Генконсульство Угорщини в Ужгороді радить співвітчизникам не провокувати місцевих жителів

Про те, чого найгіршого можна очікувати, перетинаючи кордон з Україною, попереджає угорських громадян Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді.

Генконсульство Угорщини в Ужгороді радить співвітчизникам не провокувати місцевих жителів

Зокрема там вказується, що на Закарпатті угорські громадяни часто стають жертвами тяжких злочинів. Насамперед це стосується крадіжок з автомобілів. Передусім слід пильнувати за документами, адже грабіжники можуть їх викрасти, а потім вимагати викуп. Таким чином, угорських туристів, які подорожують до України, попереджають: будьте пильними і завжди тримайте цінні речі при собі!

Також, як попереджають у консульстві, на Закарпатті орудують кишенькові злодії, особливо на переповнених людьми ринках. «Тому ми рекомендуємо нашим громадянам зберігати свої цінності в кишені або в місці, недоступному для злодіїв», – радять у консульстві.

Також просять на вулиці, в громадських місцях задля уникнення можливих конфліктів ні в якому разі не поводитися у провокативний спосіб з місцевими мешканцями, або агресивно, не чекати допомоги з боку охоронців цивільного порядку.

В Україні, як попереджає консульство Угорщини, влада, а насамперед низькооплачувані чиновники, часто зловживають своїми повноваженнями і не розмовляють на жодній з іноземних мов. Тому у випадку неадекватних штрафних санкцій слід звертатися по допомогу в консульство.

Україна – лідер по кількості дорожньо-транспортних пригод.  Тут також велика кількість морально-застарілих автівок, що можуть летіти по трасі, не зважаючи на жодні обмеження існуючих правил. Митники також зловживають своїм становищем, і можуть свідомо не надавати правильної інформації для угорських громадян, аби потім конфіскувати валюту через незаповнену правильно декларацію. «Повернути їх буде практично неможливо!» – наголошують у консульстві.

Угорських громадяни також попереджають, що в них можуть виникнути проблеми через спробу перевезти через кордон різні ліки, психотропні речовини (амфетаміни) та спортивні добавки, які українські митники вважають за контрабанду.

Щодо випадків тероризму, то в Україні їх практично немає. Їх більше стається на Близькому Сході, в Афганістані та Індонезії, а останнім часом навіть в Росії. Небезпека, звичайно, не виключена в інших країнах, включаючи Туреччину, США і Європейський Союз.

Також звертається увага пасажирів, що, незважаючи на величезні зусилля угорської влади, вони можуть провести кілька годин на прикордонних пунктах пропуску.

Щодо мови населення. В Західної Україні – це переважно українська, у східній, центральній і південній частинах країни – російська, у великих містах – особливо молодь – говорить по-англійськи. На Закарпатті населення володіє 3-4 мовами (російська, українська, словацька та угорська).  Російська мова широко поширена. В прикордонних районах багато людей знають угорську. Ніхто з них не образиться, якщо почує, що Ужгород називають Унгвар, а Мукачево – Мункач.

Щодо транспорту, у Закарпатській Україні якість доріг, як правило, нижче європейського стандарту.  У селах майже немає вуличного освітлення, а іноді й взагалі відсутні знаки та розмітка на асфальті.  Щодо любителів зимових видів спорту, то слід очікувати, що дорожня мережа у горах буде погано розвинутою. Отже, на якісний відпочинок в Карпатах не завжди можна очікувати..

Підготував Микита Ганич, Голос Карпат

15 грудня 2011р.

Теги: генконсульство, Угорщина

Коментарі

Юрій 2012-04-24 / 13:03:00
Відповидь роберту але якщо порівняти відсоток нових, престижних та сучасних марок на яких їздять бандити та олігархи.Роберт пишаєтся своїми олігархами!!!

Василь 2012-04-24 / 12:59:22

Тролінг. Коментар видалено. Адмін

Нота Бене 2011-12-16 / 10:32:21
На "Голосі Карпат" виправлено неточність, щодо провокацій. Неточності перекладу. Справді угорцям рекомендують не провокувати місцевих мешканців на Закарпатті.

Джоуль 2011-12-16 / 10:23:50
А може хтось скласть нарешті рекомендації українцям як поводити себе в Угорщині? Там набагато меньше кишенькових злодіїв, ніж у нас? Чи багато угорських митників володіють українською або англійською? Чи дотримуються правил угорці на Закарпатті? На моїх очах один (з угорськими номерами) ледь не збив стареньку на вулиці, коли роби різкий розворот у забороненому місці. І нічого - поїхав собі далі, без проблем.

українець 2011-12-16 / 10:08:22
Таке враження, що в "титульної нації" Європи, у Великих Угорців все гаразд і випадків, подібних до викладених в статті, не стається. В них все так само погано (хіба що окрім доріг).
Глава держави в них спочатку каже, що піде у відставку, якщо Угорщина візьме кредит в МВФ, а потім сам просить кредит, а відставку не піде ні за які гроші.
На початку року казав, що до кінця 2011 року зовнішній борг Угорщини зменшить з 80 млрд. до 70 млрд. А що мають? 82 млрд.!!

роберт 2011-12-16 / 02:57:27
Читачу

Щодо Вашої відповіді на мій коментар:
1.До чого тут дороги, я про них взагалі не писав, згоден що нашим дорогам та знакам на них до угорських як до неба.
2.Я висловив своє здивування про твердження консульства, що в нас багато "морально-застарілих автівок", так як це чути дивно, якщо порівняти якісний склад автопарку. Я щотижня буваю в Ніредьгазі, Дебрецені, але в основному в Саболч Сатмар берег і хочу сказати, що в цій місцевості дуже рідко можна побачити на угорських номерах новий "лексус", нові позашляховики та дорогі мерседеси, якими на Закарпатті іноді рябить в очах - аж дивуєшся звідки в народу стільки бабла. А їхній сузукі свіфт (не новий, а якраз той, яких на дорогах Угорщини ну дуже багато) - я думаю не кращий за ланоса.
3.Щодо Вашої заяви про "стан авто може кращий ніж у нової іномарки в яку щодня заливається неякісний бензин", то якщо ви не в курсі то можете в будь-який вечір близько 18.00 місного проїхатися зі сторони Угорщини по пунктах пропуску і подивитися на черги угорських автомобілів, і зрозумієте, що більша половина Саболч Сатмар медье їде на наше Закарпаття заправлятися нашим таким "неякісним бензином та соляркою" та ще й прикупити цигарок на наступний день. Так що вони ще дякувати нам мають за це все, а не попереджати своїх громадян про можливі неприємності в Україні".

Адмін 2011-12-16 / 02:20:07
Шановний Читачу! До вашого шоку редакція Закарпаття онлайн не має жодного стосунку. Ми не є автором того речення, яке винесено в заголовок статті. Воно взято з тексту, опублікованого на сайті Генерального консульства Угорської Республіки. На ваше зауваження ми виправили неточність перекладу в заголовку. В текст же, без дозволу автора, втручатися не маємо права (не маючи, до того ж, впевненості, що саме ваша версія перекладу є правильною). Інтерпритація нашої мети є виключно вашою фантазією. Як і інші ваші враження. Авторський заголовок не зовсім точно відповідав суті матеріалу. Бо мова в ньому йде не про те, "чого бояться закордонні угорці на Закарпатті", а про те, чого їм ПРОПОНУЮТЬ БОЯТИСЯ в УКРАЇНІ угорські дипломати.

Ще раз дякуємо. І всього вам найкращого.

Читач 2011-12-16 / 02:05:47
Адмін, я в шоці з вас.
Заголовок так і залишився провокативним (доречі текст ви так і не виправили).
Зі змісту назви можемо зробити висновок, що ніби угорці, в тому числі офіційна державна установа в особі Генконсульства вважають нас дикими звірями, яких не треба провокувати на агресивні дії зі свого боку.
І у випадку попередньої назви, і у випадку виправленої після мого зауваження, у пересічного українця складається враження і виникає відчуття зневаги до нього та його співвітчизників, що і власне я так вважаю, є вашою метою.
Автор тексту, Микита Ганич, в своїй статті на сайті "Голос Карпат" дав цілком "однозначну та зрозумілу" назву своєму матеріалу "Чого бояться закордонні угорці на Закарпатті?" і допустив помилку тільки в перекладі вже згадуваній мною частині тексту.
Невже ви не здатні на подібне?

Для Роберта.
Так, застарілі авто і на угорських дорогах присутні. Але є велике "однак"! Їздили б наші "жигулі", "москвічі", "газельки" та тому подібні на таких дорогах, як у них (правда, визнаю, що і у них є погані дороги, але ну дуууже рідко і я ще не зустрічав аж таких:)), якість пального була б такою, як у сусідніх західних країнах, то і технічний стан таких наших машин був би зовсім інакшим. А так як якість зборки цих десятирічних Сузукі, Опелів та Фордів набагато краща, ніж зборка тих же "десяток" та Ланосів - не несуть в собі таку небезпеку та технічний стан автомобілів тієї ж Ніредьгази, і Угорщини в цілому значно кращий. Навіть може кращий ніж у нової іномарик в яку щодня заливається неякісний бензин, а ходова розбивається по нашим ямам (бо дорог у нас нема; німець один приїжджав і казав, що дорог у нас нема, в Угорщині дороги погані, а у них дороги є).
:)

роберт 2011-12-16 / 01:16:35
"Тут також велика кількість морально-застарілих автівок" - звичайно їздять ще у нас старі вази, але якщо порівняти відсоток нових, престижних та сучасних марок автомобілів на дорогах Ужгорода і Мукачева, та тієї ж Ніредьгази, де 80% автопарку місцевого населення - це десятирічні сузукі свіфти та пятнадцятирічні всякі там опелі астри, корси, то ще можна поспорити, де це "велика кількість морально-застарілих автівок".

Адмін 2011-12-16 / 00:52:18
Заголовок підкоригували. Дякуємо.

Читач 2011-12-16 / 00:27:01
Хто здійснював переклад відповідного тексту з веб-сторінки Генконсульства?

Цитата з оригіналу:
"Nyílt utcán, közterületen az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében javasoljuk
• Semmiképpen se viselkedjen a helyiekkel kihívó módon, vagy agresszívan."
Правильний дослівний(!)переклад:
"На вулиці, в громадських місцях в інтересах уникнення можливих конфліктів радимо:
• ні в якому разі не поводьтеся у провокативний спосіб з місцевими мешканцями, або агресивно."

Я б насправді автора даної статті назвав провокатором.
Прошу змінити назву статті.

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини