На наступній сесії Закарпатської облради знову порушать тему русофільського гімну Духновича?

На найближчій сесії Закарпатської обласної ради знову може бути порушене питання прийняття в якості гімну Закарпатської області русофільського тексту Олександра Духновича «Подкарпатские русины, оставьте глубокий сон». Про це Закарпаття онлайн стало відомо з неофіційних джерел.

На наступній сесії Закарпатської облради знову порушать тему русофільського гімну Духновича?

Ініціатором знову буде депутат від Єдиного Центру Євген Жупан. До порядку денного очолюваної ним Народної ради русинів Закарпаття днями спеціально було внесено питання про "обращеніє до облсовета про наш Гімн". Розраховується на те, нинішній голова Закарпатської облради Іван Балога поставить свій підпис під текстом відповідного рішення, яке, в силу допущених під час голосуання порушень, не підписав колишній голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський, або, як варіант, відповідна пропозиція, якої зараз немає в оприлюдненому порядку денному сесії та доповненнях до нього, буде проголосована з голосу.

Втім, як стверджують політичні експерти, напередодні старту кампанії по виборах до Верховної Ради України такий сценарій розвитку подій є малоймовірним, оскільки для Єдиного Центру є невигідним розміняти голоси значно чисельнішого і політично активнішого електорату Закарпаття на невелику кількість тих, хто вважає себе русинами, однак, швидше, належить до електорального поля Партії регіонів.

Нагадаємо, що на сесії, що відбулася 22 грудня 2009-го року, без обговорення в комісіях і з голосу, з подачі того ж депутата Євгена Жупана (який прийшов на сесію з портативним магнітофоном) несподівано було винесено на голосування в якості гімну Закарпаття текст Олександра Духновича "Подкарпатськие русины, оставьте глубокий сон". На кнопку  “за” тоді начебто натиснула мінімально необхідна в такому випадку кількість депутатів – 46 із 76 присутніх на сесії. Перед тим на 26-й сесії депутати більшістю голосів виключили з порядку денного питання затвердження тексту гімну на слова Василя Гренджі-Донського "Тобі, рідний краю".

Таке рішення депутатського органу викликало величезний негативний резонанс в суспільстві та ЗМІ. Проти виступили цілий ряд політичних сил краю – від "Свободи" до БЮТу. Тодішній голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші навіть оприлюднив в ЗМІ відповідну заяву, в якій заявив, що "гімн має об'єднувати всіх закарпатців, а не роз'єднувати".  З окремою заявою щодо відміни рішення про прийняття русинського гімну виступила Рахівська райрада. Як повідомив у своєму інтерв’ю тодішній голова облради Михайло Кічковський, окрім вищезгаданих процедурних порушень було виявлено і ряд інших – ряд депутатів голосували за своїх відсутніх колег, а один з депутатів, що проголосували, згодом відмовився від свого голосу. А голова СБУ Валентин Наливайченко в своєму інтерв’ю 5-му каналу заявив, що СБУ може порушити кримінальну справу щодо рішення Закарпатської облради про ухвалення гімну області. У відповідь на депутатське звернення голови НРУ Бориса Тарасюка, Рада національної безпеки і оборони України повідомила, що "згадане рішення Закарпатської облради не було опубліковано. Разом з тим, Президія Закарпатської облради ухвалила повторно розглянути питання про затвердження гімну області на сесії ради у зв’язку з потребою додаткового вивчення правомірності рішення".

У кінцевому підсумку неправомірне рішення, яке так і не було підписане тодішнім головою Закарпатської облради, в дію не вступило.

Вірш Олександра Духновича "Подкарпатские русины..." викликає різке несприйняття в українській громаді краю в зв’язку з його русофільським змістом, зумовленим часом написання:

"Подкарпатские русины,
Оставте глубокий сон.
Народный голос зовет вас:
Не забудьте о своем!
Наш народ любимый
да будет свободный
От него да отдалится
неприятелей буря
да посетит справедливость
уж и русское племя!
Желание русских вождь:
Русский да живет народ!
Просим Бога Вышняго
да поддержит русскаго
и даст века лучшаго!"

23 грудня 2011р.

Теги: гімн, Духнович, Жупан

Коментарі

рутен русин 2012-03-11 / 15:06:36
Гімн має быти на Русинському язикови а не по "русски" авать "українськи"

Русин 2012-01-11 / 19:39:56
Шо за турки коментарі пишут? Зачали за здравиє, а кінчают за упокой! Бисіда за гімн, а ви гавкаєте єден на другого ги циганки коло церкви. Вважаємеся културнов Європов та се культура? Та ви русини? Наші діди коли свиню згадовали, та і тогди казали перебачте. Навчилистеся від маскальні паскудно говорити, пити гранчаками та красти, з вас такі русини ги з мене негер, хиба на суєту. Копили сте цигансько-мадярскі, а не чисні русини. Тай писати бисте могли по русинський, а не маскальським тюрко-угорським наречієм, дома майже говорите ват по мадярський, ват по маскальський. Гімна вам маскальського треба? Вам кагебіським виродам час би вже за деревище думати, а не людьми колотити. Історики гулаві.

Тарас 2012-01-11 / 08:16:02

Коментар видалено. Адмін

Поет 2011-12-30 / 06:30:15
Кришеник себе ігноруй тай гноби, адмін ти не прав,
як казав Мойша Япончик "Шикарний вид"

Кришеник 2011-12-29 / 21:48:19
То й раніш було відомо, що цей так званий поет ніколи не мав жодного відношення до будь-якої культури. В порядному товаристві такому ніхто не подасть руки. Пропоную ігнорувати.

Поет 2011-12-29 / 14:18:26

Коментар видалено. Адмін

KK 2011-12-29 / 00:14:24
Лі-Ка-(р)-Ка - ідіть назад до Береговському лікарні і далі лічіться! :-)

Лікар 2011-12-28 / 23:58:53
Ну-ну,пане Кака,ваше(і не тільки ваше) відмітання русинів нагадує недавне минуле україців.Процитую вам деякий документ,можливо поможе:

"выдержка из меморандума Отдела
политической разведки Британского Министерства иностранных дел (май 1918):


Крестьяне говорят на малорусском диалекте; небольшая группа
националистической интеллигенции теперь исповедует украинскую
национальность, отличную от национальности Великороссии.
Существует ли такая национальность, обычно обсуждается в таких
терминах, при которых на этот вопрос нельзя ответить. Если спросить
среднего крестьянина на Украине о его национальности, он ответит,
что он православный; если его далее спросить, является ли он
великорусом, украинцем или поляком, он вероятно ответит, что он
крестьянин; если настаивать, на каком языке он говорит, он скажет,
что он говорит на "местном языке". Возможно, удастся все-таки его
заставить назвать свою национальность и сказать, что он "русский",
но это заявление вряд ли отвечает на вопрос о его украинскости; он
просто не думает о национальности в терминах, привычных
интеллигенции. Опять же, если попытаться выяснить, какому
государству он хочет принадлежать -- всероссийскому или отдельному
украинскому правительству -- выяснится, что по его мнению все
правительства ему помеха и наилучшим было бы, если бы "православных
крестьян" оставили в покое... Как правило, украинскому крестьянину
достаточно оставить свою сельскую общину, чтобы утерять свои
характерные провинциальные черты и диалект. БОльшая часть
чиновников, учителей и священников говорят по-великорусски,
хотя по рождению они бОльшей частью украинцы. Даже когда
украинский крестьянин становится всего лишь чернорабочим в
городе, он становится великороссом...


(Public Record Office, London, CAB 24/52, ff. 117 and 117 (verso).
Цитируется по: George O. Liber, "Soviet Nationality Policy, Urban
Growth, and Identity Change in the Ukrainian SSR 1923-1934", Cambridge
University Press, 1992, стр. 4. Перевод с англиского - Э.Понарин.)

KK 2011-12-28 / 23:13:15
Лікар - та я багато на цю тему, вашою дорогою, прочитав. Але для короткого пояснення, знаходжу о цю коротку статтю дуже корісною. Там все чітко, коротоко і зрозуміло написано. Чи може там вам чогось не зрозуміло??....

(прошу вас до мене звертатися правільно, або 'КК' або якщо бажаєти 'Князь Корятович', а то виходить що ви людина без культури, і ще 'лікар' до того!)....:-)

Лікар 2011-12-28 / 23:00:48
Пане КаКа!Ви все з тим Балушком все носитеся як чорт з парадилом.Балушок це ваш авторитет?Істин в останній інстанції?Чи ви більше нічого на цю тему в своєму житті не прочитали?

KK 2011-12-28 / 22:51:14
Обозриватилю - чуйтеся свобідно наголошувати для себе яку вам най більш відповідну орієнтацію. Чи національну чи там ще якусь!...:-)

Obozryvatyl 2011-12-28 / 22:34:53
Ага, зато што руські "еволюційно" ся посунули в розвитку к національностям українець и білорус, так русини не сміють зустати русинами, бо то не є желанієм українськлих націоналістів.
А што такоє, што кажда людина має основні людські права a ай право сама рішати ким є без балушків, сорри-їв и КК.

KK 2011-12-28 / 21:50:56
'Нараз є абсурдом, што свідомі кричать на повноє горло уж десатиліття, што "руський" значить на першому місті українця.'

Насправді, тут нічого абсурдного нема, і ви ніяк не можети спростити що 'руський' вживалося століттями на Україні як старим етнонімом для всіх украінців. Ще раз прочитайте конкретно написано статтю Балушока 'Як Русини Стали Українцями' і вам все розясниться! http://slavs.org.ua/yak-rusini-stali-ukrantsyami

Obozryvatyl 2011-12-28 / 21:39:18
Нараз є абсурдом, што свідомі кричать на повноє горло уж десатиліття, што "руський" значить на першому місті українця. Безвідповідальний є украйинський націоналізм. Кібо мог так нараз бо зачав з погромами. Пройдіться прохожий а пак подумайте, што пишете.

Obozryvatyl 2011-12-28 / 21:34:11
То што ви сорри чи КК ненавидите, што подля вас не є українське, то ваші личні проблеми и мене абсолютно не інтересує. Айбо што я поважаву за крімінальне є то, што ширите на мирном Закарпатті ненависть. Перевальна націоналістична ненависть, яку ви и вам подобні ширять на Закарпатті робить много зла и посувать мирне Закарпаття до часів варварства Богдана Хмельницького. За часів "свідомого" президента Ющенка, перший погром в історії Закарпаття ся став в Ужгороді, коли кріміналітет одкоєнний вашов націоналістичнов ненавистьов спалив квартиру равина Тайхмана. Повторяву, нигда в історії Закарпаття (Подкарпатська Русь чи Руська Країна) погромів не боло. То ваша націоналістична культура є основана на ненависті и погромах, а се представляєте ви на Україні. Нащастя, ви йсте не так великов частинов України.

прохожий 2011-12-28 / 21:20:26
складно розуміти буде братів Балог якщо вони підуть на таку авантюру. Те,що ідея вищезазначеного гімну є абсурдом з наукової, історичної, мовно-стилістичної, часової точки зору то це зрозуміло всім. А з політичної точки зору - так можуть поступати лише безвідповідальні політики, які не зуміють закріпити за собою позитивного іміджу ні в сучасності, а тим більше в історії.

Obozryvatyl 2011-12-28 / 21:07:38
Одколи є РЕФЕРЕНДУМ чи РЕФЕРЕНДУМИ, НЕДОДЕРЖОВАННЯ КОНСТІТУЦІЇ, ПРАВО ЛЮДИНИ РІШАТИ СВОЮ НАЦІОНАЛЬНІСТЬ УКРАЇНОФОБСТВОМ?
к видите, я подля КК ся прячу на Словакії, подля вас в США, а чи вірите чи ні ,я з Мукачова? З котрого міста є КК, який ся народив в США, а ви сорри йсте закарпатець з котрого міста? Аспонь піціцько ся представте з вашої аноніміти, а не кричіть на других, бо втомто припаді як ся говорить "шапка горить на голові злодія", то у вас, а не у мене.8306

сорри 2011-12-28 / 20:53:25

Obozryvatyl-ю, то не я ненавиджу, а ви. Якби на вашій батьківщині в США дізналися про ваше українофобство, яке межує з расизмом і шовінізмом, вас би вже подали до суду, засудили і депортували геть з цієї країни. Саме тому ви і пишете під псевдонімом, що якби ви писали би під власним прізвищем, вам би довелося вже собі шукати дорогого адвоката.


Ненависть, яку ви декларуєте по відношенню до України і українців з іншого континенту, не має жодної підтримки на НАШОМУ Закарпатті, і ваші намагання трансплантувати її з-за океану в наш край оцінені закарпатцями в менш ніж 1% підтримки русинства. Але ви не можете репрезентувати думку навіть цього 1 відсотка, бо з нього хіба, може, одна сота заражена тією ж мірою українофобства, яку демонструєте тут ви.

KK 2011-12-28 / 20:50:54
Обозриватилю - я ніяку ненавість ані політику 'по за перевала' не наводжу. Я тільки підкреслюю відчуття більшості людей на закарпатті. А ви, якщо маєти намір, будь ласка, можете пропагувати вашу сепаратиську політику кільки вам завгодно! Аж поки не зачервонієти через браку воздуху! (бла, бла, бла!!!)....:-)

Obozryvatyl 2011-12-28 / 20:36:42

С тим я не маву ныякі проблемы, што бульшість ся числить за украйинців на Закарпатті.
Айбо коли бульшість, тобто 78.8% на референдумі голосовали за самоврядну територію на Закарпатті, так статус самоврядної територі треба дати закарпатцям, бо близько 1 000 000 людей за то голосовало. Подобно, ай кидь лем 10 800 жытелюв Закарпаття ся запыше собі национальність русин, так треба колонку на считацих урядных бланкетах для русинів дати, як другим меншинам и невиписовати бланкеты церузов (карандашом), як за часів СССР, коли 99.9% голосовало за КП СССР.

Фактом є, што ненависть яку вы КК и сорри туйки пропагуєте на обєднання украйинців, та ненавысть ся незродила на Закарпатті и є жытелям Закарпаття чужа. Ви провбуєте трансплановати на мирне Закарпаття політику основану на ненависті споза перевала.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини