Переробляти м’ясо на Закарпатті будуть словаки

Словаки готові на Закарпатті переробляти м’ясо. А ще — ділитися з нами саджанцями винограду та досвідом у виробництві сиру.

Переробляти м’ясо на Закарпатті будуть словаки

Підприємства Словаччини, що спеціалізуються на виготовленні сільськогосподарської продукції, стали минулого тижня метою візиту української делегації. Перший заступник голови Ужгородської РДА Віктор Ледіда, начальник відділу АПК Олександр Ковач та селищний голова Середнього Емеріх Кріцький відвідали країну-сусіда й домовилися про реалізацію спільних проектів.

Закордонний підхід до вирощування винограду, переробки м’яса та молока вивчали закарпатські спеціалісти. Багато чому дивувалися, багато чого, як кажуть, «намотали на вус». Олександр Ковач, який також професійно займається виноробством та очолює Закарпатську федерацію приватних виноробів, каже: «Ми побачили молоді виноградники, закладені впродовж останніх кількох років на сучасному рівні, з використанням новітніх технологій. Відтак може бути плідною співпраця по виноградних саджанцях, адже ми знаходимося в одній географічній зоні, й їхні саджанці краще приживаються, ніж, скажімо, з Херсонщини».

Відвідала делегація й м’ясокомбінат «Mecom Group», керівництво якого запропонувало розмістити свою філію на Закарпатті. А на молокозаводі та сироварні «Humenska mliekaren» (м.Гуменне) обговорили можливість постачання українського молока як сировини до Словаччини.

Всі підприємства, які відвідала українська делегація, поєднує повна технологізація виробничого процесу. Це виводить галузь сільського господарства на новий рівень. Віктор Ледіда, який курує відповідний напрямок в Ужгородському районі, після поїздки відзначив: «Ужгородщина має дуже хороші кліматичні умови для розвитку виноградарства та плодових дерев, також може добре розвиватися тваринництво. Ми знаходимося зі Словаччиною практично в однакових природних зонах, тому, порівнюючи закордонні підприємства з нашими, їхню потужність, розуміємо, що є куди рухатися, до чого прагнути. Але в цьому контексті основне – залучення в галузь сільського господарства потужних інвестицій».

"Закарпатська правда", Karpatnews.in.ua

01 січня 2012р.

Теги: м’ясо, винороб, виноградник

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

19:04
/ 1
Активне будівництво сонячних електростанцій розбалансувало енергосистему України
19:15
Уряд зареєстрував 12-й на Закарпатті індустріальний парк "Карпати" у Чинадійові
18:50
Лідерами по сплаті туристичного збору на Закарпатті в поточному році залишаються Поляна, Баранинці та Ужгород
13:25
Кабмін зареєстрував у Сваляві 11-й на Закарпатті індустріальний парк "СОЛЬВА-ТЕХ"
12:51
/ 1
Між Ужгородом і Чопом, де паралельно прокладуть євроколію, вже перекладено 3,5 км широкої колії з 8,3 км необхідних
11:09
У січні на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,5%
23:01
Познайомити світ із Винами Срібної Землі – головна мета ГО "Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття", – Олександр Гарновдій
15:36
Закарпатська митниця розповіла про особливості експорту, імпорту та транзиту в перший місяць 2025 року
11:36
/ 1
"Укрзалізниця" замовила релокованому з Сіверськодонецька на Закарпаття "Імпульсу" обладнання нової євроколії Чоп-Ужгород за 244 млн
17:28
/ 2
Фонд гарантування передав активи та зобов'язання "Комінвестбанку" до "АСВІО БАНКУ"
11:16
/ 21
На Тячівщині виробник меблів планує залучити 160 працівників із Бангладеш Фото новина
11:26
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вирішила підтримувати малих виробників вина Одеської та Закарпатської областей Фото новина
18:05
/ 1
Торік на Закарпатті функціонувало 48,8 тис. суб’єктів господарювання, з яких 5,7 тис. – підприємств-юридичних осіб, 43,1 тис. – фізичних осіб-підприємців
00:07
/ 2
Кабмін зареєстрував новий індустріальний парк "Мужай" на території Берегівської громади
16:50
/ 60
НБУ визнав закарпатський "Комінвестбанк" банкрутом
14:26
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті за 11 місяців сплатили туристичного збору на 4,2% більше, ніж торік
17:30
За січень–вересень 2024-го на Закарпатті коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 0,93
17:38
У пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" запустили оформлення вантажівок
17:20
/ 6
Євроколію на ділянці "Чоп-Ужгород" не зможуть побудувати до кінця року
16:32
/ 1
У Франції відкрили перше у світі індустріальне виробництво целюлози з опалого листя на основі стартапу закарпатця Валентина Фречки Відео новина
01:03
/ 8
На Закарпатті наразі перебуває 40% усього релокованого бізнесу України
20:35
На третій рік війни об'єми будівництва в Ужгороді майже втричі перевищили довоєнні показники – ЛУН
22:24
Зміни в митному законодавстві ЄС спричинили черги вантажівок перед КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород"
23:35
/ 1
Пов'язана із львівським бізнесменом фірма купила ще один дозвіл на видобуток мінеральної води на Закарпатті
11:11
/ 3
Посуха знищила більшу частину врожаю хурми на Закарпатті
» Всі новини