На Закарпатті збільшать кількість пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні

Розширення зв’язків між територіальними громадами прикордонних регіонів України та Словаччини, використання наявних можливостей розвитку транскордонної співпраці у галузі туризму, екології, освіти та інших сферах діяльності стало предметом обговорення на виїзному засіданні членів постійної комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва, проведеного за участі колег крайових рад Пряшівського і Кошицького самоврядних країв Словаччини.

На Закарпатті збільшать кількість пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні

Так, в Пряшеві під час зустрічі, у якій взяли участь заступник голови Пряшівського самоврядного краю - голова міста Вранов над Топльов Ян Раган, голова комісії культури Еміл Хлапечек, голова комісії регіонального розвитку та малого прикордонного руху Мілан Кокуля, керівник відділу міжнародного співробітництва голови Пряшівського самоврядного краю Юрай Латта, Генеральний консул України в Пряшеві Олена Бейч, почесний консул України Станіслав Обіцький та Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріян Мулік, депутати – голови міст Медзілаборце, Свидник, голова села Убля, ряд функціонерів канцелярії голови ПСК, обговорено широкий спектр співпраці між двома регіонами. Про це Закарпаття онлайн повідомляє прес-служба Закарпатської обласної ради.

6 населених пунктів Великоберезнянського району такі регулярні контакти мають, і вони закріплені на офіційному рівні, про що говорив заступник голови райдержадміністрації, депутат обласної ради Михайло Кіндрат, який мав нагоду зустрітися з своїми колегами із міст Снина та Гуменне.

Однак, на думку депутатів обох країв, цю географію слід розширити на інші райони, відновити колись встановлені контакти. З цією метою учасники зустрічі з обох сторін запропонували використати День добросусідства на українсько-словацькому кордоні, яке цього року намічається провести 12 травня на пункті пропуску «Убля - Малий Березний». 

Краще йдуть справи з Кошицьким краєм, з яким зараз реалізуються 5 спільних проектів. Значні перспективи у розвитку співпраці відкриває програма «Словацька допомога».

Важливим є також співпраця органів місцевого самоврядування та регіональних органів управління і щодо реалізації рішень Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи «Сталий розвиток гірських регіонів та досвід Карпатських гір», зокрема з розробки та впровадження у фінансовій перспективі ЄС на 2014-2020 роки окремої операційної програми розвитку Карпат – «Карпатський простір». Потребує більш тісної взаємодії між нашими регіонами і співпраця в рамках «Карпатського Єврорегіону».

Також в рамках цього об’єднання на Закарпатті уже котрий рік проводиться літературний фестиваль «Карпатська ватра», в якому беруть участь письменники України, Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії. Вони знайомлять молодь, жителів Закарпаття із сучасним літературним процесом, здобутками красного письменства в своїх країнах. Було б доцільно зробити цей фестиваль «пересувним», тобто почергово в одній з цих країн, зокрема і в Словаччині – містах Пряшів чи Свидник. Тим більше, що у Пряшівському краї діє потужна літературна громада, в тому числі українська.

Це ще раз показала минулорічна акція – проведення «Словенської коляди» в Ужгороді, коли велика група словацьких дітей на свято Миколая привітала колядками урядовців, вчителів та учнів Ужгорода. Слід активніше обмінюватися такими групами дітей, колективами художньої самодіяльності міст і сіл – побратимів, як це робиться між словацьким селом Убля та українським селом Забрідь Великоберезнянськго району.

Таким контактам ще заважають бюрократичні перепони при переході кордону. Довжелезні і багаточасові черги на кордоні лише принижують людей. Тому слід збільшувати кількість пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні, розвивати їх інфраструктуру. В цьому були одностайні депутати обох рад.

У зв’язку з цим вони наголошували на необхідності докладати спільних зусиль для відкриття та розбудови туристичного пункту пропуску «Улич – Забродь», який би дав змогу реалізувати проект «Карпатський туристичний шлях» і через активізацію туристичної діяльності на спільній прикордонній території «Карпатського Єврорегіону» сприяв економічному росту депресивних територій гірських регіонів.

Депутати одночасно звертали увагу присутніх на зустрічі представників дипломатичного корпусу обох країн на необхідність спрощення механізму одержання дозволів та необхідних процедур при перетині кордрону, усунення штучних барєрів у розвитку зовнішньої торгівлі, туризму та культурних контактів. Цьому покликана сприяти угода про місцевий прикордонний рух. Її дію депутати пропонують розширити на відстань, яка б включала і центри Пряшівського та Кошицького країв. І в цій позиції вони знайшли підтримку дипломатів. Ця тема домінувала і на зустрчі депутатів у м. Кошиці.

Депутат крайової ради запропонував Генеральному консульству Словаччини в Ужгороді виготовити учасникам транскордонних проектів спеціальну карточку, яка б дала право безперешкодно проходити прикордонний контроль, а учасникам малого прикордонного руху видавати спеціальні посвідчення.

Як висловився керівник Агенції регіонального розвитку Кошицького краю Ярослав Тесляр, хочеться, щоб словаки їздили в Ужгород і Мукачево не лише за покупками, а любуватися красою Карпатських гір, мистецькими здобутками закарпатських міст. В той же час і українці повинні мати широкий доступ до культурних надбань Кошиць - міжнародного міста культури.

22 березня 2012р.

Теги: прикордонний регіон, співпраця

Коментарі

Адмін 2012-03-22 / 12:52:26
Виправили)) Дякуємо.

читач 2012-03-22 / 12:36:48
адміну ..... Гуменне))

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини