Завдання, яке ніхто і не знімав, — це вихід до прем’єр-ліги - Шіц

Ця перерва, як ми вже писали, запам’ятається в першу чергу вдалим фінішем. Вперше за п’ять останніх років перший дивізіон не зазнав командних втрат. І хоча «Львів», «Нива» та «Енергетик» балансували на межі життя і смерті, світлі сили цього разу взяли гору.

Завдання, яке ніхто і не знімав, — це вихід до прем’єр-ліги - Шіц

Про ці колективи та інші до 24 березня, коли власне й розпочнуться змагання, ми ще поговоримо, а сьогодні ж хотілося б зупинитися та грандах, які, власне, й робили (чи принаймні намагалися робити) погоду в першій лізі та асоціювали себе як головних претендентів на підвищення в класі.

Прийшли, щоб повернутися

Кандидат номер один (із цим, гадаю, ніхто не сперечатиметься) на підвищення в класі був і залишається «Металург». Виліт з прем’єр-ліги інакше як трагедію в Запоріжжі не сприйняли, але й носа не вішали. Керівництво клубу відразу одне і, власне, єдине завдання поставило перед тренерським штабом — повернутися до еліти. Не хотілося б забігати наперед, але здається, що лише диво завадить «металургам» це зробити. Підопічним Сергія Зайцева вдалося майже повністю зберегти вищодивізіонний склад, який без особливих проблем подолав першу частину сезону, посівши на проміжному фініші першу сходинку. За період зимового антракту команда також не зазнала суттєвих змін, підсилившись натомість помітною фігурою — Іваном Матяжем. Нападник із шістьма голами ввійшов до переліку найкращих снайперів першої ліги в зимових контрольних матчах. Не забуваймо: «Металург» залишився єдиним представником від професіональної футбольної ліги в Кубку України, а це вкотре доводить, що місце цьому колективові — в еліті.

Має вистачити й 20 відсотків

Кандидат номер два — «Говерла-Закарпаття». За турнірними показниками команда з Ужгорода майже нічим не поступилася тому ж «Металургу». Різниця — лише одне очко, а ось в плані захисту вдалося перевершити навіть запоріжців (лише 11 пропущених м’ячів). Та справа навіть не в різниці. Заділ, який вдалося зробити торік, дозволяє більш ніж серйозно говорити про вищий дивізіон, куди ужгородці конче прагнуть повернутися, й чого не приховує керівництво клубу. Лише головний тренер команди Олександр Севидов чи то жартома, чи то всерйоз дав лише 20 відсотків на те, що команді до снаги це завдання. Але гадаю, то не більше, ніж зайва пересторога. Вже зараз можна з упевненістю сказати, що закарпатці селекційну роботу побудували з подальшою перспективою на прем’єр-лігу. Зокрема команду поповнили взимку Олександр Косирін, Сергій Даниловський, В’ячеслав Свідерський, хлопці, які не з чуток знають про реалії елітного ешелону, тож їх досвід стане в пригоді, аби зробити вирішальний крок до мети.

Відрив вищезгаданого дуету від найближчих переслідувачів — вісім і сім очок відповідно. Так, хтось скаже, що він не такий уже й великий. Але з іншого боку, зіграти залишилося всього 13 турів. Невже хтось вірить, що станеться диво?

Надія вмирає останньою

А саме його чекають у Севастополі. А що ще залишається робити кримчанам, які, за словами президента клубу, сказаними ще восени, повністю провалили першу частину сезону. А «моряки», між іншим, також в один голос заявляли про вихід до прем’єр-ліги. На практиці ж, після пониження в класі, повторити звитягу сезону-2009/2010 поки не до снаги. В інтерв’ю «УФ», яке побачило світ минулого номеру, сам головний тренер Сергій Пучков, який замінив Олександра Рябоконя на цій посаді та покликаний був поліпшити турнірне становище команди, заявив, що їй цього сезону буде вкрай важко надолужити згаяне. А це між іншим — 11 очок! Аби ліквідувати таку різницю, перемог у кожному матчі буде замало, а «Металург» і «Говерла-Закарпаття» навряд чи подарують кримчанам таку фору. Тож севастопольцям, окрім надій на диво, залишатиметься грати та готуватися до наступного сезону з високими завданнями. Очевидно, з цією метою в клубі взимку відбулася тотальна ротація складу, а на посаду генерального директора було запрошено екс-наставника «Карпат» Олега Кононова. В Севастополі вирішили: якщо й повертатися до еліти, то всерйоз і надовго.

Завдання, яке ніхто і не знімав, — це вихід до прем’єр-ліги

Після вище викладено цілком логічно, що ми на найактуальніші теми поспілкувалися з керівниками головних претендентів на підвищення в класі — генеральним директором «Говерли-Закарпаття» Іваном Шіцом і головним тренером «Металурга» Сергієм Зайцевим, оскільки керівництво запорізького клубу поки від коментарів утримується.

Про зимовий антракт

Сергій ЗАЙЦЕВ: — Зимовий антракт для кожного гравця — це найнеприємніший період року. Але всі терпляче працювали, тож у мене немає претензій до жодного з футболістів команди. Те, що планували на зборах, усе вдалося виконати в повному обсязі, а контрольні матчі це лише зайвий раз підтвердили. Особливо це стосується останньої гри з датчанами («Есб’єр» — 4:0).

У вівторок ми повернулися з чергового турецького збору. Хлопці отримали кілька днів відпочинку, після чого розпочинаємо планову підготовку до першої гри.

Іван ШІЦ: — Усе, що планувалося  командою, яка ставить за мету підвищитися в класі,  було в повному обсязі виконано. І по тренувальному процесу, і по контрольних матчах ми бачимо, що хлопці плідно та результативно попрацювали на зборах.

Про селекцію

С.З.: — Селекційна робота пройшла вдало. В колектив влився Іван Матяж. Говорити про цього футболіста багато не буду, оскільки всі й так знають, що за підсумками першої частини сезону він став найкращим бомбардиром першої ліги у складі «Олімпіка». У колектив влився добре, тож тепер чекаємо від нього реальної допомоги.

І.Ш.: — Звісно, без втрат не обійшлося. У кого з гравців не побачили професійного зростання, з ними було достроково розірвано контракти. Хто саме залишив команду, ви, мабуть, знаєте, адже про це говорилося раніше неодноразово. Щодо новачків, то з перспективою виходу до прем’єр-ліги в колектив запросили досвідчених В’ячеслава Свідерського та Олександра Косиріна, які з досвідом і знанням своєї справи, сподіваємося, допоможуть команді вирішити завдання. Також уже її повноправними гравцями можна вважати перспективного Андрія Сагайдака та досвідченого  Сергія Даниловського.

Про стан газону

С.З.: — Для нас якість газону на «Славутич-Арені» — одне з найактуальніших питань. Але приводів для хвилювань немає. Газон у хорошому стані й повністю готовий до поновлення чемпіонату.

І.Ш.:— Поле на 100 відсотків готове до гри. До першого поєдинку плануємо навіть трохи підкосити його.

Про завдання

С.З.: — Нашу мету — повернутися до прем’єр-ліги — з команди ніхто не знімав! Уболівальники від нас чекають повернення, тож ми з цим завданням маємо впоратися якомога швидше.

І.Ш.:— Завдання, яке ніхто і не знімав, — це вихід до прем’єр-ліги.

Олександр Травянка, газета "Український футбол".

19 березня 2012р.

Теги: Говерла-Закарпаття, перша ліга, Шіц

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини