Україна в лещатах російських спецслужб

Нещодавно голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що Москва прагне «розколоти кримських татар», підготувати серед них нового, «проросійськи налаштованого» лідера, який би очолив Меджліс. Політик додав, що спецслужби Росії – ФСБ і ГРУ – вважають кримських татар «великою небезпекою російським інтересам, тому що перешкоджають намірам зробити Крим частиною Росії».

Україна в лещатах російських спецслужб

Активно працює Москва також на заході України – на Закарпатті: роздмухує там русинський сепаратизм. Російські політтехнологи сподіваються, що «русинський рух» здатен «подорвать всю систему самообоснования украинской модели идентичности».
 
Зміст резонансного інтерв’ю Джемілєва («День», 24.11.2011) не є тут предметом аналізу, але дає привід звернути увагу на українське Закарпаття. Росія при допомозі п’ятої колони в Україні, насамперед серед народних депутатів із табору КПУ та Партії регіонів, силкується довести, що на Закарпатті живе окремий «русинський народ», який послуговується окремою «русинською мовою».
 
Депутат облради Євген Жупан минулого місяця запропонував відкрити в Ужгородському національному університеті «кафедру русинської мови і літератури». Згаданий депутат, педіатр за фахом, напевно, професійний, але медицина від мовознавства далеченько… Втім, від лікаря все-таки можна б очікувати знання, що на Закарпатті не існує русинська мова, натомість є численні закарпатські говірки української мови.
 
Робота зі створення так званого четвертого східнослов’янського народу – русинів на Закарпатті – розпочалася в часі агонії Радянського Союзу. Русинів як окремий народ «відкрили» в тодішньому Інституті слов’янознавства і балканістики АН СРСР у Москві (нині Институт славяноведения РАН). Саме звідти до Ужгорода скеровано кадри, завданням яких було роздмухати новоявлене «русинство» серед обласних керівників КПУ.
 
Кому на руку русинський сепаратизм
 
На русинський сепаратизм на Закарпатті у лютому 2009 року звернула увагу навіть словацька газета Literárny (dvoj)týždenník. Мета сепаратизму, пише автор у статті «Русинська незалежність», – дестабілізувати Україну.
 
Посилаючись на матеріали американської аналітичної служби з питань геополітики Stratfor, словацький автор у своїй статті пише: «Русини не діють самі, вони одержують допомогу і фінансову підтримку з Росії. Не таємниця, що Росія розвиває діяльність, спрямовану на розширення і поглиблення свого впливу в Україні». Якщо сепаратистські настрої відповідно підігріватимуть, то стратегічне розташування Закарпаття, на думку автора статті, може призвести до «швидкої політичної дезінтеграції України з метою поставити її під контроль Кремля».
 
Висловлювання російського екс-президента і нинішнього прем’єра Росії Володимира Путіна, що Україна складається з подарованих сусідами територій, інші його українофобські заяви про Україну – вогнище хаосу, безладу тощо, справляють враження, що приниження України є для Путіна джерелом самоповаги Росії.
 
Турботи про русинів у Ростові-на-Дону
 
Варто нагадати, що у жовтні 2008 року в Росії при Південному федеральному університеті в Ростові-на-Дону створено Центр україністики. Цьому можна б щиро радіти, але… Директор Центру Едуард Попов пояснює, якою «україністикою» займається його заклад. Ось його слова: в Україні «русины, как и остальные национальные меншинства, подвергаются насильственной украинизации, от которой стонут венгры, румыны, русские».
 
Насторожує те, що одним із перших заходів, організованих новоствореним Центром у грудні того ж таки 2008 року, була міжнародна конференція під назвою «Геноцид и культурный этноцид русинов Карпатской Руси (конец ХІХ – начало ХХ вв.). Частина матеріалів цієї конференції увійшла до збірника «Русины Карпатской Руси: проблемные вопросы истории и современность», виданого 2010 року.
 
У ростовському збірнику про «геноцид» русинів Закарпаття звертає на себе увагу стаття Олега Неменського. В ній автор нагадує, що, підбиваючи підсумки всеросійського перепису населення з 2002 року, Росія 2004 року визнала нову слов’янську етнічність – русинську. Виникає враження, начебто під час перепису населення 2002 року в Росії русинами визнала себе така велика кількість громадян Росії, що владі довелося терміново визнати їх окремою нацією, щоб вони почувалися в Росії як у справжній «керованій демократії». Мотиви такого кроку прозаїчно-політичні й старі, як і гасло «розділяй і пануй».
 
Закарпаття треба зберегти в орбіті «Русского мира»
 
Ось як про це пише Неменський 2010 року: «Признание русинской национальности со стороны России можно воспринимать как сознательный шаг, совершенный в контексте наростающей напряженности (если не враждебности) в российско-украинских отношениях: этнический сепаратизм русинов грозит не просто автономизацией Закарпатья, но и подрывом унитарной государственной структуры всей Украины».
 
Якщо зважити, що в Закарпатській області русинами задекларували себе приблизно 10 тисяч громадян України, то зрозуміло, що ні про який «этнический» сепаратизм, ні про яку загрозу унітарній державі Україна не може йтися. Це скоріше бажання ідеологів «Русского мира», це свідома політика чекістів для дестабілізації України.
 
Ще раз слово співробітникові «Института славяноведения» у Москві Олегові Неменскому: «Выведение этнических делений внутри Русского мира на «под-русский» уровень, способное примирить этно-региональные идентификации восточных славян с их русскими корнями и их русской историей, позволило бы сберечь (а во многом и возродить) общерусское самосознание и выбить почву из-под идентификационных конфликтов, обычно возникающих особенно в последнее время». Не таємниця, що «ідентифікаційні конфлікти» плекає і роздмухує Росія, особливо в Криму і на Закарпатті. Участь у цьому беруть і російські дипломати, від заяв яких відгонить російським імпер-шовинізмом.
 
Посол Росії в Україні Михайло Зурабов у червні 2010 року прорік, що українці та росіяни «є єдиним народом».
 
А генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв у вересні 2010 року на повен голос закликав керівництво Росії фінансово підтримувати русинських сепаратистів на українському Закарпатті й обґрунтував своє занепокоєння «возможностью потери Подкарпатской Руси из орбиты Русского мира».
 
В роботі російських спецслужб в Україні свідомо або несвідомо беруть участь і «дядьки отєчества чужого» з середовища народних депутатів України. «Слуги народу» від КПУ – Олександр Голуб, Петро Симоненко – та Партії регіонів – Сергiй Єфремов, Вадим Колесніченко, Сергiй Ківалов – пропонують надати русинській мові статусу регіональної. Щоправда, вони не радилися з мовознавцями з НАНУ, які такої окремішньої мови в Україні не реєструють.
 
Згадані вище нардепи України, «вболіваючи» за долю русинів та їхню мову, думають про те, як перехитрити всіх і вся та запровадити російську мову як другу державну в Україні. Вони ладні, свідомо чи несвідомо, виконувати роль п’ятої колони і допомагати спецслужбам Росії провадити в Україні свою дезінтеграційну роботу в ім’я «Русского мира».

Іван Гвать, Радіо "Свобода"

25 грудня 2011р.

Теги: русин

Коментарі

Гнат 2011-12-29 / 13:48:19
Татарва смикається від того що на неї плюнули всі, це лайно вариться в своєму "соку" і щоб привернути до себе увагу шукають скандалу. Довелось з ними працювати, не можу згадати добрим словом

Словянин 2011-12-27 / 18:36:41
сорри 2011-12-25 / 23:42:19
Сидор, Гецко, Жупан, Лецович, Ґегальчій, Дронов - все це ланки одного кремлівського ланцюга... Будь ласка, Сорри, продовжить цей список. До нього потрібно додавати все більше і більше людей - несвідомих учасників однієї невидимої піраміди, мета якої знищити, за допомоги штучних внутрішніх конфліктів, і Україну, і Росію, і європейські народи. Тут кожному відведено свою роль - ФСБ, і ЦРУ, з якого голосу віщає автор начебто викривальної статті. На рахунок Медвепутів. Якби вони були російськими патріотами, а не членами міжнародної глобалістської спільноти - Росія була би могутньою і процвітаючою державою. До речі, аналогічна ситуація і в Україні. Медведєв-Мендель та його піар-двійник Путін чітко виконують поставлену руйнівну задачу, власне як і автор Радіо Свобода - дітища іншої частини Піраміди - сіоно-ЦРУшної. Усе це разом називається керованим конфліктом, де, окрім іншого ФСБ, ЦРУ, Моссад та ін. виконують відповідні ролі. А кримських татар та русинів використовують як лохів.

KK 2011-12-27 / 00:39:14
Навірно що п. Франітішек також любив бувати в галичині і на буковині тому що ті самі русини які жили на закарпатті жили також з другого боку хребту!

pfr 2011-12-27 / 00:27:17
Був такий чеський фотограф й етнограф Франтішек Ржегорж - великий друг русинського народу. Так на його могилі й написано. У 19 столітті подорожував Галичиною й Буковиною - австрійскими частинами Габсбурської монархії. В тоталітарно-безправну угорську частину навіть не заглядував.

sevka 2011-12-26 / 19:23:43
Смешные люди. Рассуждают о финансировании русинства, не замечая, что само государство уже давно финансируется извне. В виде займов, льгот и т.д.. И почему русины есть в Польше, Словакии, Румынии, даже в Америке, а в Украине их нет?

Камуфляжник:) 2011-12-26 / 19:07:57
К чему вам мерещатся деньги, РусинЪ1? Никак опять зарплату в конторе задерживают?.. :)

Русин1 2011-12-26 / 18:09:38
Засвистали козаченьки:
"...Москва ... роздмухує там русинський сепаратизм..." (с)
Как по мне, так излишне нервничают "україньські патріоти". Рано всполошились. Уморенная доходами от углеводородов Москва (ежедневно в казну течет 500 млн. в не наших деньгах)пока атаковать самый западный форпост "Русского мира" даже и не думает. Миролюбие аж хлещет (противно даже). Но, что будет если "державники" и в самом деле маскаля накличут. Даже думать страшно...

Камуфляжник:) 2011-12-26 / 17:53:59

РусинЪ1, я сколько вас помню, столько вы этот бородатый конторский юмор во все возможные дыры совать пытаетесь. Даже не подумав, что тем самим подтверждаете, что русина у нас можно выстрогать либо из ничего не смыслящего ребёнка, либо из взрослого, оставшегося на детском уровне развития. Все остальные по достижении совершеннолетия прекрасно понимают, что к чему... :)

Мирослав 2011-12-26 / 17:32:41
Лікарю - на заробітках в Чехії, Росії, Польщі і т.д. прості роботяги-українці з ріхзих етнічних груп - лемки, гуцули, бойки та ін. А ті, що паразитують і жирують на "політичному русинстві" за Кремлівські гроші - виродки і зрадники.

Русин1 2011-12-26 / 16:00:30
Еще во времена оные ходил анекдот:

-На Украине русины живут только до 16 лет
-???
-После 16-ти им выдают паспорта и они становятся украинцами...

май русин 2011-12-26 / 14:33:03
2Лікар

Майжинь до нас сам дохтор Жупан собственнов персонов пожаловав? :-)

KK 2011-12-26 / 14:24:22
Часто говорять що краще дістати другої опинії від другого лікара, чим користатися фальшивого діаґнозу проблєми від не здатного першого лікара. Ось так наш перший лікар в цьому випадку би хотів переконати читача що 'манія переслідування(російська загроза)закоренилась у мізках ура-патріотів і навряд чи вони від неї вилікуються.' Але ж справді воно не так, і всі добре розуміють хто і звідки фінансується всі фантастичні схеми 'русинства' Сидора, Ґецька і інші нешасливі їхні адепти. Стаття ясно підтверджує роботу Москви у поширення цих не якісні і шкідливі дива на закарпатті. Чи ж наш 'лікар' не лічить своїх паціентів десь на Ростові на Дону?

Лікар 2011-12-26 / 10:55:54
Радіо Свобода цікавиться русиними?Звідки така увага?
Кожний русофобський сайт протежує все антиросійське.Тому позиція "Радіа Свобода" закономірна.Тягнибоківські істеричні крикуни-фашисти свою позицію базують на печерній русофобії.Але оцінку їм Радіо Свобода давати не буде - "сукині сини,але свої сукині сини"(с).
Відносно статті - манія переслідування(російська загроза)закоренилась у мізках ура-патріотів і навряд чи вони від неї вилікуються.Говорити про "руку ФСБ" а подібне тоді, коли половина працездібних русинів-закарпатців на заробітках в Росії - смішно.

сорри 2011-12-26 / 10:54:15
Якраз недавно сеґінь Жалива хвалився, що русинів підтримують кримські татари. тепер зрозумсіло, що то за "татари" і звідки у них роги ростуть...:)

І в Жаливи – також...

бодя 2011-12-26 / 10:51:44
Ну, кідь словаки вже про тото пишуть, котрі виплекали русинство, то значить правда

Лікар 2011-12-26 / 10:40:35
Манія переслідування важка хвороба,часто не виліковна.

По хоту теж русин 2011-12-26 / 09:09:47
Але ж 150 років тому себе русинами вважали чи не всі жителі Галичини і Волині і Буковини, то чому ж лем на Закарпатті мусолять ту устарівшу назву нашої нації. То то саме якби тепер частина голландців повернулась на стару назву "нідерландці" і почала твердити же вони нова нация!

KK 2011-12-26 / 06:27:59
Саме гірше що турбує, що ці 'русинські сепаратисти' працюють на благо їхніх московських власників, як вовки в овечій шкірі, проти українського народу:

'«Русини не діють самі, вони одержують допомогу і фінансову підтримку з Росії. Не таємниця, що Росія розвиває діяльність, спрямовану на розширення і поглиблення свого впливу в Україні». Якщо сепаратистські настрої відповідно підігріватимуть, то стратегічне розташування Закарпаття, на думку автора статті, може призвести до «швидкої політичної дезінтеграції України з метою поставити її під контроль Кремля».'

ВАСЯ 2011-12-26 / 00:59:35

Флуд і тролінг. З хамством – на "Репортер". Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

сорри 2011-12-25 / 23:42:19
Сидор, Гецко, Жупан, Лецович, Ґегальчій, Дронов - все це ланки одного кремлівського ланцюга... :(

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини