«Ви ще зеленієте? Тоді ми йдемо до вас», або Як Ужгород втрачає дерева

Нещодавно в Ужгороді було оголошено чергову «чистку» вулиць від старих дерев. Приводом для цього стало штрафування Департаменту міського господарства за те, що на машину одного з міщан впала гілка. Причому, як повідомляється у новинах, пригода ця сталася кілька років тому. Прикриваючись таким, м’яко кажучи, неповноцінним поясненням, управління зеленого господарства організувало в місті чергову вирубку дерев.

«Ви ще зеленієте? Тоді ми йдемо до вас», або Як Ужгород втрачає дерева

Хочу нагадати ужгородцям історію з «оновленням» проспекту Свободи, завдяки якому тепер влітку на цій вулиці можна гарантовано отримати сонячний удар, а в усі інші пори року стовбури дерев з чудернацькими залізними тварючками просто «милують око».

Уже кілька років поспіль комунальні служби, що займаються озелененням міста, по суті, не лише не озеленюють місто, але і активно скорочують кількість тої зелені, якою, між іншим, так пишається (пишався) Ужгород. З одного боку, усе зрозуміло – це їхній єдиний заробіток. Але, з іншого боку, нащо вони потрібні місту, якщо замість виконувати свої обов’язки лише псують і вигляд вулиць, і здоров’я міщан?

Чи відомо цим «озеленювачам», що Ужгород займає «почесне» друге місце за загазованістю серед міст України? Чи говорить ця інформація їм про щось? Вочевидь, ні. Адже цієї зими шановні «озеленювачі» атакували Боздоський парк, прикриваючись плановими роботами (ВЗИМКУ). Адже цієї весни на черзі вулиці Собранецька, Швабська, Мукачівська та Православна набережна. Гаразд, давайте припустимо, що дерева на цих вулицях (УСІ) аварійні. Що це означає? Що на кожному з цих дерев є кілька гілок (одна-дві-три), які можуть (дуже-дуже теоретично) гепнутись на чергове авто чергового міщанина. Але чи означає це, що замість красивого дерева потрібно залишати отакі от «пеньки», які ми маємо щастя бачити вже на кількох вулицях міста? Вони обіцяють нам, що після того як повирубують дерева на цих вулицях, посадять нові. Але їм не відомо, що для того, аби молоде дерево давало таку тінь, і вбирало стільки газів, як це робить старе… йому треба стати, як мінімум, «підстаркуватим».

Мешканці Ужгорода! Я звертаюся не до комунальних служб, не до нашого мера, і навіть не до шановної партії «ЕКО+25». Я звертаюсь до вас, бо лише ми це можемо припинити. Давайте разом боротись з цими, м’яко кажучи, людьми. Адже саме нам, а не їм, ходити пекучими вулицями. Саме ми з вами через кілька років не зможемо знайти рятівної тіні на жодній з вулиць одного з колись найзеленіших міст України. Зокрема, усім свідомим жителям нашого міста (та і не лише нашого) слід ознайомитись з цією статтею.

Якщо ж у вас немає часу на цю містку статтю, коротко звідти про головне:

1. На вирубку дерев повинні бути ДОКУМЕНТИ, які може попросити кожен житель міста. Ось вони: 1) акт обстеження зелених насаджень (дерев, чагарників, газонів, парків, лісопарків, насаджень санітарно-захисних зон), що підлягають знесенню чи пересаджуванню в зв’язку із забудовою та впорядкуванням земельних площ; 2) ордер на знесення зелених насаджень.

2. Акт та ордер оформляються в «зеленбуді». Акт також має бути погодженим Державним управлінням екології та природних ресурсів (у областях, або м.Києві чи м.Севастополі), що засвідчується підписом начальника управління, завіреного печаткою управління. Якщо таких документів не виявилося, слід негайно звернутися до природоохоронної прокуратури з проханням виїхати на місце до представників скаржників.

3. Паралельно слід звернутися до Державного управління охорони навколишнього природного середовища для з’ясування того, чи погоджували вони ордер на рубку. Якщо ордер ними не погоджувався – значить, він не дійсний. Як готувати звернення та інформаційні запити детально сказано у спеціальному розділі цієї книги.

4. Якщо у працівників, що здійснюють рубку (які, скоріш за все, є працівниками «зеленбуду»), ці два документи наявні, перевірте правильність їх оформлення. Обидва ці документи оформляються відповідно до вимог додатків 3 і 2 «Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України». В акті обстеження зелених насаджень вказується дата його складання; склад комісії, що проводила обстеження; найменування органу, який призначив комісію, із зазначенням номера і дати розпорядження або наказу про її призначення, голови комісії; адреса об’єкта, де проводилось обстеження зелених насаджень. Внаслідок обстеження зелених насаджень в акті складається таблиця, в якій вказується кількість, вид зелених насаджень, вік, діаметр стовбура на висоті 1,3 метра від землі, якісний стан зелених насаджень (хороший, задовільний, незадовільний), та зазначається, які насадження підлягають зрізуванню чи пересаджуванню; вказується відновлювальна вартість зелених насаджень. Акт підписується головою та всіма членами комісії, завіряється печаткою. Ордер на знесення зелених насаджень видається на підставі рішення (розпорядження) районної державної адміністрації в м.Києві (в ордері вказується номер та дата прийняття цього рішення чи розпорядження) та на підставі акта обстеження зелених насаджень (в ордері вказується номер та дата його підписання). В цьому документі встановлюється строк вирубки (тобто вказується дата, до якого рубка має завершитися) та напрямок використання вирубаної деревини.

Таша Ужгородка, для Закарпаття онлайн

22 березня 2012р.

Теги: дерева, озеленення, вирубка

Коментарі

ужгородець 2012-04-07 / 10:37:50
А що зробили з вул. Митною(?) Ужас(!) ,дивлячись на ці пні хочеться положити на них ХАРЕВИЧА, ПОГОРЕЛОВА і бензопилою обрубати їм деббільні голови.

Ельза 2012-04-01 / 12:59:23
А що ви хотіли отримати,якщо обидва зека-мери займалися лише дерибаном землі,хіба можна було дозволити власникам магазинів так нещадно вирубувати дерева,бо ,в основному це їх заслуга!А де ЖЕКи,вони хоч щось маю робити за наші гроші!Чому на сесії не встановити штраф за спиляне дерево,як у Європі-70000євро!!!Меру наплювати,обклався армянами і жидами,граблять народ на всю катушку!!

Жана 2012-03-30 / 23:01:33
Шановна громадо! Дивіться хто керує ужгородським зеленбудом? Це пан Харевич, відомий ужгородський фінансовий махінатор, який знищив славний зенгосп, де вирощували сотні видів екзотичних, декоративних рослин. ужгородський зеленбуд перетворився у приватну "лавочку" сімї харевичів. спеціаліст "озеленщик" Харевич рубає здорові ужгородські липи, кльони, каштани, платани, а Погорєлов отримує так звані відкати. "Озеленщика" Харевича на громадські слухання і осуд громади Ужгорода

Микола 2012-03-24 / 22:47:39
Порубаємо усі дерева в Ужгороді!! І всюди насадимо сакури!!
На жаль...... Інших назв дерев наші державні мужі не знають...

Таша 2012-03-24 / 20:17:14
К Тамаре. Предлагаете молчать?

Тамара 2012-03-24 / 12:14:16
А как насчет уничтоженной ели Лаудона В "Арт"- кафе? Пошумели, замолчали, а тем временем спокойно , через неделю, уничтожили еще одну.
Поговорим, выпустим пар, а Васька тем временем "слушает да ест".

Натка 2012-03-24 / 11:33:43
Пропоную розробити грамотний текст звернення, щоб кожен бажаючий міг роздрукувати, додати свої дані і відіслати запити. По результатам запитів можна так само зробити скарги в прокуратуру.
Плюс запити про вартість дерев, які планується посадити на тому місці.
Пропоную обговорити можливості впливу на ситуацію у Фейсбуку: https://www.facebook.com/groups/147524518671123/

Таша 2012-03-23 / 21:53:53
До Громадянки. Правильно. І починати треба з себе.

1958 2012-03-23 / 14:55:59
Маразм прогрессирует! Дайте чуваку витаминчиков пожрать. До конца мерства этого непонятного типа Ужгороду придет конец!

321 2012-03-23 / 12:55:32
ДА, йомайо, те що води нормальноъ в мысті нема - не проблема, ями на дорогах "по КОЛІНО" - тоже нико не видить, смітники місту - то взагалі "не потрібні", а от дерева так мішають - просто слів нема!!!
ПОГОРЕЛОВ красень!
де 5 км. доріг щороку, де постійна вода в місті??? - і це тільки 2 пункти з його передвиборчої програми!

*** 2012-03-23 / 11:40:55
Справді, вирізування якісних дерев, які би можна було просто кронувати, це "манєчка" Погорєлова. Бо замість них можна садити дорожезні кулеподібні деревцята, які не дають тіні, але з яких можна отримати відкати...

Громадянка 2012-03-23 / 09:51:42
Не буде толку якщо тільки тут, на сторінках, кожен висловить свою думку і все.Поки люди не зрозуміють що треба змінювати все докорінно.Дуже багато феодалів розвелося в країні...

санек 2012-03-23 / 09:43:58
опять все плохо,все на улицы города!когда вы уже успокоитесь.

Мирослав 2012-03-23 / 08:03:51
Беріть приклад.

http://blogs.korrespondent.net/users/blog/nadunin2/a60826

Таша 2012-03-22 / 23:47:42
До читача. Абсолютно вірно. Ріжуть лиш хороші... або все підряд.

читач 2012-03-22 / 22:43:07
а коли вже почистять дерева на вул. Перемоги, навпроти стадіону Автомобіліст коло Беркута? Там стільки сухих гілок... Чи мер-горе господар чекає коли йому на "розумну" голову впаде якась коряга, або на голову якогось депутата? Ріжуть ті дерева, які ще до чогось пригодні.

Таша 2012-03-22 / 21:27:08
Так, це свинство твориться по всьому місту. Але нас не врятує ні мерія, ні облрада, ні сам Господь Бог. Поки не почнуть діяти самі міщани, доки ми не заборонимо владі робити те, що хочуть вони - а не ми, доти матимем те, що маємо. Вибір за нами.

Ельза 2012-03-22 / 21:18:59
Не тільки Проспект вражає,колись пишно зеленіла Мукачівська,Швабська,Радянська,Грушевського..Тепер влітку там можна розплавитися!По Грушевського Аптека Доброго дня,кафе Карамель та інші підприємці безкарно спиляли купи дерев!Мерія мовчить...

Горянка 2012-03-22 / 20:47:05
Минулої неділі йдучи в свою церкву чуть не отримала сердечний удар коли побачила те каліцтво яке вчинили якісь долборуби з старими каштанами напроти церкви. Під тими деревами влітку пряталися прихожани чекаючи служби. Так само долборубсько спиляний горіх біля церкви, зламано старого камяного хреста інші дерева в місті. На виході із церкви я запитала деяких прихожан чи вони помічають, що щось не так. Ніхто нічого не помітив, і моє питання "Ви що не бачите порубані дерева" викликало в них щире здивування і жодних негативних емоцій. Чи почує хтось вас?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини