В Ужгородському музучилищі відзначили 100-річчя Юрія Костюка (ФОТО)

1 березня 2012 року в Ужгородському державному музичному училищі імені Дезидерія Задора урочисто відзначалося 100-річчя славного сина закарпатської землі – Юрія Юрійовича Костюка (Костьо) (1912-1998).

Юрій Костюк
Юрій Костюк

Представник плеяди перших фахових музикантів Закарпаття  Ю. Костюк (Костьо) брав активну участь у розбудові музичної культури краю. У складний період німецько-угорської окупації 1939 -1944 років він був у числі тих, хто утверджував професійне виконавство: хоровий спів, скрипкове, ансамблеве та оркестрове музикування; виховував майбутнє покоління музикантів, розвивав національну музичну культуру своєї рідної землі. А у повоєнний період став одним із фундаторів українського музичного мистецтва на території Східної Словаччини, де утвердився також як композитор та музикознавець.

Святкування сотої річниці  від дня народження Ю. Костюка саме в Ужгороді обумовлене кількома  факторами: 1) це місто – культурний центр Закарпаття; 2) з ним пов’язався початок творчого утвердження  митця. В Ужгороді Ю. Костюк викладав в учительській семінарії, керував камерним  оркестром і чоловічим хором, постійно концертував у камерно-інструментальному дуеті  (скрипка – фортепіано) із Дезидерієм Задором. В Ужгороді Юрій Юрійович увійшов до складу «Подкарпатского общества наук», яке активно протидіяло мадяризації і виконувало функцію «русинської академії»; розгорнув активну діяльність зі збирання та нотування  закарпатських народних пісень; увійшов до «трійці» прогресивно налаштованих музикантів (об’єднавшись із Д. Задором та П. Милославським). Разом з ними  він підготував до друку фольклорний нотний збірник «Народні пісні подкарпатских русинов» (Ужгород, 1944).

М.І. Мушинка та В.Ф. Теличко

Ужгород став містом, в якому розгорнулася активна творча співпраця Ю.Костюка з Д.Задором. Їх об’єднувало не лише те, що вони були ровесниками, навчалися в Празькому Карловому університеті, обидва закінчили Празьку консерваторію, викладали музику у двох провідних навчальних закладах Ужгорода:  Д.Задор – у жіночій, Ю.Костюк  – у чоловічій  учительських семінаріях; керували хорами (Д.Задор – жіночим; Ю.Костюк – чоловічим) і організовували спільні концерті програми. Вони були ще й друзями. Коли Ю.Костюку перед від’їздом в Словаччину запропонувати стати першим директором  Ужгородського музичного училища, цю пропозицію, як найдостойнішому – він передав Д.Задору. В пам’ять про дружбу двох яскравих закарпатських музикантів Ужгородське державне музичне училище імені Д. Задора з нагоди 100-річчя Ю.Ю.Костюка організувало і провело науково-практичну Конференцію, присвячену вивченню його життя і творчості.

Ініціатор проведення конференції та науковий керівник доповідей студентів Віра Мадяр-Новак

У конференції взяли участь шанований професор Східної Словаччини, академік Національної академії наук України, лауреат Міжнародної літературної премії «Corona Carpatica» та учень Юрія Костюка  – Микола Мушинка (Пряшів), викладач Ужгородського державного музичного училища імені Д. Задора та Ужгородського факультету Донецької державної музичної академії імені С. Прокоф’єва, двічі лауреат премії імені Д. Задора – Віра Мадяр-Новак, а також студенти УжДМУ імені Д. Задора – Олена Варга,  Юлія Нечипорук, Василина Голянич та Оксана Чолан.

Олена Варга

Юлія Нечипорук

Науковий форум зібрав творчу інтелігенцію обласного центру. Серед запрошених і шанованих гостей були Михайло Вігула, дідусь якого Іван Карлович Бокотей  навчав Ю. Костюка у с.Дротинці; Михайло Світлик, батько якого дружив з Ю. Костюком; голова Закарпатського осередку Національної Спілки Композиторів України, заслужений діяч мистецтв України, неодноразовий лауреат премії імені Д. Задора  – Віктор Теличко, заслужений працівник культури України, кавалер ордену княгині Ольги, художній керівник та головний диригент державного заслуженого академічного Закарпатського народного хору України – Наталія  Петій-Потапчук, один із провідних фольклористів-музикознавців Закарпатської області – Віктор  Шостак, заслужений працівник культури України – Василь Габорець, заслужений діяч мистецтв України – Петро Рак, декан Ужгородського факультету Київського національного Університету культури і мистецтв, заслужений працівник культури України – Михайло Митровка, члени НСКУ, завідувач музично-теоретичної секції Ужгородської ДМШ імені П. Чайковського К. Оленич,  викладачі,  студенти УжДМУ імені Д. Задора, представники радіо та преси.

Василь Габорець

Науково-практичну конференцію, присвячену 100-річчю Ю. Костюка, відкрила  директор Ужгородського державного музичного училища імені Д. Задора,      заслужений працівник культури,  відмінник освіти України – Світлана Стегней. Вона підкреслила важливість постаті Ю. Костюка на музичному обрії Закарпаття, виділила творчу співпрацю Ю. Костюка з Д. Задором та  привітала учасників конференції (зокрема, професора Миколу Мушинку, котрий подарував бібліотеці Ужгородського державного музичного училища імені Д. Задора  значну кількість книжок,  опублікованих останніми роками у Словаччині).

Тематика виступів окреслила основні віхи біографії Ю. Костюка, ознайомила з нарисами спогадів, включила наукові узагальнення  щодо збирання і нотування  ним народних пісень Закарпаття і Пряшівщини.  

Микола Мушинка не лише познайомив з життям і творчістю ювіляра, але й надав можливість почути його «живий» голос, звукозапис якого віднайшов у Фондах Українського радіо Східної Словаччини. Як почули присутні, Юрія Костюка виділяла спокійна манера спілкування,  м’який тембр голосу та «закарпатська» вимова окремих звуків. Багато хто його голос почули вперше. Це стало справжнім подарунком для учасників конференції. Слід віддати належне, що, незважаючи на поважний вік, Микола Мушинка приїхав на Україну спеціально для участі у вшануванні пам’яті свого улюбленого вчителя.

Нариси зі спогадами  народного артиста України, художнього керівника і головного диригента Закарпатського народного хору, директора і художнього керівника національної академічної хорової капели «Думка», головного хормейстера Республіканського дитячого музичного театру в Києві, професора Київської державної консерваторії ім. П.Чайковського – Михайла Кречка (1925-1996) про свого вчителя Ю. Костюка (виступ студентки IV курсу музично-теоретичного відділу УжДМУ імені Д. Задора Олени Варги) допомогли зрозуміти у яких нелегких політичних умовах працював Ю.Костюк і якою важливою була його роль у формуванні національної свідомості студентів Ужгородської чоловічої учительської семінарії. Цікаве  наукове узагальнення щодо збирацької і транскрипторської діяльності Юрія Костюка  здійснила студентка IV курсу музично-теоретичного відділу УжДМУ імені Д. Задора Юлія Нечипорук  (науковий керівник  В. Мадяр-Новак). Її доповідь виявилася інформативною і насиченою фактами. Вона викликала  похвалу  М.Мушинки та провідних викладачів-теоретиків УжДМУ імені Д. Задора та Ужгородського факультету Донецької державної музичної академії імені С.Прокоф’єва.

Урочистості  події додав вірш Володимира Новака, написаний спеціально до 100-річчя нашого славного земляка, а музичною окрасою доповідей стало виконання народних пісень, занотованих Юрієм Костюком, котрі давно вже склали «золотий фонд» закарпатського музичного фольклору. В обговоренні Конференції цікаво виступив заслужений працівник культури України Василь Габорець. Він наголосив на важливості збереження пам’яті про яскравих діячів музичного мистецтва Закарпаття  та донесення до наступних поколінь народних скарбів старовини.

Науково-практична конференція в стінах Ужгородського державного музичного училища імені Д.Задора розпочала святкування 100-річчя від дня народження Юрія Костюка на Закарпатті і стала важливою культурною подією України.


Спів закарпатських народних пісень із записів Ю. Костюка:

«Летів пташок понад воду» у виконанні В.Голянич   

«Ой на горі білий камінь» у виконанні О.Чолан            

Віра Мадяр-Новак для Закарпаття онлайн.  Фото Миколи Мушинки

08 березня 2012р.

Теги: Костюк, фольклор

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини