Риба з-під льоду. Особливості зимової риболовлі на Закарпатті

Риболовля, як відомо, річ захоплива. А для декого це взагалі справа життя. У будь яку погоду і пору року людина бере рибальське спорядження і гайда до водойми. На Закарпатті ж риболовля — не тільки спосіб добути водний трофей, а ще й значною мірою екстрим. Цьому сприяють наші переважно гірські річки та розмаїття їхніх плавучих мешканців, яких хоч і поменшало останнім часом, все ж досвідчені рибалки ще мають чим поживитися. Втім, риболовля влітку і взимку – речі, як то кажуть, несумісні. У різні пори року вони мають свої особливості. Про них ми розпитали завзятого і досвідченого рибалку Богдана Цебрика.

Риба з-під льоду. Особливості зимової риболовлі на Закарпатті

 

– Знаю, що для риболовлі використовуєте кожен слушний момент. Напевно, під час новорічно-різдвяних свят таких буде чимало…

– Маю традицію: останнього дня року хоч кілька годин до вечора рибалю. Якщо є лід. На жаль, останніми роками природа нас ощасливлює ним все рідше. Наприкінці минулого року за три дні якраз став хороший лід, ще й сніжок притрусив, тож можна було робити лунки. Риба не боялася.

– Де збираєтеся рибалити цього разу?

– Якщо стане лід, на старих кар’єрах по вул. Загорській в Ужгороді. Це одна з найкращих водойм в межах Ужгорода, де водяться усі звичайні види риб. Та цікаво, що у певний період там можна наловити багато окуня. Саме цій рибі я надаю перевагу.

– Остання рибалка на нього була вдалою?

– Так. Я добре відкрив сезон – упіймав 25 рибин 100-250 грамів кожна. Ловив на вертикальну блешню. Тоді риба більш активна і відпадає потреба у натуральних насадках.

– Риболовля на кризі, як відомо, справа небезпечна. Щороку чуємо повідомлення про нещасні випадки…

– Небезпечна, звісно, особливо якщо людина не має відповідного досвіду. У мене досвід достатньо великий. Хоча 5-сантиметрова крига, якщо вона стала по всій водоймі, витримує 100 кг і не тріщить. Щоб перевірити кригу, роблю лунку біля берега пешнею (металічний кілок, яким можна робити лунки, не використовуючи льодобур. Як правило використовують на кризі товщиною до 10 см). Пешня також може врятувати, якщо, не дай Боже, людина провалюється. Тоді її можна покласти упоперек ополонки і дістатися з води. Також пешнею пробують кригу: якщо вона пробивається з першого удару, йти далі не слід. А можна зробити невелику луночку і просто пощупати товщину криги руками. Можна спокійно йти, якщо товщина не менша 5 см. Втім, завжди слід пам’ятати, що водойма замерзає неоднорідно. Тому краще за день-два до риболовлі вийти на озеро і подивитися як воно замерзає, помітити для себе де вода краще скована кригою, а де є прогалини, які слід оминати.

– Самі потрапляли в екстремальні ситуації?

– Чого гріха таїти, було. Провалювався кілька разів. Та ставалося це завжди раптово, що й не зчувся. У таких випадках головне – не розгубитися. Дехто каже «не панікувати». Я вважаю, що панікувати треба обов’язково, бо це враз мобілізує усі сили людини для ривка з води. Робити це слід миттєво, бо коли у воді людина намокає, то вибратися на поверхню стає проблематично.

Одного разу провалився в ополонку з якої напередодні мили мотиль – основну зимову наживку. За день лунка примерзла а зверху ще снігом припорошило. Я не помітив її і з необережності провалився під кригу. Але добре, що глибина на цьому місці була невеликою. Як правило, коли провалюється людина, то ще й травмується від удару об кригу. Це схоже на падіння у каналізаційний люк. Я вискочив дуже швидко.

Іншого разу потрапив на місцину, так звані тороси, де вода не замерзла. По пояс засмоктала шуга – маса з криги і снігу. Ноги почала підхоплювати течія. Не знаю, чим би ця історія закінчилася, якщо б у мене не було вже згадуваної пешні. Я її не випустив з рук, поклав поперек ополонки і підтягнувся як на турніку.

– Взимку лише на озерах рибалите, чи й на річках також?

– Можна й на річках, але місць для зимової риболовлі, де б вода достатньо промерзала, на наших гірських річках є дуже мало. А ті місця, де можлива така риболовля, останнім часом оголошуються зимувальними ямами, відтак рибалити там заборонено. Однак затятих рибалок це не зупиняє, заради трофею люди порушують заборону.

– Нині теж діє заборона?

– Так, практично на всіх популярних місцях на Латориці, Ужі, Боржаві, де скупчується риба ловити її заборонено.

– На ваш погляд, це виправданий захід?

– Був би виправданим, якщо б заборони дотримувалися усі. Це зберегло б рибні ресурси. А так маємо фактичну заборону добросовісним рибалкам ловити рибу у річках взимку. Бо зухвалих браконьєрів заборона не зупиняє, навпаки, вона їм на руку, бо стає менше людей, тож і свідків які можуть їх зупинити. Рибоохорона ж не настільки чисельна аби постійно контролювати усі місця заборони. Та й штрафи за порушення мізерні. Професійні браконьєри навіть гроші з собою беруть, щоб на місці, якщо упіймають на гарячому, розрахуватися з інспекторами.

– Вам доводилося порушувати заборону, виникали конфлікти з рибінспекторами?

– Чесно скажу, що порушував. Деколи й свідомо, знаючи, що рибалити у певному місці заборонено. Але захоплення і бажання упіймати трофей штовхали на це. Хоча намагаюся тримати себе в рамках (сміється). Було одного разу, що й рибінспектори застали в забороненому місці, але штраф на мене не наклали, все ж, коли розібралися, бачили, що я не браконьєр. Тому відбувся попередженням.

– Щороку зими стають теплішими. Тож зимова риболовля незабаром може зникнути взагалі…

– Якщо так станеться (тьху, тьху), то для «пінгвінів» (любителів зимової риболовлі) це буде жахом. Декому з фанатів початок зимового полювання за місяць до його початку сниться, вони готуються до нього.

– Коли цікавіше рибалити влітку, чи взимку?

– Не можу порівняти. Це зовсім різні речі. Коли підходить зима, стає лід я про літню рибалку забуваю як таку і починаю жити зимовою. Переключаюся повністю.

– На яку рибу полюєте взимку?

– У наші м’які і нетривалі зими можна ловити усі види риб, що водяться у річках і озерах. Навіть такі теплолюбові як карась та короп. Поблизу Андріївки на Ужгородщині є водойма, яка славиться хорошим зимовим кльовом карася. У деякі періоди там цієї риби виловлюють не менше, ніж улітку. Тому «карасятників» на цьому озері завжди багато. У деякі періоди досвідчені рибалки виловлювали по 50-70 рибин. І подібних водойм маємо кілька.

З-поміж класичних видів риб узимку найкраще ловиться окунь. Особливо по першому льоду, коли риба активна і її можна ловити різним способом. Саме окунем «засмоктує» зимова рибалка. Вже потім людина відкриває для себе іншу рибу. Ловлять плотву, але це потребує більшого вміння і підгодівлі. Місцями добре клює підлящик. Полюють і на верховодку (особливо по останньому льоду), але більше для того, щоб погратися – це весела ловля (сміється). Місцями ловиться йорж-маленька колюча рибка,але не замінима в рибацькій юшці. Є рибалки, які на живця ловлять щуку. На ставках біля потічків почасти ловлять голавля – річкову рибу, яка заходить й у ставки і деколи радує хорошим кльовом. Голавль ловиться звісно і на річках, частіше по першому льоду. Біда в тім що дозволених місць де можлива гарна рибалка нині небагато. Це стосується і ловлі подуста,і такого жаданого трофея як судак. Ці риби можуть порадувати хорошим кльовом, але найкращі місця взимку під забороною…

– Ваш прогноз на цьогорічний зимовий сезон.

– Сподіваюся, що зима нас все ж порадує морозами і найближчим часом на водоймах стане лід на який ми виповземо (сміється). Хоча з огляду на нинішню погоду, надія на це маленька.

Петро Поліха, Час Закарпаття

16 грудня 2011р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини