Непублічна особа

Минулого четверга, 19 квітня, Верховний суд України без зайвого ажіотажу й уваги ЗМІ переглянув чи не найгучнішу справу помаранчевого періоду з циклу «Бандитам — тюрми!» — стосовно екс-"губернатора" Закарпаття Івана Різака. Рішенням суду вирок І.Різаку скасовано, справу відправлено на додаткове розслідування.

Непублічна особа

Останні п’ять років екс-"губернатор" Закарпаття практично не з’являється в інформаційному просторі країни, тому справи, пов’язані з його персоною, широкий загал став забувати. Хоча у 2002—2004 роках, коли І.Різак очолював Закарпатську ОДА, багато речей, які коїлися в області, мали величезний резонанс, а його арешт у травні 2005 р. (при активному спротиві Н.Шуфрича та Т.Прошкуратової) жваво обговорювала вся країна.

У липні 2007 р. Апеляційний суд Івано-Франківської області засудив І.Різака за перешкоджання здійсненню виборчого права, масові заворушення та перевищення влади на п’ять років позбавлення волі умовно з відстрочкою на один рік. Після завершення справи і працівники прокуратури, і суддя отримали підвищення по службі.

Екс-"губернатора" визнали винним за одним із чотирьох інкримінованих прокуратурою епізодів — так званим Свалявським. У листопаді 2004 р., за кілька днів до другого туру президентських виборів, близько сотні злочинців побили й вигнали з готелю сорок студентів, котрі приїхали на Закарпаття з інших областей агітувати за В.Ющенка. Очільник злочинців Володимир Паульо (Чалий) засвідчив, що вчинити погром йому наказав по телефону сам І.Різак. І роздруківка дзвінків підтвердила, що тоді "губернатор" кілька разів телефонував Чалому. За іншими трьома епізодами — доведення до самогубства ректора УжНУ Володимира Сливки, видачу посвідчень позаштатних радників кримінальним авторитетам, а також вимагання й отримання хабара від підприємця — екс-"губернатора" виправдали. Що ж стосується фальсифікації знаменитих на всю Європу виборів мукачівського мера, то звинувачення з цього приводу йому навіть не пред’являли. Підсудний свою вину категорично заперечував, заявивши, що став жертвою політичної розправи збоку давнього опонента Віктора Балоги (який на той час очолював президентський секретаріат). У грудні 2007 р. Верховний суд залишив вирок Апеляційного суду Івано-Франківської області в силі. Надій переглянути його І.Різак не полишав, інша річ, що при помаранчевій владі реалізувати їх було неможливо. Шанс з’явився лише після президентських виборів і реорганізації Верховного суду.

Справу екс-"губернатора" в порядку виключного провадження вивчала Судова палата Верховного суду з розгляду кримінальних справ. Підставою для перегляду рішення, яке вже набуло законної сили, є нововиявлені обставини (фальсифікація доказів, зловживання прокуратури, суду) або неправильне застосування чи істотне порушення кримінально-процесуального закону. Клопотання про перегляд рішення мають право вносити судді касаційного (в даному разі — Верховного) суду в кількості не менше п’яти осіб. Домогтися цього непросто навіть екс-"губернатору". Теоретично І.Різаку могли посприяти колишній шеф В.Медведчук через А.Портнова, втім — доказів, звісно, бути не може.

Після минулотижневого рішення Верховного суду кримінальну справу І.Різака відправлять у Генпрокуратуру, яка й вирішуватиме, котрий із її територіальних підрозділів займатиметься додатковим розслідуванням. У те, що І.Різак по-новому постане перед судом, майже не віриться, швидше за все, справу закриють, наприклад, за відсутністю складу злочину. Після чого екс-"губернатор" зможе, якщо захоче, подати на своїх кривдників цивільний позов про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Сам І.Різак після Івано-Франківського суду переїхав до Харкова і тепер працює в обленерго на посаді керівника одного з департаментів. Дати коментар автору матеріалу він не захотів, однак написав кілька СМС-повідомлень, суть яких можна звести до однієї тези: «Я вже кілька років непублічна особа, повертатися в політику і на Закарпаття не збираюся, а займаюся собою та своїми рідними»…

Володимир Мартин, «Дзеркало тижня. Україна»

28 квітня 2012р.

Теги: Різак, вирок

Коментарі

сторонній 2012-05-07 / 20:53:23
Чудак ти Юрій. Ніколи не кажи ніколи. Бо категорія ніколи не є абсолютною.
Хіба крім Різака ніхто собі в Закарпатті ворогів не нажив? Та дай можливість багатьох би розтрепали.
А люди з колишньої команди Різака займають посади: мера Сваляви, колишній начальник МЧС області, та деякі інші. А, що чудес після Різака було зроблено таких, що йому і не снилося, то це факт.

Юрий 2012-05-06 / 18:10:15
Звичайно Різак не сунеться на Закарпаття, дуже багато ворогів нажив. Після свого "губернаторства" всі свої діла порішав, а людей які в його команді були кинув. А ще по Фонду може вспливти багато запитань,...

Пан Баклажан 2012-05-06 / 16:31:53
"не овочу" - так, невисокої я думки про мешканців України. Бо результати видно, і вони невтішні. Щодо переваг Шуфрича над Каменяшом тощо, то є така формуліровка - "в сортах лайна не розбираюсь". В тому то й біда, що інших на будь-який верх народ категорично не висуває. Максимум, де може бути наверху порядна людина - голова сільради, і то нечасто. Порядних мерів міст важко перерахувати по пальцях. Взяти Ужгород - хіба не смішно, обирати лише між Погорєловим та Ратою? А чому? Бо порядного МЕШКАНЦІ не захочуть. Найдуть купу причин, аби не вибирати - молодий, недосвічений, не в тій сфері працював...

Щодо файти Балог - так про то й мова. Що завдяки народу, який начебто "у нас ніколи дурним не був", вони й пройдуть, розрахувавшись з розумниками кількома сотками...

не овоч 2012-05-06 / 15:48:06
Хорошої ти думки Баклажане про мешканців України. Але не суди по собі овочу. Народ у нас ніколи дурним не був, просто нема на кого розраховувати. Більше ніж впевнений, що лише один відсоток закарпатців знає усіх депутатів ВР, обраних від краю.
Шуфрич хоч інколи інтерв'ю давав, а інших обранців Закарпаття ніколи не бачила трибуна Верховної Ради. Ішли вони в депутати не для того щоб захищати наші інтереси, а тягти під себе. Невже Каменяш та Мушак більше зрробили для людей ніж Шуфрич? Або може уся файта Балог іде в депутати, щоб підняти добробут закарпатців?

Пан Баклажан 2012-05-06 / 14:32:06
"Восени Медвечук стане депутатом ВР від Закарпаття"
- враховуючи тупість та продажність чималої кількості наших співмешканців по Україні (співгромадянами їх називати не можна) - і в таке повірю.
Пройшов же свого часу Шуфрич по Черкащині (якщо не помиляюсь) за виплачені отаким "співмешканцям" 20-гривенні...

Головне тут - ціна питання. Від Балоги даватимуть сотні по дві, а то й більше, Медведчук скільки готовий кинути?

проРізак 2012-05-06 / 08:04:37
Не боїшся, і не треба боятися, тебе ніхто не лякає. То Ви з нього зробили демона, бо зрання влаштовував селекторні наради, бо жорстко питав з чиновництва. Так і заборгованості по зарплаті тоді не було, не те, що зараз. Тай промисловість розвивалася, не жили за рахунок однієї контрабанди.
А на рахунок, що буде далі підскажу. Восени Медвечук стане депутатом ВР від Закарпаття. А ким буде Різак під кінець року побачиш. У вце буде незалежно від того хочеш ти цього чи ні.

неРізак 2012-05-05 / 21:51:07
Чоловіче, ніхто твого Різака не боїться. Як можна боятися начальника відділу обленерго, який сам боїться власної тіні?

Щодо "нажерлися чужого", то кожен мислить в міру своєї зіпсованості: ви нажиралися, от і думаєте, що всі довкола нажираються. Я, принаймні, не нажирався. І дуже не хочу повернення різаків-медведчуків з кучмами. Живіть в минулому і Бог вам суддя.

проРізак 2012-05-05 / 21:14:02
Що пане хочеться ще трішечки бардачку? Ще ненадоїло з 2004 року оце болото. Бояться Різака ті, хто має за що боятися. Бо нажерлися у післяРізаківські часи чужого, що аж із писків випадає.
Прийде Різак і спитає, куди земелька закарпатська поділася, будете злодюги вертати і нікуди не дінетеся.

неРізак 2012-05-05 / 17:35:22
Багатьом закарпатським есдекам, які разом з бандитами "безпредєльничали" при Різакові по всьому Закарпаттю, хотілося б, аби ті гарні для них і чорні для більшості закарпатців часи повернулися. Не буде. Закарпаття вивергнуло з себе того медведчуківського вибл*дка. І назад не прийме.

закарпатець 2012-05-05 / 16:02:37
Багатьом Майстренкам хотілося б щоб Ви оминули це закарпатське, сонне болото, щоб воно і надалі спало. А всі робили вид, що у нас все нормально. Але відповідаьно заявляю Іване Михайловичу, що у Вас знайдеться свій електорат у Закарапатті і немалий. Так, що сміло приїзжайте.

Наталка Майстренко 2012-05-01 / 23:41:30
Може хоч в цьому Закакрпаттю поталанило - нехай оминає цей край

антипетровцій 2012-05-01 / 18:46:48
Іван Михайлович не звертайте на всяких ідіотів, які затаїли злобу і ненависть. Закарпаттю потрібна видна і значна фігура, яка взмозі очолити міжнаціональне Закарпаття. Бо до влади дірвалася, або якась шушера, або цигани-проходимці.

Петровцію-меснику 2012-04-30 / 12:54:10
Бери квиток, їдь у Харків... А то прагнеш зустрічі, а її може й не бути... Хоча дружину твою шкода. Все життя з таким придурком жити... Тому тепер їй вже полівило.

Вітя 2012-04-29 / 12:33:20
село 2012-04-28 / 07:44:10
не мае Іванко лиця,приїхати додому,натворив ділов,кильо року пройшло а не забуваеся,а мав би честь та бі ся застрілив
------------
Хай дасть їм Бог розум та хай постріляють один-одного. Таких гавнюхів як Різак, Чалий та інших подібних подонків треба пожиттево саджати. А у нас оправдовують? Проффесор керує та що від шапкокрада чекати?

знаю Вас 2012-04-29 / 08:11:16
Повертайтеся Іване Михайловичу. Ви єдина людина, яка може навести лад в Закарпатті. Повірте наступили такі часи, що закарпатці Вам будуть раді. Лише з Вашим характером можна навести порядок у цьому бардаку, що склався, Багато злодійні та хабарників в шоці від перспективи Вашого повернення.

Иван ПЕТРОВЦІЙ 2012-04-29 / 07:07:09
Різак поміг померти моїй дружині...
Жадаю особистої з ним зустрічі...

Юрий 2012-04-28 / 21:47:45
Г-н Медведчук надумал вернутся в политику, при непосредственной поддержке из Кремля - это ему удастся! ЕЦики во главе с Балоганом, поняв, что если Медведчук вернётся, зашевелились, и через "продажный ВС" решили притормозить весь процес Медведчуку, нажав таким образом на его людей в регионах,... вот и вся канитель господа. Балоган в своё времья кинул Медведчука, кинул Юща, кинет и "проффесора". Но, еси Ющ Балогану ничего не сделал, Медведчук ему кидалова не забудет, да и проффесор не простит. Медленно но уверено приходит п...ц завидовскому барыге.

Пан Баклажан 2012-04-28 / 17:29:08

З коментів на "***********":


"лучанин
28.04.2012 13:43 | IP: 92.113.184.xxx
А кримінальний "авторитет" чалий(з маленької букви), зараз депутат від ЄЦ в Мукачівському районі.... Нічого не нагадує? 2004-2005 рік? Згадайте, як тоді писали "другий Беслан", бандит, терорист, стрільба на стадіоні, ворог "помаранчової революції", по кримінальному кодексу - ПОЖИТТЕВО!!!! А то намного проще - в депутати від ЄЦ. При всій повазі до В.І. Балоги (без іронії) це помилка. Коли людина без освіти але розумна "по життю" то це нормально,так склалось, але коли людина дебіл на глухо то це трагедія. Як кажуть росіяни "лицо необезображено интелектом"...."

Я б додав: помилка? Ги-ги, ну-ну...

Пан Баклажан 2012-04-28 / 15:55:19
Таки має щось, схоже на сумління, пан Різак.
Бо вся інша наволоч, яка трохи принишкла під час недореволюції-2004, нині прі дєлах та в шоколаді.
Дякую вам за це, богообраний Вікторе Андрійовичу!

kartush 2012-04-28 / 14:40:48
Іване Михайловиуч, повертайтесь додому на Закарпаття. Багато чесних службовців було викинуто на вулицю після помаранчевого шабашу. Сподіваюсь, що завдяки Вашій допомозі люди, які мали б приносити користь суспільству та державі будуть також реабілітовані. У когось з них ще живі батьки, є родина, є друзі, є люди які переживали разом з ними цей злий удар долі. Потрібно повернути їм віру в справедливість, допомогти повернутись до активного громадсько – політичного життя.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини