У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрили одразу кілька виставок (ФОТО)

«Зимову казку», мороз у вітринах, ритуальні іграшки та портретні ляльки та багато інших цікавих виробів представили в Ужгородському замку

У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрили одразу кілька виставок (ФОТО)

Сьогодні, 15 грудня, не зважаючи на холодний дощ, у Закарпатському краєзнавчому музеї панувала справжня зимова атмосфера. Дух зимових свят і традиції навіяли одразу кілька експозицій, а саме «Зимова казка в Ужгородському замку», фотовиставка Олени Рущак, виставка ручної роботи закарпатських майстрів ялинкових іграшок та ляльок під назвою «Від ретро до сучасності» і виставка ікон та стародруків.

Організувала і зібрала всі роботи у будівлі Ужгородського замку завідувач відділу науково-освітньої роботи Закарпатського краєзнавчого музею Ольга Бугір. Посприяло такій ініціативі й керівництво музею, яке повністю підтримало ідею і допомогло у її реалізації.

Про виставку пані Ольга розповіла багато цікавого: «Ми вже протягом чотирьох років проводимо такі зимові свята в Ужгородському замку. Ми завжди поєднували три моменти: знання, яке несе музей, духовність, котру дарує церква, і театралізоване дійство (розважальний момент). Цього року у мене виникла ідея зробити все трохи по-іншому, якось цікавіше. Мене підтримали і працівники музею, і науковці освітнього відділу, і фондові працівники, і взагалі вся громада міста й області. Тобто, це виставка наших краян. Ми поєднали три виставки в одній композиції — це класична християнська, церковна виставка ікон і стародруків XVII-XVIIIст., далі фотовиставка і виставка живопису, графічних робіт, а потім розташовується основна експозиція ляльок та іграшок. Я найбільше пишаюся тим, що все сподобалось і дітям, і дорослим. Усі відчули тут родинне тепло, бо дорослі згадали дитинство, а дітки познайомилися з традиціями, які вони вже, може, й ніколи не побачать».

Ольга Бугір

Ольга Бугір

На виставці був справжній ажіотаж, глядачі захоплювались роботами авторів, фотографували всі експонати та запитували, що і за скільки можна придбати. А митці та автори робіт обмінювалися враженнями та досвідом. Серед вже відомих творців були й аматори. Наприклад, Жанна Зімокосова всього 2 роки займається виготовленням авторських ляльок, ведмедиків тедді та іграшок-примітивів і ця виставка є її дебютом. «Захоплення почалось із того, що я захотіла пошити іграшку для своєї подруги, яка колекціонує ведмедиків — каже авторка робіт. — Спочатку я увімкнула комп’ютер, «погуляла» інтернетом і, як то кажуть, «тут Остапа понесло» (усміхається — авт.). Я почала цим цікавитись, поглиблювати знання і до сьогодні не можу зупинитись. Це моя дебютна виставка, тому я була двома руками і ногам за неї і з задоволенням взяла участь».

Жанна Зімокосова

Жанна Зімокосова

Крім духовного та естетичного задоволення, усі гості виставки мали змогу пригоститись смачним домашнім печивом.

Просто не можливо було не звернути увагу на мереживні сніжинки, будиночки, дзвіночки, янголятка та інші милі і дуже делікатні речі, виконані майстринею Вікторією Данацко. «Мої творіння — це сумісна робота комп’ютера, машинки, рук та творчості майстра — зазначає пані Вікторія. — Переважно роботи вишиваються на спеціальній техніці, потім проходять певну обробку, а далі формується готовий виріб. На виставку мене запросили працівники замку, бо знають вже мене і мої роботи. Атмосфера тут — супер! Роботи всі індивідуальні, кожна надзвичайно красива, в кожну вкладена частинка душі майстра і це передається на сам виріб і на глядачів. Можна сказати, що кожна іграшка, кожна лялька, кожний маленький елемент інтер’єру — це все шедеври. Я думаю, що творити може кожна людина — головне мати бажання, любов до творіння і терпіння. Навіть не потрібно мати елементарних художніх навиків чи хисту, бо якщо є бажання, то можна зробити будь-що».

Але авторка виділилась не тільки роботами з мережива, а й унікальними та неповторними портретними ляльками. Жіночі постаті, у більшості з яких прототипами є реальні люди, зачаровували своїми стрункими фігурами та довгими, тоненькими ніжками. Про свої роботи  Вікторія Данацко каже, що вони ексклюзивні і копій вона ніколи не робить.

Художниця Лідія Астахова представила на виставці вісім свої робіт. Це були картини із зображеннями казкових, можливо навіть містичних, дівчат. Пані Лідія вибір картин для показу пояснила так: «Вони найбільше підходять до експозиції, і якщо брати тему казки, янголів, то, як я вважаю, саме ці роботи повинні тут бути. Мені все дуже подобається. Просто слів нема — суцільний захват! Організація і виставка загалом дуже чудові, тому можна сказати, що ми постарались (усміхається — авт.)».

На виставці були представлені роботи багатьох інших, не менш талановитих авторів. Особливо цікавими були експозиції старих, ще радянських, іграшок та персонажів мультфільмів, роботи з пап’є-маше, мороз у вітринах, ляльки-мотанки та інші ялинкові прикраси, а також фотороботи і новорічні листівки.

Порадували і роботи школярів, які писали листи Святому Миколаю і малювали для нього малюнки.

Виставка ікон та стародруків додала усьому, якоїсь таємничості, священності та значимості. Вона поєднала всі компоненти виставки і наповнила їх духовним змістом.

Організатори обіцяють, що експозиція працюватиме до кінця січня. Тож, якщо ви хочете набратись позитиву та святкового настрою, то завітайте в Ужгородський замок, бо поки за вікном дощить, там панує «зимова казка».

15 грудня 2011р.

Теги: виставка, ікона, лялька, іграшка

Коментарі

ЛС 2011-12-16 / 00:51:06
Юльця,ти розумничка!!!

Юлія 2011-12-16 / 00:03:39
Дякую) Стараюсь))

Михайло 2011-12-15 / 23:43:30
Гарна Новорічно-Різдвяна подія! Гарно написана стаття!
Юля ти ростеш)))

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини