Дитячому будинку "Сім´я" подарували комп´ютери (ФОТО)

П’ять комплектів комп’ютерної техніки отримав в подарунок будинок «Сім’я» в с. Павлово Ужгородського району від «Карпатської регіональної дирекції» АТ «ОТП Банк» в м. Ужгород. Будинок є частиною закарпатського благодійного фонду «Райдуга», який опікується інтересами соціально незахищених осіб, а також здійснює адаптацію дітей-сиріт до життя по закінченні шкіл-інтернатів.

Дитячому будинку "Сім´я" подарували комп´ютери (ФОТО)

В ролі Миколая виступив директор Регіонального відділення «ОТП Банк» Максим Гордійчук. Днями із банківськими працівниками він завітав до «Сім’ї» у Павлово.

Охайна сільська садиба із двох будинків (з ознаками ремонту) та підсобного господарства зустріла привітно. Президент благодійного фонду Марія Луцьо з чоловіком Василем (заразом соціальні батьки для сиріт) познайомили із ґаздівством та розповіли про місію свого життя. Це ідея лікаря-місіонера Енріке де ла Педро із США, –– каже пані Марія. – Він купив для дітей будинок і постійно дбає про їх розвиток. БФ «Райдуга» лише взяв їх під опіку і вже восьмий рік займається адаптацією інтернатних дітей. Початок був важким, переймали досвід в Румунії, в Будинку сімейного типу в Ірпіні на Київщині. Зараз тут живуть 15 дівчат, а з 2003 року, відколи почали брати над виховання дітей, пішли в самостійне життя 19.

Четверо наших вихованок вже створили власні сім’ї. Навідуються до нас, бо тут навчилися розуміти світ, який і до них став прихильним. Ми приймаємо тільки дівчат (16–24 роки), а Василь Георгіян із Домбоківської школи-інтернату в нас виняток, бо його сестричка тут, навчається в Ужгородському комерційному технікумі…

З усіма мешканцями поспілкуватися не вдалося. Одні – на навчанні, інші – на роботі. П’ятеро дівчат ромської національності (а їх тут більшість) зацікавлено виглядали, зиркали блискітками на гостей і відчувалося, що цей дім дає їм тепло і любов, навчає нехитрим премудростям буденного життя, особистої культури. З комфортом облаштовані кімнати,  на дверях 18-річних Анжели Форкош та Барти Естер власноручний напис із Біблії: «Отже ви вже не чужі, і не приходьки, а Співгорожани для Святих і домашні для Бога» (мова оригіналу).

Усі зібралися у великій вітальні. Дівчата вмить причепурились і з широкими очима клацали по клавіатурі комп’ютерів. – Будемо знайомитись? – Спонукав до бесіди Максим Гордійчук. І відбулася розмова…, що чіпляла за живе. Тільки двоє дітей – Аніта і Василь (навчається на повара в Ужгородському професійному ліцеї) – знали, що таке комп’ютер. Аніта вперше побачила чудо-техніку в Чинадієвській школі-інтернаті і думала, що це магнітофон. – А мене не хотіли відпускати із Домбока Катерина Йосипівна, – ділиться Василь, – бо я всім допомагав, добрий був. Анжела Форкош працює помічником повара на турбазі «Світанок», а починала прибиральницею. – А що ти купила собі, Анжело, на першу зарплату? – Запитую з цікавістю. – Зимові чобітки, з каблуками, бо мені любиться, коли стукають по асфальті…

Дівчата будинку «Сім’я» щоденно набувають упевненості в собі: ходять до церкви, допомагають на кухні і по господарству. Помітно щиро діляться усім, чого зуміли навчитися. Всі, без винятку, хочуть здобути освіту, освоїти професію. Щодо працевлаштування, то бачать себе здебільшого… прибиральницями, адже в школах-інтернатах вони тільки тим і займалися.

– Комп’ютери – це не зовсім подарунок. – Авторитетно підсумовує банкір Гордійчук. Це ваша можливість себе реалізувати. Я хочу, щоб ви навчилися комп’ютерної грамоти і з радістю згадували цей день. Відомий класичний вислів: «Якщо дати голодному рибину, то буде ситий один день, якщо навчити його ловити рибу – нагодуєш на все життя». У 1992 р. моє знайомство із комп’ютером і набуті  знання допомогли мені в майбутньому реалізуватися. Чого бажаю і вам.

Родина Луцьо, чотири досвідчені соціальні працівники в будинку «Сім’я» формують атмосферу домашнього тепла. Бо тільки в любові неадаптована до світу юнка здатна повірити в себе. За 3-4 роки тут дівчата здобувають навички у тих сферах життя, що є необхідними для кожної людини. Головне – змінити світогляд і світосприйняття, не зважаючи на минуле.

Ми раді усім, хто розуміє нашу місію, – дякує пані Марія. – Але й упевнені в тому, що з Божою допомогою цей шлях долатимемо й надалі.  

Енріке де ла Педро під час відвідин вихованок в с. Павлово (2007 рік)

Ірина Гармасій

16 грудня 2011р.

Теги: банк, комп´ютери

Коментарі

vss 2011-12-16 / 12:02:08
Файно. хтось мусить за державою доробляти...

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини