У галереї "Ужгород" відкрилася виставка молодих митців (ФОТО)

2 грудня у галереї "Ужгород" було людно – тут відкрилася виставка молодих митців, а саме 21 учасника молодіжного об'єднання, яке діє при Закарпатській організації Національної спілки художників України. На відкриття прийшли їхні колишні наставники та викладачі, а також проректор Закарпатського художнього інституту Михайло Приймич та голова ЗОНСХУ Борис Кузьма.

У галереї "Ужгород" відкрилася виставка молодих митців (ФОТО)

Останній зауважив, що очікував більшого запалу, більше різнопланових і сміливих робіт, певного драйву і навіть провокацій, виклику від молодих. Хоча відзначив і тих, хто, на його думку, заслуговує на увагу. Це, наприклад, роботи Наталії Шевченко, Кристини Сливки, Олександра Шандора, Романа Пилипа, Ярослава Буленка. А також вже «більш досвідчених»  художників, таких як Наталія Тарнай, Петро Свалявчик, Валерій Козуб.

Що на виставці серед виступаючих робив один з претендентів на посаду міського голови на минулих виборах, бізнесмен Микола Жолтані було не дуже зрозуміло – можливо, був одним із спонсорів заходу. Але він привітав молодих художників, побажав їм успіхів, а потім розповів притчу про метелика.

Офіціоз тривав недовго – далі Петро Свалявчик запропонував гостям спробувати домашнього вина та роздивитися уважніше представлені картини, офорти, роботи зі скла.  На критику від старших колег відреагував спокійно – зазначивши, що на організацію виставки було відведено практично два дні, тож зібрати найкращі роботи було просто нереально. До речі, в галереї мала відбутися виставка робіт Павла Бедзіра, однак через брак грошей у організаторів, здійснити це, на жаль, не вдалося.

Серед мистецького «бомонду» були помічені Сергій Біба, Вадим Харабарук, Павло Ковач, Габріел Булеца, Едуард Приходько та інші... Слід зауважити, що багато молодих та вже зрілих закарпатських митців успішно виставляються як у столиці, так і за кордоном, беруть участь у міжнародних пленерах. Додому зазвичай вже не повертаються. На жаль, на Закарпатті більшість з них не бачить жодної підтримки та уваги як з боку влади, так і з боку меценатів. Сьогодні картини зазвичай купують лише в якості подарунку люди, які мають гроші, але не мають жодного уявлення про мистецтво... Орієнтуються лише на ім'я, яке «на слуху». Тому молоді у цьому середовищі справді нелегко не лише творити, а й елементарно виживати...

Олександр Ворошилов, фото автора. Голос Карпат

06 грудня 2011р.

Теги: виставка, картини, галерея

Коментарі

автор 2011-12-10 / 21:15:08
Добре, Олеже, але ж посилання не пряме. А це не "есть гуд", оскільки я б хотів, аби люди побачили всі фото з виставки. Але хазяїн - барін, звісно. Єдине не розумію чому не зробити все-таки пряме посилання на статтю у виданні "Голос Карпат". Бо я ж, наприклад, не давав добро на вибіркову подачу фото з видання. Мені це не дуже подобається. Одні мені забороняють подавати матеріали з газети у інтернет, інші - з інтернету у газету, треті скорочують, четверті ще шось вигадують. Здається назріває момент, аби підписати між журналістами якийсь певний кодекс щодо використання їхніх матеріалів у он-лайні. Бо інакше зайдемо скоро у глухий кут. Ти згоден?

автор 2011-12-10 / 18:37:31

Пряма реклама інших ресурсів у коментарях заборонена "Правилами коментування". Адмін

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини