Тур’яполянську міні-ГЕС на Закарпатті готують до запуску (ВІДЕО)

Попри запевнення сільського голови селяни кажуть, що на громадських слуханнях у сільському клубі більшість жителів Тур’я-Поляни висловилися проти будівництва міні-ГЕС. Екологи ж продовжують попереджати про проблеми, пов’язані з її спорудженням

Тур’яполянську міні-ГЕС на Закарпатті готують до запуску (ВІДЕО)

Вантажівка з камінням снує річкою Шипот на Закарпатті. Екологи за голову хапаються, адже у риби нерест. Однак на будівництві міні-ГЕС відмахуються, мовляв, вантажівка не їхня, це хтось у лісі зводить маєток. А от екскаватор, який теж часто їздить річкою, таки зі станції. Екскаваторник показує – труби не кладуть руслом річки, а закопують в землю.

Як розповів тележурналістам каналу ZIK екскаваторник Володимир Іванчо, прокладено 3 кілометри труб, вони всюди засипані грунтом. Щоправда, ще є деякі недопрацювання, їх будуть ліквідовувати. Фактично через кілька років тут знову буде казкова природа.

Казкова природа на берегах Шипоту була до початку будівництва. Ці місця були осередком туризму – чималі галявини завжди рясніли наметами. Тепер – розкопаний берег, а замість трави – каміння та болото. Мешканці села Тур’я-Поляни чекають, чим усе це закінчиться.

За словами мешканки села Ганни Русин, люди не знають, чи буде міні-ГЕС корисна, чи більше дасть шкоди.

Сільський голова Тур'я-Поляни Мар’яна Окогріб не перестає нахвалювати будівельників: берег вони укріпили, вулиці освітили і паркан біля сільради поставили. «Я би не сказала, що населення проти. Були громадські слухання, люди свою думку висловили. Були представники влади, всіх контролюючих структур. Якщо у старших людей є певні сумніви, то молодь переважно – за».

От тільки самі селяни про громадські слухання інше розповідають.

Зокрема, жителька села Йолана Покиня стверджує, що люди сприймають будівництво погано, ця ГЕС не потрібна в селі. Коли збиралися у клубі, тоді всі були проти.

Тим часом до запуску міні-ГЕС на Шипоті залишилися лічені дні. Дві привезені з Чехії турбіни спеціалісти уже готують до роботи.

Інженер-механік з Чехії Карел Шіх розповідає, що турбіни вже змонтировані. Після проведення бенотування, через два-три тижні будуть станцію запускати.

Станція потужністю у тисячу кіловат коштувала інвестору 20 мільйонів гривень. Окупити проект розраховують за 8 років. А місцевих заспокоюють – усе зроблено, як у Європі. Будівельник Микола, зокрема, стверджує, що невдовзі скоро й за ремонт дороги візьмуться.

Проте, екологи не поділяють оптимізму будівельників, радять ще раз поїхати в Альпи і уважніше придивитися – як насправді в Австрії такі станції будують. Ніде у Європі, кажуть фахівці, не побачиш, щоб міні-ГЕС будували у верхів’ї ріки, як це зроблено на Шипоті.

Заступник директора Ужанського національного парку Валентин Волошин розповідає: «Фактично схема розміщення ГЕС є абсолютно невірною, немає жодного відношення до комплексного використання водних ресурсів. Вона повинна бути чимшидше призупинена і перероблена радикально».

На річці Шипот запланована ще одна міні-ГЕС. Поруч з нею – заповідні «Соколині скелі». А нижче – рибне форелеве господарство «Шипот», одна з родзинок Закарпаття.

Робітник рибного господарства Михайло Партнер стверджує; нічого доброго не буде, форель любить чисту воду. Тому, якщо там буде робити техніка, зіпсується екологія, буде брудна вода і форель може загинути.

Іншої думки дотримується  заступник директора з будівництва Юрій Королишин: «Для забезпечення міграційних процесів іхтіофауни у нас передбачений рибохід, у який постійно буде потрапляти зафіксована кількість води в розмірі 150 літрів у секунду.

А керівник громадської організації «Екосфера» Оксана Станкевич стверджує, що в Австрії перед тим, як підходити до планування, йдуть спершу наукові дослідження 4-6 років. У нас же приступили до будівництва цих ГЕС, не роблячи будь-яких екологічних, гідрологічних досліджень. Отже, очевидно, що ті ГЕС, які вже зараз побудовані або готуються до експлуатації,  наносять значну шкоду зокрема рибним ресурсам, екології».

Під тиском громадськості  Закарпатське обласне управління охорони навколишнього середовища відкликало позитивні екологічні експертизи Шипотської та ще двох уже діючих малих ГЕС. Чиновники вимагають від забудовників усунути низку порушень закону та повторно провести громадські слухання.

Однак підприємці зупиняти процес не збираються. Та й керівництво закарпатської облдержадміністрації, на відміну від сусідів-івано-франківців, не має наміру призупиняти будівництва мережі малих ГЕС.

Аргументи: область має найбільший в Україні водний ресурс – 10 тисяч малих річок, який гріх не використати. При цьому екологічної загрози Карпатам чиновники не бачать з однієї простої причини – якщо за 5 років в регіоні спромоглися збудувати три станції, то решту 227 навряд чи збудують швидко.

ZIK

17 квітня 2012р.

Теги: міні-ГЕС, Тур’я-Поляна

Коментарі

Васяня 2012-05-08 / 14:34:56
І нестидно вам всім таку фігню писати, Люди схаменіться!!!Я жителька цього прекрасного села, дивовижна природа - яку непонятні люди хочуть знищити.Ви тоді всі подумаєте коли всі чудові куточки забудують ГЕС небуде де плюнути. Мало шо вона поубиває всю рибу то і ще води небуде коли буде плюсова температура. Да канєшно деякі жителі села раді і почті за шо там будують тому шо у них проживали працівники ГЕС і плотили їм гроші. По деякій інформації я упевнилася шо всі місцеві жителі були проти,але наша головиха подписала документи тіпа нічого і небуло, так понятно гроші керують світом=))))(((

Добродій 2012-04-25 / 23:17:24
Дурні місцеві мешканці що не візмуть в руки вили та не рознесуть ту ГЕС разом з Ковачем, Ледидою та Андріівими. А де тепер прокуратура, СБУ чому не вияснять звітки кошти у так званих підприємців дочок Ледиди, батька голови Ужгородської РДА як засновників фірм, а там не тисячі, а міліони внесені.

гуцул 2012-04-24 / 18:10:55
люди добрі це обман гуцулів. це бізнес. прийнятий закон депутатами про зелений тариф і тепер той хто побудував ГЕС буде одержувати від держави, тобто, з наших кишень додатково - 9 коп за Квт. От і порахуйте, якщо знаєте яка потужність ГЕС. Якщо на розвиток громади проблем нема, а де ви бачили щоб в Україні хтось думав про народ....

Готько 2012-04-21 / 20:55:04
Про що Ви говорите. Це строїть сам Ледида та Ковач і бабло вони будуть заробляти. А ви кажите Ледида поможи. Він там долю має. Це 100 %

Андрій 2012-04-21 / 13:37:07
Любитель КАрпат 2012-04-18 / 20:39:32
Якщо дадуть електрику за так тоді дозволити пуск, а якщо ні то з вилами і граблями на сук бізнесових. Спалити ту ГЕС а труби на метал. Ганьба ледиді
-----------------------
з вилами і граблями на сук бізнесових. Спалити ту ГЕС а труби на метал. Ганьба ледиді!!! О це Підримую!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5462 2012-04-20 / 23:59:24

Не дочекаєтеся, пане Лангерманн... ))) Коментар видалено. Адмін

Директор 2012-04-19 / 16:07:24
До губернатора Олександра Ледиди: якщо друга мала ГЕС буде по річці вище над рибним господарством "Шипот", то йому кришка. Не дайте це зробити, благаю і вимагаю. У 30-і роки 20 ст. цей рибгосп організували чеські лісівники. Весь час туди їздять за рибою, обласна, районна влада і зараз возить туди делегації аби показати як треба хазяйнувати. Пане Ледида, як іванофранківський губернатор Вишиванюк зупинив в області будівництво ГЕС, так і ви зробіть.Чого ви боїтеся. Якщо ні, то на виборах Партія Регіонів получить на Перечинщині дулю.

2563 2012-04-19 / 11:17:20
До Пан Баклажан "Логіка "хай краще гроблять річки, ніж ліси" якась слабувата, не здається вам?" Ні! просто я вважаю, що 3 станціїї на закарпатті це ні, що порівняно з тим як ліс вирубають.

Маша 2012-04-19 / 11:14:42
Я так і не зрозуміла, що з річками станеться якщо будувати МГЄС? Їх будують по всьому світу, а в Карпатах не можна будувати, чьому ? Поясніть

2563 2012-04-19 / 11:02:48
До Пан Баклажан "То для міні-ГЕС - 1 грн (від 1 Мгв), а для мікроГЕС ледь не по дві." Це тільки в проекті по закону 1 грн.

*** 2012-04-19 / 10:50:28
2563, а що, це єдина альтернатива: або ліс знищити вирубуванням, або річки – ГЕСами?

Пан Баклажан 2012-04-19 / 10:36:20
До "2563"
То для міні-ГЕС - 1 грн (від 1 Мгв), а для мікроГЕС ледь не по дві. Тому стало вигідно не доводити до 1, а встановлювати потужність в 0.9 Мгв.

Логіка "хай краще гроблять річки, ніж ліси" якась слабувата, не здається вам?

2563 2012-04-19 / 08:25:06
Пан Баклажан до Вашого відома зелений тариф = 1 грн з ндс для МГЄС. А мені здається, що краще нехай будують хоть щось ніж тупо ліс пі*дять

Правда 2012-04-19 / 08:01:13
Не було в селі організатора. Люди проголосовали проти а протокол голова с/ради написала так як треба. Живий приклад був у 2008 році в одному сіл на турї, люди проголосували проти, Землемір Ревіляк М.Ю, фальсифікував протокол із бувшим головою. І видали такий протокол який потрібно, за який получили взятку від бізнесменів.
Народ запамятайте, поки ми всі разом не встанемо порядку не буде. Бо на жаль у нс діє принцип моя хата скраю я нічого не знаю. А цим пользуються чиновники і все гребуть під себе.

8216 2012-04-18 / 21:57:07
Только три грантоида против развития чего-либо в Закарпатье...

Пан Баклажан 2012-04-18 / 21:37:09
Любителю Карпат - тобто, якщо буде "електрика за так", то й річки не шкода?

"За так" не буде, в тому й сенс - продавати електрику державі за "зеленим тарифом", десь по 2 грн за кіловатт

Любитель КАрпат 2012-04-18 / 20:39:32
Якщо дадуть електрику за так тоді дозволити пуск, а якщо ні то з вилами і граблями на сук бізнесових. Спалити ту ГЕС а труби на метал. Ганьба ледиді

Селянин 2012-04-18 / 20:35:23
Дай мавпі компютер, а нашим ГЕС і вони всі Закарпатські річки перетворять на смердючі потічки з трісковиною

Остап 2012-04-18 / 16:08:28
Для Живу в Шипот: а труби з стаєнь, туалетів в селах в потічки вивели теж туристи? А сміттєзвалища біля кожного села, теж туристи накидали? Да регіон живе за рахунок туристів. Розруха не в регіоні а в голові. дай раду спочатку собі
P.S. А міні ГЕС з нашим плануванням нічого хорошого не дадуть.

Михайло Дмитрович 2012-04-18 / 15:57:03
В Тур"я Поляні застройщик ГЕС робить що хоче, бо за його плачами стоят губернатор Ледида, депутати брати Андрєєви, син Ковача. Їм нужні тільки великі гроші, чхати вони хтіли на Шипот, природу, рибокомбінат, ушитко знищать. Ледей у селі вони залякувуть, угрожают, ко рот відкриє міліція тут же, виженут з роботи у школі, дитсадку. МАФІЯ!!!!!! Чому мовчить Віктор Балога, чому президенту, Азарову не доповість знищеня Карпат.

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини