Василь Петьовка: Мукачево лідирує в краї за кількістю земельних аукціонів

Нині проблема розподілу землі знову набула особливої гостроти. Нещодавно на сесії Ужгородської міськради через таємне голосування по земельних питаннях навіть зчинився скандал, який згодом назвали «земельним дерибаном» і мер змушений був «ветувати» явно незаконні рішення своїх же депутатів.

Василь ПЕТЬОВКА.
Василь ПЕТЬОВКА.
Та оскільки суперечки як і в який спосіб розподіляти вільні землі (а їх у наших містах не так багато, тож і ціни невпинно зростають), ми вирішили поцікавитися в який спосіб отримують наділи у місті над Латорицею, попрохавши коментар у міського голови Мукачева Василя ПЕТЬОВКИ.

— Василь Васильович, за яким принципом виділяють земельні ділянки у Мукачеві? Хто і в який спосіб приймає рішення?

— Місцева рада не може встановлювати свої принципи. Вони чітко прописані у законі, ухваленому Верховною Радою, який передбачає, що всі земельні ділянки мають розподілятися за результатами або аукціону (земля для бізнесових цілей), або конкурсу, якщо мова йде про індивідуальне житлове будівництво.

Саме цим керується наша міська рада, як зрештою й усі міські та сільські ради області. Єдиний виняток з цього правила — Ужгородська міська рада на чолі з міським головою.

У нас же рада вирішує, які ділянки виставити на аукціон, і погоджені рішення приймаються завжди практично одноголосно. При тому, що до складу ради входять депутати від п’яти політичних сил. Оголошення про проведення аукціонів заздалегідь друкуються у місцевих газетах. Самі аукціони відбуваються відкрито у Будинку культури. Подивитися хто і за скільки купує землю можуть всі бажаючі, тим більше журналісти.

— Тож інформацію про придбання землі можна вільно отримати, бо, до прикладу, в Ужгороді, це цілковита таємниця?

— Така інформація цілком відкрита, грифу «таємно» вона не може носити, тому отримати її може будь-який мешканець міста, а тим більше депутат чи представник ЗМІ.

— Скільки земельних аукціонів відбулося у Мукачеві останнім часом?

— Наше місто, хоч і має не найбільші ресурси у цьому плані, аукціонів проводить найбільше. Хоча земельний ринок підказує, що лідирувати тут мав би Ужгород, де попит і ціна на землю — найвищі. Тим не менше у лідерах чомусь Мукачево. Починаючи з 2002 року, коли було законодавчо запроваджено земельні аукціони, у нашому місті відбулося 50 відкритих торгів на яких було реалізовано 25, 6 га землі. Мукачево отримало до свого бюджету понад 8 млн 627 тис. грн.

— Наближені до ужгородського мера люди постійно твердять, що земля в Мукачеві розподіляється так би мовити «між своїми»…

— Так і є. Земельні ділянки під індивідуальну забудову, які розподіляються за результатами конкурсу рішенням міської ради, надаються «своїм», тобто перш за все мешканцям Мукачева. Вони усі для нас є своїми, бо обрали депутатів для того, щоб відстоювали перш за все їхні інтереси, а не багатих дядьків з Ужгорода, Києва чи Луганська. Під час аукціонів також понад 90% землі придбали мешканці міста.

Наведу такий приклад. Нещодавно міська рада одноголосно прийняла рішення розподілити 27 гектарів землі під індивідуальну забудову. Та оскільки люди, які збираються зводити будинки є досить забезпеченими, то повинні подумати й про комунікації, щоб потім на інших мешканців міста, які не мають такої можливості, не перекладати турботи про прокладення доріг, підведення газу, води і каналізації. Тому ми запропонували — усі, хто бажає отримати ділянку, бере на себе зобов’язання офіційно внести затверджену суму коштів на рахунок міської ради для побудови комунікацій у цьому мікрорайоні. Роботи виконуватиме не приватна фірма, а комунальне підприємство. Ще один критерій відбору — бажаючий отримати землю має бути мешканцем міста. Ми усіх повідомили про такі умови, усі, хто стоїть на черзі (нині це 750 осіб) отримали індивідуальні повідомлення. Поки що до нас надійшло близько 50 заявок (а у цьому районі є понад 200 ділянок), тому чекаємо на бажаючих.

Наш підхід до вирішення комунальних проблем — кошти, які збираються у місті цільово спрямовуються на конкретні справи. А в обласному центрі усі кошти скидаються, так би мовити, у спільний кошик, а потім за них нібито робиться щось усюди. Зрозуміло, що проконтролювати це неможливо. У цьому різниця у політиці міської влади Мукачева і Ужгорода.
Іван СІДУН, "Новини Закарпаття", Мукачево.net
26 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини