Угорщина лобіюватиме інтереси України в обмін на "мажоритарку" для угорців Закарпаття?

Угорщина лобіюватиме інтереси України в Євросоюзі у таких сферах, як лібералізація візового режиму, поглиблення співпраці у рамках малого прикордонного руху та освіті. Натомість, Будапешт сподівається побачити обраними до Верховної Ради українців угорського походження. Про це у Києві домовились міністри закордонних справ України та Угорщини – Костянтин Грищенко та Янош Мартоні.

Угорщина лобіюватиме інтереси України в обмін на "мажоритарку" для угорців Закарпаття?

Візит міністра закордонних справ Угорщини відбувається у дні, коли Будапешт та Київ відзначають 20-річчя встановлення дипломатичних стосунків між двома сусідніми державами. Міністр Янош Мартоні – один з учасників цього процесу, тож спостерігає динаміку розвитку взаємин між Угорщиною та Україною, за його словами, від початків і аж донині.
 
«Я був у Києві 1 грудня 91-го року, спостерігав за референдумом, на якому більшість українців проголосували за Незалежність. За минулі два десятиліття, між нами склались партнерські взаємини. Наші держави порозумілись у таких питаннях, як прикордонне співробітництво, захист прав національних меншин, спільна участь у проектах з розвитку Дунайського регіону тощо. Маю надію, що саміт між Україною та ЄС 19 грудня буде успішним, адже українці доклали чимало зусиль на євро інтеграційному шляху», – заявив міністр закордонних справ Угорщини.
 
Для України важлива підтримка Угорщиною її євроінтеграційних кроків, поглиблення контактів між людьми, науково-освітніми закладами та регіональне співробітництво в економіці, політиці та культурі, – відзначив Костянтин Грищенко. Він також підкреслив: «За останній рік, активізувалась робота наших міжурядових комісій з питань економічного, транскордонного та прикордонного співробітництва; також підписано план консультацій між МЗС України та Угорщини на 2012 – 2013 рр. Розраховуємо на подальшу співпрацю з Угорщиною, яка є одним з активних членів Групи друзів України в Євросоюзі».
 
Щоправда, як відзначають експерти, на позитивному тлі українсько-угорських стосунків існують і певні проблеми. Так, від радикальних угорських політиків лунають пропозиції повернути Угорщині Закарпаття: мовляв, історично цей регіон України знаходився у межах Австро-Угорської імперії, на його території проживає кілька тисяч угорців. Прес-служба СБУ заяви угорських радикалів означила як такі, що зазіхають на територіальну цілісність України.
 
Але, як заявив нині міністр Мартоні, Будапешт не розділяє подібних заяв – натомість, сподівається, що «мажоритарні округи на парламентських виборах в Україні будуть визначені таким чином, що до Верховної Ради потраплять і українські політики угорського походження», – каже керівник МЗС Угорщини.
 
Українсько-угорські взаємини: погляд із Закарпаття
 
Тим часом, незалежні аналітики у Києві та Ужгороді зазначають: чинна українська влада не звертає уваги на проблеми угорської громади Закарпаття. Так, кошти на підтримку угорських шкіл і театрів, на видання ЗМІ угорською мовою виділяються, – але соціальні негаразди «допікають» українських угорців так само, як і будь-де по Україні. Безробіття, падіння рівня життя змушують угорців, які проживають на заході України, позирати у бік історичної батьківщини. І Будапешт цим користується, організовуючи видачу паспортів етнічним угорцям,  дозволяючи їм навчатись безкоштовно у вузах Угорщини, тощо.
 
Про це Радіо Свобода розповів колишній депутат Закарпатської облради, нині директор незалежного Інституту політичної освіти Олександр Солонтай: «Угорці вельми серйозно працюють з людським капіталом України!  Їх цікавить буквально усе: туризм, залучення наших спеціалістів працювати на угорських підприємствах. Їх цікавить міграція, наповнення нашими студентами своїх учбових закладів Угорщини. Цікавлять випускники, які потім можуть навчатись в Угорщині і залишатись як молоді спеціалісти…».
 
І на цьому тлі, відповідно, українці угорського походження охоче отримують угорські паспорти, навіть знаючи, що це суперечить чинному законодавству України, – додає Солонтай, і радить керівникам України навчитись захищати інтереси закордонного українства так, як захищає Будапешт угорські спільноти у сусідніх державах: «Не ідеться про незаконну видачу паспортів. А про підтримку приватних ініціатив, які скеровані на розвиток національної спільноти», – пояснює він.

Богдана Костюк, Радіо Свобода

12 грудня 2011р.

Теги: Угорщина, угорці

Коментарі

ага 2011-12-13 / 16:42:50
Йой! та што вто, ож не э коментару?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини