Українсько-угорський скандал

Українські медіа пишуть про спроби втручання Угорщини у внутрішні справи України. Мова про те, що вперше за два десятиліття на засіданні Змішаної угорсько-української міжурядової комісії з питань забезпечення прав національних меншин не було підписано протокол. Каменем спотикання стали два пункти, на яких наполягала угорська сторона. Перший – про створення на Закарпатті Притисянського району з компактним проживанням угорців. Другий – забезпечення Україною умов для проходження до Верховної Ради представника угорської меншини.

Українсько-угорський скандал

Змішану угорсько-українську міжурядову комісію з питань забезпечення прав національних меншин створили ще в 1993 році. На підставі її протоколів уряди двох країн ухвалюють рішення, що стосуються інтересів відповідно української та угорської меншин. Згідно з регламентом, комісія збирається щороку, однак останні три роки вона не засідала взагалі. Причиною цього називали економічну кризу. Зрештою, наприкінці грудня минулого року угорці та українці знову сиділи за одним столом. Під час засідання Угорщина наполягала на двох питаннях. Перше – створення на Закарпатті Притисянського району з компактним проживанням угорців. Друге – забезпечення Україною умов для проходження до Верховної Ради представника угорської меншини.
 
Українська сторона відмовилася розглядати ці питання, бо це не в компетенції комісії, каже співголова комісії з українського боку Юрій Богуцький.

«Угорська сторона зажадала розгляд цього питання, але воно не в нашій компетенції – не в компетенції комісії. Є закони України, Конституція, є положення про комісію, в якій це написано», – наголошує він.
 
Угорська сторона доказів України не визнає, каже голова Товариства угорської культури Закарпаття Міклош Ковач.

«Засідання українсько-угорської комісії завжди проходять напружено. Угорщина завжди намагається отримати якісь поступки для угорської нацменшини. Але українська сторона завжди чомусь дотримується того принципу, що не можна допустити того, що просить угорська сторона», – стверджує він.
 
Від виконання вимог постраждають національні інтереси, від невиконання пересічні люди
 
Водночас закарпатські експерти вважають: питання виключно в політичній площині. А ще воно суперечить національним інтересам України, каже ужгородський соціолог Тамара Іваниця.

«Я вважаю, що на такі речі, як створення окремого угорськомовного району всередині країни, державна влада повинна реагувати категорично: це суперечить національним інтересам України, цього в жодному разі не можна допустити», – наголошує соціолог.
 
Самі мешканці Закарпаття по-різному сприймають порушену проблему. Та якщо питання права вибору представника угорської меншини Закарпатської області до Верховної Ради України не таке важливе, то питання про створення окремого району для угорської спільноти викликало чималий розголос.
 
«Навіть навпаки, це б полегшило стосунки. А ще якщо б візи шенгенські відмінили, було б добре»; «А чому це тільки для угорців створювати? Тоді вже створити автономну область», – кажуть закарпатці.
 
Поки ж питання обговорюють на різних рівнях влади, закарпатські соціологи вже говорять про те, до чого може призвести непорозуміння. Угорщина, з огляду на небажання України йти на поступки, може зробити суворішими умови видачі віз для українців, припинити дію низки договорів тощо. Це автоматично призведе до погіршення і в економічній, і в культурній, і в інших площинах. Експерти кажуть: у будь-якому разі постраждають насамперед пересічні люди.

Надія петрів, Радіо Свобода

26 січня 2012р.

Теги: Притисянський, угорський, Угорщина

Коментарі

Сережа 2012-02-26 / 18:24:49
Надо немедленно вернуть Австро-Венгерскую Империю! Дороги до сих пор не просели, которые они строили, дома стоят, которые они строили, железная дорога работает, которую они строили! Еще нужны аргументы? То , что мы строим- через полгода полное лайно.

Патріот 2012-02-19 / 19:32:47
Світ та життя навколо нас постійно міняється.
Ще не так давно Сталін приєднав Закарпаття до СРСР. Якби не було 2-ї світової війни хто знає як-би все склалося.
Але Закарпатець, не зважаючи на те в якій державі він живе, має перш за все любити рідну землю.

злий 2012-02-19 / 14:09:35
Ні - ці замашки залишилися у них ще з часів Австро-Угорської імперії!!!

іван 2012-02-17 / 09:18:26
сьогодні претензії угорців на окремий район для них а завтра будуть претензії про відділення від україни . хай молять угорці Бога за те що сталін їх не розділив за за союз з гітлером.якщо забули то варто нагадати.

Прагматик 2012-01-30 / 18:00:54
Надія Петрів працює на радіо Свобода, а це вже її исанина - провокація.

Прагматик 2012-01-30 / 17:58:48
В угорської влади, напевно, ще залишились ті замашки від 2-ої сві товоі війни

уважний 2012-01-28 / 20:30:34
Буря у склянці! Петрів пережвала статтю Славка Галаса У ДТ та додала кілька висмоктаних з пальця дурниць і маєш збурення стиуації. "Експерти кажуть: у будь-якому разі постраждають насамперед пересічні люди." Які експерти,прізваща тих експертів! Спитайте тих сами добронських та вишківських мадяр, чи треба їм Притисянський район? Дійсно провокатори накручують ситуацію

Словянин 2012-01-28 / 19:01:50
У глобалістів завжди багато засобів, аби стравлювати сусідні народи. Один з інструментів – їх креатури в різних країнах, що косять під ультра патріотів та ЗМІ, зокрема, Радіо Свобода та ін., які у начебто коректній та толерантній формі, через посередництво наївних журналістів, підкидують чергову провокаціїну ідею, аби наївна частина сусідніх єропейських націй розпочала учергове чубитись і геть забула про ідею суверенності та самодостатності.

Автоно міст 2012-01-27 / 16:45:35
Автономію мадяри будуть в Україні мати в єдиному випадку - тоді, коли Угорщина приєднається до України на правах автономної республіки. Інших шансів на таке у них нема.

E. Z. 2012-01-27 / 15:48:54

*************************************************************************

ЖЕКА 2012-01-27 / 15:20:12

******** ********* мадяри, к******* і т********* Янукович якшо дозволить створити автономію Закарпаття!!!

Ужгород 2012-01-27 / 15:17:55
Мадяри! Не пхайте носа в чуже просо! Командуйте в Мадярщині! Вас жоден сусід не любить, бо ви всіх хочете вчити, як жити. Якось без вас вирішимо

P. jegyző 2012-01-27 / 14:36:34
Бедная межправительственная комиссия... Если бы она знала, какой резонанс вызовет ее не подписанный протокол...
А по сути тех двух проблемных вопросов, я думаю можно было бы найти компромисс.
1)Исторически было бы логичным предоставить автономию Закарпатье. Притиснянский район ? На мой взгляд, искусственно придуманное, нежизнеспособное формирование. Думаю, что венгерская делегация в данном случае пошла на поводу определенных руководителей некой общественной организации, без учета интересов венгерского населения области.
2) Создание благоприятных условий для обеспечения представительства национальных меньшинств в парламенте никаким образом не может угрожать безопасности страны.Поэтому украинская сторона проявила бы мудрость, идя на встречу в данном вопросе.
P.S. Относительно автономий, я бы посоветовал госпоже социологу, с одной стороны внимательно прочитать Конституцию Украины (культурная автономия), с другой стороны подумать, как увязать понятия территориальной автономии (Крым) и унитарного государства.

Томаш 2012-01-27 / 14:17:16
"Korolevo"- а тобі подобається?

Korolevo 2012-01-27 / 14:10:44
Хлопці не подобається, - чемодан, машина, заправка, Мадярщина. Вас ніхто тут не тримає.

Ember Zoltán 2012-01-27 / 13:49:13
Странно, что соціолог Тамара Іваница и К не знакома с таким понятием и с такой административной единицей, как автономия. Хотя они существовали даже в Римской Империи! (Примеры европейские нашего часа: Южный-Тирол, остров Оланд, Войводина, кантоны Швейцарии, Каталония... Крым)

Istvan 2012-01-27 / 13:26:45
если крымчани имеют право на автономию, закарпатцам почему запрещено?

Тягнибок 2012-01-27 / 13:11:32

Не займайтеся провокаціями. Адмін

??? 2012-01-27 / 10:45:26
і взагалі , хто така Тамара Іваниця, щоб так категорично висловлюватия про "національні інтереси України" про те що слід робити державній владі в даному випадку , а що - ні , що можна "допустити" і що - ні ???

Вона, що, виконує роль мадам де-Помпадур при АП Президента України ???

хіба, це - чи не єдиний шанс подкарпатців досягти історичної справедливості та реалізувати легітимні результати референдуму 1991 року по автономний статус Подкарпаття, як безпосередньої і найвищої волі народу - єдиного суверенного джерела влади в Україні (принаймні згідно тієїж конституції), воля якого яке вже 20 років безсоромно ігнорується в цій "державі" ???

Крим має власну Автономну Республіку, чому мадярам та Подкарпаттю не мати власної ???


Istvan 2012-01-27 / 10:21:04
До 1915-го

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини