Закарпаття за рік до виборів: два кольори і Інтернет

Сучасне Закарпаття унікальне в політичному плані на фоні решти регіонів України. Тут найчіткіше оформилася двопартійна система з двома домінуючими силами та певним шлейфом їхніх сподвижників.

Закарпаття за рік до виборів: два кольори і Інтернет

В обласній (а також у районних і міських радах) представлено сім основних партій. Меншою мірою це помітно в селищних і сільських радах, оскільки там останні вибори відбувалися на суто мажоритарній основі, але тенденція і там та сама (тобто політична структуризація відбувається навіть на рівні сіл) — за більшістю депутатів негласно стоїть одна або інша з двох провідних сил. Це «Єдиний центр» і Партія регіонів.

Фіолетово-жовто-білі

«Єдиний центр» провів до обласної ради найбільшу фракцію. Саме навколо неї склалася неформальна більшість, що дозволила лідеру обласної парторганізації Іванові Балозі очолити раду.  Схоже, саме на Закарпатті відпрацьовувалися новітні виборчі технології, які буде активно застосовано на наступних парламентських виборах уже по всій Україні.

 Якщо в облраді попереднього скликання фракція мала окремих депутатів, які дозволяли собі фрондувати проти позиції керівництва, зараз це абсолютно виключено. Адже майже всі депутати пройшли до ради не так за рахунок власних заслуг і популярності (хоча багатьом цього не позичати), як за рахунок дуже ретельної командної гри. Під час виборчої кампанії ставку було зроблено на індивідуальну роботу з виборцем. «Подвірний обхід» мав місце не один раз, а мінімум двічі, а в окремих випадках — і більше разів. До того ж це відбувалося не тільки в селах, де всі всіх знають, а й у найбільших містах області — Ужгороді та Мукачевому, де агітаторам довелося особливо попотіти. 

Блакитно-білі

Не менш серйозною політичною силою Закарпаття є Партія регіонів. Нинішній голова ОДА Олександр Ледида очолює цю парторганізацію ще з допомаранчевих часів, був народним депутатом. Якщо на всеукраїнському рівні ця сила має репутацію партії великого капіталу, то на Закарпатті це партія середнього й дрібного бізнесу (оскільки великого тут практично немає). 

Обласна парторганізація навіть під час виборів за партійно-пропорційною системою завжди робила ставку саме на індивідуальності конкретних кандидатів, на їхню впізнаваність, комунікабельність, наявність широких родинних та інших зв’язків, ділову репутацію.

Під час парламентської кампанії організація зможе опертися на свій кадровий резерв. Більшість районних адміністрацій очолюють регіонали. 

За результатами парламентських виборів в області можуть відбутися серйозні кадрові зміни. Плюс до початку офіційного старту кампанії партія влади має можливість цілком законно підняти свій рейтинг різними точковими рішеннями, спрямованими на покращення ситуації у різних населених пунктах. 

Решта

Після виборів «Єдиний центр» зміг забезпечити собі впливові посади не в останню чергу завдяки порозумінню з місцевою «Батьківщиною». Вона показала досить високі результати на виборах за партійними списками, але за мажоритарною системою провела значно менше депутатів, ніж партії-фаворити. 

Незначні за чисельністю фракції мають в облраді «Cильна Україна», «Фронт змін», Партія угорців України та Демократична партія угорців України. Пройшов і один депутат-мажоритарник, який минулого скликання входив до фракції соціалістів.

Через відсутність гострих протистоянь на Закарпатті не відчувається напруження у зв’язку з початком (хай не де-юре, але де-факто) парламентської кампанії. Неодмінно висуватимуть своїх кандидатів і «Батьківщина», «Фронт змін», «УДАР Кличка», «Свобода». 

Досить неоднозначна ситуація у місцевої «Сильної України». Рядові партійці проти злиття з Партією регіонів. Попри загалом провладний характер партії, жодний її член не ввійшов до якихось владних структур в області, хоча такі пропозиції робилися. Організація налаштована на роль конструктивної опозиції і прихід до влади цілою командою, а не окремими членами.

Певну інтригу можуть внести ще окремі фігури, здатні піти самовисуванцями по окремих мажоритарних округах, як-от екс-голова Ужгорода Сергій Ратушняк. А проте харизматичні одинаки не на часі. Майбутні вибори будуть командною грою.

Загалом же результати парламентських виборів на Закарпатті цілком прогнозовані ще за одинадцять місяців до голосування. Оскільки в області вибори давно перетворилися на бізнес-кампанії, усе вирішуватиме ресурс виборчих фондів. І, звичайно, уміння оптимально розпорядитися наявними коштами. Основні масові агітаційні заходи відбуватимуться у рамках численних фестивалів. Останніми роками їх проходить до трьохсот за рік — у більшості великих сіл, не кажучи про майже всі міста та селища. Оскільки нове виборче законодавство дозволяє дарувати електорату різні сувеніри (аби лише вартість одного не перевищувала тридцяти гривень), на Закарпатті цю новелу буде використано максимально повно. Дещо пожвавиться суттєво охляла за минулий рік преса, хоча дедалі більшу роль уже відіграватиме Інтернет.

Сергій Федака, професор УжНУ, "Голос України"

24 грудня 2011р.

Теги: вибори, Єдиний центр, Партія регіонів

Коментарі

файний хлоп 2012-01-03 / 18:14:12
В хустськорму районі вже ходять збирають списки від ЄЦ і обіцяють по 500 грн за голос, так що регіоналам нічого розраховувати на щось.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини