В Ужгороді відбулася фотовиставка Валентина Кузана "7 секунд" (ФОТО)

У неділю, 4 грудня, в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, в рамках проекту «7 секунд» відбулася виставка робіт ужгородського поета і фотохудожника Валентина Кузана.

В Ужгороді відбулася фотовиставка Валентина Кузана "7 секунд" (ФОТО)

Відображені на портретах діти – вихованці громадської організації «Європейська школа», створеної для забезпечення тісної співпраці та обміну досвідом між закладами освіти України, Словаччини, Угорщини та Румунії.

Основна ідея проекту «7 секунд» – допомогти молодим людям повніше розкрити якості характеру, особливості своєї особистості, висловити себе в новому образі. Організатори виставки помітили: подібний досвід позитивно позначиться на розвитку лідерських здібностей учнів школи. На виставці були присутні самі вихованці «Європейської школи», їх батьки, педагоги, лідери громадської організації.

Валентин Кузан: «Для мене найважливіше у фотографії – розкрити характери тих людей, яких я фотографую. Розкрити той потенціал, який вони несуть у собі. З кожним ми працювали індивідуально, незважаючи на те, що учасників проекту досить багато. Ми робили міні-фотосесії, приділяючи кожному 30-40 хвилин уваги, щоб виконати вкрай важливу психологічну частину роботи. Вони розкрилися і кадри вийшли дуже щирими. На них сутність людини не прихована за маскою сорому, страху перед фотографом і так далі.

Я дуже сподівався, що виставка дасть можливість батькам, які прийшли разом зі своїми дітьми, подивитися на них трохи по-новому. Мені здається, що кожен батько звикає до того, що його дитина – насамперед дитина. Про неї треба дбати, захищати від певного негативного впливу в соціумі і так далі. Одним словом – оберігати. Я думаю, що батьки тих дітей, які беруть участь в Європейській школі, і які мають безліч захоплень і різнобічні інтереси, повною мірою попрацювали над тим, щоб дати своїм спадкоємцям стимул працювати над собою і розвиватися у напрямках, які вони обрали. І все-таки, думаю, їм буде цікаво поглянути на своїх дітей збоку».

Було дуже цікаво почути історії цих хлопців і дівчат. Значення і глибину портретного образу Роберта Енінгі усвідомлюєш ще більше, коли дізнаєшся, що ця молода людина від народження була позбавлена можливості чути звуки навколишнього світу. Це не завадило йому навчитися говорити і стати одним з кращих учнів «Європейської школи».

Виконавчий директор ГО «Європейська школа» Борис Чернявський: «Це перша акція громадської організації «Європейська школа», яка була створена два місяці тому. Ми займаємося вихованням обдарованої молоді, вивченням системи європейських цінностей і так далі. Одним з напрямків є даний фотопроект. Його мета – дати можливість дітям відчути себе дорослими, лідерами. Одна з функцій лідерства – вміння передати свій внутрішній стан на фотографії. Вміння показати себе, створити певний образ, показати свій душевний стан. Для цього ми провели майстер-класи з фотографом Валентином Кузаном. Вилилося все це у формі невеликого фотопроекту – виставки.

Тут представлені портрети 12-и дітей переважно з п'яти-шести навчальних закладів Ужгорода, які працюють у проекті другий рік. Це учні першої, третьої, п'ятої, п'ятнадцятої шкіл, ліцею, технікуму, гімназії. Також на виставці представлені портрети викладачів і людей, які займають ключову позицію у вихованні цих дітей. Далі, у наступному році, цей проект будемо «тестувати» на першокурсниках. Якщо це вийде – у проекту є майбутнє.

Дітей для проекту відбирали за їх бажанням. Охочих було багато – близько 30 осіб. Пізніше для когось цей проект став більш пріоритетним, для когось – менше. Оскільки є нюанси – ми навчаємося в позаурочний час. У когось його більше, у когось – менше. Будь-хто може заповнити резюме, відвідувати тренінги, іноземні мови, брати участь у різного роду поїздках тощо. Ми всім пропонуємо співпрацю. У продовження даного проекту в новому році ми плануємо видати фото-книгу, де будуть зібрані представлені на виставці роботи».

Відгуки батьків учнів «Європейської школи» про проект і представлені на виставці роботи були найбільш позитивними. Ми звернулися до них із запитанням: «Чи допомогли вам фотороботи Валентина Кузана відкрити в характері своїх дітей щось нове для себе»?

Тарас Русанівський: «Звичайно! Фотосесія дуже цікава. Риси обличчя і душевний стан на фотографіях викликають дуже позитивні емоції. Мій син дуже виріс і в моїх, і в своїх очах, само собою. Фотопортрети дуже хороші і відображають його внутрішній стан».

Наталія Енінгі: «Виставка мені дуже сподобалася. Фотограф зумів показати індивідуальність кожного учасника проекту. Психолог вдало підібрала цитати, вислови. Як мама, можу сказати тільки величезне спасибі фотографу та організаторам фотовиставки. Мій син – підліток, і часто я бачу в ньому багато непевності. А на фотографіях він дуже цілеспрямований ».

Віктор Вамош: «Завжди цікаво подивитися на дитину очима іншої людини, художника, який «витягує» щось з нього, показує іншу сторону особистості, яку ми не бачимо як батьки. Тому що діти вдома завжди не такі, як у школі, серед друзів. Можливо, людині, яку вони мало знають, вони з більшою охотою покажуть те, що хотіли б показати, те, що насправді є в них. Фотографії дуже сподобалися».

 На завершення заходу батьки та учні змогли отримати вподобані роботи в подарунок. Стіни виставкового залу швидко спорожніли.

06 грудня 2011р.

Теги: Валентин Кузан, виставка

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини