Їх залишилося тільки троє... Про лідерів та аутсайдерів першої футбольної ліги

Нинішній сезон серед команд першої ліги проходить, на відміну від баталій останніх років, на диво спокійно. Ситуацію дещо загострив факт можливого зняття з турніру вінницької «Ниви» і ФК «Львів». На щастя, ці клуби до зимової перерви дожили, але що буде далі поки невідомо.

Їх залишилося тільки троє...  Про лідерів та аутсайдерів першої футбольної ліги

У цілому, вже зараз визначилася трійка команд, які навесні будуть вирішувати завдання повернення в Прем'єр-лігу. Третім зайвим у цій суперечці поки виглядає ПФК «Севастополь». Але знаючи амбіції керівництва, а також деяку непослідовність у діях босів їхніх головних суперників, крапку в цьому питанні ставити поки зарано.

***
Ще перед стартом чемпіонату багато хто передрікав, що за путівки у вищий світ будуть боротися «Севастополь» і запорізький «Металург». І за складом і щодо фінансового забезпечення ці клуби стоять окремо, тому гріх їм довго знаходиться в такій компанії. А ось поява в когорті шукачів ужгородської «Говерли-Закарпаття» стало приємним сюрпризом.

Першу сходинку поки займає «Металург». Команда довгий час перебувала в тіні ужгородців. І лише незадовго до фінішу першого кола наздогнала втікачів. Виконуючому обов'язки наставника команди Сергію Зайцеву вдалося знайти те, чого не було навесні. Він повернув у колектив дух переможців. Як результат - перше місце. Виокремити можна гру в Севастополі, де був битий місцевий клуб. Саме після цієї перемоги шанси запорожців на повернення в прем'єр-лігу виглядають досить вагомо. Незважаючи на завершення осінньої частини сезону, команда продовжувала тренувальну роботу аж до кінця осені, а в перший день зими пішла у відпустку.

- Поки з виконанням головного завдання на сезон ми справляємося, - говорить Сергій Зайцев. - Зараз потрібно все проаналізувати і визначити те, як будемо жити далі. Вже є гравці, яких ми хочемо запросити. Під час зими запланували два тренувальні збори за кордоном - в Туреччині та Іспанії.

Ужгородська «Говерла-Закарпаття» несподівано для багатьох дуже впевнено взяла старт в сезоні, вигравши перші вісім матчів. І лише в дев'ятому турі несподівано оступилася у матчі з явним аутсайдером - ФК «Львів». У переважній більшості матчів команда грала прагматично. Запорукою успіху стала краща оборона в лізі. Ужгородці в осінніх матчах пропустили лише одинадцять м'ячів. Та й атакуюча лінія, де перші ролі виконували Лаша Джакобія та Сергій Кучеренко, виглядала на належному їм майстерності рівні. Про осінній відрізок чемпіонату, а також про плани на майбутнє коротко розповів наставник ужгородців.

- В останніх матчах очки нам давалися дуже важко. Але добре, що календарний рік ми закінчили на високому для себе другому місці. Взимку плануємо посилюватися. Про прем'єр-лігу говорити поки не хочу. Зараз зосередимося на пошуку гравців, здатних реально підсилити команду вже з перших весняних матчів, - підсумував Олександр Севідов.

А поки керівництво клубу вирішило припинити співпрацю з Олександром Овчинниковим, Єгором Бідним і Мирославом Лютнянським. Не продовжили контракт і з нігерійським нападником Чарлес Невуче.

***
Третім клубом, який рішуче озвучив завдання підвищення в класі, став ПФК «Севастополь». Цей клуб у професійному українському футболі грає протягом дев'яти років, пройшовши свого часу шлях від команди другої ліги до прем'єр-ліги. Але в компанії найсильніших севастопольці не затрималися, відразу повернувшись до ліги першої.

Ставлячи завдання повернення до еліти, керівники клубу так і не змогли знайти відповідного наставника. Маючи кваліфікований склад, поставити гру Олександру Рябоконю так і не вдалося. Останньою краплею перед його звільненням стала поразка від «Металурга». Після цієї осічки «Севастополь» очолив Сергій Пучков. Нагадаю, що свого часу саме з цим тренером команда вийшла в першу лігу, а також дійшла до чвертьфіналу Кубка України. Втім, за короткий час йому не вдалося кардинально змінити гру команди.

- Завдання виходу команди в прем'єр-лігу ніхто не відміняв. Так, буде важко. Одинадцять очок розриву від двох найближчих конкурентів це багато. Звичайно, є ряд колективів, які своєю грою демонструють претензії на верхні позиції в турнірній таблиці, але вони не озвучували завдання підвищитися в класі. Це стосується і «Кримтеплиці», і тієї ж «Буковини». Якщо говорити про найближчі плани, то команда збереться 16 січня. Потім гравці пройдуть поглиблений медогляд, і два тижні працюватимуть в Севастополі. Далі запланований збір в Туреччині. Для вирішення завдання підвищення в класі плануємо посилюватися. Все стане зрозуміло після зустрічі з керівниками клубу, - сказав в інтерв'ю клубній прес-службі Сергій Пучков.

***
За місце в першій п'ятірці крім вищезазначеної трійці будуть боротися білоцерківський «Арсенал», «Кримтеплиця» з Молодіжного і чернівецька «Буковина». Саме ці команди на сьогодні складають другий ешелон. В силу ряду причин жоден колектив не ставить завдання виходу в прем'єр-лігу. Тому межею мрій для цих клубів є бронзові медалі.

Поки третій рядок займає «Арсенал» з Білої Церкви. «Каноніри» на професійному рівні виступають лише п'ять років. Але за цей короткий час вони виросли з пересічного друголігового колективу в одну з провідних команд ліги першої.
«Кримтеплиця» вже не перший рік міцно займає місця в першій п'ятірці. Інфраструктура та фінансування команди на належному рівні. Але кримчани підвищиться в класі поки не можуть. За словами керівництва клубу на сьогодні головне завдання - виховання резерву для українського футболу.

У Чернівцях теж межею мрій поки місце в першій п'ятірці. На більше нинішнього фінансування не вистачить. В цілому, команда не обділена увагою. Відвідуваність матчів за участю «Буковини» така, що їй можуть позаздрити чи не половина клубів прем'єр-ліги. Але для вирішення більш високих завдань цього не достатньо. Відрадно, що на команду не подіяла госпіталізація головного тренера Вадима Зайця. 7 жовтня він вирушив на спільну командну вечерю. Незабаром до його автомобіля підійшов кілер і вистрілив. Благо, рана виявилася не смертельною. Як виявилося згодом, злочинець банально переплутав жертву. Він чекав на одного впливового бізнесмена, який мав таку ж, як у Вадима Зайця, машину і практично ідентичні номери. Вони відрізнялися лише однією цифрою ...

***

На відміну від минулих років, у середині турнірної таблиці важко розгледіти силу, яка може реально впливати на життя в першій лізі. Як і раніше, там багато колективів, які вже давно нічого не вирішують. Недавні фаворити - охтирський «Нафтовик» та алчевська «Сталь» - не ставлять перед собою високих завдань. Така каламутна картина спостерігається вже не перший рік. «Нафтовики» взагалі осінню частину провалили. Оргвисновки пішли в листопаді. Після поразки від другої команди київського «Динамо» склав повноваження головного тренера Сергій Мізін. Його обов'язки до зимової паузи виконував Вадим Колесник. А тепер до весняних матчів команду буде готувати олімпійський чемпіон Сеула-1988 Євген Яровенко.
Харківському «Геліосу» постійно щось заважає, але ж ця команда не відчуває жодних проблем як в побутовому плані, так і в матеріальному. Пристойно укомплектована «Одеса» також розчарувала, незважаючи на наявність у складі Олександра Косиріна і Валентина Полтавця. Саме цей дует на сьогодні є грозою захисту суперників. Продовжує розчаровувати друга команда київського «Динамо». Хоча головний тренер цього колективу Андрій Гусін не бачить особливої проблеми. В інтерв'ю клубній прес-службі він сказав, що його команда готує гравців для першого складу «Динамо», тому в нього свої завдання на сезон.

***

Дуже тривожна ситуація склалася у колись в дуже амбітних клубів - вінницької «Ниви» і ФК «Львів».

Кілька років тому у Вінниці вирішили серйозно зайнятися футболом. Новим президентом клубу став Олег Караванський. Завдяки його зусиллям команда завоювала спочатку путівку в першу лігу, а потім міцно осіла в першій частині турнірної таблиці. На жаль, все хороше дуже скоро закінчилося. Після зміни керівництва в клубі почалися проблеми. Не отримуючи зарплати, один за одним почали виїжджати футболісти. У таких умовах чекати прийнятного результату було нереально. Потім щось не поділили головний тренер команди Олег Федорчук та директор клубу Паша Касанов. У результаті коуч подав у відставку і виїхав додому до Києва. Домашній матч 16 туру з алчевською «Сталлю» не відбувся через неявку господарів. У ті дні все висіло на волосині. Благо в місті зуміли відшукати потрібні кошти, і команда дожила до зими. А далі що?

Схожа ситуація була і з ФК «Львів». У вересні господар клубу Юрій Кіндзерський заявив, що більше не може утримувати команду і знімає її з чемпіонату. Але вчасно на допомогу прийшов президент Львівської обласної федерації Ярослав Грисьо. Саме з його допомогою вдалося знайти нового інвестора. Ним став Григорій Козловський, який займається ресторанно-готельним бізнесом. Примітний факт: за основний склад команди грає його син - Святослав. Враховуючи все це, за майбутнє команди можна було особливо не турбуватися. Але...

Володимир Коцур, Спорт-Експрес в Україні

26 грудня 2011р.

Теги: футбол, Говерла, Севідов

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини