Закарпатські виші не об’єднуватимуть. Поки що (ФОТО)

Студенти УжНУ сьогодні мітингували проти об’єднання вишів і з вимогою відставки міністра освіти

Закарпатські виші не об’єднуватимуть. Поки що (ФОТО)

«До прийняття закону «Про вищу освіту» про жодне об’єднання-роз’єднання вишів не йдеться», – заявив сьогодні після мітингу студентів УжНУ на засіданні трудового колективу цього вишу голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Засідання відбулось у приміщенні економічного факультету УжНУ після того, як під стіни ОДА мітингувати проти об’єднання вищих навчальних закладів прийшли студенти УжНУ. Вибудувавши вздовж вулиці від обласної держадміністрації до економічного факультету живий ланцюг, студенти провели мітинг, під час якого скандували: «Уж-НУ, Уж-НУ!», «Табачника на нари – тоді підем на пари!», «Я люблю УжНУ!». Одночасно студенти тримали в руках плакати й транспаранти зі схожими написами. Під час мітингу голова профкому УжНУ Андріана Завадяк повідомила: «Голова обласної ради Іван Балога вже сказав про те, що у п’ятницю питання по УжНУ буде винесено на засідання обласної ради».

Під час власне засідання трудового колективу УжНУ у своєму виступі ректор вишу Микола Вегеш повідомив: «Всі перевірки, які були проведені останнім часом в університеті, засвідчили дуже хороші результати: показник абсолютної успішності студентів становить 91,8%». За його словами, за 65 років своєї діяльності УжНУ випустив майже 70 тисяч спеціалістів різних напрямків. «УжНУ – це бренд, який не ми створювали, і повірте, ми не будемо його «могильниками». Ми все робитимемо, що заклад й далі стабільно працював і не потерпав від таких безпідставних перевірок», – додав Микола Вегеш. Тому, – зазначив ректор, – колектив і студенти вишу вимагають відмінити розпорядження Кабінету міністрів № 760 від 10 серпня 2011 року про злиття вишів, розробки нового закону «Про вищу освіту», громадського його обговорення і лише після цього – його ухвалення. Крім того, висунуто вимогу до міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника та його першого заступника Євгена Суліми щодо добровільної відставки.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида зазначив, що нині мають місце проблеми з реорганізацією вишів загалом по країні. «Є доручення глави держави, відповідного до якого до прийняття закону «Про вищу освіту в Україні» об’єднання закладів проводитися не буде. Саме законом має регулювати всі ці процеси і ставити крапки над «і», – вважає голова ОДА.

Також колектив УжНУ просив керівництво області організувати зустріч з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, який відвідає у четвер відвідає область з робочим візитом.

Фото Закарпаття онлайн та прес-служби Закарпатської облради

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

28 лютого 2012р.

Теги: УжНУ, мітинг, студенти

Коментарі

мишако 2012-03-12 / 16:58:38
яяяяяяяя

Вадим 2012-03-12 / 16:44:15
Я загалом за реорганізацію УжНУ,тому що Це вже Не УжНу а Селюцюкий Університет,з 100% тут Ужгородців Навчається Тільки 10% а все інше Селюки З сіл,а це не правельно по відношення до Ужгородців,В УжНу набагато більше повинно вчитися місцевих стедентів з рідного міста,а не все Ужну заполонили селюки ,тоді яке це вже УжНу,потрібно назву МІняти

милий 2012-03-01 / 17:34:54
Нти Мішо не бреши! Напиши конкретно хто так робить! такого неє! Це є в УЖНУ!!!!

Міша 2012-03-01 / 15:00:50
В УжНУ є загороза, що прийде в.щ. ректора бізнесмен від науки Ващук . А він на УжНУ дивиться тільки як на черговий бізнесовий проект. Поціавтеся як унашоу ЗакДУ здають екзамени. Викладачу дають залікові, а студентів він як не бачив на лекціях, так не бачить на іспиті. А для чого? ФЕДЯ Ващук все рішив.

Віктор 2012-03-01 / 13:05:00
Все набагато простіше ніж виглядає. Питання (проблема) не в рівні освіти, оптимізації, нестачі фінансівання, а в тих ресурсах, якими володіє УЖНУ (земля, корпуси, гуртожитки, лабораторії, станції...). Їх можна ще прихватизувати і/чи продати. На жаль для Табачника теперішнє керівництво ВУЗу не може/хоче цього робити. От і вирішили реорганізувати/оптимізувати. Але так не робиться, не можна приміром до Білорусі (ЗакДУ) приєднати Росію (УжНУ)і назвати Білорусією. Абсурдно все виходить. Та нажаль, дивуватись в цій країні вже немає чому...

Богдан 2012-02-29 / 18:15:32
Коли дивишся на всю цю ситуацію то спадає на думку одне слово: цирк. Але в цьому цирку чомусь не смішно - плакати хочеться. Я навчався як в УжНУ так і в ЗакДУ і були часи коли як там так і тут ЖИЛО студенське самоврядування, зараз воно нажаль вмерло....
Чомусь всі учасники конфлікту тільки те й роблять, що опускаються до особистих образ та ярликів. Шановні, ні пана Ващука, ні пана Вегеша ніхто не вб"є, і нічого з ними поганого не станеться. Одну хорошу річ НЕ допустив покійний ректор Сливка - не пускав політику в університети, про погане змовчу, бо негоже....
Ми всі загнали себе в одну закарпатську освітню банку, і тепер з апетитом зжераємо один одного.... це не допоможе ні освітянам ні студентам, - виграють тільки продажні політики.
Міністерство буде закручувати гайки - бо нема грошей, а половину дипломів всіх закарпатських вишів а українських тим більше можна викинути на смітник!
Тому шановні освітяни, як УжНУ так і ЗАкДУ та МДІ готуйтеся до того що половина з Вас, при всій повазі, в найблищі роки або піде в ПТУ або змінить рід діяльності бо стільки "НАУКОВЦІВ" ніякий бюджет не витримає.
Замість того щоб зібратись і подумати як бути закарпатській вищій освіті далі тільки сидять та брешуть один на одного а студентів гонять наче тих баранів.
Час грає не на користь простих викладачів та студентів, а ще більше не на користь закарпатської освіти. Згадаєте мої слова, бо раено чи пізно в області залишиться тільки один державний ВНЗ, і мені глибоко все одно як він буде називатися. Скоротять ліцензування, закриють філії, "нові" вузи - є багато способів, але програє від цього тільки Наш край!
АМІНЬ(

Катя 2012-02-29 / 17:17:32
НЕ діліть людей на табори. Інколи буває просто незалежна думка, а підозрювати інших у разі незгоди у причетності до "ворожого" табору - це і наслідки комуністичної пропаганди. Бідолашні...(((

Катя 2012-02-29 / 17:14:12
Я дивуюся оптимізму жителів України. Це проклята земля, ця погань всюди,шкода, що дітей змалку псують цією системою, яку насадили комуняки.

Катя 2012-02-29 / 17:11:19
Який мій універ? Я навчалася в УжНУ. І в ЗакДУ не працюю. Значить, КГБ всюди.

Маруся 2012-02-29 / 16:51:03
Якщо вже говорити про то, хто викладачі - то зайдіть на сайт ЗакДУ і почитайте з першоджерел. Таких збочень, як кафедра, на якій фізкультура з гуманітарними дисциплінами, укр. мова з суспільниками і т п. немає ніде в світі. Це не наклеп - це факт. А ряд докторів наук, що там записані не знають де знаходиться Ужгород

56(7) 2012-02-29 / 16:10:01
Катя, так сталося, що ваш унiвер вiдкрили якраз комунiсти, a може й кегебiсти:)))То не вадить?

Катя 2012-02-29 / 14:18:27
А якщо не КГБісти, то - комуністи. Запитайте, скільки з них мали партійний квиток? А кафедра філософії, наприклад, це ж була кафедра пропаганди комунізму. Що змінилося? Їх би ще дітям понаписували гасла - Мир, труд, май)

Катя - Легезі Василю 2012-02-29 / 14:05:56
Ви праві. Я не розумію тих студентів. Ніби розумні діти.Я думаю, що це загальна атмосфера як в навчанні, так і в політиці УжНУ. Їх просто зомбують,роблять слухняними виконувачами волі нечистоплотних викладлачів.Правда, не забувайте, що в УжНУ - купа колишніх КГБістів,і нині теж багато з них - завербовані. Це люди, які вміють впливати на інших, особливо, на незміцнілу психіку вчорашніх школярів.

Профкомівець 2012-02-29 / 12:17:07
Дякую, всім студентам, що пішли на мітинг. Ви виразили свою думку.Якщо вас примушували силою чи залякуванням туди йти - повідомте міліцію і СБУ. Якщо вам погрожували, що не поставлять хорошу оцінку - повідомте про цей факт у відповідні структури.
Погрози і хабарницто караються законом. Колишня декан ФРГФ це підтвердить. До речі, скажіть котра профспілка в Україні працює активніше, ніж студентська в УжНУ? 11 вишів в Україні вже постраждали від цієї комісій, бо під комісіями всі розуміють ПРИХВАТИЗАЦІЮ ресурсів. УжНУ ласий кусок, але через чиїсь амбіції руйнувати найстаріший вуз Закарпаття - просто дурниця.

254643 2012-02-29 / 10:54:35
УжНУ має солідну історію з 1945 і гарні традиції. НЕ МОЖНА ЛАМАТИ УЖНУ із за бажання Ващука крутити бізнес на студентах і маньякального бажання Табачника знищити українську освіту...

Фєдя 2012-02-29 / 10:27:13
У Ващука "прффесорами" працюють у більшості кандидати наук, є навіть "прффесори" без ступенів - декан факультету міжнародного бізнесу та міжнародного права Євген Бевзюк. Це серьйозні викладачі?

Фєдя 2012-02-29 / 10:13:46
А Ващука все тіп-топ? Там політологію донедавна викладав письменник Ходанич

Студент УжНУ 2012-02-29 / 09:06:23
А Переста (декан стоматологічного) хірург. От так воно все виходить я проти нього нічого не маю від дійсно хороший менеджер, але зі сторони освіти якщо подивитися.

Студент 2012-02-29 / 08:42:40
Костянтин, ви знаєте, що декан географічного не географ?

громадянин 2012-02-29 / 08:15:01
Костянтин, скільки працівників географічного факультету мають освіту географа, скільки наукову ступінь по географії?
Спеціальностей в УжНУ багато список можна продовжувати.

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини