Україна-Угорщина: Ціна подвійного громадянства

Як відомо, на початку 2011 року Угорщина значно спростила процедуру отримання свого громадянства для всіх бажаючих, в тому числі і для українців. Спочатку для цього був прийнятий спеціальний закон. Пізніше були внесені зміни до Конституції, які набирають чинності з початку 2012 року, – вони надають етнічним угорцям або їх нащадків в різних країнах право отримувати громадянство "по праву крові".

Україна-Угорщина: Ціна подвійного громадянства

Згідно з всеукраїнським перепису населення 2001 року, в Україні проживало 156,6 тис. угорців, більшість з них проживало в Закарпатській області.

Але якщо на початку події розвивалися досить бурхливо, то сьогодні, судячи з усього, питання подвійного громадянства вже не викликає таких бурхливих емоцій в Україні, скажімо, як рік тому. Всі хто хотів його отримати, швидше за все, вже розпочали підготовку документів для оформлення і навіть отримали так званий «Документ про повернення угорського громадянства». Якогось особливого ажіотажу на Закарпатті не відчувається – все відбувається тишком-нишком. Хоча як відомо, відповідно до Конституції України, подвійне громадянство в Україні офіційно заборонено, але конкретного покарання за це у кримінальному кодексі нема.

Мусиш змінювати ім'я

Як розповів мені 35-річний Золтан (ім'я змінено), угорець за національністю, він подав всі необхідні документи в консульство Угорщини в Ужгороді в квітні 2011-го, а в листопаді вже отримав посвідчення про «натуралізацію», який підтверджує його громадянство Угорщини. Це так званий «Документ про повернення громадянства». Для того, щоб отримати паспорт з можливістю безвізового переміщення по країнах Євросоюзу, необхідний ще ряд формальностей. Зокрема, необхідно завірити свій шлюб (для сімейних пар) на території Угорщини, переоформити свідоцтво про народження дітей.

Як розповів ужгородець Золтан, для оформлення другого громадянства необхідно було подати в консульство Угорщини громадянський та закордонний паспорти, свідоцтво про народження батьків, а також виписку з метричної книги про своїх прямих предків, які народилися на території Закарпатської області в період до 1944 року. Їх національність особливої ролі не грала. Основна вимога - знання розмовної угорської мови. Деякі з цих документів довелося перекладати на угорську мову (у представництві Торгової палати) і завірити в нотаріуса.

«Найсмішніше, що нам потрібно було змінити ім'я, – розповідає Золтан. Якщо в мене нічого не змінилося, бо маю угорське ім'я, то в дружини виникли «проблеми». Їй відшукали подібне угорське, але вже не таке, як в українському паспорті. Скажімо, Микола стане Мікловшем, Степан – Іштваном, Олександр – Шандором, а Світлана – Гойналкою або Жужаною. Цікаво, що аналоги ім'я вибирають працівники консульства, а не ви самі.

Утім це великого значення не має. Головне – отримати паспорт, який відкриє кордони. Хочеться поїхати до друзів у Англію, Америку. З українським паспортом це практично неможливо – адже «щастя» отримати візу випадає лише одному з десяти. Та й стільки проблем – потрібно їхати у Київ, постійно якісь папірці носити, а грошей скільки потрібно!»

Спритні ділки за гроші доведуть, що ви справжній угорець

За словами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, завдяки введенню інституції щодо спрощеного отримання подвійного громадянства, в Угорщині вже спостерігається приріст населення на 160 тисяч чоловік. Введення закону про полегшення отримання подвійного громадянства, за його словами, надав можливість реалізувати одну з головних національних стратегій Угорщини.

Однак про істинну кількість громадян інших країн, які вирішили прийняти громадянство Угорщини, ніде конкретно не повідомляється. Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр в березні 2011 року тактовно ухилився від прямого запитання видання "Дзеркала тижня" – скільки ж українців вже подали і отримали угорське громадянство у зв'язку з прийняттям нового закону? Посол зазначив лише, що в посольстві не фіксують скільки саме громадян цікавилося такою можливістю. "Можу тільки сказати, що якогось буму ми не спостерігаємо, і, наскільки я знаю, поки що дуже мало українців звернулося з приводу угорського громадянства".

Мабуть, Угорщина розраховувала, що більша частина з 156 тисяч угорців Закарпаття одразу звернутися з таким проханням до консульства. Але насправді таких, швидше за все, поки лише кілька тисяч. По-перше, у деяких вже є паспорт Угорщини чи документи, які спрощують в'їзд до сусідньої країни (наприклад, «Посвідчення закордонного угорця»). По-друге, у багатьох людей є побоювання, що вони можуть в результаті позбутися українського громадянства, яке дає можливість отримувати в Україну пенсії, користуватися пільгами і т.п. По-третє, лякає бюрократична тяганина і можливі грошові витрати в зв'язку з оформленням документів. Деякі потрапляють на вудочку до шахраїв.

Як розповів 45-річний С., житель Виноградівського району, він вирішив оформити подвійне громадянство для сина, який навчається в Угорщині. Звернувся до знайомого за допомогою, але той сказав, що для цього необхідні документи з архіву, що підтверджують угорське походження. За таку довідку зажадав 1500 гривень. Як згодом виявилося, ця довідка виявилася непотрібною, а отримати її офіційно коштує набагато дешевше – близько 80 гривень. Пов'язують із спекуляцією архівними справами і звільнення минулого року зі своєї посади попереднього директора Закарпатського державного архіву...

Хоча у консульських установах кажуть, що оформлення документів абсолютно безкоштовне, але на ділі все виходить не зовсім так. Бо розібратися з анкетами теж не просто. Це під силу лише тим, хто добре знає угорську мову, вивчав її хоча б у школі. Однак нині «в угорці» записуються навіть люди, які абсолютно не знають цієї мови.

«Мої предки справді мають угорські корені, – каже ужгородка Людмила. – Але я вже не угорка, мама – росянка, батько – лише на чверть угорець. Тож мови не знаю. Дізналася, що за певні кошти можна успішно пройти «тест» на знання в консульстві. Навіть готувала документи, однак буквально днями мені повідомили, що ціна зросла аж у 4 рази. Такої суми я з чоловіком вже «не потягну». Мабуть зросла кількість бажаючих з інших регіонів...»

Інші записуються на курси угорської мови, аби опанувати хоча б мінімальну кількість іноземних слів. Бо ж потрібно буде зачитувати вголос текст присяги вірності угорській державі.

Багато фірм в Ужгороді, Мукачеві, Берегові вже займаються «допомогою» у оформленні потрібних документів, заповняють анкети, консультують – і зовсім не безкоштовно. Інші під виглядом туристичних агенцій пропонують свої послуги – оформити документи, а потім повезти до будь-якого міста або села Угорщини. Адже подати заявку на отримання угорського громадянства можна у будь-якій мерії або сільраді. Коштують такі послуги від 300 гривень і вище, залежно від складності та обставин.

Швидко зорієнтувалися і київські фірми. Наприклад, столична компанія «StarSvit» на своєму сайті чітко зазначають: «Мы в судебном порядке доказываем «венгерские корни» тех клиентов, у которых их нет, а также официально оформляем всю процедуру восстановления венгерского гражданства через МИД и Минюст Венгрии до получения паспорта клиентом».

Зрозуміло, що у такому випадку сума послуги буде вимірюватися у тисячах, а не сотнях гривень.

...Останній скандал, пов'язаний з подвійним громадянством на Закарпатті, – це арешт судді Тячівського районного суду під час отримання ним хабара 1500 доларів 30 грудня 2011 року. Як повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України, у судді виявили документ про наявність громадянства Угорщини.

Але інші джерела вказують, що заарештований суддя мав тільки «Посвідчення закордонного угорця», яке дає тільки можливість пільгового пересування по території Угорщини. Мабуть така інформація – це не просто формальна помилка.

СБУ не знає що робити – їм наказано мовчати

Як неофіційно повідомляють працівники Службі безпеки України (СБУ), вони давно отримали розпорядження негласно збирати інформацію про процес отримання подвійного громадянства на Закарпатті. У першу чергу, їх цікавить яка кількість громадян вже подали відповідні документи в консульство Угорщини. Виходить, що ця інформація настільки засекречена, що навіть українська розвідка не може про неї дізнатися. Друге, що цікавить – які верстви населення подають такі документи і намагаються виходити з ними на контакт.

"Але ми не маємо права збирати особисту інформацію про таких громадян, такого розпорядження немає, – розповідає один із співробітників СБУ на Закарпатті. – Нас цікавлять лише нюанси, як саме відбувається сам процес, щоб бути в курсі справ. Це наша робота – адже ми стежимо за безпекою і цілісністю України. Але конкретних розпоряджень від вищого начальства немає, хоча ми регулярно повідомляємо про те, що відбувається на Закарпатті. Інформацію черпаємо, в основному, з відкритих джерел. На жаль, в консульство за інформацією звертатися не можемо – це справа дипломатів . Також не маємо права залучати громадян з подвійним громадянством до відповідальності – знову ж таки через відсутність необхідних розпоряджень та нечіткості законодавчих норм. Тому наша основна функція на сьогодні – лише збір і обробка інформації".

З діями СБУ на Закарпатті був пов'язаний скандал, який стався в квітні 2011 року. Тоді голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Міклош Ковач надіслав президентові України Віктору Януковичу відкритого листа, в якому звинуватив управління СБУ в Закарпатській області в репресіях щодо закарпатських угорців. М. Ковач стверджував, що в управління СБУ в Ужгороді було викликано близько двадцяти угорців, котрих «піддали перехресному опитуванню». За словами керівника КМКС, на угорців чинився тиск: їх попередили про неприємності на роботі, у бізнесі, навчанні чи можливості безперешкодного перетину кордону. «Такі дії співробітників Служби безпеки України, що нагадують практику колишнього НКВС сталінських часів, спрямовані на залякування громадян угорської національності, і є приниженням всієї угорської громади Закарпаття ... Прошу Вас, як гаранта Конституції України, вжити заходів для припинення таких злочинних дій та притягнення до відповідальності їх організаторів і виконавців », – йдеться в листі.

Прес-служба центрального апарату СБУ спростувала твердження М. Ковача, заявивши, що «дії СБУ залишаються винятково в рамках чинного законодавства і в інтересах України, і ніяких тортур не було». «З метою виявлення та документування можливих фактів порушень вимог чинного законодавства України співробітниками СБУ було опитано кілька громадян України, які отримали документи про повернення угорського громадянства, що підтверджують зазначену інформацію. Опитування проходило за згодою осіб, без порушень їх конституційних прав», – сказано у відповіді УСБУ.

Також за інформацією УСБУ в Закарпатській області, 21 і 28 квітня 2011 року в приміщенні Генерального консульства Угорщини в Ужгороді близько 20 громадян України склали присягу у вірності Угорській Республіці та отримали документ про повернення їм угорського громадянства. Документ скріплений підписом президента Угорщини та печатками Міністерства закордонних справ і Міністерства юстиції Угорської Республіки. У документі міститься також текст присяги, і особа, яка  його підписала, визнає Угорську Республіку своєю батьківщиною і присягає її захищати і служити «в залежності від сил та здібностей».

Віце-прем'єр уряду Угорщини Жолт Шемьєн також заявив про стурбованість угорської влади подіями на Закарпатті. За його словами, Угорщина і надалі зберігатиме в таємниці списки осіб усіх закордонних угорців, які отримали угорське громадянство. У разі виникнення складнощів, Жолт Шемьєн радив етнічним угорцям з інших країн оформляти документи на території Угорщини.

«Так, коли отримували документи в консульстві змушені були присягнути на вірність Угорщини, – каже ужгородець Золтан. – Але не бачу в цьому нічого злочинного. Це просто формальність. Я ж угорець, а Україні ніколи на вірність не присягав, і в армії не служив. Тепер я громадянин двох держав. Майже космополіт. Так набагато легше жити – для мене, для родини і моїх дітей. Бо нині жити в Україні – як перебувати на пороховій діжці, тут нині просто знущаються над людьми, над нашою гідністю. А мене в першу чергу турбує майбутнє моєї родини...»

Влітку минулого року депутат Закарпатської обласної ради Василь Брензович також заявив, що за його даними, українська держава не збирається вводити санкції за подвійне громадянство. Він розцінив процес отримання закарпатськими угорцями громадянства сусідньої Угорщини як звільнення від 90-річного рабства (мається на увазі період з часу підписання в червні 1920 року Тріанонського мирного договору, згідно з яким значна частина земель Угорщини відійшла до сусідніх держав).

Угорщина готується до виборів – у себе і в Україні

Як повідомляють деякі закарпатські сайти, тепер набуття громадянства Угорщини ще більш спрощене. Тепер заявку на отримання громадянства можна надіслати електронною поштою, а документи подавати – в будь-яку селищну раду на території Угорщини. Це зроблено у тому числі через побоювання деяких закарпатських угорців потрапити під ковпак СБУ. Вказано номер телефону та адресу електронної пошти, телефон:. 06-1-463-9100, та електронна пошта: ehi@bah.bm.hu.

12 грудня 2011 на зустрічі голови Верховної Ради України Володимира Литвина з міністром закордонних справ Угорської Республіки Яношем Мартоном були підняті деякі важливі питання. Серед них і щодо проблематики, пов'язаної з введенням в Угорщині Закону «Про угорське громадянство». Голова Верховної Ради зазначив, що Конституція України не передбачає подвійного громадянства. У цьому контексті він висловив думку, що «дискутивність» питань про подвійне громадянство може зменшити лібералізацію візового режиму.

Що це значить – не до кінця зрозуміло. Чому подвійне громадянство має вплинути на отримання шенгенських віз для українців, Володимир Литвин до кінця не пояснив...

В інтерв'ю "Радіо Свобода" 15 грудня 2011 посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр ще раз підтвердив, що закон про подвійне громадянство "ніяким чином не завдає шкоди, не утискає міжнародне право". Він сказав, що перед прийняттям закону інформували про це українських колег, щоб переконати, що він не несе ніяких ворожих намірів.

Однак не відповів на питання про можливість створення на Закарпатті Притисянського автономного округу (зараз дискусія щодо округу знову актуальна – авт.) . Зате високо оцінив рішення міністра освіти України Д. Табачника про те, що угорці Україні будуть здавати іспити у вузи з 2012 року на рідній мові.

Щодо можливих територіальні претензії Угорщини до України, зокрема на територію Закарпаття, посол послався на Договір про добросусідство, підписаний 6 грудня 1991 року, в якому говориться, що Угорщина не має і матиме жодних територіальних претензій до України. Зазначивши при цьому, що в Угорщині немає політичних сил, які б висловлювали територіальні претензії до України. На відміну від України, де деякі політики в цьому сумніваються...

Ще цитата з минулих інтерв'ю: "Ми ніколи не заохочували як переселення етнічних угорців на територію Угорщини, так і сепаратистські тенденції в сусідніх країнах, де угорці проживають компактно". У зв'язку з цим незрозуміло, навіщо друге громадянство людям, які проживають в інших країнах. Лише для поїздок за кордон?

І ще: "Але думаю, якщо у вас є питання відносно національної безпеки у зв'язку з подвійним громадянством, то основним джерелом цієї проблеми є не Угорщина".

Виходить, що в цьому випадку винні якісь екстремістські сили на території України?

Нещодавно глава МЗС Угорщини Янош Мартоні почав майже вимагати, аби у новій Верховній Раді України були присутні етнічні угорці. "Ми б хотіли, щоб при формуванні мажоритарних округів на виборах (парламентських виборах в Україні в жовтні 2012 року. – авт.) за списками були присутні угорці і щоб вони могли стати депутатами", – зазначив Мартоні. Мартоні також додав, що розмовляв про це з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком.

Також нещодавно з'явилося повідомлення, що Парламент Угорщини прийняв закон про створення окремого Міністерства у справах закордонних угорців. Адже закордонні угорці з отриманням Подвійного угорського громадянство отримуються ВСІ права, якими володіють и громадяни самої Угорщини, у зв'язку з цим не підпадатимуть більше до сфери діяльності Міністерства Закордонних справ Угорщини.

Відповідно до цього закону планують створити й мажоритарні виборчі округи за межами Угорщини. А це дасть можливість закарпатським угорцям стати депутатами угорського парламенту. Офіційної реакції української влади на цю політичну ініціативу сусідньої держави наразі немає. Там, скоріш, вже про все домовлено...

Єдина реакція – це відкрите звернення голови Закарпатської обласної організації Конгресу Українських Націоналістів (КУН) Олександра Скачко. Він вважає, що етнічних угорців Закарпаття можуть використати в політичних цілях. І стверджує, що кілька десятків тисяч закарпатців вже мають угорські паспорти. Він вважає, що така тенденція є небезпечною і повинна більше цікавити Службу безпеки України. КУН неодноразово зверталися до СБУ з вимогою розібратися з ситуацією. «Однак відповіді ми не отримали», – стверджує голова обласної організації КУН. Олександр Сачко впевнений, що Україна повинна більш рішуче протистояти експансивної політики сусідніх країн, зокрема Угорщини щодо Закарпаття.

У світлі останніх подій такі заяви виглядають просто смішно... І трагічно...

Микита Ганич, Голос Карпат

28 січня 2012р.

Теги: угорський, громадянство, Угорщина

Коментарі

Ондраш 2017-07-28 / 12:30:01
Може хтось підсказати які питання задають під час подачі документів на угорське громадянство або які задавали конкретно вам ?

Настя. 2016-10-05 / 14:18:05
Про те, що заставляють змінювати ім"я- повна БРЕХНЯ.

Олег 2012-04-17 / 16:24:12

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

ОЛЕГ 2012-04-17 / 11:49:39

Тролінг і хамство. Коментар видалено. Адмін

олег 2012-04-17 / 11:32:33
да пора валіть

Микола 2012-02-09 / 11:18:32
Жалко що Микита Ганич нічого не знае із історіі ЗАКАРПАТЯ!!!!

ноти 2012-02-08 / 18:47:13
Одне правильно-надо валить отсюда ради детей

май 2012-02-02 / 11:24:03

Флуд. Коментуйтеся по темі. Коментар видалено. Адмін

май 2012-02-02 / 10:59:17

Коментар видалено. Автору – попередження за хамство. Адмін

прохожому 2012-01-31 / 22:55:40
та вали звідси, з нашої срібної української землі, гнидо!

Vereckei Andras 2012-01-31 / 13:16:08
Perekladi u mene stojat po 60 griven, v summu vze vkljuceno notarialni poslugi. Za detalnu informaciju pisitj sjudi: ctf1899@freemail.hu

прохожий 2012-01-31 / 13:04:08
усе правильно...нужно валить из этого воровского анклава хотя бы ради детей, чтоб не издохнуть быдлом и казлами, как называет народ украины профффффессура

)): 2012-01-30 / 09:20:50
"Istvan 2012-01-29 / 22:19:12
"Стаття гарна. Все викладено як є"
НЕПРАВДА!"

Общий тон статьи вполне умеренный, в деталях масса неточностей и передергиваний.

На то и есть "це я", "иштван" и другие чтобы указать, уточнить, исправить.
А собачиться напрасно не стоит.

Istvan 2012-01-30 / 08:47:34
Приобретение второго, венгерского гражданства зарубежными венграми не связан с переездом на ПМЖ.

По"чо"ток таки змерз 2012-01-29 / 23:03:24
Імміграційні потоки в Угорщині міліють
http://www.radiosvoboda.org/content/article/24338313.html

Istvan 2012-01-29 / 22:19:12
"Стаття гарна. Все викладено як є"
НЕПРАВДА!

Андрій 2012-01-29 / 22:11:33
Стаття гарна. Все викладено як є

Це я 2012-01-29 / 20:56:18
У списку потрібних документів мадяріґазолвань не фігурує. А хто намагається показати на всякий випадок, консули повертають, бо їм до цієї справи того не потрібно.
Щодо "мусіш змінювати імя", то, думаю, брехня. Кандидати на угорське громадянство мають можливість повернути собі угорське імя. В окрему графу мають записати свої фамілію та імя, як буде у майбутніх документах. При бажанні (чи є такі, не знаю), можуть залишити і по батькові. Надання можливості повертати-змінювати імя повязано з тим, що після 45-го року при реєстрації новонароджених батьки заявляли Яноша, автоматично писалося Иван, замість Іштвана Степан... Хоча на неофіційному рівні (шкільних журналах угорських шкіл, газетах, у живому спілкуванні) проходили на угорський лад, але угорські службовці першоджерелом визнають свідоцтво про народження. Через це надається можливість у спрощеному порядку повертати справжнє імя. Не знаю, як вони можуть вимагати змінити Светлану на Гайналку, якщо особа у відповідну графу записала Szvetlana або Szvetlána.

)): 2012-01-29 / 20:15:43
Горянка 2012-01-29 / 20:01:12

"бидош русиш" - говорите, а вы кто???
Может напомнить или не надо.
Даже близко нельзя сравнивать межнациональные отношения мадьяр и русинов с такими же между украинцами и кацапами.
Мало ВАС истребляли?
С двух зол выбирают меньшее.
Мадьяры и русины за столетия притерлись друг к другу и никто ничего не делает за счет другого.
"паспортизация" - взаимовыгодна, но что самое важное выгодна УКРАИНЕ, только надо уметь воспользоваться.
Европеизация хотя бы части Украины непременно будет иметь положительные последствия для украинского общества.
Но кто-то этого не хочет.

Горянці 2012-01-29 / 20:13:19
по-перше, не "бідеш русин", а - "бідеш гуцул".
а то є дві великі різниці,

по-друге, чому не допоможе , що почоток замерз ?

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини