Балога і Баєр: угорського сепаратизму на Закарпатті не існує

Міністр В.Балога і Посол Угорщини в Україні М.Баєр вважають безпідставними закиди щодо проявів угорського сепаратизму на Закарпатті

Балога і Баєр: угорського сепаратизму на Закарпатті не існує

У рамках підготовки до чергового засідання українсько-угорської змішаної комісії з транскордонного співробітництва, запланованого на 28-29 березня, Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога провів сьогодні у Києві зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Угорщини в Україні Міхаєм Баєром.

Співрозмовники обговорили актуальні питання співпраці між двома країнами, насамперед ті, які внесені до порядку денного роботи комісії. Відзначалося, що взаємодія в рамках цього органу відбувається злагоджено і результативно. Завдяки взаємним ініціативам сторін вже прийнято конкретні рішення, які спростили прикордонні та митні процедури, порядок перетину міждержавного кордону, розширили можливості малого прикордонного руху. В.Балога і М.Баєр обмінялися інформацією про нові завдання, які ставляться керівництвом України та Угорщини перед змішаною комісією.

Також під час зустрічі йшлося про різного роду припущення, які останнім часом з’явилися в українських ЗМІ, про начебто активізацію сепаратистських настроїв на Закарпатті, які ініціюють політичні та громадські організації етнічних угорців. Посол підтвердив, що подібні заяви і публікації в мас-медіа викликають нерозуміння та певну стурбованість угорської сторони, оскільки здатні зашкодити розвитку відносин між двома сусідніми державами.

Урядовець і дипломат зійшлися на думці, що на сьогодні немає найменших підстав говорити про існування реальних чи удаваних передумов до зародження на Закарпатті сепаратистського руху взагалі. Ані населення краю, ні угорська меншина, що мешкає в області, жодним чином не виявляють якихось автономістських намірів.

«Як міністр, як урядовий куратор Закарпаття і, головне, як корінний закарпатець стверджую, що тема сепаратизму є штучною. Це примара, яка не має не те що реального втілення, а навіть і контурів. Будь-які розмови на цю тему йдуть врозріз із питаннями, які дійсно сьогодні турбують мешканців Закарпаття. Знаю точно, що закарпатців, як і переважну більшість українців, більше хвилюють соціальні та економічні проблеми, ніж політичні спекуляції», – вказав В.Балога.

Зі свого боку М.Баєр відзначив важливість того, щоб весь комплекс питань, пов’язаних із життям угорської меншини, уникнув політизації такого ґатунку. «Не слід умисно загострювати те, чого немає. Угорщина була однією з перших країн світу, як визнала незалежність України. Будапешт робив і робитиме все можливе, щоб сприяти українській інтеграції в європейське співтовариство. Ми не мали і не маємо жодних територіальних претензій до України», – відзначив Посол.

Під час зустрічі відзначалося, що етнічні угорці, які проживають на Закарпатті, всіляко намагаються зберегти свою самобутність, мову, звичаї і традиції – це їхнє право, яке поважає і підтримує Українська держава. Тому переводити ці законні прагнення в політичну площину, безумовно, зашкодить взаєминам між людьми і між країнами.

Дипломат висловився за те, щоб намагання угорської меншини оберігати і розвивати свою автентичність були підкріплені дієвими важелями реалізації їхніх прав, зокрема, й через центральні і місцеві органи влади. М.Баєр повідомив, що до офіційних інстанцій в Будапешті надходять численні звернення від громадських організацій, широких кіл інтелігенції про доцільність збереження на території компактного проживання етнічних угорців Закарпаття виборчого округу в межах, який існував під час попередніх виборів до Верховної Ради. Це дозволить угорській меншині, обравши кандидата від легально зареєстрованих політичних партій, громадських об’єднань чи культурних товариств, відстоювати свої інтереси.

Зі свого боку, В.Балога запевнив угорського дипломата, що доведе зміст цього прохання до керівництва держави.

Прес-служба МНС

23 березня 2012р.

Теги: угорський, сепаратизм, Балога, Баєр

Коментарі

Ember Zoltán 2012-04-03 / 14:57:59
Аноним 2012-03-24 / 16:03:34
сорри 2012-03-24 / 15:56:11

Представьте себе Ваши мечты сбудутся, "враги" будут выявлены и "полетят"....., но куда???
Вы что всерйоз полагаете, что Закарпатье превратиться в самое настоящее ГЕТТО населенное гражданами "урезанными" в гражданских правах???
Кто займет место "улетевших" - голфполицаи????

Аноним не переживай:

1. Для "врагов" построят новые Гулаги, Думены (было уже такое в далекой России после 1917. года, и ближе к нам, в 1939. году)
2. На место едрудированных "врагов" придут ну совсем не ерудированные "свои" (опять же: было такое после 1917 года в далекой Росси, и после "освобождения" в совсем близком Подпарпаттье).

Идея Ленина жив, живет и будет жить!!!!!!!!!!!!!!!!! Да здравствует партия и верный носитель ее идеологии, типа сорри!

ГРУНЬ 2012-03-24 / 21:57:55
Зверніть увагу на карту великої Мадярщини. А якби, кожна з суміжних держав опублікувала свій варіант великої - Румунії, Словакії, Словенії, Хорватії чи України. Мабуть від малої Мадярщини мало, що лишилося би. По тому, хто кроїть теж можуть пройтись ножницями, тому не треба ділити вже поділене.

Словянин 2012-03-24 / 21:29:31
Балога - міністр МНС, а не міністр закордонних справ. Йому по-чину потрібно обговорювати питання у рамках відомства, яке очолює... Якщо так піде далі, скоро Грищенко з міністром охорони здоровя Франції обговорюватиме питання укріплення берегів в басейні річки Тиси.

сорри 2012-03-24 / 16:20:16

Аноніме, вирішувати буду не я, а закон. Відповідний законопроект уже зареєстрований урядом у парламенті. Всі, хто має подвійне громадянство, повинні про нього повідомити і позбутися, або покинути державні посади, які займають. Я тут нідочого...

Аноним 2012-03-24 / 16:13:37

Анониме, не видавайте свої марення за мої наміри...

Это не "марення", "свято место пусто не бывает".
Как вы предполагаете решать проблему?
Это же важно.

сорри 2012-03-24 / 16:07:07
Представьте себе Ваши мечты сбудутся... Вы что всерйоз полагаете, что Закарпатье превратиться в самое настоящее ГЕТТО населенное гражданами "урезанными" в гражданских правах???
Кто займет место "улетевших" - голфполицаи???? (с)

Анониме, не видавайте свої марення за мої наміри...

сорри 2012-03-24 / 16:04:52
Анониме,

я вже не раз повторяв, але повторю ще раз для вас: я ніде не засуджую угорську владу за такі дії, я засуджую українську, яка не спроможна цьому протистояти на власній території і не здатна захищати в аналогічний спосіб інтереси України та українства за державними кордонами України.

Я бажаю Україні і українцям таку ж патріотичну владу, яка нині є в Угорщині в особі Орбана, але при цьому завжди даватиму цій самій угорській владі по руках, якщо вона занадто далеко засуне їх в державні інтереси України.

Так зрозуміло?..

Аноним 2012-03-24 / 16:03:34
сорри 2012-03-24 / 15:56:11

Представьте себе Ваши мечты сбудутся, "враги" будут выявлены и "полетят"....., но куда???
Вы что всерйоз полагаете, что Закарпатье превратиться в самое настоящее ГЕТТО населенное гражданами "урезанными" в гражданских правах???
Кто займет место "улетевших" - голфполицаи????

сорри 2012-03-24 / 15:56:11
Istvan,

так, є. І вони будуть озвучені у свій час. так сам, як будуть оприлюднені списки тих, хто отримав другее угорське громадянство. Багато з угорців (і неугорців) тоді полетять з державних посад.

Аноним 2012-03-24 / 15:52:47
сорри 2012-03-24 / 14:43:18

"Дорогой" Вы мой берите ШИРЕ.
Уверен вы знаете и я знаю, когда родители "мешаные украинцы", ни бе ни ме по мадярски, с удовольствием отдают детишек в мадярские школы, потому как там порядок, детишки при "деле", накормлены, обуты и одеты.
Вы знаете их "социальные программы".
А что делать?
Может чистку проведете и быдло "в стойло" ???
А может пример Вам с них брать?
Мадярщина вовсе не благоденствует, но отрывают от своего рта и ....... УЖАС, даже не с "чистокровными", но все равно своими деляться.
Вот СВОЛОЧИ, "паубивал бы".

Istvan 2012-03-24 / 15:22:35
До "сорри" - " В деяких школах угорських сіл Закарпаття на уроках уже відверто говорять про те, що тут скоро буде Угорщина."
У тебя есть доказательства? Если нет то это просто клевета.

сорри 2012-03-24 / 14:43:18
За гроші Угорської держави угорців Закарпаття все більше, крапля за краплею, крок за кроком прив’язують до Угорщини. В деяких школах угорських сіл Закарпаття на уроках уже відверто говорять про те, що тут скоро буде Угорщина. СБУ спить, Балога не розумвіється, що відбувається і що говорить, Баєр відверто бреше...

Аноним 2012-03-24 / 14:08:07
P. jegyző 2012-03-24 / 10:38:45

Ну не фарисействуйте вы так. КОШКА есть и очень серйозная "КОШКА".
Не зря Сидору срок впаяли за "кошку".
Но не Сидор и не мадьяры "выпустят кошку из клетки".
Очень сложно быть "вильным и независимым" в столь быстро меняющемся мире, а тем более "вильным и независимым" от "царя в голове и Бога в душе".

P. jegyző 2012-03-24 / 10:38:45
Иван....Зачем искать отсутствующую черную кошку в темной комнате?

ІВАН 2012-03-23 / 22:44:17
Щодо відсутності мадярського сепаратизму на Закарпатті, більше того - мадярського реваншизму (ревізіонізму) - нахабно брешуть обоє.
Баєр із-за того, що служить Угорщині, бо є мадярським націоналістом і угорським державником, Балога із-за того, що є продажною курвою,щодо свого народу, сепаратистом, антидержавником щодо України та слугою Угощини.

ярослав орос 2012-03-23 / 20:26:57
не знаю хто такий віктор балога, ніколи не доводилося з ним зустрічатися, а щодо пана міхая баєра, то -- скажу... висококласний дипломат і щирий патріот своєї держави...
вуйки пришелепкуваті, вчіться в імперських народів будувати свої ковдошоваті скромні царки...

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини