Сергій Федака. Кілька питань самому собі з приводу русинства

Як показує соціологія, етнополітичні і етнолінгвістичні питання зараз не належать до найбільш актуальних для пересічних громадян. Нині найбільше людей хвилюють проблеми соціального захисту, нормальної роботи, гідної зарплатні тощо. Про все інше говорять тільки коли вже зовсім нічого робити – як це було у нещодавні новорічно-різдвяні свята. Саме у ті дні в закарпатському секторі Інтернету дещо активізувалася русинська тематика. У зв’язку з тим захотілося відповісти самому собі на кілька питань, які виникли цими днями.

Сергій Федака. Кілька питань самому собі з приводу русинства

Що таке сучасний русинський рух на Закарпатті?

Це певне ментальне і політичне протистояння офіційному Києву, з одного боку, і сусідній Галичині, з іншого. Ставлення до інших регіонів України невизначене. Ставлення до сусідніх держав швидше позитивне, ніж негативне, але теж неоднозначне.  Нині на владному Олімпі України немає жодного українського націоналіста (навпаки, є кілька їхніх опонентів). Проте ставлення влади до русинства лишається таким же незмінним, як і за усіх попередніх режимів. Все, що веде до політичної, територіальної автономії Закарпаття є для Києва категорично неприйнятним.

Навіть автономія Криму при В.Джарти і А.Могильовому стала суто формальною, декоративною. Теоретично не виключається у далекій перспективі трансформація Криму у таку ж область, як і інші в Україні (може, з трохи ширшими повноваженнями обласної влади). Автономія Криму певним чином тримається на присутності  там російського флоту, на наявності населення зі ще радянською ментальністю (колишніх військових пенсіонерів і членів їхніх родин). Нічого цього немає на Закарпатті – флоту взагалі, а носіїв радянської ментальності тут на порядок менше, тому вони погоди не роблять. Тому ідея автономії була тут приречена на поразку від самого початку.

А нинішня влада – це аж ніяк не Л.Кравчук, котрий допустив автономію Криму, і не В.Ющенко, у якого увесь пар ішов у гудок. Нинішня влада – це всерйоз і надовго. Вона прийшла не для того, щоб делегувати повноваження, розпорошувати їх. Зараз тенденція інша (принаймні, до президентських виборів 2015 р.) – максимальна концентрація влади в одних руках, мобілізація владного ресурсу для модернізаційних реформ, перш за все, у сфері економіки. На карту поставлене саме існування держави. Заради виконання свого плану влада нехтує виступами з боку дрібного бізнесу, афганців і чорнобильців, інших представників протестного електорату, хоча і дуже втрачає через це у своєму рейтингу. Але визначено отакий фарватер, від якого цей криголам не відступить. Тим більше владний Київ не зважає на малочисленний  русинський рух. Ви там протестуйте, але караван рухатиметься своїм шляхом.

Що спричинює русинську самоідентифікацію?

Русин – це генетичний опозиціонер. Свого часу Духновичеві слова “Я русин был, єсмь і буду” стали прапором протесту проти мадяризації, пізніше А.Бродій і С.Фенцик піднялися як борці проти чехізації, у добу русифікації русинського руху у краї не існувало, хіба що П.Кампов  підняв свій голос.  Коли Союз захитався, рух відродовся – тепер вже як альтернатива українству. Те, що русинський рух постійно використовувався різними зовнішніми силами, на сьогодні добре відомо і задокументовано.  Така карма будь-якої опозиції. Колись В.Шульгін сказав так: “Білий рух започатковувався майже святими людьми, а завершувався майже бандитами”. На жаль, така закономірність характерна не тільки для білогвардійців.

Хто називає себе русинами на Закарпатті?

Русин – це давня назва усіх українців. Але на Закарпатті русинами називають себе ті, хто не вважає себе українцем, не хоче ним бути. Оскільки тяжко уявити у переписних листах графу “не-українець” чи “анти-українець”, то доводиться вигадувати якийсь синонім до цього. У Росії пішли трохи іншим шляхом. На останньому переписі там були люди, які називали себе гоблінами, ельфами, тролями й іншими персонажами Дж. Р. Толкієна.  Правда, через це ніхто не став запроваджувати до реєстру національностей Російської Федерації нові графи. Нещодавно В.Путін назвав певну частину виборців бандерлогами (це вже від Р.Кіплінга), не виключено, що на наступному переписі хтось отак визначить свою національність.  Не кажу, що етнонім "русин" саме з цієї серії. Слово давнє і шановане. Шкода, що українці свого часу відмовилися від нього. Тому зараз “русин” визначає не так національність, як політичну позицію, неформальну партійність. Частковим виходом із ситуації може бути запровадження у переписній документації такої графи, як “без національності”, “не ідентифікує себе” чи щось подібне. Можливо, для когось це виявиться ще прийнятнішим.

Що є позитивного у русинстві?

Це прояв локал-патріотизму, болю за рідний край, його традиції, природу тощо. Я  про тих, хто щиро вірить у те, що говорить. Є звичайно, і “професійні русини” (як і "професійні українці”), котрі переслідують свої індивідуальні цілі. Але тут мова не про них. Є у нас гарні поети, що пишуть рідною бесідою, є інші митці, що віддають належне цій ідеї. Всяке світле почуття, якщо воно щире, викликає повагу.

Що є ризикованого у русинстві?

Перспектива замкнутися у самому собі, втратити перспективу. У попередні роки закарпатці почали активно грати на всьому українському полі, посіли солідні місця у Києві, інших українських центрах. Я бачу перспективу для наших краян саме у цьому – невпинно і наполегливо підносити престиж нашого краю в масштабах цілої держави, а не ігнорувати її, і тим більше не відгороджуватися. Лишатися газдами у власній хижі, але використовувати і ті можливості, що відкриваються нині в Україні загалом.

Які люди нині є активістами русинського руху на Закарпатті?
Це кілька десятків чоловік – переважно пенсійного віку і кілька помітніших фігур передпенсійного віку (близько 50 років). Кожний сам по собі є цікавим як людина, з багатьма знайомий особисто. Поокремо з кожним без винятку можна нормально говорити. Але коли збираються докупи, починає діяти певний колективний ефект.  Громада розпалюється, накручується, навіює собі максимум негативних емоцій. Додає гостроти і те, що різні активісти недолюблюють одне одного, починаються суперечки, хто з них "правильніший" тощо. Ці речі характерні для усіх замкнутих структур, і русини не виняток. У рухові дуже сильний суб’єктивний момент, людський фактор. Кожний активіст має свої підстави для участі у русі – часто далекі від тих патріотичних і націоналістичних почуттів, які декларуються на словах.

Чи є перспективи у русинського руху?

Є. Якщо уникати конфліктів із незрівнянно сильнішою від тебе владою, така перспектива є. Окремі русинські організації стали саме на цей шлях.  Українство зацікавлене у тому, щоб Закарпаття максимально розкрило свій етнокультурний, ментальний потенціал. Культурницький потенціал русинства далеко не вичерпаний. Але агресивність ніколи не віталася на Закарпатті. Вона чужа нашій ментальності. Тому агресивність гробить русинський рух. Намагаючись вирішити якісь політичні питання, для яких немає достатньо сил, активісти демонструють свою слабкість. Виробляється комплекс жертви. Вони навіщось постійно привертають до себе увагу через скандали, замість того, щоб пробувати працювати !на позитиві!. У результаті це негативно впливає на імідж. Це перестрибування через етапи, намагання подолати прірву у два стрибки.

П.Р. Магочі вважає, що теоретично русини за сприятливих обставин могли б розвинутися у повнокровну державну націю. Теоретично, так. Тільки от цих сприятливих умов абсолютно не видно. Зараз глобальні тенденції працюють зовсім на інше – на витворення уніфікованої англомовної маси, яка жує гамбургери і запиває їх колою. Щороку на планеті зникають якісь мови і національності.  Тож ідеться тільки про те, щоб відколоти від українців невелику частку, аби усі швидше зникли у плавильному котлі. Тому це парадоксально, але перспектива русинства – усередині українства.

12 січня 2012р.

Теги: русин, русинство

Коментарі

Ольга 2012-01-25 / 14:36:59
Сергію, Ви дійсно вважаєте, що теперішня влада -"це всерйоз і надовго" ?

міша 2012-01-25 / 10:39:47
русини що це таке?

Палінкаш 2012-01-18 / 10:53:51

Флуд і тролінг. З хамством – на "Репортер". Видалено ряд коментарів одного автора. Адмін

Obozryvatyl 2012-01-16 / 23:24:01
В 1989 році в пспортах Чехословацьких горожан в Чехословакії мало 48 000 людей написано національність Українец. За коммуністичного режиму, як В СССР так ай в ЧССР національність русин боло незаконне. Слово русин, русинський ся не сміло употребляти.

Цензус (перепис населення) на Словакії (Чехо-словакія) в 1991 році указав, што національність Українець записало собі 14 700 людей, а національність
Русин записало 17 300 людей.

В 2001 році цензус на Словакії указав, што к національності Українець ся голосило
10 700 людей, а материнський язик український наголосило 6 000 людей.( То є ай з українськими емігрантами які прийшли на заробітки ай споза Збруча.)

В 2001 році цензус) на Словакії указав, што к національності Русин ся голосило 24 300 людей, а материнський Русинський язик употребляло 55 600 людей.

Ужгород, будьте терпезливий, бо концом януара, або в зачатку фебруара 2012 мавуть виголосити на Словакії результати зо списовання людей.

Ужгород, кидь типирь за рок 2011 на Словакії булше як 24 000 людей наголосить національність Русин, а менше як 10 000 людей наголоцить національність Українець, ай товди будете говорити, што Русини вимиравуть, а українці розцвітавуть?

Ужгород 2012-01-16 / 15:13:00
Ще раз засліпленому бокорашеві: русинство повсюдно вимирає. Швидкими темпами. Поїдьте подивіться. Я там був (Сербія, Словаччина) і це бачив на свої очі. Нікому воно не потрібне.

А взагалі русинські "тролі" -- плачені агенти вже задовбали. Скільки цю пустопорожню тему -- комедійного повернення в ХІХ століття -- можна обговрювати. Вона не варта виїденого яйця.

Авель 2012-01-15 / 11:19:32
Авторові:
> Русин – це генетичний опозиціонер.
Чиста правда! Пам'ятаю, як дідо мій, прощений би був, за совєтів усе казав: "Nemes magyar vagyok!" ("Я - мадяр!", ще й шляхетний!), на що баба, прощена би, відповідала: "Йой, Дюріку, айбо за мадярів ись виступав, ош ти - русин!"

Бокораш 2012-01-15 / 00:30:30
2 Ужгород 2012-01-14 / 11:51:40
"Жодних перспектив русинство ніколи не мало і не буде мати. Подивіться на Сербію, Словаччину, Америку, де воно поступово, але неухильно занепадає. А там при владі не українські націоналісти, а великі друзі "русинів"." (ц)

Ні пане, це не вірно. У цих країнах є розвинуті громади відповідного рівня, залежно від економічного розвитку цих країн. В Україні це інша справа. Тут розвитку русинської громади у нашому Краї мішає cтрах, охопивший титульних, який інує вже кілька століть.
Прочитайте у ІВАНА ЖЕҐУЦА в його книжці "Міжнаціональні незгоди між галицькими українцями та карпато- русинами 1848 - 1939 рр", 1965 рік, Німеччина. Можливо проф. С. Федака знає цю книжку або хтось із істориків і як фахівець прокоментує її.

Русин1 2012-01-14 / 21:22:15
Словянин, сразу видно, патриот украинский.
Может всего делов-то, просто не читать авторов «болтологии» ? Ибо знание рождает скорбь. И несостоятельность.
Правда, есть еще один надежный вариант- заговор.
Итак, на одежку, с изнаночной стороны, головкой вниз приколите булавку. Держа в кармане кукиш со смоченным в голодной слюне большим пальцем, шепотом (три раза):
Черт идет водой, волк идет горой
Они вместе не сходятся, думы не думают, мыслей не мыслят,
Плоды не плодят, плодовых речей не говорят.
Так и рабы Божии (назвать фамилию и.о.) мыслей не мыслили
Плодов не плодили, плодовых речей не говорили
А все бы как кошки с собаками жили...
Для каждого истинно национального тела и не менее национальной украинской души гарантия оберега -2 года...

Словянин 2012-01-14 / 20:14:16
Прохання до попередніх коментаторів, нормально обговорювати статтю п. Федаки, а не заводити суть проблеми в русло болтології.

Камуфляжник:) 2012-01-14 / 19:07:58
РусинЪ1, а ведь 707 прав: чего вам, например, на тридубовом жалывином сайте не сидится? Работали бы там четвёртым дубом в максимально "русинском" контексте. Так нет же, всем "русинским" матрёшкам с кремлёвской сувенирной полки обязательно реализоваться в украинском контексте надо. Наваждение какое-то... :(

Русин1 2012-01-14 / 19:03:11
707 жаба давит. Разве это справедливо? В то время как иные, шустрые, присосавшиеся к финансовым потокам « на поддержку русинского движения» (как в свое время «газовая принцесса» к магистральной трубе, коньяки стоящие не одну сотню зеленых (каждый) потягивают (это же деньжища какая. С непривычки и не подсчитаешь правильно. А еще в гривни конвертировать), у других, сплошь пассионариев, от бутылок с коктейлем Молотова (на случай навалы москальских танков) карманы прохудились . Заштопать нечем.
707 пофиолетово-позеленел весь, надулся в ожидании и даже на Новый Старый Год не реагирует. Теперь хот ракеты «земля-земля» по рации вызывай. Дабы из состояния гнева праведного 707 вывести…

707 2012-01-14 / 18:41:54
2Русин1(2) 2012-01-14 / 18:17:03
Заглянул на «самый посещаемый сайт»

Нашто так нервово і галюцитинорно реагувати. Сиділи би собі й далі у своєму стаціонарному психоневрологічному сайті та й нічим би не мериґувалися.

Поетка. 2012-01-14 / 18:30:33
Бути русинами - модно.
так само модно, як носити щось від бабусі-
перстень, коралі, сорочку-
вічний фольк-
Хизуватися цим, позувати,
а може, і приторговувати.
Чи штрикнути когось в спину.
...Стою оддалік серед скромних
і споглядаю комедію.

Україно, благаю:
визнай у мені, тихій, себе!

Словянин 2012-01-14 / 18:29:05
Антисловянські хлопці зреагували ще скоріше, ніж очікувалося. На цей раз - під виглядом крутого "російського совка". Наступний коментар, очевидно, буде під виглядом крутого "українського націоналіста" або крутого "політичного русина".

Русин 2 2012-01-14 / 18:24:03
лише Закарпатська влада намагається привязати до себе русинів, виділяючи їм кошти з бюджету. Але це зразу викликає спротив політичних маргіналів націоналістів, які не мають підтримки в Закарпатській області. Дуже мало є депутатів місцевих раді від націоналістичних сил в Закарпатті.

Русин1 2012-01-14 / 18:17:03
Заглянул на «самый посещаемый сайт» , а тут, батюшки светы, галицкие пассионарии все не угомонятся, по чем зря- «русинский вопрос», что есть мочи решают. Своего кумира Донцова (местами) цитируют отступники всякие. Весь мусор своих душенок на головы своих единоплеменников- заперевальных охапками вываливают.
И автора посылают туда. И обратно. Мол, «непоследовательный»
Почему так далеко, спросят иные?. Да все просто, поскольку бдительные админы усердно русинов трут, то еще дальше его никто не посылал
Так и хочется воскликнуть- приехали, хлопцы. Распрягайте своих кляч. . Хватит над скотиной издеваться...

Словянин 2012-01-14 / 16:28:34
Інтелектуал Сергій Федака, який, як свідчить заголовок його доволі мудрої, але не до кінця послідовної статті «Кілька питань самому собі…» остаточно не визначився сам із собою. Як Ви, шановні відвідувачі сайту, помітили, Слов'янин доволі нетерпимий і прямолінійний щодо певної категорії людей. Водночас, автор толерантний і політкоректний щодо тих, хто до кінця не визначився стосовно тієї чи іншої проблеми і, зокрема, ставлять питання самим собі… Свого часу словацький уряд мудро вирішив русинське питання, надавши спільноті, що ідентифікує себе як русини, право на національність, театр, кафедру, певні ЗМІ тощо, заохотивши діяльність русинства виключно у рамках національно-культурних заходів. Тому в Словаччині маргінали не на коні, а переважна більшість цієї національної меншини чи не найлояльніша до титульної словацької нації. Словацькі русини ФІНАНСОВО ЗАЛЕЖНІ від тамтешньої держави. Тому тут не має т. зв. Временних правительств ПР, проблеми сепаратизму; хоча останні могли виникнути з огляду на те, що частина колишньої Подкарпатської Русі знаходиться у Східній Словаччині. В Україні русини (їх всього-на-всього 10 тисяч згідно останнього перепису) знаходяться у підвішеному маргінальному стані. Маргінали – завжди знахідка для ворога. Уявимо собі на мить, що було би, якби цю спільноту поставила би у фінансову та іншу форми залежності ворожа до України людина або група людей? Виникла би реальна проблема, а не її фантом (Слава Богу нині лише останній маємо). Поки що. Українська держава також може і мусить мудро вирішити русинське питання, аналогічно словацькому (хоч і з певними особливостями) варіанту. Висновок один: русинство має бути ФІНАНСОВО ЗАЛЕЖНИМ ВІД УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ. І ні від кого іншого! Судячи з всього, ні нинішні владноможці, ні т. зв. опозиція, що бавиться в гру під назвою «націоналісти-шовіністи-політичні русини», яка вигідна словянофобам – на це не здатні. Екзальтована частина українства та русинства, що мислить категоріями одномірного простору та лозунгів, на це не здатні і поготів… Рано чи пізно інша, мудра, сила вирішить вказану проблему і згодом, русини проголошуватимуть святі слова: Слава Україні! Сподіваюся, товариш русинофіла Івана Петровція, українофіл Сергій Федака (окремі люди полюбляють Федаку й ненавидять Петровція і навпаки), що неодноразово тусувався і фотографувався з останнім, зробить правильні висновки з даного коментаря і використовуватиме свій інтелектуальний потенціал у рамках правильного слов'янського русла. Ай курта бесіда!

Demon Killer 2012-01-14 / 14:47:10
На мою думку, хороший, грамотний і досить неупереджений аналіз. Єдина поправочка: не "при В.Джарти і А.Могильовому", а "при В.Джарти і А.Могильові".

Ужгород 2012-01-14 / 11:51:40
Жодних перспектив русинство ніколи не мало і не буде мати. Подивіться на Сербію, Словаччину, Америку, де воно поступово, але неухильно занепадає. А там при владі не українські націоналісти, а великі друзі "русинів".

сорри 2012-01-14 / 00:16:36
Дурня. Починаючи від того, що русинами себе вважають БІЛЬШІСТЬ закапатців, і закінчуючи псевдообгрунтуванням окремішності - весь перелічений набір присутній і в галицьких русинів (українців) - можливо навіть більшою мірою.

НОВИНИ: Політика

03:04
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини