Чи стане "прокурорський" пам’ятник новою окрасою Ужгорода? (ФОТО)

Як і анонсувало Закарпаття онлайн, учора, 1 грудня, в Ужгороді, біля приміщення прокуратури Закарпатської області на вулиці Коцюбинського урочисто відкрили новий пам'ятник.

Чи стане "прокурорський" пам’ятник новою окрасою Ужгорода? (ФОТО)

Подію приурочено до 20-річчя з дня створення органів  прокуратури України, яке відзначали цього дня. Пам'ятник відкривали голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида та прокурор Закарпаття Анатолій Петруня.

Як зазначив на відкритті пам’ятного знаку Анатолій Петруня, цей пам'ятний знак - це свідоцтво визнання прокурорських працівників, які самовідданою працею створюють майбутнє держави і його народу, віддавали і віддають частину свого життя заради затвердження законності і верховенства права, які служать букві закону і духу закону. Також прокурор області відмітив, що практично у всіх правоохоронців були свої пам’ятники, а у прокуратури досі не було.

Відтепер, як повідомили в прес-службі ппрокуратури Закарпатської області, біля цієї скульптури проводитимуться урочисті заходи, а молоді фахівці приноситимуть присягу працівника прокуратури України. Так, вже першого грудня склали присягу та отримали прокурорські пагони два молодих працівники прокуратури.

Автор пам’ятного знаку Михайло Белень розповів, що в основі композиційного задуму пам’ятного знаку є куб – символ міцності і статичності. Головна ідея пам’ятного знаку  - розкрити слов’янський український світ, де використані символи з трипільської культури – однієї з найдавніших цивілізацій на землі. На головному фасаді пам’ятного знаку розміщений герб прокуратури України, нижче текст присяги працівника прокуратури і текст: кому присвячений пам’ятний знак. На зворотній його стороні розміщено 7 написів, узятих із основних постулатів юриспруденції давньоримської імперії. По боках знаку – лист липи – теж символ словянського світу. Завершує композицію – голуб – образ святого Духа, який зроблений під сусальне золото. Вага самого знаку – 300 кілограмів, а його висота – 3,5 метри.

Як повідомляє в соціальній мережі Фейсбук журналістка Оксана Штефаньо, на її інформаційний запит з приводу вартості монумента прийшла відповідь, що "пам’ятний знак виготовлено та встановлено виключно за добровільні внески працівників прокуратури області. Надати інформацію про вартість пам’ятного знаку не представляється можливим у зв’язку з тим, що його автор Белень М.О., заперечив про надання цієї інформації, оскільки вона відноситься до конфіденційної".

Як інформують джерела в інтернеті, пам'ятники до Дня прокуратури цього дня відкрили і в інших містах України.

Редакція інтернет-видання Закарпаття онлайн не є фахівцем у сфері мистецтва, а тому запрошує фахівців долучитися до обговорення мистецької якості цього об’єкта.

Фото Людмили Федоришиної, РІО

 
02 грудня 2011р.

Теги: прокуратура, пам’ятник, Белень

Коментарі

Сергій Ужгород 2011-12-08 / 10:18:33
Та це просто знущання над простими смертними! Грошей не вистачає на соціальні потреби, а вони памятники встановлюють.Це блюзнірство, навіть не хочеться називати деякі прізвища сьогоднішніх та колишніх посадовців, які зганьбили "честь мундира".Не встигаєш перечитувати ЗМІ, де люди відверто розповідають про "псевдодосягнення" нашої "славної" пркуратури.

Олена 2011-12-04 / 16:31:22
Жах!!! Апофеоз дурного смаку та надлишку "відмитих" коштів... А до чого тут православний хрест та Дух Святий у колі?!!! Як таке "диво" пропустила художня рада?!!!

Поціновувач скульптури 2011-12-03 / 20:05:48
Символіка недоречна призначенню, багатослівна.
Скульптура - не цільна, не монументальна і не гармонійна - провінційно цвинтарного гатунку.
Шкода бронзи, коштів та матеріалів, котрі пішли на увіковічнення таланту гіперплідної бездарності.
Витвір, котрий не має жодного відношення до сучасного мистецтва скульптури, окрім формального - не вартий слів та уваги.
Архітектурно-художню раду, яка затвердила і погодила цей витвір слід розігнати.

мисткиня 2011-12-02 / 21:59:33
Жах! І то, що поставили, і то, як протягували ...

Василь 2011-12-02 / 21:39:58
Починаючи з професійної етики замовника в попередньому коментарі - "вона" формально була задекларована зверненням до архутектурно-художньої ради міста з представленням початкового проекту, ще убогішого , чи точніше - потворнішого.
В повній мірі відповідного до інтелектуального рівня автора проекту. В міру необхідної толерантності ( в присутності представника прокуратури ) членами худради було висловлено
конкретні заперечення і прокоментовано недоречності.
Тут варта коротко описати "шедевр": Меч (Безумовно Дамоклів),вістрям встромлений в кулю,яка відповідно реагує руйнівними тріщинами ...Варта бачити той тупий пафос, з яким автор декламує "філософські" перли власного розливу :-)
Караючий ,очевидно Землю , меч вмонтоввувався в арку "ангельських крил " подібних до двох обвислих шкірок банана, ну і безумовно , для "сомнєвающихся " - Святий дух в кружочку пришпандьорений на макушці.
Але аргументи художньої ради були доступними і ,вочевидь, переконливими для представника замовника , в результаті автор пообіцяв "ще попрацювати над формою " і представити на наступне засідання худради декілька "вдосконалених варіантів".
А потім пішла проза ! На наступне засіданя прийшов особисто мер, і дуже-дуже попросив не зволікати з прийняттям проекту , щоб не зірвати терміни встановленя ...і т. д. і т. п.
Аргумени чи зауваження на адресу представленого макету памятника вже не цікавили ні замовника , мера. А автор так само пафосно запевняв , що в робочій моделі все буде інакше ! І знову в протоколі зафіксовано рішення згідно якого автор приступає до проектування , з подальшимпредставленням архітектурно-художній раді етапів роботи.

Але Дебілізму нема межі!!!!!

Все решта сказано в попередньому коментарі...

чужинець 2011-12-02 / 19:05:58
Залишимо осторонь питання професійної етики замовника – він не зобов*язаний розрізняти такі тонкі нюанси, як відмінності між пам*тним знаком з нагоди річниці, та пам*ятником, як символом події чи особи, що вже відбулась як історичний факт. (Хоча в нашому контексті все якраз і вийшло дуже показово – «право почило в бозі», відспівали… Але затія цікава, бо є ще образ митника, працівника ДАІ, податківця та невідомого функціонера - і буде всім щастя…)
Відчувати зміст, простір, орієнтуватись в єтико-естетичних аспектах, толерантно, але принципово корегувати думку замовника та підіймати планку – прерогатива автора, його обличчя, фаховий та інтелектуальний рівень, врешті - елементарна відповідальність, що слідує за вчинками.
В принципі які претензії ми можемо пред*являти безпосередньо М. Беленю? Що він медальєр? Але це його сутність – «медалі на замовлення»- трішки чогось символічно-загадково-напускного, набір (коротенький) атрибутів, елемент «божественного» і побільше патетики та гламура…Для вождів. Чим вищої думки про себе вождь – тим пухнастіше перо має сторчати з його дупи. Але ж і фактична більшість його колег-конкурентів є керамістами та ментальними представниками малої пластики, тож і претензії з їх сторін скоріше будуть мотивовані «баблом», аніж змістом та рівнем цієї бандури з куркою.
Те що пхає Тячівсько-Дібровську цвинтарну естетику де треба-не-треба і сам цього не розуміє? Так, на жаль, це стосується не його одного – цвинтар давно став чи не єдиною школою та годівницею для скульпторів і це не минає безслідно…
До рівня «скульптора в соціумі» треба рости, бо це не художник станкового живопису, котрий не може нас зобов*язати милуватись його твором. Вписування в простір дещо інше, ніж мощення доріжок довкола, - це любий студент ландшафтного дизайну чи архітектури повинен знати мінімум на 3му курсі, а скульптор-монументаліст і подавно. А ми стаємо мимовільними споживачами невдалих експериментів відчайдушних лизунів чи маргінальних філофосів (це не опечатка!)
Тож замовника і виконавця можемо лишити в спокої – тим паче мені, наприклад, не веселіше від рівноцінних альтернатив в образі бетоно-рябо-ведмедів чи бойскаутських витівок на проспекті від попереднього міського голови.
У мене питання до тих, хто напряму причетний до культурної морди обличчя нашого міста, принаймні фігурально – до мерії, головного архітектора, міськ- та облвідділу культури, правління спілки – оце є ваш рівень? А ви читали ту цинічно-пафосну беліберду, що написана на звороті, оце масло-масляноє??? Не відчули себе опущеними до рівня ідіотів?
У вас є бодай якась концепція чи програма культурної реанімації? Звичайно ж ні.
Не встигли ми потішитись, що ви почали розчищати місто від пластику та оракулу, що почали з*являтись більш-менш вдалі поєднання історичної та сучасної архітектури, як ууууупс..- «думав що пукну, а вийшло не так».
Будете проектувати Поштову площу – запросіть М.Беленя. Побільше вінків, ряс та св*яченої води. Матеріал – мармур, граніт, золото. В центрі височенна труба – гори воно все синім полум*ям…
Р.S. Є у нас і світлі місця, де скульптура, простір та настрій гармонійні. Два пам*ятні знаки в районі Минайської(відповідають азх. стилю новобудов), Пам*тники Фенцику, Шевченко, стелла на площі Егана, Петефі, і, звичайно ж Ерделі з Бокшаєм, котрими так звикли прикриватись наші голі королі від культури та мистецтва…

ІВАН 2011-12-02 / 11:56:47
Закарпаття багатоконфесійне. На освяченні не видно священиків інших конфесій, окрім найправильнішої московської. Вся прокуратура за януковичем пішла в УПЦ МП?

Вася 2011-12-02 / 11:29:25
Лібше би відкривали пам'ятники яким-небудь історичним постатям

82 2011-12-02 / 10:10:41
Ясно, що не стане!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини