Шевченківська премія з літератури: скандалу не буде?

В Україні обговорюють нещодавно визначених лауреатів Шевченківської премії з літератури – Володимира Рутківського та Петра Мідянку. Однак, члени комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (зокрема голова комітету Борис Олійник, а також Василь Герасим’юк та Дмитро Стус) відмовляються коментувати імена лауреатів, поки Президент не підписав указ про їхнє нагородження. Водночас оглядачі підтримують рішення комітету.

Шевченківська премія з літератури: скандалу не буде?

Лауреатами Шевченківської премії з літератури стали Володимир Рутківський за історичну трилогію для дітей «Джури» 2007-2010 роки («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен», представлений від Держтелерадіо України) і Петро Мідянка за збірку поезій 2010 року «Луйтра в небо» (представлений на здобуття премії Асоціацією українських письменників).
 
Цьогорічні лауреати цілком заслужили Шевченківську премію з літератури, говорить книжковий аналітик Костянтин Родик. Адже, наприклад, Володимир Рутківський лише за минулий рік здобув три престижні літературні відзнаки – «Книжку року» та перемогу в конкурсах «Бі-Бі-Сі» та «Літакценту». Не дивує критика й те, що Шевченківську премію присудили дитячій трилогії.
 
«А чому підліткова література мусить носити якесь неповноцінне тавро? Жуль Верн, Стівенсон, Керролл, Селінджер – це все люди з канону серйозної літератури. Так само і з Рутківським. Як на мене, це був претендент номер один. І Мідянка не псує цієї компанії. Серед нинішніх поетів, які ще не мають Шевченківської премії, це номер один. (Ну, можливо, ще поезія Забужко. Але її ніхто не висував, книжка щойно вийшла)», – зауважив Костянтин Родик.
 
«Універсальні автори»
 
Шевченківську премію у 260 тисяч гривень видає держава, і частково – за лояльність до неї ж, говорить поет і політолог Володимир Цибулько. Але цього разу він не має претензій до оголошених переможців.
 
«Премії з радянським бекграундом трошки мають ідеологічний душок. Нові лауреати ніби несуть відповідальність за ідеологічні маневри попередників. Це має присмак лояльності до не гарантовано демократичного режиму, – каже він. – Але цього року в галузі літератури проголосували за універсальних авторів. Будуть мінятися політичні моди, політичні епохи, політичні лідери, а ці автори залишаться як скарб українців».
 
«Нарікань і претензій ці автори не викличуть»
 
Письменник Михайло Слабошпицький, який був членом Шевченківського комітету до літа 2010-го, коли Президент Янукович своїм указом істотно змінив склад комітету, говорить, що дуже часто до короткого списку Шевченківської премії входять «безнадійні аутсайдери». Однак цього року, за його словами, було не так.
 
«Невдоволені завжди є, кожне присудження Нобелівської премії – це скандал. Але книжка Рутківського – дуже добре написаний твір, хай це не епохальна подія, але таких книжок, так написаних, у нас немає. Те саме можна сказати і про Мідянку. Хоча щодо його поезії йдуть дискусії, дехто просить, щоб його вірші переклали сучасною літературною мовою. Бо він пише частково русинською мовою, з мадяризмами… Але це питання смаку, Лорка теж писав андалузьким діалектом», – зазначив Слабошпицький.
 
Сам поет Петро Мідянка в коментарі Радіо Свобода зауважив, що на його думку, діалекти лише розширюють літературну мову. А також пояснив назву своєї збірки «Луйтра в небо».
 
«Луйтра – це драбина. Я в збірці зачіпаю закарпатські теми, рідної землі. Але разом із тим і загальнолюдські. Це діалектний ресурс української мови, і вона поповнюється за той рахунок. Я не думаю, що вона лише наддніпрянським чи східноукраїнським діалектом обмежується. Карпатські діалекти мають повноправне входження в реєстр літературної мови української, і я думаю, що це не збіднює літературну українську мову», – зауважив поет.

Марічка Набока, Радіо Свобода

10 лютого 2012р.

Теги: Мідянка, Рутківський, Шевченківська премія

Коментарі

Кришеник 2012-02-11 / 10:08:10
"Він пише частково русинською мовою, з мадяризмами…"
Таки здається, що ці слова Мих. Слабошпицького є проявом дещо звуженого розуміння сучасної української. Мова не може бути рафінованою, штучно скомпонованою з використанням одного лишень словника Грінченка.

Корятович 2012-02-11 / 02:02:12
' Це діалектний ресурс української мови, і вона поповнюється за той рахунок. Я не думаю, що вона лише наддніпрянським чи східноукраїнським діалектом обмежується. Карпатські діалекти мають повноправне входження в реєстр літературної мови української, і я думаю, що це не збіднює літературну українську мову», – зауважив поет.'

Цілковито годжуся із ставленням Мідянки. Ще раз йому передаю найщиріщі привітання з США - Віват!


НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини