олег Диба, не мають підстав остерігатися введення імперативного мандату, оскільки не беруть участі в сумнівних голосуваннях в міськраді. Відповідно, не потребують такої "опіки" з боку міського голови, а тому й не голосували за відповідний проект рішення. На його думку депутати, які свідомо віддають свої повноваження виключно зі страху за свої депутатські мандати, викликають, мяко кажучи, здивування.

Певні запитання, на думку депутата, викликає і кваліфікація юристів виконкому, які, вочевидь, не знають, що закон "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачає виключні повноваження міської ради, які не можуть бути делеговані виконавчому комітету.

Довідка.

В газеті "РІО" від 26.05.2007 року міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк заявив: "Натомість зараз вони знайшли свого чергового асенізатора Кеменяша з БЮТу і хочуть відкликати депутатів із «Нашої України» й БЮТ і тим самим зробити міську раду недієздатною. Але я цього не допущу!.."

Ще раніше, 18 травня, рішенням бюро Закарпатської організації "Батьківщини" були достроково припинені повноваження голови фракції БЮТ в Ужгородській міській раді Василя Цірика. Також з лав партії були виключені усі депутати-члени ужгородської фракції БЮТ, а саме: П.Федака, Т.Шляхта, С.Шолтес, А.Риба, О.Лукша, В.Мартин, П.Харевич, Ф.Брецко, А.Федорішко, В.Цірик. Як повідомив на прес-конференції голова Закарпатської обласної організації партії ВО "Батьківщина" Олександр Кеменяш, підставами для таких рішень обласного партійного керівництва стали "невиконання програмних положень та статутних вимог, порушення партійної етики і дисципліни, дискредитація партії" членами Ужгородської фракції БЮТ. Як повідомив ще раніше в.о. голови закарпатської "Батьківщини", керівник фракції БЮТ в Закарпатській облраді Андрій Сербайло, причиною кризи в ужгородському БЮТі стала участь депутатів-бютівців Ужгородської міськради в непрозорому розподілі земельних ресурсів Ужгорода.
31 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини