Олександр Гаврош: «Іде цілеспрямована антиукраїнська кампанія»

Як закарпатці сприйняли зникнення Карпатської України зі шкільних підручників?

Олександр Гаврош: «Іде цілеспрямована антиукраїнська кампанія»

У вересні 2011 року Міністерство освіти України презентувало новий підручник з історії України для 11 класу. Він потоншав на 100 сторінок. Поміж інших втрат, зник розділ про Карпатську Україну. Про державне утворення, з якого почалася для українців Друга світова війна, не лишилося навіть згадки. Олександр Гаврош, український письменник, журналіст, корінний закарпатець погодився прокоментувати цю ситуацію

– Пане Олександре, ви багато пише про Закарпаття. Чи знаєте Ви, що з нового підручника з історії для 11 класу зник розділ про Карпатську Україну?

– Так, прочитав цю новину з інтернету.

– Яка Ваша реакція?

– Обурлива! Адже Закарпаття й так майже не представлене в шкільному курсі «Історія України» . Є згадки лише спорадичні. І справді велика подія – Карпатська Україна, яка напряму вписує наш край у загальноукраїнский контекст, і та звідти нині викинута. Чесно кажучи, важко зрозуміти логіку таких «державників».

– Чи викликала певний резонанс ця новина на Закарпатті? Яка реакція людей, громадськості, звісно, якщо вона є?

– Поки що резонансу не було, бо й не було докладної інформації. Карпатська Україна – ключовий пункт історії Закарпаття. Але, сподіваюся, громадськість ще скаже своє слово. Адже це принципове питання не менш важливе за «зимовий час», заради якого навіть скликали позачергову сесію обласної ради.

– Чи плануєте Ви, як публічна особистість, взяти участь у поверненні історичних фактів до підручника? Можливо, вже зроблені певні кроки у цьому напрямі, або є проекти конкретних дій?

– Я роблю те, що можу. Пишу про закарпатську історію у своїх статтях і книжках. Деколи навмисно загостро, аби надати цьому більшого резонансу.

– Чи плануєте Ви долучитися до проекту Громадського об'єднання «Не будь байдужим» «Альтернативні уроки історії»? 

– Я бачив електронну версію уроку історії про Карпатську Україну і він мені сподобався. Ясна річ, мусимо залучати найновіші досягнення, аби наша історія була цікавою для молодого покоління. Не можна вже обходитися одним підручником чи книжкою. Адже живемо у ХХІ столітті.

– На Ваш погляд зникнення цілих розділів із підручників історії є частиною глобальної кампанії згортання всього українського, чи це якісь хаотичні рухи міністерства освіти?

– Ні, це цілеспрямована антиукраїнська кампанія, яку веде одіозний міністр освіти Д.Табачник. Адже Карпатська Україна була першою українською незалежною державою, проголошеною законно обраним парламентом, що визнав і центральний уряд у Празі, надавши право на скликання Сойму.  

– Жителі Закарпаття сприймають Карпатську Україну як невід'ємну частину історії краю?   

– Звичайно! І чим більше відкривається джерел, тим опукліше і повнокровніше постають перед нами героїчні сторінки 1938-1939 років.

– Карпатська Україна проіснувала дуже мало часу. Можливо, це не така важлива сторінка історії України і Міністерство освіти мало рацію, викидаючи цей розділ?           

– Навпаки, це дуже важливо. Адже показує, що ідея соборності українського народу і незалежності української держави була характерна для всіх її регіонів. В тому числі, й такому віддаленому як Закарпаття.

Записав Олексій Горбачевський, Київ

 

* «Альтернативні уроки історії» – проект громадської організації «Не будь байдужим!». Він є відповіддю на безпідставне викидання або скорочення сторінок історії України руками непрофесійних чиновників. Перший етап проекту передбачає створення мультимедійного уроку про Карпатську Україну та методичних рекомендацій для вчителів, які будуть безкоштовно розповсюджуватися у школах. З їхньою допомогою педагоги зможуть заповнити штучно створену інформаційну прогалину. Подібні уроки будуть розроблені також для тем «Конотопська битва» і «Київська Русь», які постраждали від Міністерства освіти. Мультимедійний урок розроблено у форматі Presi, завдяки чому збільшується динамічність подачі матеріалу, зростає рівень його сприйняття учнями. Архівні фото, мапи, кадри хроніки розміщені на одному диску. У озвучці уроку «Карпатська Україна» взяли участь відомі, популярні серед молоді українські музиканти 

25 грудня 2011р.

Теги: Карпатська Україна, Табачник, підручник, Гаврош

Коментарі

Тарас 2012-01-09 / 08:57:59

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін 

стас 2011-12-31 / 22:53:36
справді з глузду можна зіхати читаючи такі коменти. надворі 21 століття, а враження таке що пишуть нарівграмотні люди. схаменіться люди. жоден науковець ( маю на увазі знаних у світі) не вважае закарпатський діалект якоюсь мовою що може претендувати на визнання як наприклад російська, англійська, украінська...Купитися на москальські подачки, продатися-невже це все, що ми можемо, шановні ?

Obozryvatyl 2011-12-28 / 08:25:58
КК зас видумуєте, а ваше слова пробуєте мені приписати. Де я говорив в мойом коменті коли ся "національність цілком сформовала"?
Цілково я не дуже много думаю о формовані національності в Європі, яка де факто наплно ся зачала розвивати на Європейском контіненті аж по Франзуській револлюціі. Кулміновав націоналізм в Європі накопниць двома світовими вoйнами. Розумні народи як швейцарці и шведи знали як європейці можуть націоналістично здуріти и зато стали боком од націоналістично здурілих європейців, коли горла різали єден другому в двох світових войнах. Швейцарці и шведи дуже розумно сконцентровали ся на будовання свойіх держав. И вибудовали іх барс добре.

KK 2011-12-27 / 23:38:41
Обозриватилю - то вам би придалося не плутити 9-го століття із 20-го. Ще в 9 столітті ще ніяка 'національність' не була цілком сформлена. Але ясно що після 9-го століття, по цілі Україні і навіть в Біло-Русі розвивався старий етнонім 'русин'. (В Росії, ніколи цей етнонім не вживалося!). Аж до 19-го століття, етнонім 'русин' уживався у центральні Україні, а на закарпатті ще до сьогоднішнього дня можна його почути. На заході, 'руські' люди жили аж в сьогоднішньому Угорщині, Словакії, Польщі і навіть можливо в Австрії. Але про 'австрійських русинів' дуже мало сліду лишилося. Можливо ви би написали статтю на цю тему??....

Obozryvatyl 2011-12-27 / 16:56:34
КК монополізуєте слово РУСИН. Русинами ся називали ай предки белорусов и росіян, не лем українців. Сам пишете, што за князя Олега ся уж употребило слово РУСИН, а князь Олег бов з Новгорода, який пізніше окуповав Київ.

Obozryvatyl 2011-12-27 / 16:48:51
Нерозуміву вам КК, што хочете повісти, а ваш кумпань Ужгородець поступає по советскі, посилає инакомислящих до дурдому.

Назва РУТЕН возникла століттями перед тим, як в Новгороді ся обявив князь Олег чи Київська Русь и слово РУСИН. Слово РУТЕН ся зачало употребляти для українців пізніше, як для русинів в Тисо-Дунайском регіону, бо походить зо західу, а не зо східу. Подобно слово РУСИН до Тисо-Дунайского регіону прийшло пузніше зо сходу, майскорше донесли се слово з собов мадярські кочовики в кінці 9 и зачатком 10-го віку, бо довго жили на територіях Київськой Русі.
Подобно: Предки рутенів (русинів) в Тисо-Дунайсклом регіоні пріняли Христіянство в 863 році, предки росіян, українців и білорусів аж в 988 році. Святого апостола Мефодія називали рутеном. В том часі слово русин в Тисо-Дунайском регіоні иштьи НЕ БОЛО, як ай мадярів-кочевиків в Центральній Європі НЕ БОЛО.

На рутенів (русинів) Подкарпатськой Русі вождь Сталін через Комінтерну в 20-х роках (1924-25) форсировав назву українець.

КК НЕ путайте 9 вік с 20 віком!

Ужгород 2011-12-27 / 09:02:39
Обозривателю, ти пишеш таку маячню, що волосся на голові дибом встає. Проспися, чоловіче! По тобі Берегово давно плаче. Там таких істориків -- ціла палата.

KK 2011-12-27 / 07:31:58
Обоzриватилю - Назва 'русин' чи 'рутен' давно звязена з українським народом, і абсолютно нічого не має спільного з Сталіном. Уже у перших дзерелах Київської Русі, само назва русин являлося і Куївських документах: 'Етнонім «русини» — перша самоназва українського народу, який пізніше, з певних причин, змінив самоназву, і до того ж не так уже й давно. Вперше цей етнонім у збірній формі множини «русь» і в однині «русин» фіксується в «Повісті временних літ» під 911—912 рр. у договорах князя Олега з Візантією. (Такий тип етнонімії зі збірною формою множини взагалі характерний для давньоруської та староукраїнської мови, наприклад, «литва» — «литвин», «чудь» — «чудин», «мордва» — «мордвин» і т. п.)'
http://slavs.org.ua/yak-rusini-stali-ukrantsyami

Obozryvatyl 2011-12-27 / 06:23:53
С Одоакром ся хвалив Богдан Хмельницький. Ани я, ани русини нич общого не маєме с козаками. То є уже дуже чужа и дуже мачовська культура, якраз находиться на другом конці в спектре людського общества. Русини суть заміряні на сімю, супругу и діти, на хижу свою итд. В томто русини суть ближше к євреям, а од козаков с їх мачоізмом суть русини дуже далеко.

Ви КК як усе провбуєте витворяти о опонентові такий образ, який вам до вашої політики свідомого пасує и кладете слова в муй рот, які я нигда не говорив. Одоакер як король рутенов и других германських, кельтських чи кельтсько-славянських племен є визначна втом, што то є історичний факт, суть ай писанні евіденціі з тих далеких часів. Се ся стало дакулько століть скорше, як Київська Русь возникла, и з тих давних часів назва РУТЕН для племена чи народа якому кральовав Одоакер в 5-ом віці до днишнього дня ся удержала в Тисо-Дунайском регіоні. Русинув, руснакув, докунця ай лемків-русинів до днишнього дня в статьях писаних мадярськи, німицьки, англійски так називавуть. Білорусів, українців так не називавуть.

А чи Одоакер бов кельтського, германського чи кельто-слвянського походження, то не є основне для доказів того, што русини Тисо-Дунайского регіону боли століттями звязані с західними славянськими и не славянськими народами, а дуже мало с восточними славянами, а бутафорійов є то што слово русин, пузніша назва рутенів нараз робить русинськи народ, іх культуру частинов Української культури и гілков українського народа. Се є СТАЛІНСЬКА БРЕХНЯ!!!

Сильний король який кральовав Римом, сильний царь, комісар представляющий другий Рим итд., які боли непобедіми, то є дуже важне для восточних славян - росіян и українців. Жителі Луксенбурга чи Швейцарії могучість и непобедімість козаків не мавуть а живуть дуже добре и помагавуть прогресу людскої цівілізації дуже много, булше як дакотрі великі народи.

KK 2011-12-26 / 19:33:16
Обозриватилю - колись ви все споминали вашого 'русинського' легендарного короля Одеакра разом із
'катекомбах' в Сальцберзі...а уже сьогодні, ні словечко про нього?? Чим раз слабше у вас розвивається ваша 'історія' (бутафорія)! :-)

Obozryvatyl 2011-12-26 / 19:15:42
Нашто бо фюрер Гітлер витварав якусь Русінію в околицях Сальбургу, кидь Сальзбург бов частинов Гітлеровго райху. Фюрер ся інтересовав Українов, як українські землі окуповати и для того витворив Карпатську Україну.
Я знаву што суть катакомби, а не катекумби. А Сальцбурські катакомби служили христіянським вірникам на Богослужби в 4-5-ом столітті и там на меморіальній таблиці з 6-го віку, яку дав Ватикан на честь христіянського мученника святого Максима споминаться племя рутенов. В 9-ом віці за часів святих апостолів Кирила и Мефодія слово рутен и христіянин боли сінонимами. Св. Арцієписком рутен Мофедій во Велеграді хрестив Боржівоя,першого чеського короля в 883 році. Сисю інформацію легко найти в чеських кроніках. Слово рутен походить зо західу, а взникло товди коли Київськов Русью ани лем не пахло. Русинів в Тисо-Дунайском регіоні до днишнього дня в роботах, новинках написаних по мадярськи, німецьки, англійськи називають рутенами.

KK 2011-12-26 / 18:33:05
Обозриватилю -а що сталося зі катекумбах в Сальцберзі, в Австрії? Чому Гітлер не пришив цю справжню 'сисю малиньку полосу землі' до більшої Русинії? Міг би додати цей квапчик землі, і зробити з неї справжню столицею для Русинії. Напевно великий український вождь Сталін, разом із Лисенком якось перешкодили йому в цьому?

Obozryvatyl 2011-12-26 / 16:52:12
Не маєте зашто, КК. Карпатська Украйина представляла приблизно лем 50% етничних територій русинів з чотирьох жуп (Ужанська, Бережська, Угочська и Мармарошська жупа) які боли виділені Русінії (Рутенія або Подкарпатська Русь) Сен Жерменьським и Тріанонським договорами в 1919 році. Ужгород и околиці, Мукачево и околиці на юг по Віденській арбітражі боли частинов Мадярштьини. Карпатська Україна бола креатуров фюрера Гітлера для пропагандистичних маневрів проти Західу и СССР. Сися малинька полоса землі, не што не бола економічно віабілна, але не могла боти ани лем Підмонтом для Гітлеровго Вермахту , основов якої боли танкові дівізії. Карпати не високі гори, але дуже не подходящий терен для танків и зато пак Сталін анектовав (захватив) Подкарпатську Русь по 1945 році, бо танки є легко висилати з Мукачева и Ужгороду до Кошиць, Будапешті аж по Італіанські границі.

KK 2011-12-26 / 14:10:30
Обозриватилю - дякую за ваше глибоке розяснення історії. А я все думав що Галичина вважається як 'Підмонтом' України. А виходить по вашому що, Закарпаття перше заслуговує цей титул!

Obozryvatyl 2011-12-26 / 07:33:44
Ого КК, George F. Kennon подля вас не знав што пише о "Карпатскій Україні", што то "... будет создан открытый коридор для дальнейшей экспансии Германии на Восток и Юго- Восток, подтверждение чему было открытие консульства Германии в Хусте."
и што "...Такое освоение – попытка Германии в Рутении создать Пимонт (плацдарм) для будущей „Большой Украины“ – которая сделает необходимым обратить серьезное внимание на образовавшуюся материю, какая власть там установится, в лучшем случае может стать субъектом для юмористических развлечений“. George F. Kennon, „Дипломатическая корреспоненция 1938 -1940“, Pincetown 1968, стр. 58
Дранг нах ост и "...субъектом для юмористических развлечений" вписовати в "...загальноукраїнский контекст."

Неробте КК посміховисько з України.Народ України заслуговує собо ліпшоє як то, што представляла Карпатська Україна, яку так акуратно туй описав George F. Kennon.

То, што контеймент коммунізму бов дуже успішний и СССР ся накониць розпав, мош дяковати во великий мірі George F. Kennon-у.

KK 2011-12-26 / 06:38:47
' І справді велика подія – Карпатська Україна, яка напряму вписує наш край у загальноукраїнский контекст, і та звідти нині викинута. Чесно кажучи, важко зрозуміти логіку таких «державників».'

'Розумійти' таку логіку справді не так тяжко, якщо береться до уваги що більшість 'державників' до сьогоднішнього дня (після 20 років назалежністю) ще спілкуються між собою по російськи. Тікьки дуже тяжко 'сприймати' таку логіку.

dadada 2011-12-26 / 01:37:00

Тролінг, хамство і перехід на особистість автора. Крім того, ви ще не вибачилися перед Адміном. Коментар видалено. Адмін

прохожа 2011-12-25 / 23:51:09
Політичний профіл и ідеї пропагаторів, які пропагувуть історію Карпатської України має боти коротка справка o них в учебниках. Як напримір то, што О.Гаврош стратив право мати лекцію на Віденськом Універзиті (Вена, Австрія) за расистичні и нацiстичні погляди, які там демонштровав не так давно, як гость по перший и також в послідній раз в його житті.

прохожа 2011-12-25 / 23:47:51

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін

прохожий 2011-12-25 / 21:44:04
табачник разом із слусарчуком уже повинен сидіти в сізо, а не стерелізувати історію України

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини